ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ»
Σχεδιάζεται η κλιμάκωση της πάλης

Σε συγκέντρωση καλεί σήμερα το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στις 7 μ.μ. Νέα παρέμβαση του ΠΑΜΕ και της ΟΕΚΙΔΕ, αντιπροσωπείες των οποίων χτες βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη

Η προχτεσινή (φωτ.) κινητοποίηση στη Νάουσα ήταν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση. Η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης στην ΕΝΚΛΩ αποτελεί υπόθεση όλης της εργατικής τάξης
Η προχτεσινή (φωτ.) κινητοποίηση στη Νάουσα ήταν μια πρώτη αγωνιστική απάντηση. Η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης στην ΕΝΚΛΩ αποτελεί υπόθεση όλης της εργατικής τάξης
Σε νέα συγκέντρωση με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα καλεί, σήμερα, τους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ και τους απολυμένους (τα προηγούμενα χρόνια) από τα εργοστάσια του Ομίλου, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στο ΕΚΝ.

Το «παρών» καλούνται να δώσουν ειδικά οι εργαζόμενοι από τα κλωστήρια «Γ», τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ και την ΚΟΠΛΑΝ και οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί από τα κλωστήρια «Β», την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και την ΤΡΙΚΟΛΑΝ, με στόχο την προετοιμασία της αγωνιστικής καθόδου στην Αθήνα, την επόμενη Τρίτη 27 Οκτώβρη, όπου έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας μετά από αίτημα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΟΕΚΙΔΕ και του ΕΚΝ. Το πλαίσιο αιτημάτων, κάτω από το οποίο καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν συσπειρωμένοι με το ταξικό κίνημα, είναι: Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλους τους απολυμένους - άνεργους. Εκτακτο επίδομα ενίσχυσης για τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς 1.500 ευρώ.

Σήμερα το πρωί, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βέροιας για τη μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών στους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ.

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΕΝΚΛΩ (πρώην ΟΤΤΟ Εβρος) πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου χθες το μεσημέρι ξεκίνησε η διαβούλευση του Σωματείου και του ΕΚ με τους εκπροσώπους της εταιρείας για τις ομαδικές απολύσεις στο πλαίσιο του λουκέτου που σχεδιάζει να βάλει η επιχείρηση στο εργοστάσιο. Στο πλευρό των εργαζομένων που αντιδρούν στο κλείσιμο και τις απολύσεις, βρέθηκαν μαζικά εργαζόμενοι σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Πέρρο από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και τον Δήμο Θεοδώρου πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ. Κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τα σχέδια της εργοδοσίας και να μπουν στο δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και πάλης.

Στη συνέχεια ο Γ. Πέρρος, ο Δ. Θεοδώρου και ο Σάββας Δευτεραίος, δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Αλεξανδρούπολης, πραγματοποίησαν παρέμβαση στον δήμαρχο και ζήτησαν για όση περίοδο οι εργαζόμενοι της ΟΤΤΟ Εβρος βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας και τις επιπτώσεις της να απαλλαγούν από την υποχρέωση να πληρώνουν δημοτικά τέλη και τροφεία για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Αίτημα που ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι θα φέρει για συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες βράδυ.

ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
«Νεκρώνουν» σήμερα τη Ζώνη

Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει από το Πέραμα μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Εργασίας

Με 24ωρη απεργία που αρχίζει από σήμερα τα ξημερώματα, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να έχουν μεροκάματο, διεκδικώντας μέτρα για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη και για την πραγματική προστασία των χιλιάδων ανέργων του κλάδου τους.

Με απόφαση των ταξικών τους σωματείων και των Γενικών Συνελεύσεών τους, σήμερα απεργούν όλες οι ειδικότητες στη Ζώνης. Στη διάρκεια της απεργίας, οι εργατοτεχνίτες θα συγκεντρωθούν στις 9 το πρωί στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα. Στη συνέχεια, με τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες τους θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητη πορεία, η οποία μέσω του Πειραιά θα φτάσει στην Αθήνα, οπότε και στις 10 το πρωί θα κάνουν στάση και συγκέντρωση στην πλατεία Κουμουνδούρου. Από εκεί θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας.

Μεταξύ άλλων απαιτούν την άμεση αναβάθμιση της υποδομής (επισκευή φθαρμένων ντόκων, δαπέδων εγκατάσταση αναγκαίων δικτύων, ρεύματος, νερού κ.λπ.) και εγκατάσταση δύο δεξαμενών ΠΑΝΑΜΑΞ στην επισκευαστική βάση Κυνοσούρας στη Σαλαμίνα. Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και της ακτοπλοΐας να κατασκευάζονται και στη Ζώνη. Εκτακτο επίδομα για όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους της Ζώνης 1.500 ευρώ με προϋπόθεση από μηδέν έως 100 ένσημα το πρώτο 6μηνο του 2009 και επίδομα ανεργίας στο 80% του μεροκαμάτου τους σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις το οποίο θα τους καταβάλεται μέχρι να βρουν δουλειά στην ειδικότητά τους. Διεκδικούν επίσης ο χρόνος ανεργίας να είναι ασφαλίσιμος και συντάξιμος, άμεση συνταξιοδότηση των εργαζόμενων πάνω από 55 ετών μέσω ΛΑΕΚ, πάγωμα των δόσεων όλων των δανείων.

  • Παρέμβαση για την άμεση πληρωμή των εργαζομένων της εταιρείας ΕΔΡΑΣΗ ΑΕ, έκανε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο Προμηθέας», στο υπουργείο Εργασίας. Οι 400 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τρεις μέχρι και έξι μήνες. Την επόμενη βδομάδα το συνδικάτο θα κάνει νέα παρέμβαση.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απήργησαν χτες στη «VODAFONE»

Ενώ σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στη «WIND»

Ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για μεταφορά τριάντα συναδέλφων τους στην εταιρεία «HOL», η οποία θα οδηγήσει σε χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, απήργησαν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «VODAFONE». Στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Χαλάνδρι, παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα τους και καλώντας σε συσπείρωση στο κλαδικό συνδικάτο, σε ενιαία ταξική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου.

Σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στη «WIND» διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς η εργοδοσία προχωρά σε μείωση προσωπικού - στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που γίνονται στην εταιρεία - είτε απολύοντας είτε, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς με την εργοδοσία να προτείνει μηδενικές αυξήσεις, με πρόσχημα την κρίση.

Με ανακοίνωσή της, η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ εμφανίζεται να συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στις δύο εταιρείες, χωρίς βέβαια να αναφέρει πουθενά ότι είναι αυτή που, μεταξύ άλλων, αρνείται πρακτικά τη δημιουργία μιας Ομοσπονδίας που να περιλαμβάνει, εκτός από τον ΟΤΕ και τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Μια πρόταση που οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις προβάλλουν ως αναγκαία χρόνια τώρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΙΝΤΕΡ ΑΕ»
Αντιπαλεύουν σταθερά τα σχέδια ομαδικών απολύσεων

«Διαβουλεύσεις» για να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων ξεκίνησε η εργοδοσία

Συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων είχε χτες η διοίκηση της πολυεθνικής εταιρείας κατασκευής αδαμαντοφόρων εργαλείων «ΒΙΝΤΕΡ ΑΕ», που αναζητά τρόπους να προχωρήσει τα σχέδιά της για την απόλυση των 63 από τους συνολικά 77 εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα εδώ και ενάμιση μήνα, παραμένουν έξω από τις πύλες του εργοστασίου, περιφρουρώντας το δικαίωμά τους στην εργασία.

Χτες, η εργοδοσία προκλητικά ζήτησε απ' τους εργαζόμενους να σταματήσουν την περιφρούρηση του εργοστασίου για να ξεκινήσει η λειτουργία του εμπορικού τμήματος της επιχείρησης, υποσχόμενη ότι θα πληρώσει τους εργάτες για τον Οκτώβρη. Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, το εμπορικό τμήμα θα είναι το μοναδικό που θα λειτουργεί, μετά το κλείσιμο της παραγωγής. Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχτηκαν τις απαιτήσεις της διοίκησης και ζήτησαν από την εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί η παραγωγή, να μην απολυθεί κανένας. Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια ώρα που επιδιώκει την απόλυση 63 εργατών και το κλείσιμο της παραγωγής, η εργοδοσία μεταφέρει μέρος της παραγωγικής της δραστηριότητας σε βιοτεχνία του Σχηματαρίου.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Ετοιμοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν την πάλη τους δηλώνουν οι συνταξιούχοι. Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ που συνεδρίασε προχτές αποφάσισε να ζητήσει άμεσα συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας, προκειμένου να απαιτήσει λύσεις στα χρονίζοντα και σοβαρά προβλήματα των χιλιάδων συνταξιούχων που αφορούν τις χαμηλές συντάξεις, την περίθαλψη, το ασφαλιστικό, κλπ., πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Βέβαια, περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν, αφού όπως σημειώνει και σε σχετική της ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή η «νέα» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των συνταξιούχων, αφού και αυτή τα δημιούργησε ως κυβέρνηση, πριν τη ΝΔ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στις 22 Οκτώβρη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 22 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του συνδικάτου (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη, 2ος όρ.) απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος του Νομού Αττικής. «Ο,τι κατακτήσαμε είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας. Τίποτε δε μας χαρίστηκε», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδικάτου. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων είναι απαραίτητη για τη μεταφορά των προβλημάτων και της πείρας από όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ