ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ «G-20»
Σείεται από τις αντιθέσεις και τις διαδηλώσεις

Χιλιάδες εργαζομένων διαδήλωσαν χτες απαιτώντας να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές και όχι τα λαϊκά στρώματα

Μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες στο Λονδίνο
Μαζικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν από χτες στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«

Ο κόσμος είναι ώρες μακριά από την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σχέδιο» θα δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είναι και οικοδεσπότης της «κρίσιμης», όπως ήδη χαρακτηρίστηκε, Συνόδου της «G-20». Δηλώσεις που περισσότερο επιθυμίες αντανακλούν παρά την πραγματικότητα για το αποτέλεσμα της Σύνοδου της Ομάδας των 20 («G-20») μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου - ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδά, Ρωσία, Ιαπωνία («G-8») Νότια Αφρική, Κίνα, Βραζιλία, Αυστραλία, Αργεντινή, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Τουρκία και ΕΕ και των προέδρων της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ισως ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα «θετικό κλίμα» για να μην τιναχθούν όλα στον αέρα, εξαιτίας των αντιθέσεών τους. Πάντως διέξοδο από το λαβύρινθο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης δεν πρόκειται να βρουν, καθώς όσον αφορά τη στρατηγική εξόδου αποκλίνουν σημαντικά, αφού συγκρούονται τα ξεχωριστά συμφέροντα των καπιταλιστικών χωρών... Τα ζητούμενα της Συνόδου είναι, μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης των αγορών, η ανακοπή της ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες, καθώς για όλο το 2009 τα αποτελέσματα για τις περισσότερες θα είναι αρνητικά ή, έστω, απογοητευτικά, οι μεταρρυθμίσεις στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των αγορών και των θεσμών, ώστε το σύστημα να λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια. Σημείο συμφωνίας η αύξηση των πόρων προς το ΔΝΤ, αλλά όχι προς το ύψος των τελικών ποσών που θα καταλήξουν στα ταμεία του ΔΝΤ.

Πάντως η χτεσινή ημέρα ήταν «ουσιαστική» καθώς υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις σχεδόν όλων. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Γκόρντον Μπράουν, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η «G-20» πρέπει να δράσει από κοινού, με αίσθηση του επείγοντος, να απορρίψει τον προστατευτισμό και να υποστηρίξει τις αναδυόμενες αγορές. Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες, ωστόσο Γαλλία και Γερμανία ξεκαθαρίζουν ότι στο Λονδίνο δε θα δεχθούν «ψεύτικους συμβιβασμούς»...

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1» ότι θα διαφοροποιηθεί εάν δεν θεωρήσει ικανοποιητικό το τελικό ανακοινωθέν της «G-20», επαναλαμβάνοντας ότι το ισχύον προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί «δεν ικανοποιεί ούτε τη Γερμανία, ούτε τη Γαλλία». Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι υποστηρίζει τη θέση του Σαρκοζί και θα επιδιώξει να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής συγκεκριμένες αποφάσεις, πιέζοντας σταθερά προς την κατεύθυνση των ρυθμιστικών κανόνων έναντι πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

Οι συναντήσεις που γίνονται μεταξύ των ηγετών αποτελούν πάντως χαρακτηριστικό δείγμα των προθέσεων για πιθανές συμπράξεις ή τυχόν νέες συμμαχίες ή καλύτερα «λυκοφιλίες». Χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ που συμφώνησαν χτες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ρωσίας για επίσκεψη στη χώρα, ενώ πρόσκληση έγινε και από τον πρόεδρο της Κίνας.

Αντιστοίχως «θετικά» και τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Γάλλου Προέδρου με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, που «άνοιξαν μία νέα σελίδα» παραμερίζοντας τις διαφορές και την ένταση που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας του Θιβέτ. Ο Σαρκοζί συμφώνησε και με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για προώθηση αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου στη συνάντηση που πραγματοποίησαν, ο οποίος Λούλα είχε συμφωνήσει νωρίτερα και με τον Γκόρντον Μπράουν...

Επί ποδός πολέμου...

Πάντως, απέναντι όλων βρίσκονται χιλιάδες διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για την ανεργία, την ανισότητα και τη φτώχεια, τη μεταχείριση των μεταναστών, τον πόλεμο στο Ιράκ, τις οικονομικές πολιτικές των κρατών, τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και την αδράνεια απέναντι στις κλιματικές αλλαγές. Πάνω από 200 οργανώσεις και συνδικάτα, συμμετέχουν (από χτες) σε τουλάχιστον 6 μεγάλες πορείες, με αφετηρίες όπως η Αμερικανική Πρεσβεία και το Σίτι του Λονδίνου και με κατάληξη την πλατεία Τραφάλγκαρ, το συνεδριακό κέντρο Εξέλ.

Συνολικά πάνω από 10.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός σε μια πόλη - φρούριο, όπου παράθυρα και τζάμια τραπεζών και καταστημάτων έχουν θωρακιστεί με ξύλινες και μεταλλικές πλάκες και έχει γεμίσει με ασφαλίτες, οι περισσότεροι από αυτούς στη φύλαξη του Αμερικανού προέδρου. Χτες δεν έλειψαν οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές, ενώ οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χημικά και προχώρησαν σε συλλήψεις τουλάχιστον 20 διαδηλωτών..

ΡΩΣΙΑ
Ταμείο «σωτηρίας» της ΚΑΚ

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Νόβιι Ρεγκιόν» ο Αλεξέι Κούντριν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί ένα ειδικό αποθεματικό ταμείο κατά της κρίσης, για τη βοήθεια προς τις χώρες της Κοινοπολιτείας των Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Το μέγεθος του αποθέματος θα είναι 10 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμεύεται να τα καταθέσει η Ρωσία.

Σύμφωνα με τα λόγια του Αλεξέι Κούντριν, το αποθεματικό με την επωνυμία «Ευραζές» θα ιδρυθεί μέσα σε ένα μήνα. Κατά συνέπεια, θα υπογραφεί μια οργανωτική συμφωνία με την Ευρω-ασιατική τράπεζα ανάπτυξης και για τη διαχείριση του κεφαλαίου του «Ευραζές».

Ομως η εφημερίδα «Βέντομοστι» σημειώνει πως μέχρι τώρα δεν καθορίστηκαν οι πηγές του αποθεματικού. Εκτός από τη Ρωσία 1 δισεκατομμύριο δολάρια πρέπει να καταθέσει το Καζαχστάν. Παρ' όλα αυτά, δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό των καταθέσεων της Λευκορωσίας, της Αρμενίας, της Κιργισίας και του Τατζικιστάν. Σύμφωνα με τον Μαράτ Σουλτάνοφ, υπουργό οικονομικών της Κιργισίας, η χώρα του είναι έτοιμη να καταθέσει 1 εκατομμύριο δολάρια. Μέχρι τώρα δε διατυπώθηκαν τα κριτήρια της υποστήριξης καθώς και οι μηχανισμοί εκμετάλλευσης των χρημάτων του αποθεματικού. Στο μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες υπενθυμίζουν πως για την πλήρη χρηματοδότηση των κρατών, υπάρχει περίπτωση να μην επαρκούν αυτά τα χρήματα. Να σημειωθεί πως μόνο η Ουκρανία ζήτησε από το ΔΝΤ το ποσό των 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ, σύμφωνα με άλλες επίσημες πληροφορίες, η Ρωσία έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Αρμενία, την Μογγολία και την Κιργισία και αναμένεται η λήψη απόφασης για τη χρηματοδότηση του Καζαχστάν.


Ι. Π.

Να αρθεί τώρα ο αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Την άρση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για σχεδόν 50 χρόνια στην Κούβα απαίτησαν οι 27 χώρες-μέλη του λεγόμενου Οικονομικού Συστήματος Λατινικής Αμερικής, Καραϊβικής (SELA) κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Βενεζουέλα που είχε θέμα τη μελέτη των οικονομικών δεσμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσε να αποστείλει η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα στην ήπειρο θα ήταν «μια σταθερή απόφαση στη λήξη του αποκλεισμού, κάτι που αποτελεί παγκόσμια απαίτηση, όπως διαφαίνεται και σήμερα, στις συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη του SELA και της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο μόνιμος γραμματέας του SELA, Χοσέ Ριβέρα, μιλώντας στην «Πρένσα Λατίνα». Πρόσθεσε επίσης πως η έναρξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την υπο-ήπειρο θα ήταν «η διακήρυξη μιας σταθερής απόφασης» γι' αυτό το ζήτημα.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Καλλιεργούν κλίμα έντασης

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Kλίμα έντασης συντηρούν στην Κορεατική Χερσόνησο τα νοτιοκορεατικά και αμερικανικά αντιτορπιλικά που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, αλλά και Δυτικοί αξιωματούχοι ενόψει επικείμενης εκτόξευσης δορυφόρου από τις αρχές της ΛΔ Κορέας.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως «οι ετοιμασίες της ΛΔ Κορέας για την εκτόξευση πυραύλου συνιστούν παράδειγμα προκλητικής συμπεριφοράς».Παράλληλα, ο Ντάνιελ Πίνκστον, στέλεχος του ιμπεριαλιστικού ιδρύματος γεωπολιτικής «Ομιλος Διεθνών Κρίσεων» (IDG), κατηγόρησε τη ΛΔ Κορέας πως διατηρεί σε υπόγειες βάσεις πέντε ως οκτώ πολεμικές πυρηνικές κεφαλές που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στους μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους «Ροντόνγκ».

Από την άλλη πλευρά, ο στρατός της ΛΔ Κορέας προειδοποίησε την Ιαπωνία πως εάν επιχειρήσει, μέσω της αντιπυραυλικής ομπρέλας ή άλλου μέσου, να καταρρίψει το δορυφόρο της, τότε αυτό θα εκληφθεί σαν πράξη έναρξης ιαπωνικού πολέμου και εισβολής στη ΛΔ Κορέας, έξι δεκαετίες μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου... Επιπλέον, προειδοποίησε πως θα καταρρίπτονται όποια αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ξαναπαραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Οπως ανέφεραν Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι, μέσα στο Μάρτη οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τουλάχιστον 190 κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τις βορειοανατολικές ακτές της ΛΔ Κορέας.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας συνέστησε σ' όλους «ψυχραιμία και αποχή από ενέργειες που θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω την κρίση»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ