ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
Απαράδεκτη ταλαιπωρία με τα έργα του ΗΣΑΠ

Αμεσα μέτρα για να ανακουφιστούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που καθημερινά μετακινούνται με τους συρμούς, ζητάει, με Ερώτησή του, το ΚΚΕ

Τεράστια ταλαιπωρία βιώνουν καθημερινά όσοι μετακινούνται με τους συρμούς του ΗΣΑΠ
Τεράστια ταλαιπωρία βιώνουν καθημερινά όσοι μετακινούνται με τους συρμούς του ΗΣΑΠ
Αμεσα μέτρα για να τερματιστεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) εδώ και μήνες απαιτούν, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Μαυρίκος και Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Η κατάσταση στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) είναι εξοργιστική. Δεν φτάνει που πριν λίγο καιρό αυξήθηκαν υπέρμετρα τα εισιτήρια, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια απαράδεκτη καθυστέρηση στα δρομολόγιά του και τα Σαββατοκύριακα διακοπή ακόμα και της κυκλοφορίας σε μεγάλα τμήματά του. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 600.000 επιβάτες ταλαιπωρούνται καθημερινά από καθυστερήσεις μέχρι 20 με 30 λεπτά, από ακανόνιστα πλέον δρομολόγια και από μια απερίγραπτη κατάσταση στο εσωτερικό των συρμών από το αδιαχώρητο των στοιβαγμένων επιβατών. Και όλα αυτά σε συνθήκες σχεδόν ασφυξίας και με την επιδημία της "νέας γρίπης" και άλλων λοιμώξεων να καραδοκούν. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι και τα επανειλημμένα κρούσματα λιποθυμιών που σημειώνονται συχνά.

Ολα αυτά φυσικά στο βωμό της κερδοφορίας, που προφανώς δεν επιτρέπει ούτε τη δρομολόγηση λεωφορείων και ούτε την ενίσχυση των συνεργείων για την επιτάχυνση των εργασιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ξεπεραστεί προ πολλού ο αρχικός προγραμματισμός για την ολοκλήρωση των έργων, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρονοδιάγραμ­μα για την ολοκλήρωσή τους».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να μειωθεί ή να μην καταβάλλεται καθόλου εισιτήριο κατά τη διάρκεια των έργων στον Ηλεκτρικό που επιφέρουν την παραπάνω κατάσταση, να δρομολογηθούν ενισχυτικά δρομολόγια με λεωφορεία σε παράλληλες διαδρομές του ΗΣΑΠ, να ενισχυθούν τα συνεργεία για την επιτάχυνση των έργων και να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση για την αποπεράτωση των έργων.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ: Το Ειδικό Σχολείο Κορυδαλλού μετά από αλλεπάλληλες «περιπέτειες» συνεχών μεταστεγάσεων κατέληξε και εξακολουθεί να στεγάζεται, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις για το αντίθετο, τα τελευταία χρόνια σε κοντέινερ, σε πάρκινγκ του Δήμου, χωρίς τις αναγκαίες προδιαγραφές ασφάλειας και με σοβαρές ελλείψεις στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (λογοθεραπευτής) αλλά και στο υπόλοιπο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με αποτέλεσμα το σχολείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην ολοήμερη λειτουργία του, κατάσταση που επιβαρύνει τα παιδιά αλλά και τους εργαζόμενους γονείς τους. Χώρος για μετεγκατάσταση του σχολείου υπάρχει και έχει τις προδιαγραφές ασφάλειας και καταλληλότητας αλλά οι αρμόδιες αρχές εξακολουθούν να κωλυσιεργούν. Σοβαρότατες είναι και οι ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματος. Συγκεκριμένα, λείπουν δύο δάσκαλοι, εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, γυμναστής και βοηθητικό προσωπικό. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Διαμάντω Μανωλάκου, Ερωτούν την αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση μετεγκατάσταση του ειδικού σχολείου Κορυδαλλού αλλά και για την πλήρωση όλων των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών αλλά και του βοηθητικού προσωπικού στα ειδικά σχολεία Κορυδαλλού και Περάματος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη, το μοναδικό που καλύπτει την ανατολική πλευρά της πόλης, μεγάλες είναι οι ελλείψεις στο απαραίτητο προσωπικό και στον απαραίτητο εξοπλισμό που απαιτείται για την καλή λειτουργία του νοσοκομείου. Σημαντικό είναι επίσης και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με τον αριθμό εφημεριών που υποχρεώνονται να κάνουν, οι οποίες μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις 28 κάθε μήνα. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ουσιαστικά υπολειτουργεί. Σημαντικό είναι το πρόβλημα με τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού στο νοσοκομείο καθώς γενικεύονται τα προγράμματα «stage» και οκτάμηνες συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αμείβονται με 500 ευρώ και να παραμένουν ανασφάλιστοι. Η κατάσταση αυτή όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτέλεσμα διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που εναλλάσσονται στη χώρα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, Ερωτούν τους αρμοδίους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του νοσοκομείου, ώστε το νοσοκομείο να καλύπτει τις ανάγκες του λαού της περιοχής, την πραγματοποίηση των απαραίτητων προσλήψεων σε προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση, καθώς και για να εξασφαλιστεί για το νοσοκομείο ο απαραίτητος εξοπλισμός.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΧΕΠΑ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αγγίζουν το 50%, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί ένας νοση­λευ­τής για 15 ασθενείς. Από τα 520 άτομα που προβλέπονται στην κατηγορία ΔΕ, εργάζονται μόλις οι 235 και συνολικά από τις 440 οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο νοσοκομείο μόνο οι 300 έχουν καλυφθεί. Οσον αφορά στο ζήτημα του ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού αντί για δύο αξονικούς τομογράφους που προβλέπονται υπάρχει μόνο ένας, που υπολειτουργεί, ενώ ο μαγνητικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας δύο χρόνια. Η κατάσταση αυτή όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτέλεσμα διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων που εναλλάσσονται στη χώρα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), που υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου Ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών - Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τι μέτρα προτίθεται να λάβουν για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του νοσοκομείου, αν θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση και αν θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το νοσοκομείο να αποκτήσει τον απαραίτητο τεχνικό, τεχνολογικό και ιατρικό εξοπλισμό.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ: Το νοσοκομείο καθημερινά εξυπηρετεί 1.200 - 1.500 άτομα στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και σε κάθε εφημερία έρχονται πάνω από 1.000. Ενώ προβλέπονται 400 κλίνες, λειτουργούν ήδη 900 χωρίς την απαραίτητη αύξηση του προσωπικού, που ήταν ελλειμματικό και με τον προηγούμενο αριθμό κλινών. Υπάρχει ένας νοσηλευτής για 40 άτομα στην παιδοχειρουργική, τις χειρουργικές και τις ορθοπεδικές κλινικές, με τις ελλείψεις συνολικά σε νοσηλευτικό προσωπικό να είναι τεράστιες. Ειδικότερα για στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, από τα 20 κρεβάτια λειτουργούν τα 15, ενώ το απαραίτητο προσωπικό αρκεί μονάχα για 12. Στο αιματολογικό, το ακτινολογικό και το βιοχημικό οι ασθενείς χρειάζονται μέχρι και 8 ώρες αναμονής για να εξυπηρετηθούν. Η κατάσταση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, είναι αποτέλεσμα διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων που εναλλάσσονται στη χώρα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), που υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου Ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών - Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του νοσοκομείου και αν θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις σε προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Σοβαρή ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κατοίκους της Αγιάς Νομού Λάρισας οι πληροφορίες ότι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πρόκειται να εγκαταστήσει κεραία στη θέση «Παλαιόκαστρο». Η τοποθεσία βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από τα σπίτια της Αγιάς, πολύ κοντά στο χωριό Μεγαλόβρυσο και στο Μεγαλοχώρι. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Απόστολος Νάνος ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, εάν θα επιτρέψει να εγκατασταθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας στη συγκεκριμένη θέση και τι μέτρα θα πάρει για να αποκλειστεί αυτή η προοπτική.

-- Για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει στη λειτουργία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου εργάζονται 7 συμβασιούχοι μουσικοί με 24μηνες συμβάσεις, από τους οποίους οι 4 απολύονται στις 31/10, καθώς η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αρνείται να προχωρήσει στην ανανέωση των συμβάσεων και με τη στάση της βοηθά στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης του Πολιτισμού, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, οι οποίοι ζητούν να μάθουν τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων μουσικών στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

-- Για τα προβλήματα των εργαζομένων στη βιοτεχνία «Κανάκης» στο Βόλο, όπου 35 εργαζόμενοι της βιοτεχνίας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς παραμένουν 5 μήνες απλήρωτοι, αλλά και λόγω της αβε­βαιότη­τας για το μέλλον τους, καθότι η συγκεκριμένη βιοτεχνία οδηγείται σε πτώχευση και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους και την ασφάλισή τους και ζητώντας από τον ΟΑΕΔ έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ, προκει­μέ­νου να καλύψουν την επιβίωση των οικογενειών τους, ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές του Απόστολος Νάνος και Αντώνης Σκυλλάκος και ζητούν να μάθουν τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι άμεσα τα δεδουλευμένα τους και να τους δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 1.500 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ