ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
«Στοπ» στο άγριο δούλεμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε τέτοιο βαθμό έχει φτάσει πλέον η υποκρισία των κυβερνώντων ώστε ο εργαζόμενος λαός όχι απλά πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι, αλλά πρέπει να πιστεύει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που του λένε. Τα παραδείγματα άπειρα, αλλά θα σταθούμε σε ένα ενδεικτικά. Σχεδόν καθημερινά η υπουργός Απασχόλησης επιδίδεται σε φραστικούς λεονταρισμούς ότι τάχα δε θα επιτρέψει στην εργοδοσία να χρησιμοποιήσει την κρίση ως άλλοθι για την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά φυσικά γνωρίζει πολύ καλά ότι πρόκειται για απόπειρα συνειδητής εξαπάτησης, αφού την ίδια στιγμή στην πράξη το ακριβώς αντίθετο γίνεται. Ορκίζεται η υπουργός ότι η κυβέρνηση «δε θέλει περισσότερη ευελιξία», αλλά την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει ότι «θα εφαρμόσει χωρίς καμία παρέκκλιση το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο». Μα η εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, δηλαδή οι αντεργατικοί νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, φτάνει και περισσεύει για την «ευελιξία» που θέλει το κεφάλαιο στην εργατική δύναμη. Αλλωστε, αυτό ζητούν και οι εργοδότες, με πρώτους τους Μίχαλο και Μυλωνά... Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν το άγριο δούλεμα οι πρασινογάλαζοι διαχειριστές είναι να αισθανθούν ότι «χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους», εξαιτίας της ταξικής αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος.

Αφερέγγυοι

Αρθρογραφεί ο Ν. Χουντής, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» για τις ευρωεκλογές και είναι πράγματι απολαυστικός. Αφού ξεσπαθώνει για τις συνέπειες σε βάρος του λαού «του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που επιβλήθηκε βίαια απ' τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μετά» (παραλείποντας τη ...λεπτομέρεια ότι ο ΣΥΝ ψήφισε αυτή τη Συνθήκη), αφού κατακεραυνώνει την «προβληματικότητα της ΟΝΕ» και τα όσα αντιλαϊκά αυτή συνεπάγεται (παραλείποντας κι εδώ τη ...λεπτομέρεια ότι ο ΣΥΝ ζητωκραύγαζε υπέρ της ΟΝΕ), αφού λοιπόν όλα αυτά και άλλα ακόμα, ζητά απ' το λαό να ψηφίσει το κόμμα του για πιο ισχυρή ΕΕ! Για τον κρίσιμο παράγοντα που καθόρισε τη φύση της ΕΕ και το περιεχόμενο συνθηκών όπως του Μάαστριχτ, το μεγάλο κεφάλαιο δηλαδή, τσιμουδιά. Και τι να πει άλλωστε, χωρίς να αποκαλυφτεί ότι όσο αυτό εξουσιάζει, όλα όσα ισχυρίζονται οι οπορτουνιστές είναι επιταγές χωρίς αντίκρισμα. Οπως ότι αν αλλάξουν οι συσχετισμοί μεταξύ των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, θα προωθηθούν «εναλλακτικές πολιτικές ρήξεων και μεταρρυθμίσεων»! Οπως ότι η ΕΕ και οι «ενοποιητικές διαδικασίες», η παραπέρα ισχυροποίησή της δηλαδή, δεν είναι θεματοφύλακας και εγγυητής των συμφερόντων των μονοπωλίων, αλλά είναι «πεδίο ταξικών, πολιτικών, ιδεολογικών αγώνων». Η ψήφος που ζητά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται, όπως ισχυρίζεται ο Ν. Χουντής, να συμβάλει για «να ξεκινήσει η οικοδόμηση νέων θεμελίων της ΕΕ και να έρθει πιο κοντά μια Ευρώπη σοσιαλιστική», ούτε πολύ περισσότερο αυτή η ψήφος «μπορεί να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων». Η ψήφος στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι αντικειμενικά ψήφος υπέρ της πιο ισχυρής ΕΕ, συνεπώς ψήφος υπέρ νέων αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων, αφού η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται. Γι' αυτό είναι αφερέγγυοι.

Με ψέματα στην υπηρεσία του αντικομμουνισμού

Μπορεί η στήλη του στην τελευταία σελίδα της κυριακάτικης «Αυγής» να τιτλοφορείται «Περί - Διαβάζοντας» και να αφιερώθηκε την περασμένη Κυριακή στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ και στην Απόφαση για το Σοσιαλισμό φέροντας το βαρύγδουπο τίτλο: «Η απόφαση, ο Στάλιν και το ξεβαμμένο πουκάμισο». Ομως, αυτό για το οποίο γράφει δεν το διάβασε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και δε στηριζόμαστε μόνο στην ομολογία του («αν αποφασίσεις να τη διαβάσεις, να τη διαβάσεις; αδύνατο να τη διαβάσεις (...) ματιές μόνο μπορείς να ρίξεις, και να διαβάσεις κάποια κεφάλαια που σου φαίνονται πιο ζουμερά»), όσο κυρίως στο περιεχόμενο του εμετικού του άρθρου, έμπλεου χολής, που κραυγάζει από μακριά ότι πράγματι ο αρθρογράφος δεν έχει διαβάσει την Απόφαση του 18ου Συνεδρίου. Αν την είχε διαβάσει, θα έβρισκε τις απαντήσεις στα υποκριτικά και προβοκατόρικα ερωτήματα που θέτει, όπως για το ποιοι έκαναν την αντεπανάσταση, όπως για το αν το ΚΚΕ θεωρεί ότι μόνο ο Στάλιν σήκωσε ψηλά τη σημαία του κομμουνισμού, όπως για το αν τα περί της «ειρηνικής συνύπαρξης» έχουν καμία σχέση με το ότι το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτές και τα στελέχη του συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές ή αν «η απόφαση λέει» ότι «ο κομμουνισμός και το ΚΚΣΕ αποδείχτηκε ένα άδειο ξεβαμμένο πουκάμισο στα χέρια των ντόπιων αντεπαναστατών».

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή, μάλλον πιο βάσιμη. Ο κ. Ανταίος Χρυσοστομίδης να έχει διαβάσει την Απόφαση και πολύ καλά μάλιστα. Αλλά ποντάρει στην άγνοια των αναγνωστών του για να καταπιούν αμάσητα όσα ισχυρίζεται, ή, ακόμη χειρότερα, φέρνει στα μέτρα της αντικομμουνιστικής του χολής αυτό που λέει ότι καταλαβαίνει για να παίξει το ρόλο του. Σε κάθε περίπτωση, έξις οπορτουνιστών ασχημονείν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δέκα χρόνια ΠΑΜΕ

Με περηφάνια και κρατώντας ψηλά τη σημαία των ταξικών αγώνων, με δύσκολους και ωραίους αγώνες στο ενεργητικό του, με κατακτήσεις και πολύμορφες αναμετρήσεις, με χιλιάδες αγωνιστές εργάτες και εργάτριες, Ελληνες και μετανάστες, στις γραμμές του, το ΠΑΜΕ κλείνει, στις 3 του Απρίλη, 10 χρόνια ζωής και δράσης. Πρόκειται για επέτειο με ξεχωριστή σημασία. Οχι μόνο για το βαρύ παρελθόν που φέρνει μαζί της, αλλά κυρίως για το μέλλον και την προοπτική των εργατικών αγώνων.

Αν κάτι επιβεβαίωσε η δεκάχρονη δράση του ΠΑΜΕ, είναι ότι η εργατική τάξη δεν έχει άλλο δρόμο από το να θεμελιώνει στις μάχες τού σήμερα τη χειραφέτησή της από την τάξη των εκμεταλλευτών. Να συνδέει την πάλη για τους μισθούς και τις συντάξεις, για την Υγεία και την Παιδεία, για τον πολιτισμό και το περιβάλλον με τον αγώνα για την αλλαγή των συνδικαλιστικών και πολιτικών συσχετισμών, που δρουν σε βάρος των δικαιωμάτων και των πραγματικών αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Σ' αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, το ΠΑΜΕ όπλισε την εργατική τάξη με ένα αναντικατάστατο εργαλείο: Το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ενα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων, που αφορά σε κάθε πτυχή των όρων με τους οποίους ζει και δουλεύει ο εργαζόμενος, ανεξάρτητα από ειδικότητα, εθνικότητα και κλάδο δουλειάς. Πλαίσιο με αιτήματα επιθετικά, που βάζει στην ημερήσια διάταξη τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους εκφραστές του σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Που τραβάει μπροστά τη συνείδηση του εργάτη, τον βοηθάει να σπάσει τη μοιρολατρία και τις αυταπάτες που τον κρατούν καθηλωμένο σε διεκδικήσεις που δε θίγουν την εργοδοτική κερδοφορία. Που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συμπόρευση της εργατικής τάξης με τους μικρούς ΕΒΕ και τους φτωχούς αγρότες.

Στη δεκαετή πορεία του, το ΠΑΜΕ αξιοποίησε όλες τις μορφές πάλης και τις παραδόσεις που κληρονόμησε από την πλούσια ιστορία του εργατικού κινήματος. Είναι κι αυτή μια σημαντική συνεισφορά, παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος. Στις μάχες που έδωσε το ταξικό κίνημα, διαπαιδαγωγήθηκαν με τις αξίες του χιλιάδες αγωνιστές. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο φόβητρο για την εργοδοσία, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά της δεκανίκια. Γι' αυτό πολέμησαν με λύσσα το ΠΑΜΕ και συνεχίζουν να το συκοφαντούν, προσβλέποντας στο να βάλουν αναχώματα στη ριζοσπαστικοποίηση των εργατικών αγώνων.

Το ΠΑΜΕ εμπνέει και καθοδηγεί σοβαρούς αγώνες. Το επιβεβαιώνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνει και οι οποίες με το χρόνο αυξάνονται, ωριμάζουν. Το επιβεβαιώνουν οι κατακτήσεις που καταγράφει στο μέτωπο των εργατικών αγώνων. Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει το ΠΑΜΕ απέναντι στην εργατική τάξη, μαζί με τους εργάτες και τις εργάτριες, τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνει, μεγαλώνουν. Ο πήχης μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά. Ανασύνταξη του κινήματος - αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα. Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Για να ηττηθεί η αντιλαϊκή πολιτική, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός. Για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες εκείνων που παράγουν τον πλούτο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ