ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούνη 2009
Σελ. /64
Η λυματολάσπη και τα χαράτσια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, δηλώνοντας υπερήφανος για την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης της λυματολάσπης, χαρακτηρίζοντάς το ως «το μεγαλύτερο παράδειγμα περιβαλλοντικού έργου». Ας θυμηθούμε, όμως, λίγο την ιστορία:

  • Το έργο της ξήρανσης της λυματολάσπης, παρότι είχε ενταχθεί από το 2000 στο συνολικό έργο της κατασκευής της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού, δεν κατασκευάστηκε, παρά το γεγονός ότι η αρχική εργολαβία ολοκληρώθηκε καθυστερημένα το 2004 με τεράστιες υπερβάσεις (από 128,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, στοίχισε τελικά 202 εκατ. ευρώ). Η λυματολάσπη, μάλιστα, οδηγούνταν στη χωματερή των Α. Λιοσίων, με αποτέλεσμα το 2002 να προκαλέσει κατολίσθηση και σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Λόγω μη κατασκευής του εργοστασίου ξήρανσης, το 2003 η ΕΕ επέβαλε πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας και με αυτά τον ελληνικό λαό.
  • Το 2004, αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, η ΝΔ αντί να προκηρύξει αμέσως το διαγωνισμό για το εργοστάσιο ξήρανσης, άφησε τη λυματολάσπη να συσσωρεύεται, λειτουργώντας ως «βόμβα» για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον. Επίσης, κατέφευγε διαρκώς σε διάφορους πειραματισμούς για τη διαχείρισή της (εγκατάσταση καρκινογόνας καύσης, εδαφοποίηση, μεταφορά με πλοία, ασβεστοποίηση), που στοίχισαν στο λαό πάνω από 15 εκατ. ευρώ ακόμη. Τελικά, το Μάρτη του 2006, κάτω από την πίεση του λαού, αναθέτει την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, που στοίχισε στον ελληνικό λαό άλλα 35 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η αλήθεια: Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ταλαιπώρησαν το λαό και τον ανάγκασαν να πληρώσει πανάκριβα αυτό το αναγκαίο έργο. Τώρα, μάλιστα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει και ένα ακόμη «χαράτσι» (σ.σ. «ψυτταλειόσημο») για τη λειτουργία του...

Οπορτουνιστικές τούμπες

Συμβαίνει κάποιες φορές να μην πιστεύεις στα αυτιά σου και στα μάτια σου για όσα ακούς ή διαβάζεις. Κάτι όχι σπάνιο όταν πρόκειται για τον οπορτουνισμό, που με μεγάλη ευκολία σε μια στιγμή ανατρέπει αυτό για το οποίο επέμενε την προηγούμενη. Διαβάσαμε χτες στην «Αυγή» ρεπορτάζ για το κλίμα το βράδυ των εκλογών στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια, ανάμεσα σε άλλα γράφει πως τον τόνο έδινε το σύνθημα: «Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα ήταν παράνομες». Μήπως όμως δεν ήταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που μήνες τώρα, χωρίς καν να περιμένει τις εκλογές, επέμενε σε όλους τους τόνους ότι τα πράγματα έχουν ήδη αλλάξει και ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα επιβεβαιώσει την αλλαγή αυτή; Μήπως δεν ήταν αυτός που θεωρούσε την αλλαγή δεδομένη με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που κραδαίνοντάς τα μιλούσε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, για σεισμό που θα αλλάξει τη μορφολογία του πολιτικού σκηνικού, για κοσμογονία, που πρόβαλε σαν δεδομένη την υποτιθέμενη ανάδειξή του σε τρίτη πολιτική δύναμη κλπ. κλπ.; Και σε κάθε περίπτωση, δεν θυμόμαστε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να μίλησε ποτέ για κάποιο άλλο τρόπο με τον οποίο θα αλλάξουν τα πράγματα, όλο κάτι περί θεσμών, μηχανισμών ελέγχου, εκλογών κλπ.. μηρυκάζει. Κατανοητή η προσπάθεια να δικαιολογηθεί το αποτέλεσμα, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας...

Καμία «νομιμοποίηση» της ΕΕ

Το ζήτημα της αποχής αλλά από μια άλλη σκοπιά ενόχλησε την επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, Μ. Γιαννάκου: «Αν συνεχιστεί αυτό, μπορεί να θέσει εν αμφιβόλω τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Αλφα 9,89»). Μα ήδη δεν έχουν καμία νομιμοποίηση από τους λαούς τα όργανα της ΕΕ, αφού η αποχή για την ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου ήδη ξεπερνά το 57% σε επίπεδο ΕΕ. Σε τίποτα, με άλλα λόγια, δεν έχει να ζηλέψει από τη «δημοκρατία» των ΗΠΑ και την ανάδειξη των Αμερικανών προέδρων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το «ευρωπαϊκό όραμα» έχει ήδη γίνει αποκρουστικό στις συνειδήσεις των λαών, ακριβώς επειδή ταυτίζεται πλέον με ό,τι πιο βάρβαρο και αντιδραστικό, που εξωθεί διαρκώς προς τον εργασιακό Μεσαίωνα. Οι «Βρυξέλλες» έχουν καταντήσει συνώνυμο του «διευθυντηρίου» της ΕΕ που αποφασίζει ερήμην και σε βάρος των λαών. Με άλλα λόγια η ΕΕ ούτε απέκτησε ούτε θα αποκτήσει ποτέ καμία «νομιμοποίηση» στη συνείδηση των λαών, ακριβώς γιατί από την ίδρυσή της ήταν οικοδόμημα των μονοπωλίων και τέτοιο παραμένει, μέχρι να ανατραπεί κάτω από την πάλη των λαών.


Προσπάθειες χειραγώγησης του λαού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πούμε, τα «έχουν δώσει όλα» οι τηλεοπτικοί δημοσιολόγοι για την ανάλυση της αποχής στις ευρωεκλογές.

(Αυτοί, ντε, που στις 7.10 της Κυριακής μιλούσαν με σιγουριά για τη «συντριπτική νίκη του ΠΑΣΟΚ» και μετά «τα μάζευαν» όπως - όπως).

Εχει κρίση η πολιτική λένε, είναι απογοητευμένος ο κόσμος από τα κόμματα λένε, υπάρχει δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα λένε. Μόνο την αλήθεια δε λένε...

Γιατί τα κανάλια που αποτιμούν σήμερα το φαινόμενο της αποχής, είναι τα ίδια που κάνουν ό,τι μπορούν για να δημιουργήσουν κόσμο που δε σκέπτεται πολιτικά και γίνεται «αυτιστικός δέκτης» για τα τηλε-σκουπίδια που προβάλλουν.

Οι ίδιοι ακριβώς, που σκόπιμα έχουν μετατρέψει την πολιτική σε άθροισμα σκανδάλων και τον πολιτικό προβληματισμό σε «ντετεκτιβική» αναζήτηση του «ποιος τα πήρε», «πώς τα πήρε» και «πού τα πήγε», γίνονται ...τιμητές της πραγματικής πολιτικής.

Βεβαίως, και ο κόσμος είναι απογοητευμένος, αλλά όχι από την «πολιτική» γενικώς. Από την κυρίαρχη πολιτική. Αυτή ακριβώς που υλοποιούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου για να τρέφουν στη συνέχεια με αυτή τα Μέσα Ενημέρωσης και το ανάποδο...

ΦΥΣΙΚΑ μέσα στον όλο χαμό ακούσαμε και για τις υποτιθέμενες «νέες μορφές πολιτικής έκφρασης» που απαιτούνται και για τις «καινούριες πολιτικές κουλτούρες» που είναι απαραίτητες.

Δεν είναι να κάνει εντύπωση σε κανέναν όλη αυτή η κούφια φιλοσοφία. Ρευστό πολιτικό σκηνικό διαμορφώνεται, δεν τους προκύπτουν άνετες αυτοδυναμίες, οπότε ας κρατάμε όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια ανοιχτά...

Βλέπετε, όταν οι πολιτικές επιλογές αναπαραγωγής του συστήματος «στριμώχνονται», τότε καλούνται οι «εφεδρείες» του και πρέπει όλοι να είναι σε ετοιμότητα να ...σώσουν την κατάσταση. Είτε από «αριστερά», είτε από «δεξιά».

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δύναμη ανασύνταξης του κινήματος

Για τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, τους οπαδούς και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, το αποτέλεσμα των προχτεσινών ευρωεκλογών σημαίνει νέα αυξημένα καθήκοντα. Η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ είναι συνάρτηση της κατάστασης στην οποία κάθε φορά βρίσκεται το εργατικό λαϊκό κίνημα. Αντίστοιχα, η άνοδος της μαχητικότητας, της μαζικότητας και της αποτελεσματικότητας του κινήματος εξαρτάται άμεσα από το πόσο ισχυρό είναι το ΚΚΕ. Από το πόσο πιο δυναμωμένο βγαίνει το Κόμμα ύστερα από κάθε ταξική, πολιτική, εκλογική αναμέτρηση. Ισχυρό κίνημα χωρίς δυνατό ΚΚΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Οπως δεν μπορεί να ισχύσει και το αντίστροφο.

Ο ζωτικός χώρος του Κόμματος, εκεί απ' όπου κατά κανόνα αντλεί και την εκλογική του δύναμη, είναι το ταξικό κίνημα, οι αγώνες της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Γι' αυτό και η ψήφος στο ΚΚΕ περιέχει άλλη δυναμική. Γι' αυτό το κέρδισμά της έχει άλλες, αυξημένες απαιτήσεις. Ακόμα και όταν πρόκειται για ψήφο διαμαρτυρίας, ακόμα και αν δε συμφωνεί σε όλα με την πολιτική του Κόμματος, για να φτάσει ένας εργαζόμενος, ένας άνθρωπος των λαϊκών στρωμάτων, μια νέα και ένας νέος να ψηφίσει το ΚΚΕ, σημαίνει πως έχει περάσει πολλά χαντάκια. Πως το 'χει «δουλέψει» στη συνείδησή του, έχει προβληματιστεί. Σημαίνει ότι παρακολουθεί το ΚΚΕ και ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες έχει ανοίξει ένα σοβαρό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. Με την πολιτική και την ιδεολογία του.

Τέτοιες συνειδήσεις γεννιούνται κατά κανόνα στο πεδίο των ταξικών αγώνων. Εκεί όπου η πείρα από τα προβλήματα της καθημερινότητας ενώνεται με τη διέξοδο, την προοπτική, την αποτελεσματικότητα της ταξικής αναμέτρησης. Μια τέτοια πάλη, στην οποία πρωτοστατούν τα μέλη, οι οπαδοί και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στοχοποιεί την πολιτική του κεφαλαίου και τους φορείς της. Γι' αυτό και η ψήφος στο ΚΚΕ περιέχει την πιο ατόφια αντιδικομματική δυναμική, απ' ό,τι η ψήφος σε κάθε άλλο κόμμα, εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό η μεγαλοεργοδοσία, το πολιτικό και συνδικαλιστικό της προσωπικό αγωνιούν για το γεγονός ότι το ΚΚΕ ενισχύεται αντί να φθείρεται, μεγαλώνει και εκλογικά αντί να αποδυναμώνεται.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος την οποία το εργατικό λαϊκό κίνημα θα την εξαργυρώσει πρώτα και κύρια στο ταμείο των ταξικών αγώνων. Εκεί όπου από σήμερα, όπως και χτες, οι δυνάμεις του ΚΚΕ, μαζί με χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους, φωνάζουν «παρών». Ακόμα πιο δυνατά, ακόμα πιο αποφασισμένα. Για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Για την οργάνωση της αντεπίθεσης. Για το χτίσιμο της κοινωνικής συμμαχίας που θα αμφισβητήσει την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων. Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε και το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής. Σαν μια ένδειξη της αδιαμφισβήτητης δυναμικής που έχει κατακτήσει το ΚΚΕ και την οποία όλοι, από σήμερα κιόλας, καλούμαστε με μεγαλύτερη απαιτητικότητα να τη βάλουμε στην ζωή.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ