Αρχισε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων
Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δε θα έχει η ψήφιση από την κυβερνητική πλειοψηφία και το ΛΑ.Ο.Σ. του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Και αυτό γιατί με βάση το Σύνταγμα, για να ισχύσει ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων, πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές, αριθμό που δεν συγκεντρώνει το υπό συζήτηση κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Εάν ίσχυε, προβλέπει ότι οι απόδημοι θα ψηφίζουν από το 2011 στον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό και η ψήφος τους θα μετράει στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας. Τα ελληνικά κόμματα είναι υποχρεωμένα να έχουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και σε οποιαδήποτε θέση του τουλάχιστον τρεις απόδημους Ελληνες.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που αλλοιώνει το εκλογικό σώμα της χώρας, αφού θα είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία επαφή με την Ελλάδα, αρκετοί μάλιστα από αυτούς (δεύτερης ή τρίτης γενιάς) μπορεί και να μην έχουν επισκεφθεί καν τη χώρα μας.
Στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου από το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση.
Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ και αναλυτικό ρεπορτάζ θα παρουσιαστεί στο μεθαυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Οι ιδιαίτερες συνέπειες της κρίσης στο χώρο της Πρόνοιας και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης
Ξεκινώντας την εκδήλωση οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη. Στην κεντρική εισήγηση, ο Χάρης Χουρδάκης υπογράμμισε ότι η οικονομική κρίση, που είναι σύμφυτη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, επιβεβαιώνει ότι αυτό το σύστημα έχει ξοφλήσει, «έχει φάει τα ψωμιά του».
«Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, οι χρόνια πάσχοντες πλήρωσαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Χρόνια τώρα καλούσαν τα λαϊκά στρώματα να κάνουν θυσίες. Αποδείχτηκε αυτό που έλεγε το ΚΚΕ ότι αυτή η ανάπτυξη δεν είναι ανάπτυξη για την υπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων. Κερδοφορία του κεφαλαίου και εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν συμβιβάζονται», τόνισε.
Ο Χ. Χουρδάκης, υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις θα πλήξουν ιδιαίτερα τον κοινωνικό τομέα, την Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, τους εργαζόμενους σε αυτούς τους χώρους και αυτούς που έχουν άμεσα ανάγκη από τη λειτουργία του κοινωνικού τομέα, την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εκφραση αυτών των προβλημάτων θα είναι το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η καθήλωση μισθών, η απλήρωτη εργασία που εφαρμόζεται ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα. «Εχουμε γενικευμένα εργαζόμενους απλήρωτους σε μια σειρά χώρους, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που είναι εργαλείο των ιδιωτικοποιήσεων», επισήμανε.
«Η κρίση δείχνει ότι υπάρχουν δυο δρόμοι: Ο ένας δρόμος είναι ο δρόμος της υπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, της κατακρεούργησης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Και ο άλλος, ο δρόμος της ανάπτυξης, που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, που ολοκλήρωση αυτού του δρόμου θα είναι η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας», υπογράμμισε.
«Το 18ο Συνέδριο και οι αποφάσεις του να γίνουν εφαλτήριο ανασύνταξης και αντεπίθεσης του κινήματος», τόνισε. «Να συνειδητοποιήσει ο εργαζόμενος, ο ανάπηρος, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ότι έχουν κάθε συμφέρον να συγκρουστούν με την πολιτική των μονοπωλίων, της ΕΕ, των κομμάτων που τη στηρίζουν και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να δημιουργήσουν συνθήκες παρεμπόδισης, στοχεύοντας στη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, την επιβολή της λαϊκής εξουσίας».
Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία για την «υπόθεση Παυλίδη» και αφορά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Φ. Μανούση περί εκβιασμού, με αντάλλαγμα τα δρομολόγια των πλοίων της άγονης γραμμής. Απ. Ζαβιτσάνος που ερευνά την υπόθεση, «σκόνταψε» στον πρώην υπουργό Αιγαίου Αρ. Παυλίδη και έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή με αίτημα να ερευνηθεί, αν έχει υποπέσει το πρώην κυβερνητικό στέλεχος στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην εκβίαση που φέρεται να διέπραξε ο στενός συνεργάτης του Π. Ζαχαρίου. Ετσι, μετά το σκάνδαλο με το Βατοπέδι έχουμε άλλη μια υπόθεση που θα ασχοληθεί η Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, βάρυνε ο τρόπος που δικαιολόγησε ο πρώην υπουργός Αιγαίου το «πόθεν έσχες», ποσού 100.000 ευρώ, το οποίο χρησιμοποίησε στην αγορά της κατοικίας της κόρης του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Π. Ζαχαρίου, δεξί χέρι του πρώην υπουργού Αιγαίου, φέρεται να απαίτησε και να έλαβε από τον εφοπλιστή Φ. Μανούση, μεγάλο χρηματικό ποσό όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τον ίδιο τον Αρ. Παυλίδη.Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο 20ός τακτικός ανακριτής έθιξε και άλλο ζήτημα που σχετίζεται με τον πρώην υπουργό Αιγαίου, είναι η κατάθεση ύψους 7.500 ευρώ από τον εφοπλιστή σε κομματάρχη της ΝΔ στη Ρόδο, για την οποία ο ίδιος δεν μπόρεσε να δώσει πειστική απάντηση στον ανακριτή.
Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 7 Απρίλη 2009, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γεναδίου 8).
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θανάσης Λεκάτης, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη».
Συγκεκριμένα, και αναφερόμενος σε όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «αξίες» που υπερασπίστηκε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Δεκέμβρη, αψηφώντας - όπως είπε - το πολιτικό κόστος. Και επιτέθηκε στο ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας «ανήθικη, καιροσκοπική και απαράδεκτη» τη «συνδρομή που παρείχε η κ. Παπαρήγα στην επίθεση της κυβέρνησης στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί με τη στάση της και τις δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου νομιμοποίησε από τα αριστερά την ακροδεξιά ρητορεία». Η επανάληψη της προβοκάτσιας του ΠΑΣΟΚ και των ίδιων. Τότε μιλούσαν για «εξέγερση», για παρεξηγημένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά αργότερα καταδίκαζαν κάθε μορφή βίας. Αλήθεια, πότε ήταν συνεπείς μ' αυτά που έλεγαν και έκαναν; Αλλά λένε τυχοδιωκτικά ανάλογα με τη στιγμή ό,τι τους βολεύει ρίχνοντας τη λάσπη τους σε βάρος του Κόμματος.
Επιπλέον, χτες από την Καβάλα, ο Αλ. Τσίπρας - ολοκληρώνοντας την άθλια προβοκάτσια - συνέδεσε τη στάση του ΚΚΕ με τα κατασταλτικά μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.
Είπε συγκεκριμένα: «Και τώρα, βέβαια, που έρχεται η κυβέρνηση και φέρνει νόμους για κάμερες, για καταστολή, για κουκουλοφόρους, για το άσυλο, καταλαβαίνει το αδιέξοδο και δηλώνει τις προάλλες: "Ε, είπαμε για τους κουκουλοφόρους, αλλά όχι κι έτσι"... Αλλά τώρα είναι αργά κ. Παπαρήγα. Τώρα καταλαβαίνετε το αδιέξοδο, του να σιγοντάρεις τα συντηρητικά αντανακλαστικά. Αλλά μπροστά στο πάθος σας να χτυπήσετε το ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπολογίσατε τίποτα και την κάνατε τη ζημιά. Και τώρα, τις συνέπειες θα τις υποστείτε και εσείς και κυρίως θα τις υποστεί το λαϊκό κίνημα».
Και το λέει αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, όταν πριν λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις προτάσεις του για την ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της αστυνομίας, προτείνοντας ανάμεσα σε άλλα την ενιαιοποίηση όλων των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, ως ενίσχυση των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα. Αν αυτό δεν είναι σιγοντάρισμα των συντηρητικών αντανακλαστικών τότε τι είναι; 'Η μήπως τέτοιες προτάσεις ενίσχυσης της καταστολής τις θεωρούν ριζοσπαστικές; Το λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που κορυφαίο του στέλεχος τις προάλλες έλεγε ότι υπάρχει ο νόμος για το άσυλο (σ.σ. η κατάργησή του δηλαδή) και μπορεί να εφαρμοστεί. Τυχοδιωκτισμός και αντιΚΚΕ εργαλείο φαίνεται πως τα πάτε πακέτο. Τον παίζετε καλά το ρόλο σας...
ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
-- 2 μ.μ. στο JUMBO Βάρης, με τον Σπύρο Μπότση, μέλος της ΕΠ.
-- 1 μ.μ. στη ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΕΠΕΕ, περιοδεία και συγκέντρωση εργαζομένων, με τον Σπ. Χαλβατζή.
-- 11 π.μ. στα πρακτορεία διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ και ΑΡΓΟΣ.
-- 7 π.μ. στα ΕΛΤΑ κτίριο Ηρούς.
-- 8 π.μ. στον ΟΤΕ κτίριο Τροίας.
-- 8 π.μ. στον ΟΤΕ κτίριο Καλλιθέας.
-- 11 π.μ. στον ΟΤΕ κτίριο ΝΥΜΑ.
-- Απόγευμα εξόρμηση στην «Teleperformance» και στην NEWSPHONE.
ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΑΠΡΙΛΗ
-- 11 π.μ. στο εμπορικό κέντρο στα Μελίσσια.
ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΑΠΡΙΛΗ
-- 1.30 μ.μ. συγκέντρωση εργαζομένων στο PRAKTIKER Ταύρου, με ομιλητή τον Τάσο Κεσόπουλο, μέλος της ΕΠ.
-- Πρωί εξόρμηση στην WIND και το απόγευμα στις FORTHNET, ALTEC.
ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΗ
-- 12 μ. συγκέντρωση εργαζομένων στο πολυκατάστημα ΜΑΚΡΟ (Λ. Κηφισού) με τη Σπυρέττα Παναγή, μέλος της ΕΠ.
-- 9.30 π.μ. στην ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, με τον Βασίλη Δημόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ.
-- 7 π.μ. στην KRAFT - ΠΑΥΛΙΔΗΣ, με τον Π. Τσιχλή, στέλεχος του Κόμματος.
-- Πρωί εξόρμηση στις ταχυμεταφορές και το απόγευμα στη SIEMENS.
ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΑΠΡΙΛΗ
-- 9.30 π.μ. στη ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ ΑΕ.
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΠΡΙΛΗ
-- 6.30 μ.μ. στο εμπορικό κέντρο Ν. Ερυθραίας.