ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Σε διαρκή ομηρία εκατομμύρια εργαζόμενοι

Δε φτάνει που με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρυσοπλήρωσαν τα μπαλκόνια που τα έκλεισαν οι μεγαλοκατασκευαστές, τώρα καλούνται να πληρώσουν και χαράτσι...

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία για την «τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων», που στην ουσία αποτελεί ένα ακόμα χαράτσι, το οποίο καλούνται να πληρώσουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια, κύρια μικροί, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Υπερασπιζόμενος την τροπολογία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς υποστήριξε ότι είναι αναγκαία γιατί αντιμετωπίζεται ένα κοινωνικό πρόβλημα με ρεαλιστικό τρόπο. «Τακτοποιούμε μόνο τις αλλαγές χρήσης σε νόμιμα κτίσματα που έχουν νόμιμες άδειες και όχι σε αυθαίρετα» είπε και ανακοίνωσε ότι το «τέλος τακτοποίησης για τους πολύτεκνους» θα είναι μειωμένο κατά 50%. Η ρύθμιση για την «τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων» αφορά τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μέχρι τις 2 Ιούλη 2009, μέρα που κατατέθηκε η σχετική τροπολογία.

Η «τακτοποίηση», είπε ο υπουργός, παρέχει το δικαίωμα διατήρησης της χρήσης όσο υπάρχει το κτίριο και δεν μπορεί να μπει σε υποθήκη ή να υπολογιστεί ως ποσοστό επί του οικοπέδου και οι συγκεκριμένοι χώροι θα πληρώνουν εφεξής Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και όχι αναδρομικά.

Καταψηφίζοντας την τροπολογία ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν τουλάχιστον 1.500 ευρώ χαράτσι, ποσό που μπορεί να φθάσει και τα 2.250 ευρώ, που είναι το 10% της αντικειμενικής αξίας των αυθαιρέτων. Οι ιδιοκτήτες αυτοί, είπε, θα βρίσκονται σε μια διαρκή πολιτική και δικαστική ομηρία, αφού αυτοί οι χώροι, παρά τα χαράτσια που θα πληρώσουν, δε νομιμοποιούνται αλλά «τακτοποιούνται», όπως αναφέρει η τροπολογία.

Πρόκειται, συνέχισε, για εμπαιγμό 1,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών κλειστών - ημιυπαίθριων χώρων, τους οποίους πούλησαν οι μεγαλοκατασκευές, αφού πρώτα τους μετέτρεψαν σε κύριους χώρους των κατοικιών, κερδοσκοπώντας ασύστολα και εκμεταλλευόμενοι τα «παραθυράκια» της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και την ανυπαρξία ελέγχου των αυθαιρεσιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Ολα αυτά, είπε ο Ν. Μωραΐτης, έγιναν κάτω από τις ευλογίες των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, που έχουν τεράστιες ευθύνες για όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτές οι αυθαιρεσίες, τόνισε, υπάρχουν γιατί υπάρχει η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών και ειδικότερα της λαϊκής στέγης στο βωμό της τεράστιας κερδοσκοπίας των κατασκευαστικών εταιρειών και του τραπεζικού συστήματος, που ληστεύουν χρόνια τώρα τα λαϊκά εισοδήματα. Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Καλούμε τα λαϊκά στρώματα για την ανάπτυξη μετώπου πάλης και διεκδίκηση για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των προγραμμάτων λαϊκής κατοικίας, για κοινωνικό δικαίωμα στην κατοικία, για να μην είναι η κατοικία εμπόρευμα, για κατοικία φθηνή και ασφαλή που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του εργαζόμενου, για φιλολαϊκή πολιτική που θα έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου».

Αποσπασματικό μέτρο που έχει εισπρακτικό χαρακτήρα χαρακτήρισε την τροπολογία εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος ζητώντας την απόσυρσή της, ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισε, ενώ συμφώνησε ο ΛΑ.Ο.Σ.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Μας «πνίγουν» στο εισαγόμενο γάλα

Η πολιτική των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου περιορίζει την παραγωγή ντόπιου γάλακτος και οδηγεί σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στη Βόρεια Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον αφανισμό μας»

Motion Team

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στη Βόρεια Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον αφανισμό μας»
Περίπου 550.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος εισήγαγαν το 2008 οι γαλακτοβιομηχανίες, ενώ τον ίδιο χρόνο στην Ελλάδα η παραγωγή περιορίστηκε στους 716.000 τόνους. Επίσης, το 90% των εισαγωγών, δηλαδή κοντά στους 500.000 τόνους γάλακτος, γίνονται μόλις από 5 γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Τα παραπάνω στοιχεία είναι του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), ο οποίος, όμως, αρνείται να κατονομάσει τις βιομηχανίες που εισάγουν γάλα, με το πρόσχημα ότι «κάτι τέτοιο αντίκειται στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Βεβαίως, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το ποιος μπορεί να κάνει εισαγωγές τέτοιου μεγέθους και να επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες γάλακτος, όμως η άρνηση του ΕΛΟΓΑΚ να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία δείχνει ότι όχι μόνο δε νοιάζονται οι αρμόδιοι για τα συμφέροντα των Ελλήνων κτηνοτρόφων και καταναλωτών, αλλά αντίθετα λειτουργούν σαν όργανα υπεράσπισης των κερδοσκοπικών συμφερόντων των μεγαλογαλακτοβιομηχάνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις 5 εταιρείες εισήγαγε 18.000 τόνους γάλακτος, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν συμπυκνωμένο γάλα, ενώ από τους Ελληνες κτηνοτρόφους έχει προμηθευτεί λιγότερο από 10.000 τόνους γάλακτος. Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ενώ στην Ελλάδα καταναλώνονται ετησίως 150 χιλιάδες τόνοι φέτας, η ελληνική παραγωγή καλύπτει μόνο τις 90 χιλιάδες τόνους και οι υπόλοιποι 60 χιλιάδες τόνοι προέρχονται από «λευκό τυρί».

Βεβαίως, οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής - αντικτηνοτροφικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφωνιών του ΠΟΕ. Κι εξαιτίας αυτών των πολιτικών τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά ξεκληρίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλία τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ξεκληριστεί τα 2 από τα 3 κτηνοτροφικά νοικοκυριά.

Η διέξοδος βρίσκεται στη σύγκρουση μ' αυτή την πολιτική, έτσι που να γίνονται βήματα στο άνοιγμα του δρόμου και του ορίζοντα για μιαν άλλη πολιτική στον κτηνοτροφικό τομέα υπέρ των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, του λαού και της χώρας μας γενικότερα.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
Τροπολογία - εμπαιγμός

Οχι μόνο δε νομιμοποιεί, αλλά επισύρει και νέα πρόστιμα για το μέλλον

Θα το δηλώσουν ως αυθαίρετο και θα πληρώσουν το χαράτσι, ωστόσο όχι μόνο δε θα το ...σώσουν, αλλά θα βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων και την απειλή επιβολής νέων προστίμων ή της κατεδάφισης του ακινήτου, το οποίο δε θα μπορούν να το μεταβιβάσουν νόμιμα, ενώ επιπρόσθετα απειλούνται και από τα ποινικά δικαστήρια! Αυτό εκτιμά ότι μπορεί να συμβεί ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου, με τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων, υπογείων ή πιλοτών, που άλλαξαν χρήση και το δηλώσουν στην πολεοδομία, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου η μεταβολή της χρήσης κτιρίου ή μέρους του, καθιστά το ακίνητο αυθαίρετο, ενώ με το προτεινόμενο μέτρο της ... «τακτοποίησης», οι ημιυπαίθριοι και λοιποί χώροι (υπόγεια, πιλοτές) δεν νομιμοποιούνται, ούτε εξαιρούνται της κατεδάφισης.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι δεν επέρχεται καμιά μεταβολή στη σχετική νομοθεσία με βάση την οποία:

  • Απαγορεύεται ρητά η μεταβίβαση των αυθαιρέτων ή η σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων επ' αυτών επί ποινή ακυρότητας κάθε τέτοιας μεταβίβασης.
  • Σε κάθε συμβόλαιο μεταβιβαστικό της κυριότητας κτιρίου ή αυτοτελούς ιδιοκτησίας που έχει οικοδομηθεί μετά την ισχύ του Ν. 1337/83, επισυνάπτεται υποχρεωτικά, εκτός από το αντίγραφο της άδειας οικοδομής, και υπεύθυνη δήλωση του αποκτώντα και μεταβιβάζοντα περί μη μεταβολής της χρήσης του κτιρίου ή μέρους του.

Σύμφωνα, λοιπόν με το ισχύον νομοθετικό και συνταγματικό πλαίσιο - καταλήγει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος - «η προτεινόμενη τροπολογία, δηλαδή η ενώπιον της αρμόδιας πολεοδομίας, υποβολή εκ μέρους του ιδιοκτήτη ακινήτου δήλωσης περί μεταβολής χρήσης του ημιυπαίθριου χώρου (ή των χώρων υπογείων, πιλοτών κ.λπ.) καθιστά αδύνατη και συνεπώς μη νόμιμη τη μεταβίβασή τους με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αιτία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ