ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΑΒ
Υποσχέσεις για ημίμετρα μακριά από τις ανάγκες

Καμιά συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, που χτες έκαναν πανελλαδική απεργία

Από τη χτεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση
Με μια μαχητική απεργιακή πανελλαδική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και πορεία στο υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ διεκδίκησαν άμεσες προσλήψεις προσωπικού και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόκτηση των ασθενοφόρων, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση, εν πρώτοις, στο Λεκανοπέδιο, αλλά και στην προοπτική της πανελλαδικής ανάπτυξης του ΕΚΑΒ.

Πριν ξεκινήσει η πορεία, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αποσπάσουν δύο ασθενοφόρα από την κινητοποίηση για επείγοντα περιστατικά που σημειώθηκαν εκείνη την ώρα. «Δουλεύουμε καθημερινά με προσωπικό ασφαλείας. Ετσι και τώρα το καθήκον μάς καλεί να προσφέρουμε και ως απεργοί», έλεγαν οι εργαζόμενοι.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην πορεία ήταν «Δώστε λεφτά για την Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Στα 65 που θέλουν να μας πάνε, με τα ασθενοφόρα θα μας κουβαλάνε», «Κάτω τα χέρια απ' το ΕΚΑΒ» και «Επείγον τροχαίο καρδιολογικό, εδώ και τώρα ανθυγιεινό».

Στο υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν την απουσία του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, που, παρότι είχε ενημερωθεί προ δεκαημέρου για την κινητοποίηση, χτες ήταν στην Κρήτη για τη λεγόμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Λίγο αργότερα, έγινε συνάντηση με το υφυπουργό Υγείας Γιώργο Παπαγεωργίου, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι εντός δεκαπέντε ημερών θα βγει μια προκήρυξη, που θα πλησιάζει τις 300 θέσεις για το Λεκανοπέδιο, όταν για την πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ χρειάζονται ακόμα 3.500 προσλήψεις προσωπικού.

Οσον αφορά την αγορά των 200 ασθενοφόρων και των 20 κινητών μονάδων, είπε ότι το θέμα βρίσκεται στην Επιτροπή Προμηθειών για προώθηση των διαγωνισμών. Ούτε για τα επιδόματα στολής και εκτός έδρας, που λιμνάζουν εδώ και δυο χρόνια, υπήρξε σαφής απάντηση, εκτός του ότι για το πρώτο η απόφαση είναι προς υπογραφή στο υπουργείο Οικονομικών. Οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης και δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν μέσα από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων σε κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων τους.

ΔΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκροτήθηκε Συντονιστικό για την Υγεία

Πλατιά σύσκεψη με πρωτοβουλία των γυναικείων συλλόγων μελών της ΟΓΕ

Συντονιστικό μαζικών φορέων και σωματείων για τα προβλήματα της Υγείας στην περιοχή Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Σαλαμίνας συγκροτήθηκε μέσα από πλατιά σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Κερατσίνι, με πρωτοβουλία των γυναικείων συλλόγων (μελών της ΟΓΕ) των παραπάνω δήμων. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, της ΔΑΣ Κερατσινίου, της παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Κίνησης Δραπετσώνας», των συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, συλλόγων και ενώσεων γονέων της περιοχής, επιτροπών ειρήνης, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κ.ά.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη κοινής πάλης για ενιαίο λαϊκό σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, ενάντια στα ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας, στην ανταποδοτικότητα που προωθεί ο «Καποδίστριας 2», στην «κάρτα υγείας», που βάζει όριο στην παροχή υπηρεσιών υγείας και σπρώχνει περισσότερο στην εμπορευματοποίηση. Οι κάτοικοι άλλωστε των περιοχών αυτών μέσα από τον κοινό αγώνα πέτυχαν θετικά αποτελέσματα στο ζήτημα της Ψυττάλειας που χρόνια τους ταλαιπωρούσε.

Κύρια αιτήματα που θέτουν είναι η ενίσχυση και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, η υλοποίηση της υπουργικής απόφασης του 1998 για μετατροπή σε Κέντρο Υγείας του Σταθμού Α' Βοηθειών του ΙΚΑ Περάματος, η κατασκευή Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι που έχει εξαγγελθεί από δύο κυβερνήσεις και δύο δημάρχους πανηγυρικά, αλλά παραμένει στα χαρτιά, και η σύνδεση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τους χώρους δουλειάς (ΖΩΝΗ, ΒΙΠΑΣ, εργοστάσια, λιμάνι, πλοία) αλλά και με τα σχολεία και την ίδια την οικογένεια.

Επίσης όλα τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων να περάσουν στην ευθύνη του κράτους και να διευρυνθούν με βάση τις ανάγκες τους, με μόνιμη και σταθερή απασχόληση για το προσωπικό τους. Να δημιουργηθεί Παιδιατρικό νοσοκομείο στη Δραπετσώνα με παράλληλη απαλλοτρίωση της περιοχής των Λιπασμάτων προς όφελος του λαού. Χαρακτηριστική εδώ ήταν η επισήμανση του Γιάννη Πατσιλινάκου, επικεφαλής της παράταξης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη», πως η κατασκευή Παιδιατρικού νοσοκομείου στον Πειραιά αποτελεί αίτημα και του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης από το 1975.

Επίσης ζητούν να κατασκευαστεί Γενικό νοσοκομείο στη Σαλαμίνα, που να ανταποκρίνεται στην αλματώδη πληθυσμιακή αύξηση, να αντιμετωπιστούν άμεσα όλες οι ελλείψεις των υπαρχόντων δομών Υγείας σε προσωπικό και υποδομές, να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς καθώς και μέτρα για τις γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, τους μετανάστες. Τέλος, προτάθηκε και αποφασίστηκε πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών, που ξεκινά άμεσα.

Ξεσπούν κινητοποιήσεις σε Υγεία και Πρόνοια

Στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στο προαύλιο πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις και τις σοβαρές περικοπές στον προϋπολογισμό του. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού στις πλέον κομβικές υπηρεσίες (βρεφοκομική, κοινωνική, ψυχολογική, οικοκυρική, τεχνική). Σε κάθε βάρδια είναι υπεύθυνες για 12 παιδιά 2 βρεφοκόμοι, ενώ έπρεπε να δουλεύουν 4 βρεφοκόμοι ανά βάρδια, δηλαδή να προσληφθούν τουλάχιστον 50 βρεφοκόμοι.

Στην κοινωνική υπηρεσία δουλεύουν μόλις 8 κοινωνικοί λειτουργοί, που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών. Ο θεσμός της αναδοχής και υιοθεσίας πλήττονται ολοένα και περισσότερο, ενώ οι υποδομές δεν είναι κατάλληλες για τη φιλοξενία παιδιών μεγαλύτερων των τεσσάρων ετών, με συνέπεια να απειλείται η σωματική ακεραιότητα και ασφάλειά τους.

Μαζικές προσλήψεις προσωπικού για να μπορέσει να λειτουργήσει με ασφάλεια το νοσοκομείο και τα οκτώ κλειστά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απαίτησαν οι εργαζόμενοι του Λαϊκού Νοσοκομείου, που πραγματοποιούν από χτες και έως την Πέμπτη τρίωρες στάσεις εργασίας (7 - 10 π.μ.). Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου καταγγέλλοντας ότι το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του νοσοκομείου έχει μειωθεί από 1.250 εργαζόμενους που ήταν πριν 5-6 χρόνια σε 950 σήμερα, ότι είναι αναγκαία η πρόσληψη τουλάχιστον 200 νοσηλευτών και 100 ατόμων λοιπού προσωπικού για να λειτουργήσει με ασφάλεια το νοσοκομείο.

Στο «Ασκληπιείο» της Βούλας οι γιατροί ξεκινούν σήμερα στάσεις εργασίας (8 - 11 π.μ.) μέχρι την Παρασκευή, ενώ και οι εργαζόμενοι θα κάνουν στάση εργασίας σήμερα και την Παρασκευή. Στάση εργασίας (7 - 10 π.μ.) κάνουν αύριο και οι εργαζόμενοι στο «Αγία Ολγα».

ΚΚΕ
Περιοδεία στο «Ερρίκος Ντυνάν»

Την ανάκληση των απολύσεων ζήτησε ο Σπύρος Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος

Κοντά στους εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» βρέθηκε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο, για την υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζομένων στην εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), μεταφέροντας το μήνυμα του ΚΚΕ στους εργαζόμενους ενόψει και των ευρωεκλογών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε πολλούς χώρους δουλειάς και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Υπογράμμισε για ακόμη μία φορά ότι δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Ανέδειξε ότι η αιτία των προβλημάτων είναι η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν την Υγεία, εφαρμόζοντας τις αντιλαϊκές επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πλήττουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην πολιτική που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις, να καταδικάσουν και στις ευρωεκλογές τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, πρωτίστως τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον οπορτουνισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που και στα θέματα της Υγείας ακολουθεί την πολιτική της ΕΕ, να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Ο βουλευτής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Ανδρέα Μαρτίνη, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων που έχουν γίνει και την εφαρμογή της ΣΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ