ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αδιάκοπη θύελλα σε βάρος των λαών

Επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων αποφάσισαν οι «27» για να βγάλουν το κεφάλαιο από την οικονομική του κρίση

Η ΕΕ και τα κόμματα που προωθούν την πολιτική της στην Ελλάδα, ένα φόβο έχουν: Το ισχυρό ταξικό κίνημα και το βασικό στυλοβάτη του, το ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του και στην κάλπη θα δώσει άλλον αέρα στους αγώνες
Η ΕΕ και τα κόμματα που προωθούν την πολιτική της στην Ελλάδα, ένα φόβο έχουν: Το ισχυρό ταξικό κίνημα και το βασικό στυλοβάτη του, το ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του και στην κάλπη θα δώσει άλλον αέρα στους αγώνες
Η επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που σαρώνουν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα αποτελεί τη στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, πάνω στην οποία με πιο εντατικούς ρυθμούς θα συνεχίσουν να βαδίζουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ το επόμενο διάστημα, μετακυλίοντας τα βάρη στους λαούς. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής επαναβεβαίωσαν και ισχυροποίησαν τις κατευθυντήριες γραμμές της συνόδου του περασμένου Ιούνη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα και αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ένταση της επίθεσης κατά των λαών.

Στα χαρτιά, η έκτακτη σύνοδος είχε σαν στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής θέσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της «G20» για τον δήθεν «έλεγχο» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, οι «27» δεν παρέλειψαν να εκφράσουν εκ νέου τη στοχοπροσήλωσή τους στη «στρατηγική εξόδου» από την κρίση, εστιάζοντας στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στην επιστροφή στα «υγιή δημόσια οικονομικά», πράγμα που απλά σημαίνει άγρια λιτότητα και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια.

Το κείμενο της διακήρυξης που εγκρίθηκε από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών: «Η δημιουργία της βάσης βιώσιμης ανάκαμψης και υγιών δημόσιων οικονομικών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την εξασφάλιση της ταχείας επανόδου στην απασχόληση», τονίζει και προσθέτει: «Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη στη διαδικασία αυτή». Βασική επιδίωξη των ηγετών της ΕΕ είναι η «πλήρης προσαρμογή των εργαζομένων στις απαιτήσεις της αγοράς», πράγμα που σε απλά λόγια σημαίνει γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ατομικές συμβάσεις, μειώσεις μισθών, ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα κ.ά.

Τσακίζουν κάθε εργατικό δικαίωμα

Στο όνομα του «μόνιμου αποκλεισμού από την αγορά εργασίας» οι «27» υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στις εξής κατευθύνσεις:

1. «Στη διατήρηση της απασχόλησης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προώθηση της κινητικότητας».

2. «Στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την προσαρμογή τους στις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

3. «Στην αύξηση των δυνατοτήτων πρόσβασης στην απασχόληση. Επιβάλλεται επίσης να ενισχυθεί η ικανότητα των εργαζομένων να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς και να προετοιμασθούν οι εργαζόμενοι να επωφεληθούν από τις νέες επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της υγείας και των υποδομών».

Στο σύνολό τους πρόκειται για προτάσεις και μέτρα που στόχο έχουν να τσακίσουν ολοκληρωτικά κάθε έννοια σταθερής και μόνιμης εργασίας, προκρίνουν την κατάρτιση σε βάρος της πραγματικής μόρφωσης και στρώνουν το έδαφος για την κατάργηση ακόμα και των υποτυπωδών μέτρων προστασίας των ανέργων που διατηρούνται σε κάποιες χώρες.

Την ίδια στιγμή οι «27» δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν τα πακέτα στήριξης των μονοπωλίων και εκτιμούν μάλιστα ότι «η συνολική στήριξη της οικονομίας της ΕΕ κατά το 2009 και το 2010 προβλέπεται να ανέλθει στο 5% του ΑΕΠ (σ.σ. της ΕΕ)». Ενώ αναθέτουν ενεργότερο ρόλο στο ΔΝΤ, στο όνομα του «παγκόσμιου μακροοικονομικού συντονισμού».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση με δυνατό ΚΚΕ και ισχυρό κίνημα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Σε ανακοίνωση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνει:

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωσε και επικαιροποίησε την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ, ενόψει της επικείμενης Συνόδου του G-20, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Οι φλυαρίες για μείωση των αμοιβών των τραπεζικών στελεχών μοναδικό στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους για τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης και την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου εναντίον τους. Οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ μεταφέρουν όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες και ενισχύουν το κεφάλαιο με καινούργιο πακτωλό χρημάτων.

Απέναντι στη δραματική αύξηση της στρατιάς των ανέργων, την κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων κυνικά διακηρύσσουν μέτρα που επιβάλλουν την "προσαρμογή των εργαζομένων στις ανάγκες της αγοράς", για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Δυναμώνουν τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οικονομικούς μηχανισμούς, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, διαβόητα όργανα εκμετάλλευσης και εκβιασμού των λαών και επιχειρούν μάταια να ρυθμίσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των ομίλων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο οποίος οξύνεται. Ενισχύουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου με στόχο τη διασφάλιση των κερδών του, με νέες ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις.

Προωθούν την ολοκληρωτική απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, στα πλαίσια του ΠΟΕ και των διαπραγματεύσεων της Ντόχα, για την επέλαση του κεφαλαίου στις φτωχές και υπό ανάπτυξη χώρες με την απελευθέρωση των αγορών τους, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εξαγορές, καταφέρνοντας ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στο εισόδημα των εργαζομένων, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στα πλαίσια της ΕΕ και του G-20 για την ενίσχυση των μονοπωλίων στον ανελέητο πόλεμο για την κατάκτηση θέσεων και αγορών στην προοπτική ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, ενώ με πρόσχημα τις κλιματικές αλλαγές και την ενεργειακή ασφάλεια πολλαπλασιάζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την εκμετάλλευση και την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση των λαών.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της ΕΕ αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, γενικότερα των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, της άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία να αξιοποιήσουν τις εκλογές στις 4 Οκτώβρη και να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να ψηφίσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ για να δυναμώσει και να γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμονοπωλιακή πάλη και συμμαχία του εργατικού λαϊκού κινήματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή θύελλα και στην πορεία να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σε κοινό ανακοινωθέν κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ._

Με κοινό ανακοινωθέν ολοκληρώθηκε χτες η τετραήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο έλαβαν μέρος οι αρχηγοί των κομμάτων και εκπρόσωποι της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που ακολούθησε, «το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει την εμμονή του στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979 για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λύση που θα πρέπει να επιτυγχάνει την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας».

Παράλληλα τονίζεται ότι «η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, με τον τελικό στόχο να είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου με την απομάκρυνση και των Βρετανικών Βάσεων», ενώ τα «μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν όπως, πριν από τη λύση του Κυπριακού, διενεργηθεί απογραφή πληθυσμού από αξιόπιστο διεθνή οργανισμό».

Το Εθνικό Συμβούλιο συμφώνησε ακόμα να δηλώσει τη στήριξή του στη θέση και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την επείγουσα ανάγκη απογραφής πληθυσμού, ιδιοκτησίας και χρήσης γης, εκφράζοντας παράλληλα στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου για μορατόριουμ στην εκμετάλλευση προσφυγικών περιουσιών και την απόδοση της λεγόμενης ιθαγένειας του ψευδοκράτους, καθώς επίσης και στο ότι «θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, εδαφικής ακεραιότητας και ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας» και ότι «στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις».

Ακόμα υπογραμμίζεται ότι «η λύση πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ των δυο ηγετών και όχι αποτέλεσμα επιβολής εκ των έξω» και πως «μόνο μια τέτοια συμφωνία μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα. Αποκλείεται η όποια μορφή επιδιαιτησίας, καθώς και η επιβολή χρονοδιαγραμμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ