ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Σινιάλο για τον ... εφιάλτη που ετοιμάζουν

Αντιλαϊκά μέτρα «εδώ και τώρα» με μοναδικό στόχο την ενίσχυση της πλουτοκρατίας. Βλέπουν εκτίναξη στα ποσοστά της επίσημης ανεργίας και «ελλειμμάτων»

Απάνθρωπη επίθεση σε βάρος εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων προαναγγέλλει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που βλέπει να συνεχίζονται οι πτωτικοί ρυθμοί τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2010. Οι ...«διεθνείς οικονομολόγοι», οι «αρεστοί» μα και ταυτόχρονα οι «άριστοι» διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος - όπως αυτοί που δημόσια έχει προσκαλέσει για συνεργασία και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - έχουν υποδείξει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και μέτρα που έρχονται να καταρρακώσουν συνολικά τις συνθήκες ζωής και εργασίας του λαού. Στο ίδιο μήκος και πλάτος κινούνται και οι νόρμες της οικονομικής πολιτικής από τη ΝΔ, στη ρότα δηλαδή ενίσχυσης των ισχυρών επιχειρήσεων και των κερδών τους.

Σε πολύ πρόσφατη έκθεση (Αύγουστος 2009) το πήγαν και ένα βήμα παραπέρα : Ανάμεσα σε άλλα και «προτείνουν» ειδικά για τους συνταξιούχους να πληρώνονται για 12 μήνες το χρόνο αντί για 14 μήνες, αξιώνοντας την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος της καλοκαιρινής άδειας ! Με πρόσχημα τα εμφανιζόμενα ελλείμματα - τα οποία και βλέπουν να διογκώνονται εξαιτίας των κρατικών πακέτων στήριξης στους μεγαλοεπιχειρηματίες - το ΔΝΤ όπως ακριβώς η ΕΕ και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας, βάζουν στο προσκήνιο νέες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ακόμη και στο ΦΠΑ), νέες ανατροπές σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά, αύξηση της άμεσης φορολογίας στους αυτοπασχολούμενους, παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας στο δημόσιο τομέα κ.ά..

Το ΔΝΤ επανήλθε χτες με νέο «ραπόρτο» στο οποίο :

  • Βλέπουν το ρυθμό του ΑΕΠ στην Ελλάδα για το 2009 να υποχωρεί 0,8% και να συνεχίζει στα κάτω και για το 2010 με πτώση 0,1%. Αποφεύγουν να κάνουν κάποια εκτίμηση για τη συνέχεια παρά μόνον για το 2014, όπου βλέπουν ισχνή ανάκαμψη 1,9%. Στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται σε -4,2% το 2009 και +0,3 το 2010.
  • Ακόμη βλέπουν τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας να εκτινάσσονται σε 10,5% για το 2010 από 9,5% φέτος. Ο φόβος τους για την εξέλιξη των επιχειρηματικών κερδών και για το ενδεχόμενο οργανωμένης αντεπίθεσης από το λαό, έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στα κέντρα της πλουτοκρατίας και στους λογής λογής «τεχνοκράτες», του εκμεταλλευτικού συστήματος.
  • Εκτιμούν την εμφάνιση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2009 να διαμορφωθεί σε 7,4% του παραγόμενου ΑΕΠ και για το 2010 σε 7,3%. Οι εκτιμήσεις τους στηρίζονται στη στρατηγική των κυβερνήσεων και της ΕΕ να παρατείνουν και επεκτείνουν για όσα χρόνια κρίνουν «αναγκαίο» την πολιτική των έκτακτων μέτρων στήριξης της κεφαλαιοκρατίας, που με τη σειρά τους θα εκτοξεύσουν στα ύψη τα παραγόμενα ελλείμματα.

Οι προεκλογικές φούσκες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα «ελλείμματα» έχουν μοναδική στόχευση τα λαϊκά δικαιώματα. Η ΕΕ και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν υποδείξει όχι μόνον την κατεύθυνση αλλά και συγκεκριμένα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο το ΔΝΤ - εκτός από την καρατόμηση των συντάξεων - πριν από περίπου ένα μήνα - έχει αξιώσει και τα παρακάτω:

  • Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως συγκεκριμένα στα τρόφιμα που σήμερα είναι στο 9%.
  • Συνέχιση της «μεταρρύθμισης» στο ασφαλιστικό σύστημα. Υπολογισμός της σύνταξης με βάση το σύνολο των ετών εργασίας (αντί για την τελευταία 5ετία), μέτρο που έρχεται να συμπληρώσει την κατάργηση 2 συντάξεων το χρόνο, που επίσης «προτείνουν».
  • Περισσότερους φόρους στους αυτοπασχολούμενους. Η «μπάλα» πιάνει και μισθωτούς που εξαναγκάζονται να δουλεύουν με «μπλοκάκι».
  • Μείωση στο κόστος περίθαλψης.
  • Αντικίνητρα προκειμένου να κοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  • Μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, ειδικότερα για κατασκευαστικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις κ.ά.

Είναι ολοφάνερο πως οι ορέξεις των «τεχνοκρατών-εμπειρογνωμόνων» του ΔΝΤ είναι πραγματικός εφιάλτης για το λαό. Οι οργανισμοί αυτοί και οι διαχειριστές τους πάντα πρόσφεραν τις καλές τους υπηρεσίες στο κεφάλαιο, πάντα ήταν στο πλευρό και των κυβερνήσεων ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου δεσμεύεται τώρα να τους κουβαλήσει και να τους εντάξει κατευθείαν μέσα στα οικονομικά υπουργεία.

«ΑΣΠΙΣ»
Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης

Να πληρώνουν κανονικά τα συμβόλαιά τους μέχρι να μεταφερθούν σε άλλη εταιρεία προκειμένου να συνεχίσουν να ισχύουν καλεί η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης τους κατόχους συμβολαίων στην εταιρεία «Ασπίς Πρόνοια» της οποίας ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας. Σύμφωνα με την τυπική διαδικασία, όπως ενημέρωσε η Επιτροπή, εγκαταστάθηκαν οι επόπτες που αναλαμβάνουν τον έλεγχο και την εκκαθάριση των πέντε εταιρειών που έκλεισαν, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τον κλάδο ζωής της «Ασπίς» και εκεί εγκαταστάθηκε ο επόπτης για τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου. Το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας λειτουργεί από προχτές για τους ασφαλισμένους ενώ ο επόπτης έχει αρχίσει να καλεί υπαλλήλους της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ζωής και διαχείρισης αποζημιώσεων κλάδου ζωής προκειμένου να λειτουργήσουν τα τμήματα αυτά τις επόμενες μέρες υπό τη διοίκηση του επόπτη.

Στο μεταξύ, χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ανακοίνωσε από κοινού με την «Ιντεραμέρικαν» ότι υπογράφτηκε μεταξύ τους συμφωνία με την οποία η τελευταία αναλαμβάνει το πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των ακινήτων μελών της ΠΟΜΙΔΑ που από το 2004 υλοποιούνταν από την «Ασπίς». Επισήμως η «Ιντεραμέρικαν» ανακοίνωσε ότι τα καταβεβλημένα και μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα θα αξιοποιηθούν από 50% μέχρι 100%, ενώ καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν μέχρι τις 30 Νοέμβρη τα συμβόλαιά τους και τις αποδείξεις πληρωμής που έχουν στη διάθεσή τους.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Ανετη» συγκέντρωση κεφαλαίων

Μπόλικο είναι το φρέσκο χρήμα που κυκλοφορεί στη μεγαλοεπιχειρηματική πιάτσα και το οποίο στη συνέχεια διοχετεύεται στις διάφορες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας. Το πλαίσιο αυτό εκμεταλλεύεται και το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο, που μάλιστα βρίσκεται σε φάση συγκέντρωσης φρέσκων κεφαλαίων τόσο από τους μεγαλομετόχους όσο και από τη χρηματαγορά και άλλους λεγόμενους επενδυτές. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως «στενότητα χρήματος». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με το «καλημέρα» ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας μάζεψε, μέσω της έκδοσης «καλυμμένων ομολογιών», κεφάλαια ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Η χαρακτηριστική ευκολία τους φαίνεται και από το γεγονός ότι οι προσφορές (από ξένους και ντόπιους «επενδυτές») έφτασαν σε 6 δισ. ευρώ ή 4 φορές πάνω από το ζητούμενο ποσό.

Σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων βρίσκεται στο τελευταίο διάστημα το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε χτες ότι ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 152,4 εκατ. ευρώ, στο 100% του ποσού που και αρχικά σχεδίαζαν να μαζέψουν από τους μεγαλομετόχους τους και άλλους λεγόμενους επενδυτές. Πριν από την αύξηση κεφαλαίου το πάνω χέρι είχε το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) με ποσοστό περίπου 42%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε στον έλεγχό του 20% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 19,1%.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ «OLYMPIC AIR»
Με ... ύμνους στην ιδιωτικοποίηση

Με ...ύμνους στην επιχειρηματικότητα, κυβέρνηση, MIG και διοίκηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) εγκαινίασαν χτες και επίσημα τη λειτουργία της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας «Olympic Air», διάδοχο των «Ολυμπιακών Αερογραμμών», με την πτήση Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο Α. Βγενόπουλος της MIG, ιδιοκτήτης της νέας εταιρείας, για άλλη μια φορά «πέταξε το μπαλάκι» στο ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ανοιχτός σε διάλογο για το ενδεχόμενο μειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρεία.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Στ. Καλαφάτης, ισχυρίστηκε ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων πάει τη χώρα μπροστά και ότι η υγιής επιχειρηματικότητα διασφαλίζει θέσεις εργασίας και δημιουργεί νέες.

Στην τελετή εγκαινίων που έγινε στο «Ελ. Βενιζέλος», ο γενικός διευθυντής του ΔΑΑ Γ. Παράσχης είπε ότι για την εταιρεία του αεροδρομίου η χτεσινή μέρα ήταν η μεγαλύτερη μέρα ύστερα από εκείνη της έναρξης λειτουργίας του ΔΑΑ και έκανε λόγο «για διάψευση των Κασσάνδρων που πίστευαν ότι η "Ολυμπιακή" δε θα ιδιωτικοποιηθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ