ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KKE - KNE
Αμεση απάντηση στον αντικομμουνιστικό οχετό

Συγκέντρωση και πορεία χτες στο χώρο όπου ο Δήμος της Αθήνας και οι πρέσβεις πρώην σοσιαλιστικών χωρών εγκαινίασαν μια κατάπτυστη φωτογραφική έκθεση

Αμεση, δυναμική και μαζική ήταν η απάντηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον αντικομμουνισμό, που αυτή τη φορά επιχειρείται με όχημα το Δήμο της Αθήνας, σε συνεργασία με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις πρώην σοσιαλιστικών χωρών, που έχουν αναλάβει πρωτοπόρο ρόλο στη σπίλωση των κατακτήσεων και της ανωτερότητας του σοσιαλιστικού συστήματος. Την ώρα των εγκαινίων της έκθεσης που - σύμφωνα με τους διοργανωτές - ήταν «αφιερωμένη στην 20ή επέτειο της πτώσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων», οι κομμουνιστές ήταν έξω από το Πνευματικό Κέντρο και εξέφρασαν την καταδίκη τους στην κατάπτυστη αυτή «πρωτοβουλία».

Την «έκθεση» διοργανώνουν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, οι πρεσβείες Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας, σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Βουλγαρίας, της Γερμανίας και της Ρουμανίας. Οπως αποκαλύφθηκε και στη χτεσινή εναρκτήρια εκδήλωση, η εν λόγω έκθεση είχε ένα και μόνο σκοπό: Να ρίξει τη λάσπη της κατά του σοσιαλισμού, κατά της μεγαλύτερης, μέχρι σήμερα, προσπάθειας της ανθρωπότητας να απαλλαγεί από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στην εκδήλωση κυριάρχησε μια προπαγάνδα βγαλμένη κατ' ευθείαν από την κατάψυξη του πιο μαύρου αντικομμουνισμού. Οι λέξεις που επικράτησαν έδιναν και το στίγμα: «Σιδηρούν παραπέτασμα», «ολοκληρωτικά καθεστώτα», «τραγικό παρελθόν», «επέτειος απελευθέρωσης», ήταν ορισμένα μόνο από αυτά που ακούστηκαν. Χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος Αθήνας Αγγελος Μοσχονάς και μίλησαν οι πρέσβεις της Πολωνίας Μίκαλ Κλίνγκερ, της Τσεχίας Χάνα Μοτλόβα, ο επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας Γκιφό Ντε Λα Κρουά και ο διευθυντής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Δείχνουν το φόβο τους για το σοσιαλισμό

Ο Π. Παπαγεωργόπουλος μιλάει στη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Ο Π. Παπαγεωργόπουλος μιλάει στη συγκέντρωση στα Προπύλαια
Την ίδια ώρα, οι κομμουνιστές της Αθήνας διαδήλωναν έξω από το Πνευματικό Κέντρο την αποφασιστικότητά τους να δώσουν χωρίς καμιά ταλάντευση τη μάχη ενάντια σε όσους προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία σε βάρος των λαών και των κατακτήσεών τους, θέλοντας να χτυπήσουν το κίνημα και την πρωτοπορία του, τον αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τους εκμεταλλευτές της.

Η χτεσινή κινητοποίηση, η οποία διοργανώθηκε από την Κομματική Οργάνωση Α' Αθήνας, ξεκίνησε νωρίτερα από τα Προπύλαια. Ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ, ο οποίος τόνισε: «Ο Δήμος της Αθήνας πριν μικρό χρονικό διάστημα τίμησε τον Τσέχο πρόεδρο που η κυβέρνησή του έθεσε εκτός νόμου την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας. Τώρα συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που επέλεξε από κοινού με τους εκπροσώπους των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο ΔΣ του Οργανισμού, και φυσικά της ΝΔ που είναι στη διοίκηση. Ο Δήμος Αθήνας έρχεται να προστεθεί σε όλους όσοι επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Την περίοδο της ανατροπής του σοσιαλισμού, της διάλυσης της Σοβιετικής Ενωσης αυτές οι δυνάμεις πανηγύριζαν και μιλούσαν για μια νέα εποχή ειρήνης, δημοκρατίας και ελευθερίας που θα απλωθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Οι εξελίξεις πολύ γρήγορα τους διέψευσαν».

Σημείωσε ότι «πηγή δύναμης για το ΚΚΕ παραμένει η στρατηγική του, η συνεχής προσπάθειά του να αναπτύσσει δεσμούς με τα εργατικά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, να συμβάλλει στην ανάπτυξη των καθημερινών αγώνων. Ακούραστα να αναδεικνύει την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης και εξουσίας, την προοπτική του σοσιαλισμού. Οσο και εάν προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία με μπλε, με πράσινες και ροζ αποχρώσεις, η Ιστορία δεν ξαναγράφεται. Είναι χρωματισμένη με κόκκινο χρώμα, το χρώμα της επαναστατικής πάλης. Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Δε θα περάσει!

Ακολούθησε πορεία μέχρι το Πνευματικό Κέντρο. Το κεντρικό πανό, στην κεφαλή, έδινε το στίγμα: «Στην αντικομμουνιστική επίθεση απαντάμε: Ισχυρό ΚΚΕ - Λαϊκή Συμμαχία - Διεθνισμός». Μπροστά στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου ήταν παραταγμένη μια διμοιρία των δυνάμεων καταστολής, η οποία αργότερα ενισχύθηκε με μια δεύτερη. Τα συνθήματα δυνάμωσαν: «Ο αντικομμουνισμός δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τον σπάσει», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»... Σε μια συμβολική κίνηση, οι κομμουνιστές κατέβασαν την αφίσα της έκθεσης και την έκαψαν. Ακολούθησε πορεία στην Πανεπιστημίου.

Στη διαδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ και γραμματέα της ΚΟΑ, ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Από τη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην αντικομμουνιστική εκδήλωση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην αντικομμουνιστική εκδήλωση
ΓΡΑΜΜΟΣ
Επανατοποθετήθηκε η προτομή του Πέτρου Κόκκαλη

Η προτομή του επιστήμονα Πέτρου Κόκκαλη, κορυφαίου στελέχους του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επανατοποθετήθηκε στη θέση Βέρτενικ στο Γράμμο. Η προτομή είχε τοποθετηθεί για πρώτη φορά σ' αυτή τη θέση - απέναντι από το νοσοκομείο του ΔΣΕ στην περιοχή - στις 5 Οκτώβρη του 2008, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ. Λίγες μέρες μετά «άγνωστοι» με γνωστό στόχο αφαίρεσαν την προτομή από τη βάση της. Ηταν καθαρό πως η ενέργειά τους δε στρεφόταν μόνο κατά του ΚΚΕ, αλλά ήταν μια προσβολή προς τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καταφέρονταν σε βάρος των επιστημόνων που στρατεύτηκαν με το λαϊκό - εργατικό κίνημα και το υπηρέτησαν μέχρι το τέλος της ζωής τους. Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σημειώσει «αυτή η πρόκληση δε θα μείνει αναπάντητη. Το ΚΚΕ θα εντείνει τη δράση του στο λαό και τη νεολαία για να γνωρίσει τη σύγχρονη ιστορία, τις θυσίες και την προσφορά του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, τη δράση αγωνιστών όπως ο Πέτρος Κόκκαλης, που διώχτηκαν γιατί υπηρέτησαν με τη δράση και την επιστήμη τους το δίκιο του λαού, που δε συμβιβάστηκαν με την αστική τάξη. Η προτομή του αγωνιστή Πέτρου Κόκκαλη θα επανατοποθετηθεί».

Αυτό και έγινε την προηγούμενη Κυριακή 21 Ιούνη. Αντιπροσωπείες των οργανώσεων του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία με μια σεμνή τελετή επανατοποθέτησαν την προτομή στη βάση της. Υπενθυμίζεται ότι ο Πέτρος Κόκκαλης, κορυφαίος εκπρόσωπος του Υγειονομικού του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, έθεσε την επιστήμη και τη ζωή του στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου. Παραμένει μνημειώδες το άρθρο του «Η ιδεολογία και η επιστημονική έρευνα στην Ακαδημία Αθηνών και τα Ανώτερα επιστημονικά ιδρύματα», που γράφτηκε και δημοσιεύτηκε στο «Νέο Κόσμο» στα 1956. Ενα έργο που παραμένει προφητικά επίκαιρο για το «πώς θα μπορέσει να αντιδράσει αποτελεσματικά ο επιστημονικός κόσμος, την ώρα τούτη που τα ιδρύματα αλώνονται από αντιδραστικές κατευθύνσεις...». Σε αυτό, μεταξύ άλλων, σημείωνε ο Π. Κόκκαλης: «Να συνειδητοποιήσει κάθε επιστήμονας τις μεγάλες ευθύνες που έχει σήμερα μέσα στις βαθιές κοινωνικές εξελίξεις που είναι στενά συνδεμένες με τις επιστημονικές επιτεύξεις». Και τόνιζε: «Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να ισχυριστεί σήμερα, την εποχή της τόσο φανερής και οξείας αντιπαράθεσης των δύο αντίθετων ιδεολογιών, ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της ενεργητικής του τοποθέτησης απέναντι στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα».

Διαστρέβλωση και μαύρη προπαγάνδα

Το περιεχόμενο της «έκθεσης», υπέρ της διοργάνωσης της οποίας ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Η κατάπτυστη «έκθεση» στο Πνευματικό Κέντρο αποτελείται από εφτά ενότητες. Μέσα από φωτογραφίες παρουσιάζεται το ιστορικό της καπιταλιστικής παλινόρθωσης σε Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία. Οι λεζάντες αποκαλυπτικές: «Επιστρέφουμε στο δρόμο του πολιτισμού», γράφουν για την Πολωνία. Για την «αποκαθήλωση του σιδηρούν παραπετάσματος», γράφουν στην Ουγγαρία. Διαστρέβλωση και προπαγάνδα πήγαιναν μαζί και στην περίπτωση της Γερμανίας, όπου το σύνολο της «έκθεσης» αναφερόταν στο «τείχος» που «χώριζε οικογένειες» κλπ. Η «έκθεση» της τσέχικης πρεσβείας ήταν αφιερωμένη στον δηλωμένο αντικομμουνιστή Βάτσλαβ Χάβελ, ενώ στην αντίστοιχη της Βουλγαρίας, υπήρχε μια τεράστια φωτογραφία του βασιλιά Συμεών!! Οσον αφορά τη Σλοβακία, εκεί «η κομμουνιστική δικτατορία μεγάλωσε απ' το 1968 μέχρι το 1988», σύμφωνα με μια λεζάντα.

Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα; Στην Τσεχία η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας έχει απαγορευτεί γιατί προβάλλει την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού. Στην Ουγγαρία διώκεται το κόκκινο αστέρι, ενώ, πρόσφατα, ασκήθηκε δίωξη στο Προεδρείο του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος. Στην Πολωνία μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε σε κομμουνιστές να κατέχουν θέσεις στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τις συντάξεις των πρώην στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία εντάχθηκαν στην ΕΕ, αφού δέχθηκαν νέες στρατιωτικές βάσεις στις χώρες τους. Υπενθυμίζεται ότι την κατάπτυστη αυτή έκθεση υπερψήφισαν στο ΔΣ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου της Αθήνας σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καταψήφισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ