ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα του προσωπικού

Συναντήθηκαν χτες ο Ορ. Κολοζώφ και ο Γ. Νάκης με αντιπροσωπεία των εργαζομένων

Τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας συζήτησαν χτες στον Περισσό οι εκπρόσωποί τους με τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος και τον Γιάννη Νάκη, μέλος της ΚΕ. Στην αντιπροσωπεία των εργαζομένων συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΠΟΑΣΥ Δ. Κυριαζίδης και Κ. Βουδούρης και ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Λιμενικού Σώματος Α. Μαυρόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν τη στήριξη του ΚΚΕ, ώστε απ' τις μισθολογικές προαγωγές που θα προωθηθούν στη Βουλή να μην εξαιρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία των χαμηλόβαθμων υπαλλήλων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση. Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της δημιουργούμενης «δημοτικής αστυνομίας» για τις αστυνομικές ιδιότητες που της αποδίδονται και τον τρόπο που αυτή συγκροτείται. Εθεσαν το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των δόκιμων αστυφυλάκων που κάνουν πρακτική εκπαίδευση και ζήτησαν την οικονομική ενίσχυση του εισοδήματός τους κατά τη διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης. Τόνισαν την εντατικοποίηση της δουλιάς και του ωραρίου των αστυνομικών, τη στρατιωτικοποίηση και την αυταρχική συμπεριφορά στο αστυνομικό προσωπικό και ιδιαίτερα στο χώρο της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΜΑΤ).

Ο εκπρόσωπος των λιμενικών υπαλλήλων στάθηκε ιδιαίτερα στην τεράστια έλλειψη προσωπικού στο Λ.Σ. και στην ανάγκη το Σώμα να στραφεί περισσότερο στην παραγωγή έργου προσφοράς στον πολίτη.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ορέστης Κολοζώφ εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα που τέθηκαν. Στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ θα προωθήσει συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και τη χρησιμοποίησή τους ως κατασταλτικού μηχανισμού κατά του λαϊκού κινήματος, επισημαίνοντας τον εντεινόμενο αυταρχισμό σε βάρος των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων του λαού μας.

Τέλος, ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στη δημιουργία δημοτικής αστυνομίας σαν συμπληρωματικού κατασταλτικού μηχανισμού στους δήμους.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Ζητά διευκρινίσεις από τον δήμαρχο

Να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την τύχη του χώρου του πρώην ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους, αλλά και τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, καλεί τον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο, η «Συμπαράταξη», ζητώντας παράλληλα να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό να προχωρήσει στη λήψη απόφασης υπέρ του δήμου και των κατοίκων.

Τα θέματα θα θέσει η «Συμπαράταξη» στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος, με αφορμή δημόσιες δηλώσεις του δημάρχου για τα παραπάνω, που πιθανόν να προκαλούν εσφαλμένες εντυπώσεις και δυσάρεστες εξελίξεις. Συγκεκριμένα - όπως υπογραμμίζει η «Συμπαράταξη» σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου - σε πρόσφατη συνεδρίαση ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως ο χώρος του πρώην ΚΑΠΑΨ ανήκει στην ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, όταν εκκρεμεί αγωγή της κατά του ελληνικού δημοσίου για το ζήτημα. Οταν, ακόμα παραπέρα, η διεκδίκηση του χώρου από την ΑΧΕΠΑ είναι αντίθετη στο συμφέρον του Δήμου και των κατοίκων για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων. Θυμίζουμε ότι η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου παραχώρησε το χώρο στο Δήμο Αθηναίων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Δημοτικής Αστυνομίας, η «Συμπαράταξη» υπογραμμίζει δηλώσεις του δημάρχου, με τις οποίες πρότεινε αυτή να αναλάβει τις επιδόσεις δικογράφων, η διακίνηση των οποίων υπολογίζεται σε 250.000 ημερησίως.

Η ανάληψη πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους δήμους - σημειώνει η «Συμπαράταξη» - είναι συμβατή με το ρόλο και το χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως θεσμού με αποφασιστικές αρμοδιότητες στα τοπικά ζητήματα και όχι ως οργάνωσης παροχής υπηρεσιών στο κράτος ή σε τρίτους. Εξάλλου, συνεχίζει, η ανάληψη πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τη δημοτική αστυνομία συνεπάγεται οικονομική επιβάρυνση του Δήμου, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες με την επιβολή πρόσθετων φορολογιών.

Επειδή, λοιπόν, οι δηλώσεις του δημάρχου αφήνουν μετέωρα τα παραπάνω ζητήματα, η «Συμπαράταξη» ζητά από τον ίδιο διευκρινίσεις και από το δημοτικό συμβούλιο απόφαση, αν προτείνει στην κυβέρνηση την ανάληψη των πιο πάνω αρμοδιοτήτων και με ποιους όρους.

Τον ήλιο και... τα μάτια σας

Επικίνδυνη για τα μάτια μας μπορεί να αποδειχτεί η ηλιακή ακτινοβολία, αν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ηλιοφάνεια είναι ιδιαίτερα έντονη. Την ανάγκη προστασίας των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου επισήμαναν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών.

Οι οπτικοί υπογράμμισαν ότι για την προστασία των ματιών μας πρέπει να επιλέγουμε γυαλιά ηλίου τα οποία να λειτουργούν σαν φίλτρα για όλες τις βλαπτικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στα μάτια, αλλά και να παρέχουν την κατάλληλη διαφάνεια για να βλέπουμε χωρίς προβλήματα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι φακοί των γυαλιών να είναι κατεργασμένοι από υλικά τα οποία δεν αλλοιώνονται σε οριακές συνθήκες περιβάλλοντος (πολλή ζέστη ή κρύο), που δεν τραυματίζουν τα μάτια σε περίπτωση ατυχήματος. Οσον αφορά το σκελετό των γυαλιών, θα πρέπει να μην προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες.

Ειδικά για τα παιδιά, τα οποία έχουν αυξημένη ευαισθησία στην ακτινοβολία, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στο έντονο ηλιακό φως τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας και να χρησιμοποιούνται γυαλιά ηλίου ιδιαίτερα στη θάλασσα και το χιόνι. Οι φακοί των γυαλιών τους εκτός από το ότι πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, θα πρέπει να είναι και κατασκευασμένοι από οργανικά υλικά (πλαστικά) για λόγους ασφαλείας.

Κατά του «ανοίγματος»

Οσον αφορά το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των οπτικών που μελετά η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο θα είναι κατά της δημόσιας υγείας.

Οπως επισήμαναν, η δουλιά του οπτικού δεν μπορεί να γίνει από κάποιον που δε γνωρίζει το επάγγελμα, αλλά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους οπτικούς, καθώς ο οπτικός δεν είναι ένας απλός έμπορος γυαλιών, αλλά αποτελεί τον πρωτοβάθμιο εξεταστή οφθαλμολογικών και δερματολογικών προβλημάτων.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Απαξιώνεται η Διεύθυνση Μηχανολογικού

Η επισκευή των απορριμματοφόρων ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρία

Στην απαξίωση της Διεύθυνσης Μηχανολογικού, αλλά και στην παραπέρα επιβάρυνση της τσέπης των δημοτών, προχωρά η Δημοτική Αρχή Αθήνας, με την απόφασή της να αναθέσει την επισκευή και συντήρηση των απορριμματοφόρων του Δήμου, σε ιδιωτική εταιρία.

Η απόφαση αυτή θα στοιχίσει στο Δήμο 1,062 δισ. δραχμές, όταν η δουλιά, που ανατίθεται στην εταιρία, μπορεί κάλλιστα να γίνει από τη Διεύθυνση Μηχανολογικού. Παράλληλα, στην «καλύτερη» περίπτωση, θα στερήσει τα χρήματα αυτά από υπηρεσίες προς τους δημότες, ενώ, στη χειρότερη, αυτοί θα κληθούν να τα πληρώσουν με την επιβολή πρόσθετης φορολογίας.

Με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάθεση της επισκευής και συντήρησης των απορριμματοφόρων, για πέντε χρόνια, σε ιδιωτική εταιρία συντάχθηκαν, στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όλες οι παρατάξεις, εκτός από τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Ο επικεφαλής της, Λεων. Αυδής, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση, με συνέπειες στο μέλλον των υπηρεσιών του Δήμου.

Το απαράδεκτο μιας τέτοιας απόφασης ενισχύεται, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Διεύθυνση Μηχανολογικού είναι μια υπηρεσία με πολλές δυνατότητες, κτιριακή υποδομή και προσωπικό, η οποία όμως - προφανώς εσκεμμένα - αν όχι απαξιώνεται, τουλάχιστον δεν αξιοποιείται. «Πρόκειται - σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» σχολιάζοντας την απόφαση - για μια τροποποίηση της λειτουργίας του Δήμου».

Αναφερόμενος σε αυτή καθεαυτή την απόφαση ανάθεσης της επισκευής και συντήρησης των απορριμματοφόρων σε ιδιωτική εταιρία, ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε πως αυτή θα στοιχίσει ουσιαστικά στον Δήμο όσο και η αγορά των απορριμματοφόρων. Πως το διάστημα της ανάθεσης, τα απορριμματοφόρα θα έχουν τις λιγότερες φθορές, καθώς αγοράστηκαν πρόσφατα. Πως στις απαιτήσεις της επισκευής και συντήρησης θα μπορούσε να αντεπεξέλθει η Διεύθυνση Μηχανολογικού, η οποία και πολλές δυνατότητες έχει και δαπανηρή είναι.

Αντί, λοιπόν, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της εν λόγω υπηρεσίας - όπως παρατήρησε ο Λεων. Αυδής - αυτή απαξιώνεται, όπως και το προσωπικό της, 140 εργαζόμενοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ