ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Για τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι για τα κέρδη

Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει (και) τον αθλητισμό ως λαϊκό δικαίωμα και όχι σαν εμπόρευμα. Ρόλος (και) του αθλητισμού είναι να συμβάλλει στην υγιή και ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου, προς όφελος του ίδιου και της κοινωνίας

Η επιτυχία του αθλητισμού δεν κρίνεται κυρίως από το πλήθος των μεταλλίων αλλά των ανθρώπων που ενεργά ασχολούνται
Η επιτυχία του αθλητισμού δεν κρίνεται κυρίως από το πλήθος των μεταλλίων αλλά των ανθρώπων που ενεργά ασχολούνται
Αθλητισμός από ποιον και για ποιον; Η ερώτηση και η απάντησή της θα - πρέπει να - αποτελέσει κριτήριο επιλογής και της ψήφου στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Και στο θέμα του αθλητισμού υπάρχουν δύο δρόμοι. Αυτός που τον αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα, με επίκεντρο τα κέρδη. Και εκείνος που τον θεωρεί αναπόσπαστο λαϊκό δικαίωμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Τον ένα υπηρετούν συνειδητά τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», παρά τη - διαχειριστικής λογικής και για το... θεαθήναι - χρήση παραδρόμων. Οι οποίοι ξεκινούν από και καταλήγουν πάντα στον κεντρικό, που έχει μετατρέψει (και) τον αθλητισμό σε βιομηχανία οικονομικής και ιδεολογικής εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους.

Τον έτερο δρόμο πορεύεται σταθερά και αταλάντευτα 9 δεκαετίες τώρα το ΚΚΕ. Χωρίς καιροσκοπισμό, μισόλογα, αναντιστοιχία πράξεων και εξαγγελιών. Σ' αυτό το δρόμο ο αθλητισμός ξεκάθαρα αποτελεί ακόμα ένα πεδίο που, μ' ευθύνη του κράτους, θα υπηρετεί τη λαϊκή πλειοψηφία και την πρόοδο. Συμβάλλοντας καθοριστικά σ' όλα τα επίπεδα - υγείας, κοινωνικοποίησης, συνθηκών διαβίωσης, στην καλλιέργεια ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνίας

Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Ως κοινωνικά φαινόμενα και λειτουργίες συνδέονται ευρύτερα με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία. Αποτελούν βασική προϋπόθεση, ιδιαίτερα για τους νέους, ώστε να διαμορφώνουν όσο γίνεται ολοκληρωμένη κοινωνική προσωπικότητα, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα, την άμιλλα, την πειθαρχία σε κανόνες και κοινωνικές αξίες.

Στις μέρες μας - μεταξύ άλλων - ο περιορισμός στη φυσική κίνηση του ανθρώπου ασκεί αρνητική επίδραση στην υγεία του και πολλές από τις ασθένειες που εμφανίζονται σήμερα, έχουν τις αιτίες τους σ' αυτό που λέμε καθιστική ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών για την παχυσαρκία που εμφανίζεται σε όλο και πιο μικρή ηλικία, από το Δημοτικό κιόλας.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού, που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του. Το πρότυπο του αθλητισμού, ως κοινωνική λειτουργία και λαϊκό δικαίωμα, είναι πράξη φυσικής υγείας, παιδείας, αυτογνωσίας, ομαδικότητας, αλληλεγγύης, άμιλλας, ειρήνης και προόδου. Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός, αποτελώντας ενιαίο σύνολο δικαιωμάτων, μπορούν και πρέπει να παίξουν ρόλο και στην αφύπνιση, στη μεταστροφή των συνειδήσεων.

Πιστεύουμε πως η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός πρέπει να οργανωθεί με τέτοιο συστηματικό τρόπο, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα ζωής για τον άνθρωπο. Απ' αυτή την οργανωμένη παρέμβαση και τη μαζική ενασχόληση του λαού προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για το άτομο και την κοινωνία.

Η ουσία αυτών που καλούμε φυσική αγωγή και αθλητισμός βρίσκεται σ' αυτό το στοιχείο. Δείκτης, δεν είναι τόσο και πρώτα οι επιτυχίες στα διάφορα πρωταθλήματα, αλλά κατά πόσο υπάρχει ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών για μαζική άθληση του λαού και της νεολαίας.

Οχι υπέρ των μονοπωλίων και του κέρδους

Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός ως στοιχεία του επoικοδομήματος έχουν άμεση σχέση με το κοινωνικοοικονομικό σύστημα. Ο ίδιος ο χαρακτήρας των σχέσεων παραγωγής προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά τους. Στις υφιστάμενες συνθήκες (και) στη χώρα μας, το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπρόσωποί του, με στόχο το οικονομικό όφελος και κυρίως την πολιτική χειραγώγηση, αξιοποιούν τους σημαντικούς αυτούς τομείς.

Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για άθληση αυξάνονται χρόνο με το χρόνο αλματωδώς και λόγω των συνθηκών ζωής, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, μειώνονται ουσιαστικά και αυτές οι υποτυπώδεις κρατικές παροχές. Κατ' επιλογή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας, όπως οι αθλητικές ανώνυμες εταιρίες, τα ιδιωτικά γυμναστήρια και πισίνες, τα γήπεδα 5Χ5, τα κλαμπ κλπ.

«Μπλε» και «πράσινοι» άνοιξαν τις πόρτες διάπλατα, σε όλο το φάσμα του αθλητισμού και σε όλα τα αθλήματα, στα μονοπώλια. Ακόμα και οι κανονισμοί των αθλημάτων αλλάζουν στην κατεύθυνση να δημιουργηθεί ένα θέαμα από λίγους, για κατανάλωση από τους πολλούς. Μέχρι και νέα αθλήματα δημιουργούνται με σκοπό το θέαμα και τα κέρδη των πολυεθνικών.

Από τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία όχι μόνο δεν ωφελούνται αλλά μετατρέπονται σε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Για ν' αγοράσουν το θέαμα που τους προσφέρει ο έμπορος. Εναν τέτοιο αθλητισμό - εμπόρευμα ο λαός δεν τον χρειάζεται.

Ο αθλητισμός, η σωματική αγωγή, γενικότερα η άσκηση έχουν νόημα, αξία όταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι ασχολούνται με αυτόν. Τα οφέλη σε ατομικό αλλά και συνολικό (κοινωνία) επίπεδο, υπάρχουν μόνο όταν όλοι αυτοί που κατακλύζουν τα γήπεδα είναι οι ίδιοι που μετέχουν ενεργά σε αθλητικές δραστηριότητες. Η παθητική παρατήρηση του θεάματος που προσφέρεται σήμερα, ωφελεί μόνο την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών ομίλων που έχουν διεισδύσει στο χώρο. Αυτή η καπιταλιστική λογική πρέπει να ανατραπεί.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να διεκδικούν από την πολιτεία, με ευθύνη της, την ικανοποίηση αυτής της ανάγκης. Να κατανοήσουν ότι είναι δικαίωμά τους η ενασχόληση με τον αθλητισμό, με τη φυσική αγωγή. Οπως και το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, στην τέχνη, στη μόρφωση.

Να απαιτούν, να διεκδικούν, να επιβάλλουν σε τελική ανάλυση να τους διατεθούν οι υλικοτεχνικές υποδομές για να ασκούνται, η επιστημονική καθοδήγηση για το πώς θα ασκούνται. Η εξασφάλιση ελεύθερου χρόνου και μισθού από την εργασία τους που θα καλύπτει τις πραγματικές τους ανάγκες. Με εκ περιτροπής εργασία, με 2 και 3 δουλειές για να «τα βγάλεις πέρα», αντικειμενικά δεν μπορείς να δεις τον αθλητισμό ως δικαίωμα...

Αθλητισμός για όλους

Για το ΚΚΕ ο δρόμος για έναν άλλο αθλητισμό περνάει μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της εργατικής εξουσίας, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού.

Συνειδητά και σχεδιασμένα ένα κομμάτι του πλούτου που θα παράγεται, θα δαπανάται γι' αυτό το σκοπό. Θα το καρπώνεται ο λαός με οργανωμένο και προγραμματισμένο τρόπο από το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον. Δε θα πληρώνει γι' αυτό που δικαιούται να έχει δωρεάν.

Ενα μικρότερο αλλά επαρκές κομμάτι θα δαπανάται γι' αυτούς που διαθέτουν περισσότερες ικανότητες και μπορούν να ασχοληθούν σε υψηλότερα επίπεδα με στόχο μεγάλες επιδόσεις. Θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις γι' αυτούς που θα φτάνουν στα όρια της ανθρώπινης απόδοσης (πρωταθλητισμό) που στη συνέχεια θα επιστρέφουν στην κοινωνική εργασία σε κανονικούς ρυθμούς. Θ' αποτελούν κομμάτι του συνόλου με ξεχωριστή ικανότητα και όχι μια ελίτ.

Αντικειμενικές προϋποθέσεις για έναν τέτοιο αθλητισμό έχουμε, αφού ο πλούτος που παράγεται φτάνει και παραφτάνει για την υλοποίησή του. Ιδιαίτερα σήμερα που έχει επέλθει σημαντική πρόοδος στην επιστήμη, την τεχνολογία, τα μέσα παραγωγής. Οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να δουλεύουν πολύ λιγότερες ώρες και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους στον ελεύθερο χρόνο που θα τους μένει.

Το ΚΚΕ δεν έχει αυταπάτες και δεν τις καλλιεργεί στον ελληνικό λαό, ότι όλα αυτά μπορεί να υλοποιηθούν απόλυτα μέσα στις σημερινές συνθήκες. Αυτό προϋποθέτει βαθύτερες αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις και μια πολιτική σε ριζικά διαφορετική κατεύθυνση. Δεν μπορεί, δηλαδή, να υποστηρίζει κανείς, πως ο αθλητισμός θα υπηρετεί τον άνθρωπο και την κοινωνία και παράλληλα θα παραμένει εμπόρευμα, θα μετράει τα κέρδη και όχι την ψυχική ισορροπία και την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Είναι όμως επιτακτική ανάγκη σήμερα και μπορεί να δημιουργηθεί ένα διεκδικητικό κίνημα που θα συγκρούεται με την παραπέρα ανάπτυξη της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης στη σωματική αγωγή και τον αθλητισμό, που μετατρέπει το δικαίωμα σε «προϊόν» και πολυτέλεια. Η εκλογική ισχυροποίηση του ΚΚΕ, θα δώσει ώθηση στη πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας, για να γίνει πράξη το δικαίωμα στη σωματική αγωγή και τον αθλητισμό για όλους. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι πρέπει να μπουν επικεφαλής μιας τέτοιας προσπάθειας.


Γ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ