ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΚΙΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Ο ρατσισμός ποτέ δεν είναι αθώος

«Είμαστε κι εμείς Ελληνες πολίτες» μας λένε οι Τσιγγάνοι της Ν. Κίου
«Είμαστε κι εμείς Ελληνες πολίτες» μας λένε οι Τσιγγάνοι της Ν. Κίου
Νέα Κίος. Οπως μαρτυρά το ίδιο το όνομά της είναι προσφυγούπολη. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να αρκεί για να είναι η πόλη ταυτισμένη με έννοιες όπως πρόοδος, προκοπή, δημοκρατία, φιλοξενία για τους κατατρεγμένους, ανεκτικότητα για τους διαφορετικούς. Κι όμως, ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: Να εμφανίζεται σήμερα - κύρια μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης - η πόλη σαν άντρο ρατσιστών. Χρειάστηκε να πάμε εκεί, να μιλήσουμε από κοντά με τους ανθρώπους, να ψάξουμε λίγο περισσότερο ορισμένες «παράξενες» στο πρώτο άκουσμα πληροφορίες, για να διαπιστώσουμε αυτό που θα 'πρεπε εξαρχής να είναι το αυτονόητο: Πως ένας λαός εργατικός, προκομμένος δε μετατρέπεται από τη μια μέρα στην άλλη σε ρατσιστή. Πως δεν αρκούν κάποια προβλήματα «συμβίωσης» για να οργανωθεί ένα πογκρόμ κατά μιας κοινωνικής ομάδας. Τι συνέβη λοιπόν και σε διάστημα λίγων ωρών την προηγούμενη Τετάρτη ένα χωριό εμφανίστηκε να είναι σε κατάσταση εξέγερσης; Τα πραγματικά δεδομένα που δεν αμφισβητούνται είναι δύο: Πρώτον, μια περιοχή που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης πρόκειται να μπει στο σχέδιο, άρα αποκτά υψηλή αξία. Δεύτερον, ιδιοκτήτες νομιμότατοι πολλών από αυτά τα οικόπεδα είναι Τσιγγάνοι, οι οποίοι, εκτός των άλλων, είναι και καλοί έμποροι, άρα στέκουν εμπόδιο σε κάποιους που άλλα σχεδιάζουν για την περιοχή και τα συμφέροντά τους...

Η επί τόπου έρευνα του «Ρ» έδειξε πως από αυτά τα δύο δεδομένα ξεκίνησε η επιχείρηση «έξω οι Τσιγγάνοι». Χρειάζονταν όμως μία αφορμή. Κι αυτή κατασκευάστηκε. Το σχέδιο, μάλιστα, εφαρμόστηκε με ακρίβεια όπως είχε συμφωνηθεί σε ειδική σύσκεψη που έγινε υπό την υψηλή εποπτεία στελέχους του κυβερνητικού κόμματος. Χρειάστηκε να ξεσηκωθεί κατακραυγή για το πογκρόμ, για να φτάσουν ορισμένοι να το ξανασκεφτούν και να αρχίσουν να λένε τελικά τα πράγματα με το όνομά τους...

Η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί. Τουλάχιστον όμως τώρα όλο και περισσότεροι ψάχνουν να βρουν και να μάθουν την ιστορία του Δήμου της Αγ. Βαρβάρας στην Αθήνα και το πώς ένας κομμουνιστής δήμαρχος, ο Μήτρος Σουλιμιώτης, μετέτρεψε μαζί με το λαό του τα τσαντίρια σε παλάτια...


Θ. Λ.

«Αλλωστε δεν ψηφίζουν εδώ»

ΝΕΑ ΚΙΟΣ (Αποστολή Γ. Ανδρούτσος).-

Πόλη με 3.500 ψυχές. Δίπλα τους ζουν 500 Τσιγγάνοι. Τόπος διαμονής τους η περιοχή Καρακάξα, έξω από τα όρια του δήμου. Εκτός σχεδίου. Παράγκες και παραπήγματα, αλλά και ορισμένες κατοικίες σκόρπιες...

Η ζωή των ανθρώπων εδώ κινείται με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους από ό,τι στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Αλλη γλώσσα, άλλες συνήθειες, άλλος τρόπος ζωής. Δεν ήταν κάτι νέο. Ωσπου πριν μια βδομάδα κάτοικοι της Κίου ήρθαν στα χέρια με τους Τσιγγάνους.

Αυτοί που μπήκαν μπροστά στην επίθεση κατηγορούν τους Τσιγγάνους ότι κλέβουν, δε σέβονται την περιοχή που ζουν, αυθαιρετούν, συμπεριφέρονται αντικοινωνικά.

Οι Τσιγγάνοι απαντούν ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και κακοί, αλλά τονίζουν ότι «δεν πρέπει η σκούπα να τους παίρνει όλους σβάρνα».

Με επικεφαλής το δήμο, άρχισαν κινητοποιήσεις, υποτίθεται, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Οι πιο ψύχραιμοι έκαναν λόγο για την αδιαφορία της πολιτείας και ότι οι Τσιγγάνοι, Ελληνες πολίτες και αυτοί, πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία. Γρήγορα όμως επικράτησαν οι άλλες φωνές. Αυτές που κυριάρχησαν και στο δημοτικό συμβούλιο που αποφάσισε: «Δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την παρουσία, διέλευση και παραμονή Τσιγγάνων στο Δήμο μας μέχρι την κατ' αρχήν διευθέτηση του ζητήματος».

Υστερα άρχισαν οι προπηλακισμοί, οι ομάδες «περιφρούρησης», κάποιοι θερμόαιμοι πήραν τα στειλιάρια κι άλλοι τις καραμπίνες. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες της πόλης αρνούνται να πουλήσουν σε Τσιγγάνους. Αλλωστε ο δήμος, με απόφασή του, τους ζητά «να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο μέλλον του τόπου»... Τα παιδιά των Τσιγγάνων δεν πάνε στο σχολείο, αφού οι γονείς τους φοβούνται να τα στείλουν, ενώ οι ίδιοι δεν τολμούν να πλησιάσουν το δήμο.

Η Αστυνομία περίμενε στη γωνιά την αφορμή. Επενέβη, τελικά, και οι καταυλισμοί των Τσιγγάνων έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η αλήθεια είναι ότι το έπαιρναν παράνομα. Παρά την ύπαρξη κατοικιών, η ΔΕΗ δε χορηγούσε ρεύμα, επειδή έχουν κτιστεί αυθαίρετα.

Αυθαίρετα έχουν κτίσει και άλλοι κάτοικοι. Ομως γι' αυτούς υπάρχει διαφορετική μεταχείριση.

Οι περισσότεροι από τους Τσιγγάνους ζουν από το μικρεμπόριο, το παραεμπόριο ή σαν εποχικοί εργάτες γης. Αυτή τους η δραστηριότητα δημιουργεί τριβές.

Αλλωστε, πριν λίγες μέρες, το κύριο αντικείμενο σύσκεψης στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αργολίδας ήταν πώς θα σταματήσει αυτή η δραστηριότητα. Επίσης ο Δήμος Νέας Τίρυνθας, σε πρόσκλησή του για την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρει στα θέματα ημερήσιας διάταξης: «Απομάκρυνση Αθιγγάνων από περιφέρεια Δήμου Ν. Τίρυνθας».

Σε αυτό το κλίμα υπήρχε μια «παραφωνία». Η ανακοίνωση της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ: «Η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η αύξηση της ανεργίας, το ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, η κατάργηση και καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, η διακίνηση ναρκωτικών και η περιθωριοποίηση φτωχών - λαϊκών στρωμάτων, είναι πλευρές της ίδιας πολιτικής, που πλήττει εξίσου όλα τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από φύλο - χρώμα - θρήσκευμα ή καταγωγή.

Οι υπεύθυνοι είναι γνωστοί: Η κυβέρνηση, η ΕΕ, η πλουτοκρατία. Οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που, αντί να μπουν μπροστά στους αγώνες, υπονομεύουν κάθε προσπάθεια λαϊκής αντίστασης.

Τα γεγονότα στη Ν. Κίο αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της πολιτικής της στην ΤΑ πρωτοστατούν στον αποπροσανατολισμό από τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και στέλνουν τα ΜΑΤ να τιμωρήσουν το "ένοχο" γι' αυτά τμήμα του Ελληνικού Λαού, τους Τσιγγάνους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Μανινής ισχυρίζεται ότι η ελεύθερη διέλευση των Τσιγγάνων στην πόλη εμποδίζεται με την έννοια της συνεχούς απειλής από πλευράς τους... «Εμείς, λέει, δεν απαγορεύουμε τη διέλευση σε κανένα». Αλλωστε, ούτε «κάτοικοι της Ν. Κίου είναι ούτε ψηφίζουν εδώ», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις ομάδες «περιφρούρησης», ισχυρίστηκε ότι συγκροτήθηκαν από το δήμο, για να προλάβουν την εκδήλωση ακραίων περιστατικών.

Ο Στέλιος Πινάτσης είναι 60 χρόνων, γέννημα - θρέμμα της Ν. Κίου. Το ξυλουργείο του βρίσκεται πολύ κοντά στις τσιγγάνικες παράγκες. Ομολογεί ότι «έχει επικρατήσει μια φασιστική αντίληψη: "Να φύγουν οι Τσιγγάνοι από την περιοχή χωρίς καμιά προσπάθεια κοινωνικής ένταξης"». «Υπάρχουν, συνεχίζει, κάτοικοι που τα χωράφια τους είναι δίπλα από την περιοχή που ζουν οι Τσιγγάνοι. Επειδή έχουν γίνει κλοπές στην παραγωγή τους, είναι οργισμένοι. Αλλους τους παρασέρνει το γενικό κλίμα που έχει επικρατήσει. Ακούγονται όμως και πράγματα "τραβηγμένα", που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Φύγε από μπροστά μου γύφτο»

Οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι ζητάνε συνεννόηση. Παραδέχονται ότι συμβαίνουν πολλά, αλλά γι' αυτά υποστηρίζουν ότι φταίνε ομόφυλοί τους, που είναι περαστικοί από τη Ν. Κίο και όχι οι ίδιοι. Κάνουν έκκληση στον δήμαρχο να προσπαθήσει «να δει διαφορετικά τα πράγματα».

«Οι κάτοικοι της Ν. Κίου ήρθαν εδώ πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», μας λέει ο Διονύσης Καραγκούνης. «Κι αυτοί, δηλαδή, φερτοί είναι. Είχαν πολλά προβλήματα με τους ντόπιους. Τώρα εμάς γιατί μας φέρονται έτσι;».

«Είμαστε Ελληνες πολίτες. Εχω υπηρετήσει, όπως και πολλοί άλλοι, στον Ελληνικό Στρατό. Ποια είναι τα δικαιώματά μου;», αναρωτιέται ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος. «Πώς θα τα διεκδικήσω; Οι περισσότεροι είμαστε αγράμματοι. Εγώ τουλάχιστον έβγαλα το Δημοτικό. Πριν τις εκλογές έρχονται και μας χαϊδεύουν τ' αυτιά. Μας τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Τώρα όλοι τους εξαφανίστηκαν. Δεν πρέπει να περάσει η ρατσιστική άποψη στον κόσμο. Γιατί ο δήμαρχος δε μας κάλεσε να μιλήσουμε πριν γίνουν οι φασαρίες; Κάνουμε έκκληση να δει διαφορετικά τα πράγματα».

Μια γερόντισσα μας δείχνει τη φωτογραφία ενός από τους τέσσερις γιους της. Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στην Κω. Ο πατέρας του είναι άρρωστος. «Γιατί αυτός ο τρόπος;», αναρωτιέται. «Εντάξει, γίνονται πολλά, αλλά έτσι θα λυθεί το πρόβλημα;».

«Μιλάνε για τα ναρκωτικά. Αν ήταν κάποιος από το Αργος και πουλούσε ναρκωτικά, θα κυνηγούσαν όλους τους Αργίτες;», μας λέει ο Νίκος Καραγκούνης. «Οποιος είναι παράνομος, να τιμωρείται. Ο δήμαρχος έχει πάρει τη σκούπα και μας παίρνει όλους σβάρνα».

«Καλύτερα να μας σκοτώσεις, παρά να μας προσβάλλεις», μας λέει ο Μαρίνος Καραγκούνης. Η φράση του έχει μία ξεχωριστή σημασία. Στον αδερφό του είπε ο δήμαρχος Νέας Κίου, Γ. Κατριλιώτης, «φύγε από μπροστά μου γύφτο» και του πέταξε το φαΐ που έτρωγε στο δρόμο. Μετά από αυτό ακολούθησαν τα επεισόδια, μία μέρα πριν από τη συμφωνημένη στην ειδική σύσκεψη που είχε προηγηθεί.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Είναι απαράδεκτη η απαγόρευση

Τη βραδιά που έγινε το γεγονός, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο όπου συζητήθηκε η απόφαση, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου (σ.σ. μέλος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης») τόνισε ότι «εμείς θα συνυπάρξουμε και με τους Τσιγγάνους, τους Αλβανούς, τους Πολωνούς. Παλιότερα, όταν η Ν. Κίος ήταν κοινότητα, είχαν γίνει προσπάθειες ένταξής τους. Η πρώτη προσπάθεια έγινε πριν 15 χρόνια. Εγιναν δεκάδες διαβήματα, αλλά, με ευθύνη της πολιτείας, τίποτα δεν προχώρησε. Ετσι, η κοινωνική τους περιθωριοποίηση προχώρησε κι άλλο».

Η περιοχή που ζουν οι Τσιγγάνοι ήταν αγροτική. Στη συνέχεια, υποβαθμίστηκε παραγωγικά. Καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν. Τσιγγάνικες οικογένειες αγόρασαν γη και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Η πόλη μεγαλώνει και η επέκταση του σχεδίου πόλης αναμένεται να γίνει στην περιοχή αυτή.

Η Χρύσα Χονδρούλη, επίσης δημοτική σύμβουλος, είναι αποκαλυπτική: «Είναι ανησυχητικά αυτά που συμβαίνουν. Είναι απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου των Τσιγγάνων στην πόλη. Επίσης στην ουσία εκβιάζονται, με την απόφαση του ΔΣ, οι καταστηματάρχες να μην έχουν συναλλαγές μαζί τους. Φόρτωσαν όλη την εγκληματικότητα σε αυτούς. Είμαστε οι μόνοι που τους υπερασπιστήκαμε. Το επεισόδιο που συνέβη με τον Τσιγγάνο και τον δήμαρχο, δεν ήταν σημαντικό. Του έδωσαν, όμως, άλλες διαστάσεις... Αποτέλεσμα ήταν να δείρουν έναν ανύποπτο Τσιγγάνο, περαστικό, που είχε έρθει να πάρει φάρμακα για τα παιδιά του».

«Πρέπει να δούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι από την κοινωνία με ευθύνη της πολιτείας», μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Χατζηγεωργίου. «Χρειάζεται αγώνας στο τρίπτυχο γη - στέγη - εργασία - μόρφωση. Το φάρμακο για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η κοινωνική ένταξη».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ