Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, που οργάνωσε χτες η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ
Σε θέση μάχης βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις για να προετοιμάσουν την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και του πρώτου λιμανιού της χώρας, να υψώσουν τη γροθιά τους απέναντι στη σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου, που, ήδη, έχει αποφασιστεί από τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα κόμματά της και επεξεργάζεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Να γίνει δουλειά τέτοια που να αναδειχτεί σε κάθε εργαζόμενο ότι είναι μονόδρομος η αντεπίθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Η αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων και του Πειραιά γι' αυτήν την υπόθεση καταγράφηκε χτες σε μία από τις πιο μαζικές συσκέψεις που έχει διοργανώσει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, η οποία έγινε το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν για πρώτη φορά ναυτεργάτες από πληρώματα των πλοίων της ακτοπλοΐας, όπως ήταν αυτοί από τα πλοία του εφοπλιστή Αγούδημου, τους οποίους οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της στεριάς καλωσόρισαν στο ΕΚΠ με δυνατά χειροκροτήματα.
Τη σύσκεψη «άνοιξε», εκ μέρους της Γραμματείας, ο Νίκος Ξουράφης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα να μην πάει χαμένο ούτε λεπτό για να μεταφερθεί παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, το σύνθημα του γενικού ξεσηκωμού. Στα άμεσα καθήκοντα που τέθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης, είναι ο σχεδιασμός και η διάταξη δυνάμεων, η οργάνωση συγκεντρώσεων, συσκέψεων, περιοδειών, εξορμήσεων, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για τη λαίλαπα που έρχεται. Ταυτόχρονα, στα άμεσα καθήκοντα, είναι η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα εργοστάσια, όπου πλειοψηφία είναι οι υποταγμένοι και σε κάθε μονάδα πλοίου και έξω από τα καράβια. Η ενίσχυση της λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων, των αγωνιστικών παρατάξεων. Εκδηλώσεις ακόμα και σε εργατογειτονιές. Ετοιμότητα για άμεση παρέμβαση όπου υπάρχει έστω και μία απόλυση.
Από την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκε περίτρανα ότι ακόμα και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, μπορούν να αποσπαστούν ακόμα και κατακτήσεις, όταν υπάρχει ταξική ενότητα των εργαζομένων και αγωνιστική συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις, με το ΠΑΜΕ. Χαρακτηριστικά ήταν τα παραδείγματα των κλάδων των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των κατακτήσεων που κέρδισαν, όπως η υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, τα 1.000 ευρώ που απέσπασαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους τους, ενώ επέβαλαν νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι χρειάζονται μόνο 25 ένσημα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Των εργαζομένων του εργοστασίου «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» που με 71 μέρες σκληρού ταξικού αγώνα και οργανωτή το ΠΑΜΕ γύρισαν νικητές στα πόστα τους μαζί με τους 9 απολυμένους συναδέλφους τους, αλλά και των ναυτεργατών των πλοίων του Αγούδημου, που μετά από πολυήμερο απεργιακό αγώνα επέβαλαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Στο πλευρό τους βρέθηκαν χτες ταξικά συνδικάτα και εργαζόμενοι της περιοχής, αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού του αγώνα
Motion Team |
Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν τα εργοδοτικά σχέδια είναι οι εργαζόμενοι |
Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Επισιτιστική Βιομηχανία Κεντρικής Μακεδονίας και οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ», που έχουν μπει μπροστά στον αγώνα για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής αγώνα όλων των εργαζομένων της Βιομηχανικής Περιοχής, ώστε να δοθεί συντονισμένη πανεργατική απάντηση στη συντονισμένη εργοδοτική επίθεση που δέχονται. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.
Νωρίτερα, το πρωί, οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στην Εισαγγελία. Αποκαλυπτική για το ρόλο των «ελεγκτικών υπηρεσιών» ήταν η συζήτηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η Επιθεώρηση δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει μήνυση στην επιχείρηση για τα δεδουλευμένα που οφείλει, όμως για τις διαθεσιμότητες δήλωσε αναρμόδια να τις κρίνει ως παράνομες. Και πώς θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε, αφού η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας συμβούλεψε την εργοδοσία να βγάλει τους εργάτες σε διαθεσιμότητα, ενώ, ήδη, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, όταν το στέλεχος του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλος και εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» κατήγγειλαν πως δεν μπορεί η Επιθεώρηση Εργασίας να συμβουλεύει τους εργοδότες πώς καλύτερα θα επιτεθούν στους εργαζόμενους, ο επιθεωρητής Ευάγγελος Πάντζιος δήλωσε ότι δουλειά της Επιθεώρησης Εργασίας είναι να ενημερώνει εργαζόμενους και επιχειρηματίες για την εργατική νομοθεσία.
Στη διάρκεια της μέρας, οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» πραγματοποίησαν εξόρμηση σε εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής της Σίνδου και μοίρασαν πλατιά στους εργαζόμενους κάλεσμα συμπαράστασης και συντονισμού της δράσης απέναντι στην εργοδοτική επίθεση, αλλά και σε στήσιμο επιτροπής αγώνα όλων όσοι δουλεύουν στη βιομηχανική περιοχή.
Στο κείμενο που μοίρασαν, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Δε ζητάμε μόνο συμπαράσταση. Λέμε ότι προβλήματα όπως της ΑΜΑΣΑ (ίσως και χειρότερα) αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι κοινό για όλους. Δεν αρκεί ο αγώνας σε κάθε εργοστάσιο ξεχωριστά. Χρειάζεται να συντονιστεί ο αγώνας όλων των εργαζομένων, για να δυναμώσει, για να δοθεί αγωνιστική προειδοποίηση σε όποιους επιχειρηματίες σκέφτονται να κάνουν τα ίδια».
Σε αγαστή συνεργασία η εργοδοσία στον ΟΠΑΠ και ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός απέτρεψαν την εγγραφή συμβασιούχου στο σύλλογο δίνοντας το μήνυμα ότι οι συμβασιούχοι είναι αναλώσιμοι, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα.
Αυτό συνέβη με συμβασιούχο (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του «Ρ») που επί δέκα και πλέον χρόνια απασχολείται ως συμβασιούχος στον ΟΠΑΠ. Αρχικά ο εργαζόμενος ζήτησε να γίνει μέλος του Συλλόγου, όμως ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν το αίτημά του με την αιτιολογία «ότι δεν είναι τακτικά απασχολούμενος». Ο εργαζόμενος προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής. Η εκδίκαση έγινε την περασμένη Τρίτη. Κατά του εργαζόμενου τάχθηκαν ο πρόεδρος και ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου με τη συμπαράσταση και ενεργή παρουσία του νομικού συμβούλου της ΟΠΑΠ! Ετσι, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός όχι μόνο συμμάχησε ξεκάθαρα με την εργοδοσία, αλλά επέτρεψε στην τελευταία να επέμβει σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά το σωματείο με στόχο να πνίξουν κάθε φωνή που αντιστέκεται στην πολιτική ομηρία και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
Αγώνα για το δικαίωμά τους στη δουλειά με δικαιώματα δίνουν οι εργαζόμενοι στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στον «ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΒΕΕ» οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την 4ώρη στάση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων για Μάη και Ιούνη που τους χρωστά η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την προηγούμενη βδομάδα, κατάφεραν να αποσπάσουν με τον πολυήμερο αγώνα τους τα δεδουλευμένα για το τελευταίο 15πενθημερο του Απρίλη. Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους θα πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση που συγκαλεί το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων την Κυριακή 21/6 και ώρα 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Στο μεταξύ, η «ΛΕΥΚΑΣ ΜΠΕΤΟΝ ΑΕ» ανακοίνωσε στους εργαζόμενους - στους οποίους οφείλονται και μισθοί δύο μηνών - την επ' αόριστον παύση των εργασιών λόγω έλλειψης υλικού. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην έκδοση αγωγής για συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, ενώ μένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι τη συνάντηση που θα γίνει την επόμενη Δευτέρα στην Επιθεώρηση Εργασίας.
Η μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων συνεχίζεται με συσκέψεις του ΠΑΜΕ και σε άλλες πόλεις. Τη Δευτέρα 22/6 θα γίνουν συσκέψεις στην Πάτρα (8 μ.μ., 3ος όροφος Εργατικού Κέντρου), Λάρισα (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο), Καρδίτσα (Δευτέρα, 8 μ.μ., αίθουσα ΤΕΔΚ), Χαλκίδα (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Τρίτη 23/6 συσκέψεις θα γίνουν σε Βόλο (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και Τρίκαλα (8 μ.μ., Εργατικό Κέντρο).