ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Τη σημασία της Τουρκίας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια τόσο για την «Ευρεία Μέση Ανατολή», όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας τόνισε χτες σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, στις 6 και 7 Απρίλη.

Ακολουθώντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη επίσκεψη, ο Α. Μπαμπατζάν σημείωσε ότι ο Μπ. Ομπάμα δε θα επισκεφτεί την Τουρκία απλώς επειδή είναι μια κυρίως μουσουλμανική χώρα, αλλά «με βάση του τι είναι η Τουρκία».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων, ανέφερε με νόημα ότι η Τουρκία ελπίζει ότι οι ΗΠΑ δε θα κάνουν ένα μη λογικό βήμα σχετικά με τα «γεγονότα του 1915», ούτε κάποια λάθος κίνηση. Υποστήριξε δε ότι η Αγκυρα έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία με την Αρμενία με στόχο την «ομαλοποίηση των σχέσεών» τους, που θα «ενεργοποιήσει μια νέα γεωπολιτική κατάσταση στο νότιο Καύκασο».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Προσωρινά η παύση στις ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες

KAΙΡΟ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ολιγοήμερη παύση από χτες στις ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες του Καΐρου. Μολονότι δεν επιτεύχθηκε η πολυπόθητη συμφωνία σχετικά με τη μορφή συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το πρόγραμμά της και τον νέο εκλογικό νόμο που θα ρυθμίσει τις εκλογές που ορίστηκαν να διεξαχτούν έως το Γενάρη του 2010. Εντούτοις, η εξέλιξη μάλλον δε θα πρέπει να ταυτίζεται με αδιέξοδο. Ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα αναφέρει ότι οι παλαιστινιακές παρατάξεις βρίσκονται κοντύτερα από ποτέ σε μια συμφωνία και ήδη προγραμματίζεται νέος γύρος συνομιλιών από βδομάδα.

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας έκλεισε το φυλάκιο της Ράφας, κατηγορώντας την αιγυπτιακή πλευρά πως υποβάλλει σε εξευτελιστικούς ελέγχους τους Παλαιστίνιους πολίτες που επιχειρούν να περάσουν από κει στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα σημειώθηκε νέα ισραηλινή επίθεση στην περιοχή, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο μαχητών της «Ταξιαρχίας των μαρτύρων του Αλ Ακσά».

Παράλληλα, η παλαιστινιακή Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ICHR) παρουσιάζοντας ετήσια έκθεση κατήγγειλε τη χρήση βασανιστηρίων (όπως στέρηση ύπνου, ξυλοδαρμός κ.ά.) σε φυλακές της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης και την πραγματοποίηση συλλήψεων με πολιτικά κίνητρα από ενόπλους της «Φατάχ» (του προέδρου Μ. Αμπάς) και της «Χαμάς» (του Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα).

Συνάμα, θόρυβος με τη στάση των Ισραηλινών στρατιωτών εις βάρος του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού κατά την τελευταία βάρβαρη επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας έχει δημιουργηθεί στο Ισραήλ με τη δημοσιοποίηση μαρτυριών από Ισραηλινούς στρατιώτες στις εφημερίδες Χα'αρέτζ και Μα'αρίβ. Οι στρατιώτες ομολόγησαν πως ανώτεροι αξιωματικοί τους είχαν διατάξει να υπολογίζουν περισσότερο τις ζωές των συναδέλφων τους από εκείνες των Παλαιστίνιων αμάχων. Υπήρξαν έτσι περιπτώσεις εν ψυχρώ εκτέλεσης γυναικόπαιδων, επειδή π.χ. δεν τήρησαν για λίγα εκατοστά την προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας απ' τα ισραηλινά στρατεύματα!

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχεδιάζουν διπλασιασμό των δυνάμεων ασφαλείας

Οι κατοχικές και δοσιλογικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ελέγξουν την κατάσταση

Associated Press

Οι κατοχικές και δοσιλογικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ελέγξουν την κατάσταση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Το διπλασιασμό των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν, με πρόσχημα την εξασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους στα σχέδια της κυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα σχετικά με την «αναθεώρηση της πολιτικής» στο Αφγανιστάν για την «ενίσχυση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», κρίνεται απαραίτητος ο διπλασιασμός των ελεγχόμενων από τις κατοχικές δυνάμεις, τοπικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες θα φτάσουν τις 400.000, ενώ παράλληλα εξετάζεται και η «απεμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων».

Οι σχεδιασμοί αυτοί αναμένεται να εγκριθούν τις επόμενες μέρες, δεδομένου και ότι για την κυβέρνηση Ομπάμα, το Αφγανιστάν και η «νίκη εναντίον των Ταλιμπάν», ανήκει στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής. Μόνο «πρόβλημα» φαίνεται να αποτελεί το γεγονός ότι ο διπλασιασμός των δυνάμεων ασφαλείας, σημαίνει και διπλασιασμό των δαπανών που από 10 δισεκατομμύρια δολάρια φτάνουν τα 20.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα στις 27 Μάρτη, στα πλαίσια του Οργανισμού της Συνεργασίας της Σαγκάης σχετικά με το Αφγανιστάν και στην οποία το «παρών» θα δώσει και το Ιράν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Μουσείο έγινε το σπίτι του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της πολυφυλετικής Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.

ΜΠΑΚΟΥ.-- Με τη συμμετοχή να ξεπερνάει το 70%, πάνω από το 90% των ψηφοφόρων ενέκριναν σε δημοψήφισμα την τροποποίηση του Συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν, που ανάμεσα στα άλλα αφορά και την άρση του ορίου των δύο προεδρικών θητειών που ίσχυε μέχρι τώρα, απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στον σημερινό Πρόεδρο, Ιλχάμ Αλίγιεφ, να ξαναθέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2013. Η αντιπολίτευση που είχε ζητήσει το μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, μιλά για παραποίηση της εκλογικής διαδικασίας.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Σε ισόβια καταδικάστηκε ο Γιόζεφ Φριτσλ καθώς κρίθηκε ένοχος για την αιχμαλωσία και τη σεξουαλική κακοποίηση της κόρης του, αλλά και του φόνου ενός από τα επτά παιδιά που απέκτησε μαζί της. Ο Φριτσλ θα εκτίσει την ποινή του σε ψυχιατρικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας ή σε φυλακή που διαθέτει ψυχιατρικό τμήμα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, κάλεσε χτες τους Σομαλούς ισλαμιστές να ανατρέψουν τον (μετριοπαθή ισλαμιστή) μεταβατικό πρόεδρο, σεΐχη Σαρίφ Αχμεντ, χαρακτηρίζοντάς τον «υποκατάστατο των εχθρών μας».

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας Κάρμε Τσακόν ανακοίνωσε την αποχώρηση ως το καλοκαίρι των περίπου 630 Ισπανών στρατιωτικών απ' το Κοσσυφοπέδιο προκαλώντας την αρνητική αντίδραση του ΓΓ του ΝΑΤΟ που χαρακτήρισε την είδηση «πρόωρη». Παράλληλα, ο Αντον Ρόμπερτ Κ., πρώην υπάλληλος της γερμανικής πρεσβείας στο Κοσσυφοπέδιο, συνελήφθη χτες με την κατηγορία της κατασκοπίας. Φέρεται πως προσπάθησε να πάρει απόρρητες κυβερνητικές πληροφορίες για λογαριασμό ανθρώπων του οργανωμένου εγκλήματος.

ΠΕΡΟΥ
Διώξεις αστυνομικών για βασανισμούς

ΛΙΜΑ.--

Διώξεις σε βάρος αστυνομικών αναγκάστηκε να ασκήσει η Εισαγγελία του Περού μετά την κατακραυγή και τον αγώνα που ακολούθησε, ώστε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όσοι συμμετείχαν στην απαγωγή και το βασανισμό διαδηλωτών σε καταυλισμό ορυχείου το 2005.

Πάντως, να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία απάλλαξε τη Βρετανικών και Κινεζικών συμφερόντων ιδιοκτήτρια - Monterrico & Zijin - του ορυχείου εταιρεία, καθώς και την εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας που είχαν προσλάβει, παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν εξίσου στις απαγωγές και τα βασανιστήρια όπως απέδειξαν οι έρευνες.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε στη βόρεια περιοχή Πιούρα, περίπου 28 διαδηλωτές απήχθησαν και βασανίστηκαν, γιατί πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις για να μην ανοίξει ορυχείο χαλκού στο Ρίο Μπλάνκο τον Αύγουστο του 2005. Τον Ιανουάριο του 2009 δημοσιοποιήθηκε από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα φωτογραφικό υλικό με διαδηλωτές αιμόφυρτους, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα και πλαστικές σακούλες στα κεφάλια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ