ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
Σελ. /24

Σε όλη τη χώρα, από το Γράμμο μέχρι την Κρήτη απλώθηκαν χτες οι εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ με αφορμή την προσπάθεια της ΕΕ να καθιερώσει την 23η Αυγούστου σαν «μέρα μνήμης των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων», ταυτίζοντας για λογαριασμό της πλουτοκρατίας το Σοσιαλισμό με το ναζισμό - φασισμό. Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ δεν επέλεξαν τυχαία την 23η Αυγούστου, αφού τη μέρα αυτή το 1939 υπογράφτηκε το Σύμφωνο μη επίθεσης ανάμεσα στη Γερμανία και στη Σοβιετική Ενωση, το γνωστό ως Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ.

Αυτό το Σύμφωνο, που πραγματοποιήθηκε όταν οι Αγγλογάλλοι είχαν επανειλημμένα απορρίψει προτάσεις της Σοβιετικής Ενωσης για πραγματοποίηση συμμαχίας εναντίον του Αξονα, έγινε καρφί στο μάτι της μιας πτέρυγας του καπιταλιστικού κόσμου που ενίσχυε τη χιτλερική Γερμανία για να συντρίψει τη Σοβιετική Ενωση, υπολογίζοντας έτσι να επωφεληθούν οι ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία και να αναδειχθούν σε νικητές στον ενδοϊμπεριαλιαστικό ανταγωνισμό που είχε προκαλέσει και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα γεγονότα εξελίχθηκαν παρά τις προσδοκίες τους και η Σοβιετική Ενωση, παρότι γνώριζε ότι τελικά δε θα αποφύγει την επίθεση, κέρδισε χρόνο για να την αντιμετωπίσει από καλύτερες θέσεις, ενώ αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Την ανωτερότητα του Σοσιαλισμού, την ιστορική παρακαταθήκη που αυτός άφησε στο εργατικό λαϊκό κίνημα και τους αγώνες που εμπνέει το ιδανικό μιας άλλης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι αυτό που φοβίζει σήμερα τους ιμπεριαλιστές. Γι' αυτό ξεσπούν τη λύσσα τους στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, στους ριζοσπαστικούς αγώνες και την πρωτοπορία τους. Ματαιοπονούν όμως όσοι νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν τους Κομμουνιστές. Το επιβεβαίωσαν χτες οι χιλιάδες του λαού που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα. Τέσσερις από αυτές τις εκδηλώσεις που έγιναν χτες παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ». Σε επόμενο φύλλο θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ για την εκδήλωση στο Γράμμο, καθώς και τις άλλες κεντρικές δραστηριότητες στην Πάτρα, το Ναύπλιο και άλλες πόλεις.

Τιμή και δόξα στους αλύγιστους

Λιτή, γεμάτη εικόνες και συμβολισμούς, η εκδήλωση που διοργάνωσε χτες στον τάφο του Νίκου Ζαχαριάδη η ΚΟΑ του ΚΚΕ

Από την πορεία μέσα στο Α' Νεκροταφείο
Από την πορεία μέσα στο Α' Νεκροταφείο
Με μια λιτή όσο και επιβλητική σε εικόνες εκδήλωση, γεμάτη συγκίνηση και συμβολισμούς, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες της Αθήνας τίμησαν χτες στο πρόσωπο του Νίκου Ζαχαριάδη (27 Απριλίου 1903 - 1 Αυγούστου 1973) τους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους πατριώτες αγωνιστές που δεν συμβιβάστηκαν, δε λύγισαν μπροστά στη λύσσα του φασισμού.

Πάνω στον τάφο - μνημείο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το 1931 μέχρι το 1956, στάθηκαν με δέος μπροστά στις ηρωικές μορφές των απλών εκείνων ανθρώπων που στάλθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στο Νταχάου και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στην εξορία, στις φυλακές και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, επειδή έκαναν το αυτονόητο: Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, πάλεψαν ενάντια στον κατακτητή, γράφοντας το μοναδικό έπος της Εθνικής Αντίστασης, συνέχεια του οποίου ήταν ο δίκαιος αγώνας του ΔΣΕ για μια Ελλάδα της λευτεριάς και της προκοπής.

Τη χτεσινή εκδήλωση στο Α? Νεκροταφείο διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Α? Περιφέρειας Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής δραστηριότητας του Κόμματος ενάντια στην προσπάθεια της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών να καθιερώσουν την 23η Αυγούστου σαν «μέρα μνήμης για τα θύματα ολοκληρωτικών καθεστώτων». Η μαζική συμμετοχή εργαζόμενων και νεολαίας, έστειλε καθαρό και από αυτή τη γωνιά της Αθήνας, το μήνυμα πως δε θα περάσει η προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία και να ταυτιστεί δόλια στη συνείδηση των λαών ο Σοσιαλισμός με τον ναζισμό - φασισμό. Στην εκδήλωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Θα σπάσουν τα μούτρα τους οι παραχαράκτες

Μπροστά στον τάφο του Νίκου Ζαχαριάδη
Μπροστά στον τάφο του Νίκου Ζαχαριάδη
Με μια σιωπηλή πορεία, με κόκκινα περιβραχιόνια στα μπράτσα και σημαίες του ΚΚΕ να κυματίζουν, οι συγκεντρωμένοι περπάτησαν συγκροτημένα από την είσοδο του νεκροταφείου μέχρι το σημείο όπου το 1991 θάφτηκαν τα οστά του Νίκου Ζαχαριάδη. Σύντομη ομιλία στη συγκέντρωση έκανε η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ του Κόμματος, η οποία στάθηκε στο περιεχόμενο και στα μηνύματα που κουβαλάει στο σήμερα η στάση του Νίκου Ζαχαριάδη και των χιλιάδων άλλων που πάλεψαν για τα υψηλότερα ιδανικά.

Ανάμεσα σε άλλα, το στέλεχος του ΚΚΕ σημείωσε: «Η παρουσία μας εδώ, στον τάφο του Νίκου Ζαχαριάδη, αποτελεί εκδήλωση τιμής στον επί 25 χρόνια Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και συμβολική απάντηση ουσίας στην αντικομμουνιστική εκστρατεία που ξετυλίγεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Απάντηση στη βρώμικη προσπάθεια να ταυτιστεί ο κομμουνισμός με το φασισμό.

Ο ιμπεριαλισμός θέλει να σβήσει από τις μνήμες την εποποιία του σοβιετικού λαού στα χρόνια της κολεκτιβοποίησης, την ταξική πάλη και μετά την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, την πάλη να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία όλα τα μέσα παραγωγής. Τρομάζει και σήμερα το ύψος τους σταχανοβίτικου κινήματος, το ύψος εκατομμυρίων οικοδόμων της νέας κοινωνίας. Και θέλουν να το σβήσουν από το χάρτη. Tα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, η ολομέτωπη καπιταλιστική επίθεση κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, επιτάσσουν την ταύτιση ενός γνήσιου τέκνου του μπολσεβικισμού, όπως ο Στάλιν, με τον Χίτλερ, ένα γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού.

Η τιμητική πλακέτα που εντοίχισε το ΚΚΕ
Η τιμητική πλακέτα που εντοίχισε το ΚΚΕ
Ομως, η ιδεολογική κόπρος και η επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας βρίσκονται αντιμέτωπες με την ιστορική αλήθεια, που καμία δύναμη δεν μπορεί να την παραγράψει. Σπάζουν τα μούτρα τους στους τάφους πάνω από 20 εκατομμυρίων Σοβιετικών νεκρών, στους τάφους εκατομμυρίων κομμουνιστών όπου Γης. Σπάζουν τα μούτρα τους σε αυτόν εδώ τον τάφο του κομμουνιστή δεσμώτη του Νταχάου».

Δήλωση μετανοίας δεν υπογράφουμε!

«Στο πρόσωπο του Νίκου Ζαχαριάδη - συνέχισε η Χρ. Τσεντούρου - τιμάμε όλους τους αντιιμπεριαλιστές αγωνιστές της ηρωικής υπερενενηντάχρονης πορείας του ΚΚΕ. Τους αγωνιστές του μεσοπολέμου, της τεταρτοαυγουστιανής δικτατορίας 1936 - 1941 και της ΕΑΜικής Αντίστασης, που έκαναν μετερίζι της λαϊκής πάλης "κάθε βράχο, την κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα την κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι". Τιμάμε το μεγαλύτερο δημιούργημα του ΚΚΕ, τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που αποτελεί την κορυφαία ώρα της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Τιμάμε τους Μπελογιάννηδες, τις χιλιάδες αντρών, γυναικών και εφήβων που πέρασαν από τα κολαστήρια των στρατοδικείων, των εκτελέσεων, των τόπων εξορίας και φυλάκισης.

Μαζί με τον γνήσιο πατριωτισμό, δηλαδή εκείνον που ταυτίζεται με τα λαϊκά συμφέροντα, με το σοσιαλισμό, ο Νίκος Ζαχαριάδης εξέφρασε με συνέπεια και τις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού. Συνεχίζουμε στο δρόμο αυτών των αρχών, που το ΚΚΕ ακολουθεί από την ίδρυσή του. Αναδείχνουμε τις μεγάλες στιγμές της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στις χώρες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Και διδασκόμαστε από τα λάθη και τις παρεκκλίσεις για να ισχυροποιηθεί η λαϊκή πάλη σήμερα, για να αναζωογονηθεί το κομμουνιστικό ιδανικό. Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος. Αυτό ακριβώς γνωρίζει και φοβάται ο ιμπεριαλισμός και οι εκπρόσωποί του.

Η δραματική ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη δείχνει τη σκληρότητα της ταξικής πάλης. Αυτό το στοιχείο οφείλουμε να το κρατήσουμε με καθημερινή επαγρύπνηση και δράση, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που εξ αντικειμένου είναι πρόσφορο το έδαφος για ισχυρές κοινοβουλευτικές αυταπάτες. Ο Νίκος Ζαχαριάδης στάθηκε αλύγιστος. Χάρη στους αλύγιστους, το ΚΚΕ δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας στην αστική τάξη. Και δεν θα υπογράψει».

Μ' ένα γαρίφαλο και τη Διεθνή

Μέσα σε ασταμάτητα χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «Ούτε στις εξορίες, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» και «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», πάνω στον τάφο - μνημείο εντοιχίστηκε από την ΚΟΑ του ΚΚΕ πλακέτα με την επιγραφή: «Τιμή και δόξα σ' αυτούς που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό. Στους ανίκητους εκτοπισμένους στο Νταχάου και στον Νίκο Ζαχαριάδη, Γραμματέα του ΚΚΕ», με την υπογραφή του Κόμματος. Η λιτή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σηκωμένες, σφιγμένες γροθιές και τη Διεθνή να σιγοτραγουδιέται από τα χείλη των εκατοντάδων συγκεντρωμένων. Με τη σειρά, ο ένας πίσω από τον άλλο, πέρασαν μπροστά από τον τάφο και τον σκέπασαν με γαρίφαλα.

Το μεγαλείο της διεθνιστικής αλληλεγγύης

Η θυσία των τριών Σοβιετικών στρατιωτών που εκτελέστηκαν πολεμώντας από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, ξαναζωντάνεψε χτες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στην Καλλιθέα

Από τη χτεσινή εκδήλωση
Από τη χτεσινή εκδήλωση
Βρέθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδας τους. Ο Βάνιας, ο Κόλιας και ο Αλέξης, μαχητές του Κόκκινου Στρατού, από το Σοβιετικό Μέτωπο ως αιχμάλωτοι πολέμου των χιτλεροφασιστών μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα. Δραπέτευσαν και μπήκαν στις γραμμές τους ΕΛΑΣ. Πολέμησαν στο πλευρό των μαχητών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Στις 26 Αυγούστου του 1944 μαζί με 14 ΕΛΑΣίτες και άλλους 11 αγωνιστές, εκτελέστηκαν στην Αγία Ελεούσα Καλλιθέας...

Χτες, στον ίδιο χώρο, μπροστά από το μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στη λεωφόρο Συγγρού, άνθρωποι κάθε ηλικίας κρατώντας στα χέρια τις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο, λάβαρα του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, βρέθηκαν στον τόπο της θυσίας των αγωνιστών για να αποτίσουν φόρο τιμής. Κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Τραγούδησαν του ύμνους του ΔΣΕ, του Κόκκινου Στρατού και του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού. Τίμησαν αυτούς που απέδειξαν ότι η γη πάνω στην οποία θυσιάζονται οι εργάτες για τις αξίες και τα ιδανικά της τάξης τους, δεν μπορεί να θεωρείται γι' αυτούς ξένη γη...

Βρέθηκαν εκεί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Οργανώσεων Νότιων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ για να θυμίσουν σε όλους τους επίδοξους παραχαράκτες της ιστορίας ότι οι σύντροφοί τους έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας το φασισμό - ναζισμό. Και πως αυτή τη θυσία δεν πρόκειται καμιά ιμπεριαλιστική εκστρατεία να την σπιλώσει. Βρέθηκαν σε έναν από τους τόπους των λαϊκών μαρτυρίων, για να καταδικάσουν τους σύγχρονους «Γκεμπελίσκους» της ιστορίας που προσπαθούν πατώντας πάνω στο αίμα εκατομμυρίων αγωνιστών να εξισώσουν τον κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό και να τους στείλουν το μήνυμα: Η βρώμικη προπαγάνδα τους θα συντριβεί από τους απογόνους, τους συντρόφους, τους συνεχιστές των λαϊκών - ταξικών αγώνων.

Η παραχάραξη της ιστορίας δε θα περάσει

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ Γ. Κρητικού, ο οποίος τόνισε: «Τιμάμε αυτούς που είχαν βαθιά γνώση και το απέδειξαν με την προσφορά τους ότι το αδυνάτισμα του ιμπεριαλισμού σε μια χώρα δεν αφορά μόνο αυτή. Είναι διεθνιστικό καθήκον, είναι ανεκτίμητη προσφορά για τους λαούς όλης της Γης. Τιμάμε το κόμμα, το ηρωικό ΚΚΕ, που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του στον αγώνα ενάντια στα φασιστικά στρατεύματα»... Οι Ελληνες κομμουνιστές, συνέχισε, «ποτέ δεν ήταν μόνοι, μαζί μ' αυτούς, την περιόδο 1942-45, βρέθηκαν Σοβιετικοί, Βούλγαροι, Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί, Γιουγκοσλάβοι και άλλοι αντιφασίστες» που από αιχμάλωτοι πολέμου ...μετατράπηκαν σε μαχητές τους ΕΛΑΣ, πολεμώντας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά του κοινού εχθρού.

Αυτή την ιστορία που έγραψαν οι λαοί, επισήμανε ο Γ. Κρητικός, «προσπαθεί να παραχαράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» επιχειρώντας «την ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, των ναζιστικών φασιστικών καθεστώτων με τις σοσιαλιστικές χώρες. Ζητούν "να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως Ημέρα Μνήμης" κατά του κομμουνισμού και του ναζισμού». Η ιμπεριαλιστική ΕΕ, υπογράμμισε σ' άλλο σημείο, «έχει μεγάλο μίσος απέναντι στην πρώτη εργατική εξουσία στη Σοβιετική Ενωση για τα μεγάλα επιτεύγματά της στην πρώτη περίοδο οικοδόμησης του Σοσιαλισμού, στη δυνατότητά της να οργανώσει τον αγώνα για το τσάκισμα του φασισμού. Πλαστογραφεί την ιστορία, γιατί θέλει να θωρακίσει την εξουσία των μονοπωλίων. Σ' αυτό αποσκοπεί η συκοφάντηση του κομμουνισμού, σε μια χρονική περίοδο συγκυρία όπου οι λαοί καλούνται να πληρώσουν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Με το ξαναγράψιμο της ιστορίας, επιχειρείται η προσπάθεια ποινικοποίησης της λαϊκής αγωνιστικής δράσης».

Σ' αυτό το πεδίο, τόνισε «εντάσσεται και η ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ με ψέματα, συκοφαντίες και λάσπη. Ο αντικομμουνισμός είναι στη φύση του καπιταλιστικού συστήματος. Τον χρησιμοποιούν γιατί ξέρουν ότι ο αγώνας της εργατικής τάξης δίχως το ΚΚΕ δεν μπορεί να έχει προοπτική. Θέλουν να απομονώσουν το ΚΚΕ για να ανακόψουν τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών δυνάμεων. Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση των αντιλαϊκών τους σχεδίων. Σε αυτό το σχέδιο η άρχουσα τάξη έχει επιστρατεύσει όλο το πολιτικό της προσωπικό. ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ πρωτοστατούν, η ΝΔ τρίβει τα χέρια της γιατί δεν αναγκάζεται να περάσει από τα χέρια της όλη η βρώμικη δουλειά. Οσο για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όταν συζητιόταν το αντικομμουνιστικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο επέλεξε την αποχή. Κι όταν μπορεί να βοηθήσει στην αντικομμουνιστική εκστρατεία το κάνει με ευχαρίστηση».

Και κατέληξε: «Τους λέμε ότι ματαιοπονούν. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να απαρνηθεί το σκοπό της ύπαρξής του. Ο 21ος αιώνας θα αποδειχθεί αιώνας νέων κοινωνικών επαναστάσεων, αιώνας που θα ανοίξει ο δρόμος για την καινούρια κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση λουλουδιών στο χώρο του μνημείου, υπό τους ήχους επαναστατικών τραγουδιών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελλά, αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας, Ταύρου και Νέας Σμύρνης, αντιπροσωπεία από το «Σπίτι του Αγωνιστή» κ.α.

«Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου»

Ο Νίκος Ζαχαριάδης υπήρξε αταλάντευτος κομμουνιστής. Είναι χαρακτηριστικό το τελευταίο γράμμα του, τρεις μέρες πριν το θάνατό του, στις 28 Ιούλη του 1973, προς την καθοδήγηση του ΚΚΕ, στο οποίο υπογράμμιζε: «Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου... Το Κουκουέδικο πέρασε πολλές αντάρες και μπόρες, όμως να το ξεριζώσει κανένας δεν μπόρεσε, γιατί αυτό θα σήμαινε να ξεριζώσει τον ίδιο το λαό. Παρόλες τις δοκιμασίες που το 'δερναν και το δέρνουν, το ΚΚΕ είναι αθάνατο. Το γράμμα αυτό το γράφω για να βουλώσω το στόμα σε όλους αυτούς που θα βάλουν τώρα τις φωνές. Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να 'χω. Απ' όλη μου την ψυχή εύχομαι σ' αυτούς που φορτώθηκαν το πολύ δύσκολο έργο να ξαναστήσουν το Κουκουέδικο στα πόδια του, να πετύχουν απόλυτα και ολοκληρωτικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ