ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ΝΑΤΟικά γυμνάσια...

Ανακοίνωση της ΚΕ του Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι εν μέσω ΝΑΤΟικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα με τη συμμετοχή 1.300 στρατιωτών από 19 χώρες μέλη της Συμμαχίας και των «συμμάχων» τους.

Μάλιστα, η γεωργιανή αντιπολίτευση απείλησε ότι θα οργανώσει κινητοποίηση στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 26ης Μάη για τον εορτασμό της λεγόμενης ανεξαρτησίας της Γεωργίας, που ήρθε μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991, κάλεσμα που απηύθυνε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Λεβάν Γκατσετσιλάντζε, ζητώντας παράλληλα να κατέβουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Πάντως, με πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΕ του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος της Γεωργίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «το αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας που έχει εκδηλωθεί ενάντια στο καθεστώς Σαακασβίλι (...) με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες έξω από το κοινοβούλιο της χώρας» διοργανώνονται από «τις ίδιες δυνάμεις που ανέτρεψαν τη σοβιετική κυβέρνηση με τη βοήθεια των εκφυλιστικών αξιωματούχων της σημερινής κυβέρνησης».

«Σε γενικές γραμμές, το ίδιο "εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα" που απελευθέρωσε τη Γεωργία από το "μισητό σοβιετικό σύστημα" και "πέτυχε την ανεξαρτησία" έχει οδηγήσει τη χώρα σε άβυσσο πολέμων, έχει καταστρέψει την οικονομία, τον κοινωνικό τομέα, τον πολιτισμό, την επιστήμη, το ανεπτυγμένο εκπαιδευτικό σύστημα και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας. Με λίγα λόγια, έχει καταστρέψει όλα τα επιτεύγματα και τους καρπούς της σκληρής δουλειάς αρκετών γενεών των εργαζομένων της Γεωργίας, που πέτυχαν υπό την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της σοβιετικής κυβέρνησης». Σημειώνει επίσης πως η σημερινή αντιπολίτευση δε διαφέρει σε τίποτα από την αντιπολίτευση που πριν από 20 χρόνια ανέτρεψε το σοσιαλιστικό καθεστώς. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή αντιπολίτευση και οι σημερινές αρχές ενέργησαν μαζί για την καταστολή των δυνάμεων που πάντα αντιτάχθηκαν σε μια στρατιωτική λύση για τα θέματα της εδαφικής ακεραιότητας, που ήταν ενάντια στην επαναπροσέγγιση στο ΝΑΤΟ», ενώ τονίζει πως ήταν αυτές οι δυνάμεις που προετοίμασαν την ατμόσφαιρα του «μακαρθισμού» και της «ρωσοφοβίας», που προχώρησαν σε διώξεις προοδευτικών πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας, κατηγορώντας τους ως εκπροσώπους του «απολυταρχισμού», ως αντιπάλους της ενσωμάτωσης της Γεωργίας στην «πολιτισμένη Δύση», ως αντιπάλους στη «δημοκρατία και την πρόοδο», της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Τέλος, τονίζει πως η ΚΕ του Ενοποιημένου ΚΚ Γεωργίας «στηρίζει τον εργαζόμενο λαό της Γεωργίας στην πάλη του ενάντια στις σημερινές αρχές, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που απολαμβάνουν τεράστια οικονομική και ηθική στήριξη από την ιμπεριαλιστική Δύση».


ΙΡΑΚ
Νέες τριβές για το πετρέλαιο

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στην κεντρική ιρακινή κυβέρνηση και στην περιφερειακή κυβέρνηση της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βορρά της χώρας με επίκεντρο, για άλλη μια φορά, τα συμβόλαια που η δεύτερη έχει υπογράψει με ξένες ενεργειακές εταιρείες για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που βρίσκονται στο βορρά. Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι, επανέλαβε ότι οι όποιες συμφωνίες έχουν υπογραφεί από την κουρδική κυβέρνηση δεν είναι «νόμιμες» γιατί ούτε συζητήθηκαν ούτε εγκρίθηκαν από τη Βαγδάτη.

Μόλις την περασμένη Κυριακή, η κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι προχώρησε σε τρεις ακόμη συμφωνίες με ξένες εταιρείες, οι οποίες εξουσιοδοτήθηκαν να ερευνήσουν νέα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα της περιοχής. Εχει, ήδη, ανακοινώσει ότι στόχος είναι να εξάγονται περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως προς την Τουρκία, από το κοίτασμα Τάουκε, και υποστηρίζει ότι εντός του επόμενου μήνα, συνολικά, θα εξάγονται ημερησίως 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από δύο ακόμη κοιτάσματα.

Κούρδοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι οι συμφωνίες είναι απολύτως νόμιμες και ότι θα τεθούν σε ισχύ. Αντίθετα, ο Σαχριστάνι επαναλάμβανε ότι και η κουρδική περιοχή αποτελεί μέρος του Ιράκ και δεν μπορεί κανείς να υπογράφει συμβόλαια εκ μέρους του Ιράκ, χωρίς να το γνωρίζει η κυβέρνησή του και το αρμόδιο υπουργείο.

Η σκληρή αυτή αντιπαράθεση σοβεί εδώ και πολλούς μήνες. Το ιρακινό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη καταλήξει στην εθνική νομοθεσία εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της χώρας και διαχείρισης των εσόδων τους. Βασική ιδέα του υπάρχοντος νομοσχεδίου είναι οι τελικές αποφάσεις και η διαχείριση των εσόδων να γίνεται από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία και θα τα διανείμει με τρόπο «κοινά αποδεκτό και δίκαιο» σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η κουρδική κυβέρνηση, όμως, επιμένει ότι δε χρειάζεται να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για το πώς θα διαχειριστεί τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής της.


ΙΝΔΙΑ
Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εκλογών

Απο την διαδικασία της ψηφοφορίας
Απο την διαδικασία της ψηφοφορίας
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών στην Ινδία, που ξεκίνησαν στις 16 Απρίλη και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για μία «ανίσχυρη κυβέρνηση συνεργασίας», δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις εξόδου που πραγματοποιήθηκαν στα εκλογικά τμήματα εμφανίζουν τόσο τη συμμαχία του κόμματος του Κογκρέσου, όσο και το εθνικιστικό ινδουιστικό BJP να μη συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Σύμφωνα με αρκετές σφυγμομετρήσεις, το κυβερνών κόμμα του Κογκρέσου εμφανίζεται να διατηρεί ισχνή πλειοψηφία, έναντι του BJP, σημειώνοντας ωστόσο ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης και τα δύο κόμματα θα χρειαστούν απαραιτήτως τη στήριξη μικρότερων κομμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του Κογκρέσου στο οποίο ανήκει και ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της χώρας, Μανμόχαν Σιμγκχ είναι η κυβέρνηση που προσυπόγραψε την πυρηνική συμφωνία για «μη στρατιωτικούς στόχους» με τις ΗΠΑ, στην οποία είχαν αντιδράσει έντονα τόσο το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) και το ΚΚ Ινδίας, όσο και άλλες δυνάμεις της αριστεράς, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι υποθηκεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας στην Ουάσιγκτον. Πληροφορίες θέλουν το μέχρι σήμερα κυβερνών κόμμα να επαναπροσεγγίζει τα κομμουνιστικά κόμματα για τη δημιουργία κυβερνητικής συμμαχίας, με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα, δεδομένης και της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε...

Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ινδία φυσικά δεν έλειψαν και οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και αυτονομιστικών δυνάμεων, με 45 νεκρούς, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.


ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΗΠΑ
Ικανοποίηση αλλά και ανησυχία για την ομιλία - μήνυμα Ομπάμα

ΚΑΪΡΟ.--

Ανάμεικτες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αίγυπτο η ανακοίνωση της Ουάσιγκτον ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αξιοποιήσει την επίσκεψή του στη χώρα για ν' απευθύνει, στις 4 Ιούνη, ομιλία προς «όλο το μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο», όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς. Κατά πολλούς αναλυτές, η επιλογή της Αιγύπτου από την νέα αμερικανική προεδρία για να πραγματοποιηθεί η ομιλία - μήνυμα που ο Ομπάμα έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό, ήταν αναμενόμενη λόγω της ιστορικής, διπλωματικής και γεωγραφικής της σημασίας.

Κατά την άποψη αυτή, η Αίγυπτος επιλέχτηκε γιατί διατηρεί έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αποτελεί έναν από τους κύριους διαμεσολαβητές στο Παλαιστινιακό, έστω και αν το κύρος της επλήγη σημαντικά από τη στάση αναμονής που τήρησε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα στις αρχές του χρόνου. Επίσης, είναι η πολυπληθέστερη από τις δύο χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ, έχοντας πετύχει και αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από τα εδάφη της. Η έτερη, η Ιορδανία, δεν είχε να λύσει ζήτημα κατοχής.

Επίσης, όσον αφορά στη θρησκεία, η Αίγυπτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η χώρα που «εκφράζει», κατά μέσο όρο, το μουσουλμανικό κόσμο. Φιλοξενεί και ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», αλλά έχει και πολίτες άλλης θρησκείας, ενώ είναι ένα κοσμικό κράτος. Τέλος είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή εδώ και χρόνια.

Οσο και αν ακούγεται «περίεργο», θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» στην είδηση της ομιλίας Ομπάμα. Εκπρόσωπός τους χαρακτήρισε «λογική και δίκαιη» την επιλογή της Αιγύπτου για την πραγματοποίηση της ομιλίας και τόνισε ότι ο Ομπάμα θα πρέπει να διατυπώσει ξεκάθαρη θέση για το Παλαιστινιακό και να εγκαταλείψει την εχθρική στάση των ΗΠΑ απέναντι στο μουσουλμανικό κόσμο. «Αναμενόμενη» και «τιμητική» χαρακτήρισε την απόφαση του Λευκού Οίκου και ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, ο Αϊμάν Νουρ.

Αντίθετα, έντονα ανήσυχες εμφανίστηκαν σχεδόν όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζοντας φόβους ότι η επιλογή της Αιγύπτου θα μπορούσε να σημάνει «να κλείσουν και πάλι τα μάτια» στις αλλεπάλληλες σοβαρότατες παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και στην καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών. Για τον ίδιο λόγο, αλλά από εντελώς αντίθετο πρίσμα, προβληματισμό εξέφρασαν και στελέχη του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, του Προέδρου Μουμπάρακ. Υποστήριζαν ότι η ομιλία Ομπάμα θα γίνει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, αν τη χρησιμοποιήσει για να «επισημάνει» ελλείψεις στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ