ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Ελληνοτουρκική συνδιαχείριση με ΝΑΤΟικό καπέλο

Συμφωνήθηκε η λειτουργία ενός ΝΑΤΟικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων, CAOC-4, στη Λάρισα με Ελληνα και Τούρκο διοικητή, εναλλάξ, που θα καλύπτει Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνει, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η κατάργηση των εθνικών συνόρων των κρατών - μελών και η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού χώρου, με τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στα πλαίσια της συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που έγινε τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες. Με τις ρυθμίσεις αυτές εφαρμόζεται και σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΝΑΤΟποίηση ολόκληρου του εναέριου χώρου του Αιγαίου που εντάσσεται σε έναν ενιαίο ΝΑΤΟικό χώρο που καλύπτει όλες τις ΝΑΤΟικές χώρες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε - μένει μόνο η τυπική επικύρωση - η ουσιαστική συγχώνευση των Κέντρων Αεροπορικών Επιχειρήσεων, του CAOC-6 (Τουρκία - Εσκί Σεχίρ) και CAOC-7 (Ελλάδα - Λάρισα), σε ένα που θα ονομάζεται CAOC-4 και θα έχει έδρα στη Λάρισα, ωστόσο θα υπάγεται στο Αεροπορικό Στρατηγείο της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Σμύρνη. Μάλιστα, το CAOC-4 της Λάρισας, στο οποίο θα υπάγεται ο εναέριος χώρος της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα έχει εναλλάξ Ελληνα και Τούρκο διοικητή. Οπως διευκρινίζεται, την περίοδο που θα είναι Τούρκος διοικητής στο CAOC-4, θα είναι Ελληνας ο υποδιοικητής (του CAOC-4) και ταυτόχρονα θα είναι και Ελληνας ο Επιτελάρχης στο προϊστάμενο αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη (ο οποίος διαχειρίζεται όλα τα επιχειρησιακά θέματα του Στρατηγείου).

Να σημειωθεί ότι τα CAOC-6 (Τουρκία) και CAOC-7 (Ελλάδα), που λειτουργούν ως σήμερα, δεν έχουν συγκεκριμένο χώρο ευθύνης, καθώς υπάρχουν οι γνωστές τουρκικές διεκδικήσεις για τον εναέριο χώρο του Αιγαίο. Σύμφωνα με αυτές, η Τουρκία διεκδικεί τη διχοτόμηση του Αιγαίου πάνω από τον 25ο Μεσημβρινό και την ανάληψη της επιχειρησιακής ευθύνης του μισού Αιγαίου (ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού) συμπεριλαμβανομένων και θαλάσσιων περιοχών που περιβάλλουν όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τώρα, βέβαια, το θέμα αυτό «λύνεται» με την παράδοση όλου του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη νότια περιοχή του NATO λειτουργούν, μέχρι σήμερα, πέντε CAOC (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία), ενώ συνολικά λειτουργούν δέκα πολυεθνικά CAOC, σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Με τη Δομή Διοίκησης του 2004 αποφασίστηκε η μετάπτωση από τα δέκα πολυεθνικά CAOC σε τέσσερα στατικά και δύο αναπτυσσόμενα CAOC, τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος του αεροπορικού συστήματος Διοικήσεως και Ελέγχου (Air Command Control System-ACCS). Με τη νέα Δομή Διοίκησης του 2008, διατηρούνται τα τέσσερα ACCS CAOC. Η διαφορά των ACCS CAOC, συγκριτικά με τα δέκα προηγούμενα CAOC, είναι ότι θα αποτελούν πλέον οντότητες της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ και θα έχουν ΝΑΤΟική υπόσταση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Motion Team

Με μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση το πρωί της Κυριακής ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για να φύγουν οι ξένες βάσεις και τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, για να γίνει η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και να πάψει να αποτελεί ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Ο λαός της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε μαζικά στο κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ και συμμετείχε στην πορεία ειρήνης που ξεκίνησε από το νέο ΝΑΤΟικό στρατηγείο που έχει εγκατασταθεί στο Γ' Σώμα Στρατού στο κέντρο της πόλης και προετοιμάζεται να «φιλοξενήσει» πυρηνικά και βιολογικά όπλα μαζικής καταστροφής. Από εκεί ξεκίνησε η μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Πρώτος σταθμός το αμερικάνικο προξενείο, όπου μέλη των Επιτροπών Ειρήνης παρουσίασαν ένα δρώμενο μέσα από το οποίο πρόβαλαν τη δολοφονική δράση του ΝΑΤΟ σε μια σειρά χώρες ανά τον κόσμο και σάλπιζαν ξεσηκωμό. «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ήταν το μήνυμα που έστειλαν και κάλεσαν σε ξεσηκωμό.

Η πορεία κατέληξε στη συμβολή των Οδών Ερμού με Βενιζέλου. Εκεί μπροστά στο μνημείο που στήθηκε για να θυμίζει τη δολοφονία του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος και το παλάτι, που έγινε με τη συναίνεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πριν 46 χρόνια. Εγινε κατάθεση στεφάνων και δόθηκε η υπόσχεση να δυναμώσουν τον αγώνα ώστε περισσότεροι να στρατευθούν στον αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ, στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα που θα φτάσει μέχρι τη νίκη.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Θλίψη για τη «μη υλοποίηση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης», αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, δήλωσαν χτες οι 27 της ΕΕ στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας. Το Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε υπό τον προεδρεύοντα Τσέχο υπουργό Εξωτερικών και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιαν Κόχουτ, ενώ συμμετείχαν ακόμα ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Καρλ Μπιλντ του οποίου η χώρα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2009.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ από την πλευρά του χαρακτήρισε τις «διαπραγματεύσεις στην Κύπρο είναι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα», σημειώνοντας ωστόσο σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ότι «αυτό που θα κάνουμε στους έξι μήνες της σουηδικής προεδρίας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχουμε και που εκπονήσαμε από κοινού με τη γαλλική και την τσεχική προεδρία». Οι από ευρωπαϊκή πλευράς συμμετέχοντες στο Συμβούλιο, υπογράμμισαν με έμφαση ότι από την πρόοδο που θα επιτευχθεί στην ίδια την Τουρκία θα εξαρτηθεί και η ενταξιακή της πορείας, δηλαδή το άνοιγμα των διάφορων κεφαλαίων.

Ο Α. Νταβούτογλου από την πλευρά του απέφυγε επιμελώς να θίξει στις δηλώσεις του τα εκκρεμή ζητήματα, για τα οποία η Τουρκία θα κριθεί στο τέλος του έτους από την ΕΕ, κάνοντας αναφορές μόνο στις μεταρρυθμίσεις και διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι η χώρα του θα επιταχύνει τη διαδικασία «όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί δέσμευσή της έναντι της ΕΕ, αλλά κυρίως διότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

ΣΑΜΟΣ
Αντιιμπεριαλιστική πορεία Ελλήνων και Τούρκων

Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες

Στους πρόσφυγες και γενικότερα στα θύματα του ιμπεριαλισμού ήταν αφιερωμένη η φετινή Πορεία Ειρήνης που διοργάνωσε την Κυριακή 17 Μάη η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης με τη συμμετοχή και 60 Τούρκων φιλειρηνιστών της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης και άλλων πολιτιστικών συλλόγων της γειτονικής χώρας.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί στο Κέντρο Προσφύγων Σάμου, που είχε οριστεί ως αφετηρία της πορείας, όπου θετική και άμεση ήταν η αντίδραση των κρατουμένων προσφύγων οι οποίοι χειροκροτούσαν την πρωτοβουλία και ύψωσαν πανό μέσα από τα κάγκελα με τη λέξη «Ελευθερία» στα αγγλικά.

Ο κεντρικός ομιλητής Στ. Γιαννικάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, εχθρικό για τους ανθρώπους που η ίδια η πολιτική της - πολιτική επεμβάσεων και υπερεκμετάλλευσης - τους οδηγεί σε αναγκαστική μετανάστευση και προσφυγιά.

Τον ομιλητή επικρότησε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης και επισήμανε την ανάγκη να βαθύνει ακόμη περισσότερο η κοινή δράση των Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας και Τουρκίας απέναντι στον κοινό εχθρό που είναι ο ιμπεριαλισμός.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ για το ΝΑΤΟ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας τονίζονται τα ακόλουθα:

«Η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Λάρισας είναι το φυσικό επακόλουθο της συμμετοχής της Ελλάδας στο δολοφονικό συνασπισμό, συμμετοχή που τόσο ένθερμα υποστηρίζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ που πάντα υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, όπως και η ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ