ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Πολύχρωμες νότες

Joe Louis Walker
Joe Louis Walker
Τζαζ, μπλουζ, φανκ, αλλά και τάνγκο, φλαμένκο, έθνικ έως και χιπ χοπ μουσικές θα πλημμυρίσουν και φέτος τη γνωστή μουσική σκηνή «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), που στη διάρκεια της χρονιάς θα φιλοξενήσει πολλά διαφορετικά είδη μουσικής από όλο τον κόσμο, καλλιτέχνες που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και πρωτότυπες συνεργασίες. Ξεχωριστή θέση θα έχει στο πρόγραμμα και η ελληνική τζαζ σκηνή (το 4ο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί από 7-16/5). Η αυλαία ανοίγει με το κουαρτέτο του James Taylor (2-8/10), ένα σχήμα που χαρακτηρίζεται από την ουσία και τη δυναμική του φανκ και της σόουλ. Το «όχημα» του James Taylor ήταν (και είναι) το ηλεκτρικό όργανο Hammond B-3 και μια παρέα μουσικών που ξέρουν να γκρουβάρουν πάνω στην τζαζ και τα θέματα των παλιών σάουντρακ. Θα ακολουθήσουν: Ο γνωστός Βάσκος τραγουδιστής - περφόρμερ Tonino Carotone (9-15/10), ο θρύλος του τάνγκο αυτοσχεδιασμού Pablo Ziegler με τους μουσικούς Quique Sinesi και Walter Castro (16-22/10), το μουσικό σχήμα «Harlem James Gang» (23-29/10), η πρώτη ορχήστρα πνευστών και χορού της Αλβανίας «FanfaraTirana» (30/10-5/11), η China Moses (6-12/11), ο μπλουζίστας βιρτουόζος της κιθάρας Joe Louis Walker (13-19/11), ο «άνθρωπος που εφηύρε την φανκ» Pee Wee Ellis (20-26/11) κ.ά.


Κυριακή 27/9
  • Γιάννης Θωμόπουλος
    Γιάννης Θωμόπουλος
    Με το 15ο Σεργιάνι στην Παράδοση, στο Κηποθέατρο Παπάγου (8.30 μ.μ.) κλείνει η αυλαία του Φεστιβάλ Παπάγου. Συμμετέχουν: το Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού (χοροί και τραγούδια της Καππαδοκίας), ο Απεραθίτικος Σύλλογος της Αθήνας (χοροί και τραγούδια της Νάξου), το Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ζακύνθου «Υακίνθη» (χοροί και τραγούδια της Ζακύνθου) και το Περιφερειακό Τμήμα Παπάγου του Λυκείου των Ελληνίδων. Συνοδεύει η κομπανία του Γιάννη Παυλόπουλου. Είσοδος ελεύθερη.
Δευτέρα 28/9
  • Στον «Ιανό» (Σταδίου 24), παρουσιάζεται (9 μ.μ.) η μουσική παράσταση «Τα ποτά της Παολίνας», με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου, σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη, μουσική Γιάννη Ζουγανέλη και ερμηνεία Μαριλιάνας Ρηγοπούλου.
  • Συναυλία του Μπάμπη Στόκα, στο Θέατρο Λυκαβηττού, με ένα ανθολόγιο αγαπημένων του τραγουδιών: από τον Παύλο Σιδηρόπουλο στους «Πυξ Λαξ» και από τον Ζαμπέτα στον Χατζιδάκι κ.ά.
Τρίτη 29/9
  • Στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), εγκαινιάζονται η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Νικόλα Μπλιάτκα με τίτλο: «Dirty Paradise» («Βρώμικος Παράδεισος») στο κάτω επίπεδο της αίθουσας και η έκθεση ζωγραφικής της Αννας Λέκκα με τίτλο: «Sugar, water, apples» («Ζάχαρη, νερό μήλα») στο μεσαίο επίπεδο.
Τετάρτη 30/9
  • Εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) έκθεση του χαρακτικού έργου του Βέλγου εξπρεσιονιστή Τζέιμς Ενσορ (1860-1949), ο οποίος θεωρείται προάγγελος του φλαμανδικού εξπρεσιονισμού. Μέσα από το έργο του εκφράζει τη γοητεία, τις αντιθέσεις, την πίστη και τις παραδόσεις της κοινωνίας στην οποία έζησε.
  • Με τη συναυλία «Ο Λόγος στη Μουσική διαχρονικά...», που συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο «Φίλοι Μουσείου Μάνης - Μιχάλη Κάσση», ολοκληρώνεται το φετινό Φεστιβάλ «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι». Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, στις 8 μ.μ., πραγματοποιείται βραδιά αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση με ερμηνευτή τον Γιάννη Θωμόπουλο. Στο πιάνο η Νίκη Κουντούμη. Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.
  • Μπάμπης Στόκας
    Μπάμπης Στόκας
    Βραδιά παραδοσιακής μουσικής με σκοπούς και τραγούδια της Θεσσαλίας και της Ρούμελης, στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι). Παίζει η Κομπανία του Δημήτρη Κότσικα με τον Κωστή Καλαϊτζάκη (λαούτο, τραγούδι) και τον Λάζαρο Τσαμπα, στο τραγούδι.
Πέμπτη 1/10
  • Με τίτλο «Ζωγραφική» εγκαινιάζεται στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8), έκθεση έργων της Λιάνας Αναστασιάδου. Μέχρι σήμερα η δημιουργός έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Παρασκευή 2/10
  • Ενας από τους σημαντικότερους πιανίστες της εποχής μας, ο Ιβο Πογκορέλιτς συμπράττει για πρώτη φορά με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (9 μ.μ.), στο πλαίσιο των MΔ΄ Δημητρίων. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο Ιβο Πογκορέλιτς και η ΚΟΘ θα παρουσιάσουν το Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ενώ στο δεύτερο μέρος η ΚΟΘ θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία αρ. 3 του Ραχμάνινοφ.
  • Στις «Εικαστικές αναζητήσεις» (Σπευσίππου 21) φιλοξενείται (έως 17/10), έκθεση ζωγραφικής των: Τάνιας Δημητρακοπούλου, Ιωάννας Καφίδα, Πάνου Κόκκαλη, Κώστα Παππά, Αφροδίτης Σεζένια και Φωτεινής Καφίδα - Τέρρα.
Σάββατο 3/10
  • Ο πιανίστας Ιβο Πογκορέλιτς
    Ο πιανίστας Ιβο Πογκορέλιτς
    Συνεχίζεται στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20), η έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Αδαμάκη.
  • Η ιστορική γκαλερί «Νέες Μορφές» κλείνει την πενηντάχρονη λειτουργία της με μια μεγάλη έκθεση καλλιτεχνών της. Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου), μέχρι τις 20/11 παρουσιάζονται έργα 70 συνεργατών της.

Εργο του Γιάννη Αδαμάκη
Εργο του Γιάννη Αδαμάκη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ