Η μεταγραφή του Κακά ήταν το πρώτο ...μπαμ της φετινής σεζόν
Τα αφεντικό τρελάθηκε ή βάλθηκε να τους τρελάνει όλους...!!! Οπως και να έχουν τα πράγματα η αναστάτωση που έχει επέλθει εδώ και 10 ημέρες στα ποδοσφαιρικά... τζάκια της Ευρώπης από τις ενέργειες του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ θυμίζει ...τσουνάμι. Ο νέος πρόεδρος των Μαδριλένων τίναξε την...μπάνκα στον αέρα με την μεταγραφές του Κριαστιάν Ρονάλντο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (έναντι 94 εκατ. ευρώ) και την αντίστοιχη του Κακά (67.5 εκατ. ευρώ) από την Μίλαν. Πλέον οι «Μερένγκες» έχουν τα ρεκόρ της ακριβότερης και της τρίτης πιο ακριβής μεταγραφής αντίστοιχα όλων των εποχών. Ας σημειωθεί ότι εκτός αυτών υπάρχει η πρόταση του Πέρεθ (που τουλάχιστον μέχρι που γραφόταν το κείμενο εκκρεμούσε) στη Βαλένθια για την απόκτηση του Ντάβιντ Βίγια έναντι 45 εκατ. ευρώ. Ετσι μπορεί ακόμα να βρίσκονται ουσιαστικά στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου ωστόσο ο άτυπος τίτλος του πρωταθλητή του καλοκαιριού (που αφορά τη μεταγραφική σεζόν) ήδη έχει κερδηθεί από τη Ρεάλ του Πέρεθ.
Προς τι... η έκπληξη;
Την ίδια ώρα όμως οι κινήσεις του Πέρεθ έχουν προκαλέσει και αρκετές αντιδράσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται σε μια χώρα η οποία έχει υψηλό ποσοστό ανεργίας 17%, το οποίο μεταφράζεται σε 4 εκατ. ευρώ ανέργους, ενώ εκθέσεις της Κομισιόν με αφορμή την οικονομική κρίση ανεβάζουν το ποσοστό στο 20% στα επόμενα δύο χρόνια. Παράλληλα, εκ μέρους κορυφαίων στελεχών του αντίπαλου δέους της Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, ζητήθηκε να ερευνηθεί η πηγή προέλευσης των χρημάτων του Πέρεθ, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από μερίδα του ισπανικού Τύπου. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σχόλια της ΟΥΕΦΑ όπως και κάποιων ανταγωνιστών της Ρεάλ Μαδρίτης. Παρ' όλη όμως την έκπληξη κάποιων, η ουσία είναι ότι τίποτα δεν είναι πρωτόγνωρο. Αντίθετα ό,τι γίνεται επιβάλλεται από τους νόμους της αγοράς που λειτουργούν στο ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο για τη δημιουργία του οποίου έχουν συμβάλλει όλοι αυτοί που τώρα τρομάζουν. Και αυτοί οι νόμοι είναι που ανοίγουν την ψαλίδα και δημιουργούν τις εσωτερικές αντιθέσεις αλλά και το ξαναμοίρασμα της... πίτας της αγοράς με διαφορετικά ποσοστά πλέον.
ΠΛΑΤΙΝΙ: Ανησυχία για τους λόγους του...
Eurokinissi
Το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής όλων των εποχών κατέχει πλέον η μετακόμιση του Κριστιάν Ρονάλντο στην Ρεάλ Μαδρίτης
Θορυβημένος από την ηχηρή μεταγραφή του Πορτογάλου Κριστιάνο Ρονάλντο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία άγγιξε τα 94 εκατ. και θεωρείται η ακριβότερη όλων των εποχών στην Ευρώπη, όπως και για την αντίστοιχη του Βραζιλιάνου Κακά (65 εκατ. ευρώ) εμφανίστηκε ο Μισέλ Πλατινί. Ο πρόεδρος της UEFA μετά τα τελευταία γεγονότα χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις πρόκληση, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι ανησυχίες του προέδρου της UEFA έχουν να κάνουν με το νέο στάτους κβο που θα δημιουργηθεί και τις αλλαγές που θα επιφέρει στο προϊόν που πουλάει η ίδια, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι βέβαια για την αλόγιστη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ σε στιγμές οικονομικής κρίσης. Η διατάραξη των ισορροπιών όσον αφορά τον εσωτερικό ανταγωνισμό, το άνοιγμα της ψαλίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως π.χ. η μη δυνατότητα κάποιων να ακολουθήσουν το ράλι της αγοράς, η μάχη για την πίτα της αγοράς είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους της ΟΥΕΦΑ. Ο ίδιος ο Πλατινί το παραδέχθηκε στις δηλώσεις του για την κατάσταση που διαμορφώνεται. «Αποτελεί πρόβλημα σε μία εποχή όπου το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Αυτές οι μεταγραφές είναι πρόκληση για το fair play και τα πλάνα μας για οικονομική ισορροπία στις διοργανώσεις μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ.
Αλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι τόσο ο Πλατινί οσο και οι υπόλοιποι της ΟΥΕΦΑ μόνο ξεκομμένοι δεν είναι από το όλο σκηνικό της εμπορευματοποίησης. Το αντίθετο μάλιστα. Και οι ίδιοι φέρνουν ακέραια την ευθύνη για την ανεξέλεγκτη έλευση των επιχειρηματιών και των χορηγών, καθώς και την εξίσου ανέξελεγκτη ροή χρημάτων στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αγορά. Χρήματα που πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι προέρχονται από διάφορα ...σκοτεινά μονοπάτια των μπίζνες. Αλλωστε, και οι τακτικές της ΟΥΕΦΑ όσον αφορά τα προϊόντα της, όπως οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου υπάγονται στις λογικές της παραπέρα εμπορευματοποίησής της και της καλύτερης αξιοποίησης οικονομικά. Σε αυτό το θέμα μάλιστα βασίζονται και οι αλλαγές που σχεδίασε η ΟΥΕΦΑ σε «Champions leaugue» και «Europa league». Aν λοιπόν ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ ανησυχεί για την αλόγιστη σπατάλη εκατ. ευρώ το κάνει για τους δικούς τους λόγους. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από την προστασία του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία είναι αυτή που το βγάζει στην αγορά.
ΕΕ: Συστάσεις χωρίς να θίξει τους επιχειρηματίες
ASSOCIATED PRESS
Φωτιά στο ...παζάρι έβαλε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να πιέσει τις FIFA και UEFA να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες στους συλλόγους και τις λίγκες, αφού τα εν λόγω περιστατικά τις στερούν τα άλλοθι για την κρίση και τα μέτρα που η ίδια θέλει να περάσει με φυσικά... θύματα της υπόθεσης τα λαϊκά στρώματα. Ωστόσο, όμως, και η ίδια δείχνει ότι δεν μπορεί να βάλει στοπ στις προθέσεις των επιχειρηματιών και να ελέγξει τα παιχνίδια της αγοράς. Ετσι μπορεί να προτείνει κάποια μέτρα, όπως τα λεφτά που ξοδεύονται για μεταγραφές και μισθούς παικτών να μην ξεπερνούν το 45-55% των εσόδων από τα εισιτήρια, τις τηλεοπτικές μεταδόσεις και τους σπόνσορες ή η μείωση του αριθμού των επαγγελματικών συμβολαίων. Διευκρίνισε όμως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει όριο στα λεφτά που επενδύονται από τους ιδιοκτήτες των ομάδων. Η οδηγία ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται για υποδομές, βελτίωση γηπέδων και ανάπτυξη των ακαδημιών των συλλόγων μάλλον για στάχτη στα μάτια μοιάζει.
Στην αντεπίθεση οι ανταγωνιστές
Οι μεταγραφικές κινήσεις της Ρεάλ έχουν δημιουργήσει καινούριες ισορροπίες στον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγεται στο έδαφος του πανευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η Μπάγερν Μονάχου, εκ των ανταγωνιστών της Ρεάλ, με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών ξεθάβουν την παλιά πρόταση του γενικού διευθυντή τους Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε για την επιβολή του λεγόμενο «Σάλαρι Καπ» (κάτι σαν πλαφόν) στα έξοδα των ομάδων. Τα αγγλικά ταμπλόιντ περνάνε στην αντεπίθεση με στόχο την ΟΥΕΦΑ, άνθρωποι της οποίας κατέκριναν τα έξοδα των αγγλικών συλλόγων πριν καιρό, κάνοντας λόγο για μεροληπτική στάση της Συνομοσπονδίας στο θέμα της Ρεάλ, θυμίζοντας τα χρέη των Μαδριλένων (554 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και πιστωτές).