ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ανακοίνωση 56 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ενάντια στο ΝΑΤΟ

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που υπογράφουν κοινή ανακοίνωση καταγγέλλοντας στους λαούς τον εγκληματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής «λυκοσυμμαχίας», του ΝΑΤΟ. Εως σήμερα έχουν υπογράψει 56 κόμματα, ενώ το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 5 του Απρίλη στο «Ριζοσπάστη» (σελ. 7). Χαρακτηριστικά σε αυτή τονίζεται:

«Στη μαύρη επέτειο των 60 χρόνων του, το NATO προσπαθεί να παρουσιαστεί ως "λευκή περιστερά" με μια χωρίς προηγούμενο προπαγάνδα διαστρέβλωσης της Ιστορίας, μέσα από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται από προγράμματα έρευνας του ΝΑΤΟ, κ.ά.

Το NATO εμφανίζεται παντοδύναμο, αλλά δεν είναι. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού προκαλεί ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, δείχνει όμως και τα όριά του. Ο ιμπεριαλισμός δεν έχει ζωή, αν δεν κατακτά νέες αγορές, αν δε διευρύνει τις σφαίρες επιρροής του, αν μαζί με το λαό του δικού του κράτους, που εκμεταλλεύεται, δεν κατακτά και δεν καταπιέζει και άλλους λαούς για την επέκταση της δράσης των μονοπωλίων.

Αντίπαλο δέος στο NATO υπάρχει. Είναι οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, το παγκόσμιο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τα άλλα λαϊκά κινήματα, των γυναικών, της νεολαίας, αυτά για την υπεράσπιση της φύσης και των φυσικών πόρων, τα κινήματα αλληλεγγύης παλεύουν κατά του ιμπεριαλισμού και βροντοφωνάζουν, σε όλους τους εταίρους και συνεταίρους της "λυκοσυμμαχίας", εδώ και τώρα το NATO να διαλυθεί».

Τα κόμματα που υπογράφουν

Τα κόμματα που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση είναι κατά αλφαβητική σειρά τα εξής:

1. Αλγερινό Κόμμα για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό

2. Κόμμα Εργατών Βελγίου

3. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

4. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας

6. ΚΚ Βρετανίας

7. Νέο ΚΚ Βρετανίας

8. Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών

9. Γερμανικό ΚΚ

10. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

11. ΚΚ στη Δανία

12. ΚΚΕ

13. ΚΚ Εσθονίας

14. ΚΚ Ινδίας

15. ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

16. Ιορδανικό ΚΚ

17. Τουντέχ (Ιράν)

18. ΚΚ Ιρλανδίας

19. ΚΚ Ισπανίας

20. ΚΚ Λαών της Ισπανίας

21. Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

22. ΚΚ Καναδά

23. Κόμμα Σοσιαλιστών Εργαζομένων Κροατίας

24. ΚΚ Κούβας

25. Λιβανέζικο ΚΚ

26. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας

27. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

28. ΚΚ Λευκορωσίας

29. ΚΚ Λουξεμβούργου

30. ΚΚ Μάλτας

31. Κόμμα Κομμουνιστών Μεξικού

32. ΚΚ Μπαγκλαντές

33. ΚΚ Νορβηγίας

34. Νοτιοαφρικανικό ΚΚ

35. Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

36. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

37. ΚΚ Ουκρανίας

38. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

39. ΚΚ Ουρουγουάης

40. ΚΚ Πακιστάν

41. ΚΚ Πολωνίας

42. Πορτογαλικό ΚΚ

43. Ρουμάνικο ΚΚ

44. ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας

45. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα Κομμουνιστών Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ).

46. Κόμμα Σέρβων Κομμουνιστών

47. ΚΚ Σλοβακίας

48. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ (CPSU)

49. ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης

50. ΚΚ Σουηδίας

51. ΚΚ Σρι Λάνκα

52. Συριακό ΚΚ

53. ΚΚ Συρίας

54. ΚΚ Τουρκίας

55. ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας)

56. ΚΚ Φινλανδίας

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αιματηρά επεισόδια

Ο πολιτικός εκφυλισμός και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί πίσω από την πολιτική κρίση

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, όταν μερικές χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής και στο προεδρικό μέγαρο, βάζοντας φωτιές, διαμαρτυρόμενοι για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, στις οποίες νίκησε το κυβερνών Κόμμα των κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ).

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών των δεξιών πολιτικών κομμάτων, που πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια του προεδρικού μεγάρου. Περί τους 4 χιλιάδες διαδηλωτές, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ και 10 χιλιάδες σύμφωνα με τα «δυτικά» ΜΜΕ, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, συγκεντρώθηκαν για δεύτερη συνεχή μέρα έξω από την έδρα της κυβέρνησης κρατώντας σημαίες της χώρας τους και ευρωπαϊκές σημαίες, φωνάζοντας αντικομμουνιστικά συνθήματα, καθώς και το σύνθημα «Είμαστε Ρουμάνοι».

Ακολούθησαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα αστυνομικοί και φημολογείται πως υπάρχει κι ένας νεκρός.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως επιτεύχθηκε συμφωνία του ΚΚΔΜ με τη φιλο-ρουμανική δεξιά, στη βάση της οποίας θα γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων των κυριακάτικων βουλευτικών εκλογών.

Να σημειωθεί πως το ΚΚΔΜ κέρδισε τις εκλογές για 3η συνεχή φορά, με ποσοστό 49%, ενώ ο ηγέτης του, Βλαντίμιρ Βορονίν, είναι Πρόεδρος της χώρας από το 2001, αλλά δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία και ετοιμαζόταν να αναλάβει άλλη σημαντική θέση, όπως τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου, το οποίο και εκλέγει τον Πρόεδρο της χώρας.

Ο πολιτικός οπορτουνισμός των κυβερνώντων

Το ΚΚΔΜ μέσα στα 8 χρόνια, στα οποία βρέθηκε στην κυβερνητική εξουσία, διολίσθησε όλο και περισσότερο σε θέσεις σοσιαλδημοκρατικές. Τόσο το ΚΚΔΜ, όσο και οι κεντρο-αριστερές κυβερνήσεις, που συγκρότησε, ανακήρυξαν ως «εθνική ιδέα» την ένταξη της χώρας στην ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ και την εφαρμογή των «ευρωπαϊκών στάνταρτ» σε κάθε τομέα της οικονομίας και της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας.

Το ΚΚΔΜ, στο τελευταίο συνέδριό του, το 2007, ενέκρινε νέο Πρόγραμμα στο οποίο παραιτήθηκε από τις έννοιες «μαρξισμός - λενινισμός» και «προλεταριακός διεθνισμός» και δήλωσε πως είναι «αριστερό κόμμα νέου τύπου». Μάλιστα, όχι απλώς εγκατέλειψε κάθε αναφορά στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, αλλά φρόντισε να επιτεθεί με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα.

Ταυτόχρονα, προσχώρησε στο μόρφωμα που έχει δημιουργήσει η ΕΕ, με την επωνυμία «Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», στο οποίο από την Ελλάδα συμμετέχει ο ΣΥΝ.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αποχώρηση πολλών κομμουνιστών από τις γραμμές του ΚΚΔΜ, που δραστηριοποιούνται μέσα από το κοινωνικό - πολιτικό κίνημα «Αντίσταση», που θέτει στόχο τη συγκρότηση νέου ΚΚ.

Πατώντας σε δύο «βάρκες»

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Β. Βορόνιν και η κυβέρνησή του προσπάθησαν να ελιχθούν ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ και στη Ρωσία, επιδιώκοντας την επανένωση της Υπερδνειστερίας, που έχει αποσχιστεί από το 1992. Ετσι αποδέχτηκαν το ρόλο της ΕΕ και των ΗΠΑ στις συνομιλίες με την Υπερδνειστερία, στις οποίες το ρόλο των εγγυητριών δυνάμεων παίζουν η Ρωσία και η Ουκρανία. Μαζί με το «εθνικό όραμα» της ένταξης στην ΕΕ, το ΚΚΔΜ επέλεξε να αποδεχτεί και να υπογράψει το «Ατομικό σχέδιο συνεργασίας της Μολδαβίας με το ΝΑΤΟ», το 2006, συνεχίζοντας τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την ειρήνη».

Οι προσπάθειες του ΚΚΔΜ και της κυβέρνησής του να «μανουβράρει» διαρκώς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, επιδιώκοντας την ενσωμάτωσή του σε αυτές, μπορεί να οδήγησαν στην απόσπαση υψηλών εκλογικών ποσοστών σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χώρο της Μολδαβίας όλα τα κεντρώα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έλυσαν τα βασικά προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η χώρα και ο λαός της Μολδαβίας μετά το 1991, όπως είναι, μεταξύ άλλων, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Ετσι, οι πρόσφατες συνομιλίες των Προέδρων των Μολδαβίας, Ρωσίας και Υπερνδειστερίας στη Μόσχα οδήγησαν σε αντιδράσεις από μέρους των ΗΠΑ και της ΕΕ, που ανησύχησαν γι' αυτήν την εξέλιξη.

Μάλλον, λοιπόν, καθόλου τυχαία δεν είναι η «επιστράτευση» των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν πως «δεν υπάρχει μολδαβικό έθνος» και πως «οι Μολδαβοί είναι Ρουμάνοι» στη πολιτική αναμέτρηση που ξέσπασε στο Κισινάου.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ο πολιτικός εκφυλισμός του κυβερνώντος κόμματος έστρωσαν το έδαφος για κάτι τέτοιο...


Ε. Β.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαδηλώσεις και υποσχέσεις Ομπάμα

Από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
Από τις διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ._

Με σύνθημα «Ομπάμα πάρε μαζί σου τον Ταγίπ και γύρνα σπίτι σου» υποδέχτηκε το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, στη χώρα. Με διαδηλώσεις στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, τα μέλη και οι οπαδοί του ΤΚΡ δήλωσαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους στην ολοένα και εντεινόμενη «εξάρτηση» της χώρας τους από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καταδικάζοντας τους σκοπούς της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, τονίζοντας στις συγκεντρώσεις τους ότι ο μόνος τρόπος να δοθεί λύση και διέξοδος στα λαϊκά προβλήματα είναι να υπάρξει οργάνωση του κινήματος και ο λαός να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις δικές τους δυνάμεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, χτες επισκέφθηκε ένα από τα πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης, επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευσή του για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου των ΗΠΑ με το μουσουλμανικό κόσμο». Στα πλαίσια της πολιτικής που θέλει την Τουρκία να διαδραματίσει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» μεταξύ «Ανατολής και Δύσης», με στόχο την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για τη «Ευρεία Μέση Ανατολή».

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δήλωσε ικανοποίηση από τη συνάντηση και εξέφρασε αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ