ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Με συνοπτικές διαδικασίες και ένταση της διαχείρισης

Σήμερα οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, ώρα 10 π.μ., απ' όπου επιχειρήθηκε η έναρξη της διαδικασίας

Στα μουλωχτά και με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση ξεκίνησε τη μεταφορά των προγραμμάτων υποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία με αφετηρία το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), όπου λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια το «στεγνό» πρόγραμμα Απεξάρτησης «18 Ανω».

Η επιλογή του ΨΝΑ για την εγκατάσταση των μονάδων υποκατάστασης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) εκπέμπει πολλά μηνύματα και επίσης σε πολλά επίπεδα καθώς με «βάση τις αρχές της επιστήμης δεν επιτρέπεται να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο προγράμματα με αντίθετη φιλοσοφία» όπως καταγγέλει με ανακοίνωσή του το «18 Ανω». Επίσης, όπως υπογραμμίζει το 18 Ανω, δεν επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή με πληθυσμό εν ενεργεία εξαρτημένων ατόμων - όπως είναι οι «χορηγούμενοι» σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ - ο πολύ ευάλωτος πληθυσμός των ψυχασθενών που νοσηλεύεται στο Ψυχιατρείο, γιατί η έκθεσή του σε πιθανή χρήση ουσιών δημιουργεί κινδύνους για τη ζωή του (λόγω των ψυχοφαρμάκων που παίρνουν ως αγωγή).

Χτες επιχειρήθηκε η έναρξη και κάποιων εργασιών, που σταμάτησαν κάτω απ' τις αντιδράσεις. Σήμερα οργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΨΝΑ, ώρα 10 πμ.

Συνολικά η επιχείρηση μεταφοράς της υποκατάστασης - και μάλιστα χαμηλών προδιαγραφών - στα δημόσια νοσοκομεία σηματοδοτεί την παραπέρα διαχειριστική λογική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Μια λογική που συνοδεύεται με την υποβάθμιση της πρόληψης καθώς τα Κέντρα Πρόληψης εγκαταλείπονται στην τύχη τους με απλήρωτους τους εργαζόμενους, ενώ στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η εκχώρηση και της απεξάρτησης στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ»
«Φιλανθρωπική» διαχείριση της παραπαιδείας

Το αίτημα του μαθητικού και γονεϊκού κινήματος είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ενιαία 12χρονη εκπαίδευση
Το αίτημα του μαθητικού και γονεϊκού κινήματος είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, ενιαία 12χρονη εκπαίδευση
Με πρόσχημα τις «ίσες ευκαιρίες» - και όχι το δικαίωμα στη γνώση για όλους - ο Δήμος Ιλίου προτείνει την ίδρυση «Κοινωνικών Φροντιστηρίων». Οπως αναφέρεται, τα «Κοινωνικά Φροντιστήρια» θα χρηματοδοτούνται από το δήμο, θα «απασχολούν» παιδαγωγούς και θα προσφέρουν τις «υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση». Συγχρόνως απαιτεί την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να εγκρίνονται τα εντάλματα για τα έξοδα λειτουργίας τους. Κι όλα αυτά με τη μάσκα της υποτιθέμενης αρωγής προς τους «άπορους, άνεργους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα».

Δηλαδή, αντί η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) να παλέψει για ενιαίο δωδεκάχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους, έρχεται ως αρωγός της ιδιωτικοποίησης, φιλοδοξώντας να γίνει φροντιστηριάρχης! Υποτάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση που θέλει τους δήμους ως μέσο για να διώξει από πάνω του το κράτος δικές του αρμοδιότητες και υπηρεσίες σε πολλούς τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, και να περάσει σταδιακά και από την πίσω πόρτα τη διάσπαση του ενιαίου και δημόσιου χαρακτήρα τους, κάνοντας ευκολότερη την εμπορευματοποίησή τους από ιδιώτες και μεταφέροντας το κόστος στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Δε γίνεται να αντιμετωπίζεται η μεγάλη, υπαρκτή κοινωνική λαϊκή ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία ως ...«φιλανθρωπική» διαχείριση της παραπαιδείας, νομιμοποιώντας την μάλιστα ως απαραίτητη στις συνειδήσεις.

Η παραπάνω ενέργεια εντάσσεται στην περίφημη «κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία», ένα ιδεολόγημα σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης, όπου ανάμεσα στο δίπολο «κράτος - αγορά» εμφανίζεται ως τρίτος πόλος για να καλύψει υποτίθεται το κενό που αφήνουν η αγορά και η κυβέρνηση. Ενα ιδεολόγημα το οποίο χρησιμοποιείται είτε πυροσβεστικά στην άμβλυνση οξυμένων λαϊκών προβλημάτων, είτε ως δούρειος ίππος για την επενδυτική εισβολή ιδιωτών και επιχειρηματιών σε μια σειρά από τομείς, με τη μάσκα της συλλογικότητας, της φιλανθρωπίας και του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ΤΑ είναι αναγκαίο να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, αυτόν της ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι της συνενοχής σ' αυτή. Να στηρίζει και να συμμετέχει ενεργά στους αγώνες των μαθητών, των εργαζομένων, των άπορων, των ανέργων και των συνταξιούχων και όχι να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, παίζοντας το ρόλο του αναχώματος στις λαϊκές διεκδικήσεις.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
«Τάζουν σχολεία χωρίς να 'χει πέσει μια σφυριά»

Αντιμέτωποι με τον εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας έρχονται γονείς και μαθητές του Δήμου Κερατσινίου, καθώς όπως ανακοινώνει το υπουργείο, στο Δήμο πρόκειται να λειτουργήσουν το επόμενο σχολικό έτος δύο νέα σχολεία (9ο Γυμνάσιο και 5ο Γενικό Λύκειο), αλλά «ούτε μια "σφυριά" δεν έχει πέσει, ούτε ένα τούβλο δεν έχει μπει», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Κερατσινίου.

«Για άλλη μια χρονιά έρχονται να μας "παραμυθιάσουν". Για άλλη μια χρονιά μας τάζουν "καθρεφτάκια και κορδέλες", θέλοντας να σκεπάσουν άλλα πιο σημαντικά ζητήματα», υπογραμμίζει η Ενωση και αναφέρει τα πενιχρά ποσά που διατίθενται για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες, όπως:

  • Μόνο 65.000 ευρώ διαθέτουν για καλοκαιρινές επισκευές, που θα γίνουν το φθινόπωρο.
  • Μόνο 850.000 ευρώ διαθέτουν για τις λειτουργικές ανάγκες, τη στιγμή που χρειάζονται το λιγότερο 1.500.000 ευρώ.
  • Μόνο στα μισά σχολεία υπάρχουν μόνιμες καθαρίστριες.
  • Μόνο στα σχολεία της Β'βάθμιας, υπάρχουν φύλακες, που καλύπτουν τη θέση του επιστάτη.
  • Μόνο στο Κερατσίνι χρειάζονται επιπλέον 6 διθέσια Νηπιαγωγεία, για να μη διώχνονται τα προνήπια.
  • Μόνο 17 παιδιά φοιτούν στο Ειδικό Δημοτικό, χωρίς βέβαια να υπάρχει ειδικό σχολείο Β' βαθμίδας.
  • Μόνο στα Δημοτικά oι γονείς πληρώνουν από την τσέπη τους 150.000 ευρώ κάθε χρόνο για τους παραδοσιακούς χορούς.
  • Οι γονείς κάθε σχολικό έτος καλύπτουν ελλείψεις στα σχολεία (βαψίματα - αγορές υλικών κλπ) που το συνολικό κόστος τους ανέρχεται περίπου στο 35% της συνολικής τακτικής επιχορήγησης.

«Ο στόχος τους είναι φανερός και ξεκάθαρος, 8 στα 10 παιδιά μας "δεν είναι στο DNA τους να μορφωθούν, άρα ας μάθουν μια τέχνη να μπορούν να βγάζουν ένα μεροκάματο", μια λογική που βρίσκεται έξω από τις ανάγκες των μαθητών, έξω από τις ανάγκες της Λαϊκής Οικογένειας, της Κοινωνίας συνολικά! Ως γονείς θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε ένα ενιαίο 12χρονο αποκλειστικά δημόσιο σχολείο. Ενα σχολείο όπου θα κυριαρχεί το ζήτημα της ολόπλευρης μόρφωσης των παιδιών μας, μέχρι τη βιολογική και ψυχοσυναισθηματική τους ολοκλήρωση, χωρίς ταξικούς φραγμούς, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονιών για κάλυψη των εκπαιδευτικών ελλείψεων», τονίζει η Ενωση Γονέων Κερατσινίου και απαιτεί: Mια εντελώς διαφορετική εκπαίδευση, με καλύτερες υποδομές στα σχολεία. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του σχολείου με τους κάθε λογής ιδιώτες ή τελικά με την οικονομία της αγοράς», σημειώνεται. Το κράτος έχει την υποχρέωση για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση, να δίνεται το 15% από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Παιδεία. «Οι γονείς πρέπει να πάψουμε πια να είμαστε χορηγοί του υποτιθέμενου συστήματος της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας». Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία σε πρωινή λειτουργία, με καλυμμένες έγκαιρα όλες τις ανάγκες σε αίθουσες, σε βοηθητικό προσωπικό κλπ. Οχι σχολεία - Ανώνυμες Εταιρείες, μέσω ΣΔΙΤ, όπου οι ιδιώτες θα εκμεταλλεύονται τα σχολικά συγκροτήματα για τα επόμενα 30 χρόνια. Εκπαιδευτικούς που να μην αισθάνονται ανασφάλεια, να μετεκπαιδεύονται στο πανεπιστήμιο, να αμείβονται αξιοπρεπώς, να συνεργάζονται σε ισότιμη βάση με τους γονείς, με βασικό γνώμονα τη κατάκτηση της γνώσης των παιδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ