ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Βάζει εμπόδια στην ενιαία πάλη

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ για την προσπάθεια της Ομοσπονδίας να αποκλείσει από το επικείμενο συνέδριο τα σωματεία που εγγράφουν και συμβασιούχους

Μάχη για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον κλάδο δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ
Μάχη για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον κλάδο δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στους ΟΤΑ
Να καταδικάσουν την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που με τη στάση της στηρίζει τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και να αντισταθούν στις μεθοδεύσεις της που στόχο έχουν να αποκλείσουν από το επικείμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας όσα σωματεία ενέταξαν στη δύναμή τους όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, καλούν το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου οι ταξικές δυνάμεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ σημειώνει ότι ο αριθμός των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ «τους αφήνει χωρίς καμία συνδικαλιστική κάλυψη», με αποτέλεσμα να «σπρώχνει τις εξελίξεις στην αντιπαράθεση ανάμεσα στους εργαζόμενους του ίδιου κλάδου και στην ακόμα μεγαλύτερη οργανωτική διάσπαση».

Ακόμα χειρότερα, μπροστά στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία απειλεί «με αποκλεισμό όσα σωματεία έκαναν το ταξικό τους χρέος και οργάνωσαν τους εργαζόμενους, τους ενέταξαν συνολικά στις διαδικασίες των συνδικάτων ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, εργασιακή σχέση, πολιτικά φρονήματα κλπ., με πρόσχημα το καταστατικό».

Η ίδια πλειοψηφία χρόνια τώρα κάνει «τα "στραβά μάτια" στη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πουθενά όμως, ούτε στα Σωματεία ούτε στην Ομοσπονδία, δε δέχεται να προσαρμοστεί το καταστατικό στο καθήκον και στην υποχρέωση ενιαίας οργάνωσης και πάλης όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ τονίζει ότι η πλειοψηφία επιδιώκει, όπως κάνει χρόνια, να βοηθήσει «τα πολιτικά κόμματα των οποίων είναι στελέχη να υλοποιήσουν τις αντεργατικές τους επιλογές. Να γενικεύσουν και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Να παρεμποδίσουν την οργάνωση και τη δράση αυτών των εργαζομένων, να τους έχουν έρμαιο εκβιασμών και χειραγώγησης των μηχανισμών τους».

Καταλήγοντας η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να «αντιδράσουν στην εχθρική για τους εργαζόμενους θέση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας. Τα σωματεία μαζικά να εντάξουν τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας στα συνδικάτα και σε όλες τις διαδικασίες τους. Αποφασιστικά να προειδοποιήσουν ότι δε θα ανεχθούν αποκλεισμό σωματείων στα οποία έχουν ψηφίσει και συμβασιούχοι».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοινός αγώνας ανεξάρτητα από σχέση εργασίας

Εκδήλωση χτες για την πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων στο ΑΠΘ

Την ανάγκη οι εργαζόμενοι με κάθε εργασιακή σχέση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αλλά και στα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, να αγωνιστούν σε ενιαίο ταξικό μέτωπο για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενιαία σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου στο πανεπιστήμιο, καθώς και για να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο, τόνισαν σε κοινή τους εκδήλωση χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι φοιτητές του ΑΠΘ. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου των συμβασιούχων του ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι σήμερα, το σωματείο των μονίμων διοικητικών υπαλλήλων και το Σωματείο των συμβασιούχων του ΑΠΘ έχουν προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.).

Οπως υπογραμμίστηκε εισηγητικά και μεταφέρθηκε στη συνέχεια ως εμπειρία από τους εργαζόμενους (ΙΔΑΧ, μόνιμοι, συμβασιούχοι έργου, εργολαβικοί, STAGE ...) και τους φοιτητές (μεταπτυχιακούς, προπτυχιακούς, διδάκτορες), στο ΑΠΘ, όπως και σε άλλα Ιδρύματα, συγκεντρώνονται εργαζόμενοι που μπορεί να έχουν τα ίδια καθήκοντα και αντικείμενο δουλειάς, αλλά δεν έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα και παροχές. Είναι εργαζόμενοι που καλύπτουν όλο το φάσμα των εργασιών από την καθαριότητα και τη διοίκηση μέχρι τους συμβασιούχους μέλη ΔΕΠ (ΠΔ 407). Σε αυτό τον εργασιακό κυκεώνα έχουν μπει πλέον και οι προπτυχιακοί φοιτητές με τις ανταποδοτικές υποτροφίες.

Το λόγο στην εκδήλωση πήραν ανάμεσα σε άλλους η Αν. Παρασκευοπούλου και ο Ι. Καλούσης από το κλαδικό Σωματείο Καθαριστριών και Φυλάκων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμβάλουν αποφασιστικά στη μαζικοποίηση και τη μαχητικότητα του αγώνα για τα εργασιακά δικαιώματα, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας. Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Σ. Ζαριανόπουλος, γραμματέας του ΕΚΘ, κάλεσε τους εργαζόμενους της καθαριότητας και της φύλαξης να εγγραφούν στο κλαδικό Σωματείο Κεντρικής Μακεδονίας, και όλους τους εργαζόμενους και τους φοιτητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Για νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι συνταξιούχοι

Eurokinissi

Για νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι συνταξιούχοι
Αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να φορτώσει στους εργάτες, συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα την καπιταλιστική κρίση, στα εξαγγελλόμενα για την εισοδηματική πολιτική του 2009, ετοιμάζουν οι συνταξιούχοι, με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και συμμετέχοντας μαζικά στην πανελλαδική απεργία στις 2 Απρίλη με τα μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών, τονίζει ότι πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, όπου αναπτύχθηκαν τα προβλήματα, η δυσχερής θέση των συνταξιούχων. Στις συσκέψεις αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων στις 31 Μάρτη στη Θεσσαλία, στις 7 Απρίλη στην Πελοπόννησο και την Ηπειρο, στις 8 Απρίλη στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και στη Στερεά. Στις 10 Απρίλη θα γίνει συγκέντρωση στην Αθήνα.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις κάλπες μέχρι τις 3 Απρίλη

Να δυναμώσουν το σωματείο τους και να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που στο όνομα της κρίσης η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα γενικεύεται καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Τους καλεί να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές του σωματείου, που ξεκίνησαν χτες και θα συνεχιστούν μέχρι τις 3 Απρίλη.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται τις καθημερινές από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ στα γραφεία του σωματείου στον 5ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 29 Μάρτη θα διεξαχθούν και πάλι στο ΕΚΘ από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Ενώ το Σάββατο 28 Μάρτη οι εκλογές θα γίνουν στο κοινοτικό κατάστημα των Νέων Επιβατών στην Περαία από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΖΩΝΗΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα

Με συμβολικό αποκλεισμό του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ ΑΕ, οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, συνεχίζουν σήμερα τον αγώνα τους για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο και όλες τους τις κατακτήσεις, για να γυρίζουν σώοι στις οικογένειές τους, για να ληφθούν μέτρα για την πραγματική προστασία των ανέργων τους. Σύμφωνα με την απόφαση των σωματείων, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει παύση εργασιών παντού, θα ακολουθήσει συγκέντρωση στις 12.30 στο μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και από εκεί όλοι μαζί θα πάνε να αποκλείσουν συμβολικά το ΣΕΜΠΟ από τη 1 έως τις 3 το μεσημέρι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ