ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούνη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Οι ... μαθουσάλες των γηπέδων

Ο Τάσος Μητρόπουλος έκλεισε την καριέρα του στα 41 του χρόνια

ICON

Ο Τάσος Μητρόπουλος έκλεισε την καριέρα του στα 41 του χρόνια
Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Οχι απαραίτητα. Υπάρχουν παίκτες στο ελληνικό και παγκόσμιο στερέωμα που ξεπέρασαν τους κανόνες της ...αθλητικής λογικής παίζοντας ποδόσφαιρο μέχρι τα ...γεράματα.

Η αποχώρηση του Πάολο Μαλντίνι πριν από 15 μέρες, αλλά και του Πρέτραγκ Τζόρτζεβιτς μας έδωσε την αφορμή να παρουσιάσουμε τους Ελληνες και ξένους παίκτες που αποφάσισαν να σταματήσουν την καριέρα τους σε μεγάλη (ποδοσφαιρική) ηλικία.

Ξεκινώντας από τους δικούς μας ο «γηραιότερος» είναι ο Τάσος Μητρόπουλος, που ύστερα από μια μεγάλη καριέρα σε Ολυμπιακό - ΑΕΚ - ΠΑΟ και στη Βέροια, σε ηλικία 41 χρονών σταμάτησε την ενεργό δράση. Στη λίστα ακολουθούν οι: Κριστόφ Βαζέχα 40 ετών (ΠΑΟ), Νίκος Νόπλιας 39 ετών (ΟΦΗ - ΠΑΟ - Χαλκηδόνα), Αλέκος Αλεξανδρής 38 ετών (Βέροια - ΑΕΚ - Ολυμπιακός), Μίμης Δομάζος 38 ετών (ΠΑΟ - ΑΕΚ), Γιώργος Κούδας 38 ετών (ΠΑΟΚ), Κώστας Νεστορίδης 38 ετών (Πανιώνιος - ΑΕΚ - Βύζας), Νίκος Σαργκάνης 38 ετών (Καστοριά - Ολυμπιακός - ΠΑΟ - Αθηναϊκός), Γιώργος Σκαρτάδος 38 ετών (Ρόδος - ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός), Νίκος Χρηστίδης 38 ετών (Αρης - ΑΕΚ), Στέλιος Μανωλάς 37 ετών (ΑΕΚ), Θωμάς Μαύρος 37 ετών (Πανιώνιος - ΑΕΚ), Μίμης Παπαϊωάννου 37 ετών (ΑΕΚ), Πρέτραγκ Τζόρτζεβιτς 37 ετών (Πανηλειακός - Ολυμπιακός).

Η λίστα με την 11άδα των ξένων

ΠΙΤΕΡ ΣΙΛΤΟΝ: Ο Αγγλος παλαίμαχος τερματοφύλακας είναι ο αρχηγός στη λίστα των «γερόντων», αφού σταμάτησε το 1997 σε ηλικία 47 ετών την ενεργό δράση φορώντας τη φανέλα της Οριεντ. Συνολικά έπαιξε σε 1.390 ματς, περισσότερα από κάθε άλλο παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Σε τριάντα χρόνια καριέρας μέτρησε 125 συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας και είναι ρέκορντμαν στην ιστορία της.

ΡΟΜΑΡΙΟ ΦΑΡΙΑΣ: Ο Βραζιλιάνος παλαίμαχος επιθετικός αποχώρησε το 2008 σε ηλικία 42 ετών από την ενεργό δράση, φορώντας τη φανέλα της Βάσκο Ντε Γκάμα. Στην καριέρα του κατόρθωσε να ξεπεράσει το όριο των χιλίων γκολ. Το 1994 κατέκτησε με τη Βραζιλία το Παγκόσμιο Κύπελλο και αναδείχθηκε ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς.

Ο Πάολο Μαλντίνι (αριστερά) σταμάτησε πριν από λίγες μέρες τη μεγάλη καριέρα του

ICON

Ο Πάολο Μαλντίνι (αριστερά) σταμάτησε πριν από λίγες μέρες τη μεγάλη καριέρα του
ΡΟΖΕ ΜΙΛΑ: Ο Καμερουνέζος παλαίμαχος επιθετικός αποχώρησε το 1994 μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ σε ηλικία 42 ετών. Εγινε διάσημος μόλις στα 38 του χρόνια όταν πρωταγωνίστησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας και ηγήθηκε στην πορεία του Καμερούν μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.

ΠΑΟΛΟ ΜΑΛΝΤΙΝΙ: Ο Ιταλός ακραίος αμυντικός αποχώρησε πριν από λίγες μέρες από την ενεργό δράση σε ηλικία 41 ετών, φορώντας τη φανέλα του μοναδικού συλλόγου που αγωνίστηκε (Μίλαν). Ο απολογισμός των επτά πρωταθλημάτων, πέντε κυπέλλων πρωταθλητριών και πέντε σούπερ καπ Ευρώπης είναι ενδεικτικός της σπουδαίας καριέρας του.

ΝΤΙΝΟ ΤΖΟΦ: Ο Ιταλός πορτιέρος της Γιουβέντους αποχώρησε από τα γήπεδα το 1983 σε ηλικία 40 ετών. Ενα χρόνο νωρίτερα έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΜΕΜΕΤ ΣΟΛ: Ο Γερμανός με τουρκικές ρίζες παλαίμαχος μέσος αποχώρησε το 2007 από την ενεργό δράση σε ηλικία 40 ετών με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Μαζί της κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα Γερμανίας, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα.

ΠΕΤΕΡ ΣΜΑΪΧΕΛ: Ο Δανός κίπερ, από τους κορυφαίους όλων των εποχών, αποχώρησε από τα τερέν το 2003 σε ηλικία 40 ετών με τη φανέλα της Μάντζεστερ Σίτι. Εγινε διάσημος με τη Μάντζεστερ Γιουνάιτεντ με την οποία κατέκτησε το τρεμπλ το 1999, αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας του κόσμου το 1992 και το 1993 και είναι ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική της πατρίδας του.

Ο Λόταρ Ματέους τράβηξε και αυτός μακριά την ηλικιακή του καριέρα

Eurokinissi

Ο Λόταρ Ματέους τράβηξε και αυτός μακριά την ηλικιακή του καριέρα
ΧΟΣΑΜ ΧΑΣΑΝ: Ο Αιγύπτιος επιθετικός αποχώρησε στα σαράντα του χρόνια με τη φανέλα της Αλ Ιτχαντ. Με 169 συμμετοχές και 69 γκολ στην Εθνική της χώρας του κατέχει το αντίστοιχο ρεκόρ στην ιστορία της. Τον ξέρουμε στην Ελλάδα από το πέρασμά του στον ΠΑΟΚ το 1990-91 πετυχαίνοντας 5 γκολ σε 29 συμμετοχές.

ΟΛΙΒΕΡ ΚΑΝ: Ο Γερμανός παλαίμαχος τερματοφύλακας αποχώρησε το 2008 από την ενεργό δράση σε ηλικία 39 χρονών με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Τέσσερις φορές κορυφαίος τερματοφύλακας στην Ευρώπη, νικητής της Χρυσής Μπάλας το 2002 και μόνος πορτιέρο που κέρδισε τον ίδιο θεσμό της ΦΙΦΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002.

ΛΟΤΑΡ ΜΑΤΕΟΥΣ: Ο Γερμανός μέσος αποχώρησε το 2000 στα 39 του χρόνια με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου. Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών (150) στην ιστορία της χώρας του. Κατέκτησε το 1990 το Παγκόσμιο Κύπελλο και το βραβείο του καλύτερου παίκτη το 1990-91.

ΟΥΓΚΟ ΣΑΝΤΣΕΣ: Ο Μεξικανός σέντερ φορ αποχώρησε το 1998 σε ηλικία 39 ετών με τη στολή της Ατλέτικο Σελάγια. Εκανε μεγάλη καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και είναι δεύτερος σκόρερ (234 γκολ) όλων των εποχών στην ιστορία της Πρεμιέρα Ντιβιζιόν πίσω από τον Τέλμο Θάρα (251 γκολ).


Ο Ολιβερ Καν, όπως και οι περισσότεροι τερματοφύλακες, τράβηξε μακριά την καριέρα του

Eurokinissi

Ο Ολιβερ Καν, όπως και οι περισσότεροι τερματοφύλακες, τράβηξε μακριά την καριέρα του

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ