ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Φως» αστείρευτο...

Ηταν πριν δεκαπέντε χρόνια, στις 15 Ιούνη του 1994, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ξεκινούσε το «ταξίδι» του προς τ' άστρα. Και αν ο ίδιος, ο Σείριος της ελληνικής μουσικής, δε βρίσκεται εδώ και μιάμισι δεκαετία ανάμεσά μας, συνεχίζει να μας στέλνει το αστείρευτο «φως» του μέσα από υπέροχα τραγούδια και τις μουσικές του. Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο δημιουργός που μετουσίωσε τη μελωδική του έμπνευση σε μεγάλη τέχνη, θεωρώντας πάντα ότι η τέχνη αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, είναι πάντα εδώ. Θα είναι πάντα εδώ όσο υπάρχουν άνθρωποι που τραγουδούν τα τραγούδια του, που διψούν για ομορφιά, που αντιστέκονται στο εφήμερο, στο ευτελές, στην ισοπέδωση.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, η Ορχήστρα των Χρωμάτων πραγματοποιεί το ετήσιο αφιέρωμα στον ιδρυτή της. Αύριο (9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, θα δώσει συναυλία υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με τίτλο «Ο Μάνος Χατζιδάκις στον Κινηματογράφο». Με οδηγό αξέχαστες εικόνες από ταινίες που «έντυσε» μουσικά ο συνθέτης, η ορχήστρα προσκαλεί σε μια περιπλάνηση στο διαμαντένιο δάσος των τραγουδιών του - αυτών που σφράγισαν την εποχή της άνθισης του Ελληνικού Κινηματογράφου. Μεταξύ άλλων θ' ακουστούν: «Το βαλς των χαμένων ονείρων», «Μια πόλη μαγική», «Αγάπη που 'γινες», «Το φεγγάρι είναι κόκκινο», «Ιλισσός», «Μην τον ρωτάς το ουρανό», «Ποτέ την Κυριακή», «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», «Το πέλαγο είναι βαθύ», «Το αστέρι του βοριά» κ.ά. Τραγουδούν ο Βασίλης Γισδάκης, η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου και η Αναστασία Εδεν.


Κυριακή 14/6
  • Χάρις Αλεξίου
    Χάρις Αλεξίου
    Στο πλαίσιο των «Γιορτών στους Δρόμους» του Φεστιβάλ Υμηττού, στις 9μμ, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (μπροστά από το Δημαρχείο Υμηττού) πραγματοποιείται συναυλία με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώργο Ανδρέου και Μανώλη Καραντίνη.
Δευτέρα 15/6
  • Η Χάρις Αλεξίου τραγουδάει στην καθιερωμένη ετήσια συναυλία του Συλλόγου Οικογένειας «ΚΕΘΕΑ Παρέβαση», μια βραδιά που ενώνει τις φωνές ενάντια στην τοξικοεξάρτηση. Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση».
  • Συναυλία στο Θέατρο Πέτρας πραγματοποιεί ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου (9.30 μ.μ.).
Τρίτη 16/6
  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260 (9μμ), ο χορευτής, χορογράφος και βίντεο-καλλιτέχνης Ρασίντ Ουραμντάν παρουσιάζει το αυτοβιογραφικό σόλο «Loin...».
  • Είκοσι μουσικοί διαφορετικής εθνικότητας που ζουν στη Ρώμη απαρτίζουν την Ορχήστρα της Πλατείας Vittorio, που παρουσιάζει τον «Μαγικό αυλό» - βασισμένο στο έργο του Μότσαρτ, στο Ηρώδειο (9μμ). Καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση: Mario Tronco.
  • «Φύσης γένεση» είναι ο τίτλος της έκθεσης γλυπτικής του Παναγιώτη Σ. Παπαδόπουλου, που φιλοξενείται στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4).
Τετάρτη 17/6
  • H νέα τραγουδοποιός - τραγουδίστρια Μόνικα δίνει την πρώτη της μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία, στο Θέατρο Βράχων (Φεστιβάλ Υμηττού), γιορτάζοντας την απονομή του πλατινένιου δίσκου για το «Avatar».
  • Ζωγραφικά έργα από την πρόσφατη ενότητα της δουλειάς των: Μανώλη Χάρου, Γιώργου Χαδούλη και Φάλη Λεών, παρουσιάζονται στην έκθεση, που φιλοξενείται στον εικαστικό χώρο «M art Space» (Σόλωνος 10 και Ηρακλείτου).
  • Κώστας Μακεδόνας
    Κώστας Μακεδόνας
    «Ρευστά τοπία» παρουσιάζει η Αιμιλία Παπαφιλίππου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» στην Ελευσίνα.
  • «Ολα σε θυμίζουν» τιτλοφορείται το αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, που παρουσιάζουν οι Αργυρώ Καπαρού, Φώτης Θεοδωρίδης και Αθηνά Ρούτση, στον Βύρωνα (Παιδική χαρά Ανάληψης - Πάρκο Μυρακτής). Είσοδος ελεύθερη.
  • Συναυλία της Αλίκης Καγιαλόγλου, στο Θέατρο άλσους Πέτρου και Παύλου (πάνω από την πλατεία Υμηττού), στις 9μμ.
Πέμπτη 18/6
  • Ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεκινά το καλοκαιρινό συναυλιακό του «ταξίδι», με τη συναυλία του στο θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Μαζί του, στο τραγούδι, τρεις αξιόλογες φωνές, οι Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιώργος Καραδήμος και Ασπασία Θεοφίλου.
  • Γλυπτική και ζωγραφική συναντώνται στην έκθεση, που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου» (Βαλαωρίτου 9α). Πρόκειται για έργα γλυπτικής του Κώστα Ανανίδα και ζωγραφικής του Γιάννη Σκουρλέτη.
  • Ο Ρασίντ Ουραμντάν παρουσιάζει την καινούργια χορογραφική του δημιουργία «Συνήθεις Μάρτυρες», σήμερα και αύριο, στην Πειραιώς 260 (9μμ).
Παρασκευή 19/6
  • Ο Κώστας Μακεδόνας δίνει συναυλία στο Λυκαβηττό (9μμ), τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ευθύμειο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών και Ατόμων με ειδικές ανάγκες. Συμμετέχουν: Γ. Νταλάρας, Μ. Μητσιάς, Λ. Μαχαιρίτσας, Π. Θαλασσινός, Μ. Κανά, Μ. Ασλανίδου, Γ. Μηλιώκας, Γ. Κούτρας, Δ. Σταρόβας, Χρ. Νικολόπουλος, Γ. Ζήκας κ.ά.
  • Δημήτρης Μητροπάνος
    Δημήτρης Μητροπάνος
    Συναυλία του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Ηρώδειο (9μμ). Ερμηνεύουν: Φωτεινή Δάρρα, Ειρήνη Καράγιαννη, Ανδρέας Σμυρνάκης, Γιώργος Φλωράκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (αφηγητής). Συμμετέχουν: Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία ΕΡΤ και το φωνητικό σύνολο «εν φωναίς».
  • Συναυλιακό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο πραγματοποιεί (9μ.μ), ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Φιλύρα», στο Θέατρο άλσους Πέτρου και Παύλου (πάνω από την πλατεία Υμηττού).
Σάββατο 20/6
  • Οι «Γιορτές στους Δρόμους» του Φεστιβάλ Υμηττού συνεχίζονται, με το Θέατρο Δρόμου Helix στην «Τρέλα της ημέρας» (9μμ, Προαύλιο 2ου Δημοτικού Σχολείου - Οδός Δορυλαίου) και τη συναυλία του κουαρτέτου σαξοφώνων Sax Μediterranee (11μμ, Αλσος Αρη Αλεξάνδρου, σπίτι προσκόπων - είσοδος από οδό Κολοκοτρώνη).

Εργο του Σκουρλέτη
Εργο του Σκουρλέτη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ