ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωνε μια ακόμη φοροεπιδρομή ενάντια στο πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επιχειρώντας να φορτώσει στις πλάτες τους την οικονομική κρίση, στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέρριπταν την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος και την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας. Πρόκειται για μια καθαρά ταξική επιλογή, που επιβεβαιώνει το βαθιά αντεργατικό αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής των δυο κομμάτων και του συστήματος το οποίο υπηρετούν. Η πρόταση του ΚΚΕ καλλιεργεί «τη λογική να συγκρουστεί ο εργαζόμενος με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας πως η κατάθεση της πρότασης γίνεται για να αποκαλυφθεί ο χαρακτήρας της ασκούμενης πολιτικής και «να μπορέσει από καλύτερη θέση το εργατικό λαϊκό κίνημα να οργανώσει την πάλη του». Ασυζητητί απέρριψαν την πρόταση τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αφού οι εκπρόσωποί τους τάχθηκαν ευθέως ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτική πρόταση κινείται εκτός των κατευθύνσεων της ελεύθερης αγοράς και της ΕΕ. Τοποθετούμενος επί της πρότασης του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε τη λογική ότι ο χρήστης των αγαθών οφείλει να καταβάλλει φόρους (!), ενώ στα γνωστά συκοφαντικά - αντικομμουνιστικά μονοπάτια κινήθηκε ο ΛΑ.Ο.Σ.

Να απαλλαγούν τα λαϊκά στρώματα από το σαράκι της έμμεσης φορολογίας

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του Κόμματος κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να υιοθετήσουν στον καθημερινό τους αγώνα τα μέτρα που περιέχονται στην πρόταση νόμου
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να υιοθετήσουν στον καθημερινό τους αγώνα τα μέτρα που περιέχονται στην πρόταση νόμου
«Εμείς λέμε καθαρά ότι χρειάζεται η εργατική τάξη να περάσει σήμερα στην αντεπίθεση και να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα όχι ορισμένα ψιχία ελεημοσύνης και επιδοματικής πολιτικής, αλλά στην πράξη να αμφισβητήσει τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών», τόνισε παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος.

Οι στόχοι πάλης του ΚΚΕ, είπε, συνδέονται βεβαίως με μία άλλη προοπτική, της αμφισβήτησης, σε πρώτη φάση, αλλά, ταυτόχρονα, της ανατροπής του κεφαλαιοκρατικού συστήματος. Και τόνισε: «Δεν καλλιεργούμε αυταπάτες. Τα μέτρα τα οποία προτείνει σήμερα το ΚΚΕ και εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική του, δεν πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, ούτε οι προηγούμενες, ούτε φιλελεύθερου ούτε σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα ή κεντροαριστερές, μπορεί να τα υλοποιήσει. Δε θέλουν και δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν και ο μόνος που μπορεί να επιβάλει τα μέτρα αυτά να υλοποιηθούν είναι το εργατικό και λαϊκό κίνημα μέσα από την πάλη».

Αρα, λοιπόν, συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι στόχοι που απευθύνονται στο λαό και στους εργαζόμενους για να αποκαλύψουμε και τον υποκριτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης απέναντι σε αυτά τα μέτρα. Από την άποψη αυτή, τόνισε, το ΚΚΕ βάζει καθαρά ότι το ζήτημα της ακρίβειας, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζει η σημερινή πρόταση νόμου και κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα δεν είναι ούτε προσωρινή, ούτε τυχαία και δεν είναι αποτέλεσμα των όποιων στρεβλώσεων και αδυναμιών διαχείρισης αλλά αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό μηχανισμό αναδιανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προς όφελος των κεφαλαιοκρατών.

Χιλιάδες μικροί αγρότες πλήττονται από τη φορολογία στο πετρέλαιο, την κατάργηση της οποίας ζητάει το ΚΚΕ
Χιλιάδες μικροί αγρότες πλήττονται από τη φορολογία στο πετρέλαιο, την κατάργηση της οποίας ζητάει το ΚΚΕ
Τα ζητήματα που θέτουμε στην πρόταση νόμου, συνέχισε, αμφισβητούν την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και εάν ήθελε κάποιος να τα συζητήσει επί της ουσίας θα μπορούσε να βρει τρόπους και από ποιες πηγές θα βρεθούν οι απώλειες πόρων. Εμείς, είπε, λέμε καθαρά ότι πρέπει να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος καταλήγοντας τόνισε ότι αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ δεν είναι πανάκεια και δεν ανατρέπουν το σύστημα, αλλά καλλιεργούν τη λογική να συγκρουστεί ο εργαζόμενος και τα πλατιά λαϊκά στρώματα με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις να οργανώσουν την πάλη τους αμφισβητώντας την ουσία της σημερινής πολιτικής, προβάλλοντας μια άλλη προοπτική. Για παράδειγμα, είπε, η προτεινόμενη κατάργηση των διοδίων βάζει σε αμφισβήτηση τη λογική των συμφωνιών παραχώρησης ανάμεσα στο κράτος και τους μεγάλους επιχειρηματικούς κατασκευαστικούς ομίλους, στους οποίους παραχωρούνται οι μεγάλοι οδικοί άξονες και δημιουργούνται ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι που είναι πανάκριβοι για τα λαϊκά στρώματα.

Απαλλαγές υπάρχουν μόνο για το κεφάλαιο

Η Δ. Μανωλάκου στην παρέμβασή της τόνισε ότι ένα μέρος του λαϊκού εισοδήματος κατατρώγεται από την έμμεση φορολογία και γι' αυτό η πρόταση του ΚΚΕ ζητά την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στο πετρέλαιο και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την αύξηση της άμεσης φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αναφερόμενη στην πρόταση για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αγροτικής κίνησης, είπε ότι ήταν ένα διαχρονικό αίτημα της αγροτιάς προς τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και θα συνέβαλλε στη μείωση του κόστους παραγωγής. Μάλιστα, είπε, οι μικρομεσαίοι αγρότες θεωρούσαν, και έχουν δίκιο, ως μεγάλη αδικία και ανισότητα να έχουν οι εφοπλιστές αφορολόγητο πετρέλαιο και η αγροτιά, που στενάζει, που συνθλίβεται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, να μην έχει τους ίδιους όρους φοροαπαλλαγής.

Είναι και αυτό, συνέχισε, ένα κριτήριο της ταξικής πολιτικής που ακολουθείτε: Φοροαπαλλαγές υπάρχουν για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όχι όμως για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες. Θεωρείτε ανέφικτη και ουτοπική την ενίσχυση της αγροτιάς, όχι όμως και την ενίσχυση των εφοπλιστών που τους επιδοτείτε μάλιστα και με τις «άγονες γραμμές».

Η βουλευτής τόνισε ότι στις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων στις αρχές της χρονιάς ένα από τα αιτήματα ήταν το αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως και η κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα. Πρόκειται, είπε, για αιτήματα λογικά που μπορούν να ικανοποιηθούν και να ανακουφίσουν κάπως τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες που κάθε χρόνο φτωχαίνουν και ξεκληρίζονται.

Η πρότασή μας, κατέληξε η Δ. Μανωλάκου, έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική σας, όπως και με την πολιτική της ΕΕ, αλλά ξέρουμε ότι θα δώσει μια μικρή ανακούφιση και όχι βέβαια οριστική λύση στο εκμεταλλευτικό σύστημα, είτε νεοφιλελεύθερης είτε σοσιαλδημοκρατικής μορφής, που και οι δύο εξυπηρετούν την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Πρόβλημα δεμένο με τους μισθούς

«Είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε αυτό το σχέδιο νόμου», τόνισε στην παρέμβασή της η Σ. Καλαντίδου, και υπογράμμισε: «Ξέρετε τι ελάφρυνση, τι ανακούφιση θα δώσει στις λαϊκές οικογένειες των εργαζομένων στο Λαναρά, της ΑΜΑΣΑ που είναι στο δρόμο, που διεκδικούν έξω από τα εργοστάσια τη θέση εργασίας; Ξέρετε τι ανάσα μπορεί να δώσει μια φορολογική ελάφρυνση στους εργαζομένους της ΦΙΛΚΕΡΑΜ που στο τέλος του μήνα περιμένουν για να απολυθούν; Ξέρετε τι ελάφρυνση θα είναι να μπορείς να πας στο αστικό κέντρο της περιοχής σου στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να πληρώνεις διόδια που τα έχεις ξαναπληρώσει και μέσω του προϋπολογισμού;».

Η βουλευτής είπε ότι στο σημερινό βιοτικό επίπεδο του λαού δεν παίζει ρόλο μόνο η ακρίβεια, αλλά επηρεάζει και ο μισθός του, και τόνισε: «Δεν μπορείτε λοιπόν να πατάξετε την ακρίβεια, δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στην "ελεύθερη αγορά" και με την ανταγωνιστικότητα, που στοχεύει στο μεγαλύτερο κέρδος, δεν το περιμένουμε αυτό. Οι μισθοί γιατί παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα της πείνας και της φτώχειας; Γιατί; Το κράτος δεν έχει; Καλά. Ας δώσει η εταιρεία, η τεχνική, η οικοδομική, ας δώσει η μεγάλη πολυεθνική. Και οι πολυεθνικές δεν έχουν; Και οι τράπεζες δεν έχουν; Και οι εταιρείες που παρουσιάζουν κέρδη πάνω από 1.000% δεν έχουν να δώσουν μισθό πάνω από το όριο της φτώχειας;».

Καταλήγοντας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα πρέπει να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους και να διεκδικήσουν όχι απλώς αυτά που προτείνει το ΚΚΕ αλλά ακόμα περισσότερα «γιατί αυτοί παράγουν τα πάντα».

Βάσανο για τους μικρούς αγρότες

Στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Στ. Σκοπελίτης, τονίζοντας ότι αυτοί βιώνουν έντονα τα προβλήματα που υπάρχουν και δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πράγμα για τα δεδομένα της αγροτιάς. Ο μικρομεσαίος αγρότης, είπε, πασχίζει στο χωράφι, ο μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος στο κοπάδι, ο ψαράς θαλασσοδέρνεται και εκείνο που του μένει είναι μόνο ο κόπος και ο ιδρώτας και βέβαια το άγχος για το πώς θα ζήσει αυτός και η οικογένειά του. Αυτά είναι που μένουν, συνέχισε, γιατί το κέρδος από τη δουλειά τους είναι κάτι το άγνωστο πλέον γι' αυτούς.

Μάλιστα, τόνισε, επιβαρύνονται και από το αυξημένο κόστος παραγωγής εξαιτίας της ακρίβειας των μέσων και εφοδίων, των λιπασμάτων, των καλλιεργητικών μέσων και, βέβαια, του πετρελαίου. Ολα, είπε ο βουλευτής, ακριβαίνουν εκτός από τα προϊόντα της παραγωγής του αγρότη και αυτό εξαιτίας της ασυδοσίας στον καθορισμό των τιμών που απολαμβάνουν οι μεγαλέμποροι και οι βιομήχανοι.

Με βάση τα παραπάνω είναι δίκαια πέρα για πέρα τα μέτρα που προτείνουμε με την πρόταση νόμου μας, τόνισε ο Στ. Σκοπελίτης, και πρόσθεσε: «Είναι δίκαια και υλοποιήσιμα, δε χρειάζεται να γίνουν παραστάσεις και ανατροπές για να υλοποιηθούν». Δεν υλοποιούνται, είπε, γιατί η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δε θέλει να βάλει χέρι στα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Σχολιάζοντας τις απόψεις ότι τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ κοστίζουν πάρα πολύ τόνισε ότι «κοστίζουν πολύ λιγότερα από ό,τι αξίζει να κάνουμε γι' αυτούς τους ανθρώπους που παράγουν ό,τι παράγει η χώρα μας, που παράγουν τον πλούτο της, που δημιουργούν για τη χώρα μας».

Σε κοινή στρατηγική γραμμή πλεύσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Απέρριψαν την πρόταση, συνεπικουρούμενοι από τον αντικομμουνισμό του ΛΑ.Ο.Σ.

Η στρατηγική του ευρωμονόδρομου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής, που αυξάνει τη λαϊκή φορολογία παρέχοντας παράλληλα φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις τοποθετήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που καταψήφισαν την πρόταση του ΚΚΕ. Η επιχειρηματολογία τους συμπληρώθηκε από τις αντικομμουνιστικές κορόνες του ΛΑ.Ο.Σ. Αποκαλυπτική για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των πολιτικών του δικομματισμού ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αχιλλέα Κανταρτζή.

Αδιανόητη είναι για την κυβέρνηση οποιαδήποτε πρόταση κινείται εκτός των κατευθύνσεων του ευρωμονόδρομου, ξεκαθάρισε, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας. Αναφερόμενος στην πρόταση του ΚΚΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση που θα είναι αντίθετη με την Κοινοτική Οδηγία, και δυνατή δεν είναι, αλλά θα αποτελούσε και παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας με κυρώσεις για τη χώρα μας». Στην ίδια λογική ήταν και η απάντηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού ο υφυπουργός δήλωσε ότι «με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας 96/2003 επιβάλλεται Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα και ταυτόχρονα καθορίζονται και τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας».

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης, επισήμανε ότι «έχουμε σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα στην οικονομία μας, και για να αντιμετωπίσουμε την κρίση απαιτούνται θυσίες». Πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παζαρέψουμε την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές, διότι έχουμε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος».

Η πρόταση του ΚΚΕ «δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα, δεν έχει συνοχή», επειδή θέτει σε αμφισβήτηση την αγορά, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μαγκριώτης. Ανέφερε ότι «είναι εφικτή μία νέα ισορροπία ανάμεσα στην αγορά και το κράτος και αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Αυτό πρέπει να είναι το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων, των δυνάμεων της κοινωνίας σε κάθε κράτος, αλλά και παγκόσμια, όπως και σε μορφώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αγορά μπορεί να αξιοποιεί τις παραγωγικές σχέσεις και το κράτος ως εκφραστής του γενικού συμφέροντος, να διαμορφώνει τους όρους της οργάνωσης των παραγωγικών σχέσεων». Παράλληλα, «αθώωσε» το υπάρχον σύστημα, το οποίο με συνέπεια υπηρετεί, λέγοντας ότι «η ασκούμενη πολιτική από την κυβέρνηση ήταν κυρίως αυτή που δημιούργησε την κρίση και τα αδιέξοδα και η συνέχισή της τα βαθαίνει». Σημείωσε, ακόμα, ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων για τα δημόσια έργα, προκειμένου να μειωθούν τα διόδια.

Για την οικονομία φταίνε οι μετανάστες!

Οι οικονομικοί μετανάστες είναι μια από τις κύριες αιτίες για την επιδείνωση της οικονομίας και της μείωσης του λαϊκού εισοδήματος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκο Βελοπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορεί ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι ξένοι, λαθρομετανάστες, να εργάζονται εδώ», γιατί «έχουμε δεκαπέντε δισ. ευρώ εκροή συναλλάγματος προς την Αλβανία, την Αφρική και οπουδήποτε αλλού». Παράλληλα, κινήθηκε στη γνωστή αντικομμουνιστική - λαϊκίστικη τακτική του ΛΑ.Ο.Σ. λέγοντας: «Στις εταιρείες που έχει το ΚΚΕ, στην "Τυποεκδοτική", δίνετε 1.400 ευρώ μεροκάματο; Είναι δηλαδή εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις».

Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε, με την τοποθέτησή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο Α. Κανταρτζής, αντιτίθενται στην πρόταση του ΚΚΕ και «ισχυρίζονται ότι έτσι υποσκάπτεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνοντας πως «είναι η γνωστή κινδυνολογία που επανειλημμένα χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, για να δικαιολογήσει όλα τα μέτρα που στήριζαν την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Τέλος, επισήμανε ότι στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «έρχεται να συνεπικουρήσει ο ΛΑ.Ο.Σ., με μία παρόμοια επιχειρηματολογία, αναμασώντας τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, με τη γνωστή βέβαια δόση προβοκάτσιας και αντικομμουνισμού. Ερχεται ακριβώς να επιβεβαιώσει το γνωστό, ότι ο αντικομμουνισμός είναι το μέσο, είναι το άλλοθι για την προώθηση των πιο αντιλαϊκών μέτρων».

Πολιτικό ξεγύμνωμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

«Πολιτικό ξεγύμνωμα» χαρακτήρισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικος Καραθανασόπουλος την κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το εν λόγω κόμμα υιοθετεί λογικές φιλελευθερισμού. Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης - για την πρόταση του ΚΚΕ περί κατάργησης του ΦΠΑ σε είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας κλπ. και των διοδίων - «τα είδη διατροφής, όμως δεν είναι όλα ομοιογενή» λεγοντας πως «δεν καταλαβαίνω γιατί να καταργηθεί ο ΦΠΑ και για αυτά τα είδη πολυτελείας». Συνέχισε υποστηρίζοντας πως «η κατάργηση των διοδίων πρέπει να είναι πλήρης και καθολική για αυτοκίνητα μικρομεσαίου κυβισμού. Για παράδειγμα, για αυτοκίνητα με κυβισμό πάνω από 2000 κυβικά θα έπρεπε να καταβάλουν ένα διόδιο». Παρ' όλα αυτά, δήλωσε ότι υπερψηφίζει την πρόταση νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ανταπαντώντας ο Νίκος Καραθανασόπουλος, «υιοθετεί φιλελεύθερες λογικές» και παράλληλα «αλλάζει οβιδιακά τις θέσεις του για το ΦΠΑ, γιατί τη μία λέει να μειωθεί ο ΦΠΑ και σήμερα είπε "ανάλογα με την ικανότητα της κάθε οικογένειας ο ΦΠΑ"»! Οπως είπε, αυτή η λογική σημαίνει ότι «αποδέχεται πως ο χρήστης πληρώνει, που είναι κατ' εξοχήν νεοφιλελεύθερη λογική. Εάν την επεκτείνουμε αυτή και στα ζητήματα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, θα πρέπει να πάμε με τη λογική της κατάργησης της δωρεάν Παιδείας, Υγείας, προστασίας. Αρα, λοιπόν, είναι μια επικίνδυνη λογική, η οποία δημιουργεί τι; Οξύνει ακόμα περισσότερο την ταξική ανισομετρία, όπως κάνει η λογική της ανταποδοτικότητας. Οξύνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες».

Διαχρονική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τη φορολογική πολιτική του δικομματισμού. Οπως είπε, «το 2000 ο φόρος των φυσικών προσώπων αντιστοιχούσε στο 51,81% των συνολικών άμεσων φόρων. Το 2004 είναι η χρονιά που φεύγει το ΠΑΣΟΚ και αναλαμβάνει η ΝΔ. Ο φόρος των φυσικών προσώπων από το 51,81% που ήταν μέσα στην πενταετία της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύεται στο 62%, για να ακολουθήσει μια νέα εκτόξευση στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και από το 62% να φθάσει στο 69% το 2008. Θέλετε να δούμε τη μείωση των φόρων των μεγάλων επιχειρήσεων; Το 2000, κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κατά 48,19% συμμετείχαν τα νομικά πρόσωπα στους συνολικούς άμεσους φόρους. Ποιο ήταν το ποσοστό συμμετοχής, όταν το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το τιμόνι στη Νέα Δημοκρατία; Από το 48% είχαν περιοριστεί στο 37,76%, για να ακολουθήσει νέα μείωση στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας και να κατέβει ακόμη πιο κάτω, στο 30,96%. Δηλαδή, αυτά που άρχισε ο ένας τα συνέχισε ο άλλος».

Απαράδεκτη η διάταξη για τις προτάσεις νόμου

Κατά την πάγια ερμηνεία που δίνουν στην σχετική συνταγματική διάταξη όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 20 χρόνια, προτάσεις νόμου που προέρχονται από την αντιπολίτευση δεν μπαίνουν σε ψηφοφορία εάν η ψήφισή τους συνεπάγεται απώλεια εσόδων του δημοσίου. Σχολιάζοντας την θέση αυτή στην αρχή της συζήτησης της πρότασης νόμου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τόνισε: «Δεν την αποδεχόμαστε και δεν συμφωνούμε με την ερμηνεία αυτή γιατί διαφορετικά θα ήταν γράμμα κενό η συνταγματική διάταξη που δίνει την δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης ή σε μεμονωμένους βουλευτές να καταθέτουν προτάσεις νόμων. Αν δοθεί μια τέτοια ερμηνεία, είναι προφανές ότι το δικαίωμα αυτό είναι σε πλήρη απαγόρευση. Διαφορετικά τι είδους πρόταση νόμου θα κατατεθεί; Περί ανέμων και υδάτων; Υπάρχει πρόταση νόμου που να μην συνεπάγεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποια δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό; Δεν αποδεχόμαστε αυτήν την ερμηνεία και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει μια γενικότερη συζήτηση και στη διάσκεψη των Προέδρων για το ζήτημα αυτό».

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου

H πρόταση νόμου του ΚΚΕ προβλέπει:

  • Κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο αγροτικής κίνησης.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής εκπαίδευσης και υγείας, στα οικιακά τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης και αποχέτευσης. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, η κατάργηση του ΦΠΑ μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Η κίνηση όλων των τύπων των οχημάτων σε όλες τις οδούς ανεξαρτήτως του όποιου χαρακτηρισμού τους (ενδεικτικά δε στις εθνικές οδούς, στους αυτοκινητοδρόμους και στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας) είναι ελεύθερη, καταργούμενων των τελών διοδίων ή όπως αλλιώς ήθελε ονομαστεί οποιοδήποτε αντίτιμο για τη διέλευσή τους και κίνησή τους επ΄αυτών.
  • Κάθε άλλη διάταξη, αντίθετη προς τις διατάξεις του παρόντος καταργείται.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ