Τη σκυτάλη στον εξεταστικό μαραθώνιο παίρνουν από αύριο οι μαθητές της Β` και Γ` τάξης ενιαίου λυκείου που εξετάζονται στα μαθήματα Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία - Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Νεότερη Ελληνική Ιστορία.
Σήμερα, Τετάρτη, οι υποψήφιοι της Α` και της Β` Δέσμης διαγωνίζονται στη Φυσική, της Γ` Δέσμης στα Λατινικά και της Δ` Δέσμης στα Μαθηματικά. Χτες, οι υποψήφιοι όλων των δεσμών διαγωνίστηκαν στην Εκθεση με το γενικό μέσο όρο αποχής να φτάνει στο 20%, αφού από τους 32.715 υποψηφίους προσήλθαν για εξέταση 26.161. Ειδικότερα, στην Α` Δέσμη από τους 8.374 υποψηφίους δεν προσήλθαν για εξέταση οι 1.648 (19,7%), στη Β` Δέσμη από τους 2.149 οι 377 (18%), στη Γ` Δέσμη από τους 5.660 οι 870 (15,4%) και στη Δ` Δέσμη από τους 16.532 δεν προσήλθαν για εξέταση οι 3.659 (22,1%).
Το θέμα της Εκθεσης στο οποίο διαγωνίστηκαν είναι το εξής:
Ο Τ. Σ. Ελιοτ γράφει στα 1923 για τον πληθυσμό της Μελανησίας: «Οι κάτοικοι του δυστυχισμένου αυτού αρχιπελάγους πεθαίνουν κυρίως γιατί ο "Πολιτισμός" που τους ανάγκασαν να δεχτούν, τους στέρησε από κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή. Πεθαίνουν από καθαρή πλήξη. Οταν το κάθε θέατρο αντικατασταθεί από 100 κινηματογράφους, όταν το κάθε μουσικό όργανο αντικατασταθεί από 100 γραμμόφωνα, όταν το κάθε άλογο αντικατασταθεί από από 100 φτηνά αυτοκίνητα, όταν γίνει βολετό για το κάθε παιδάκι, με τη βοήθεια των ηλεκτρικών εφευρέσεων, ν' ακούει τα παραμύθια της γιαγιάς του από ένα μεγάφωνο,... δε θα είναι διόλου εκπληκτικό αν ο πληθυσμός ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου ακολουθήσει γρήγορα την τύχη των Μελανησίων».
(Από τις Δοκιμές του Γιώργου Σεφέρη)
α) Υπάρχουν στη σημερινή πραγματικότητα καταστάσεις, φαινόμενα, γεγονότα, τα οποία επαληθεύουν τους φόβους που διατύπωσε ο Ελιοτ το 1923;
β) Νομίζετε ότι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας αναγκαστικά ισοπεδώνει τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κοινωνικών ομάδων και λαών;
Να τεκμηριώσετε τις απόψεις σας.
Σύμφωνα με φιλολόγους, πρόκειται για θέμα αξιώσεων για υποψηφίους καλλιεργημένους και με πολιτική σκέψη, χωρίς όμως να πρέπει να περιοριστούν στην ανάπτυξη της πολιτικής διάστασης, αλλά να αναφερθούν και σε παραδείγματα και από άλλες πλευρές της ζωής. Το απόσπασμα του Τ. Ελιοτ, παρά το γεγονός ότι περιέχει παραδείγματα που βοηθούν στην ανάπτυξη του θέματος, μπορεί να δυσκολέψει τους υποψηφίους. Ειδικότερα με το δεύτερο ζήτημα, που συμπληρώνει το πρώτο, υπάρχει σχετικό θέμα στο βιβλίο Εκφραση - Εκθεση της Β` Λυκείου, στη σελ. 63, το οποίο αναφέρεται στην υπερανάπτυξη των ΜΜΕ και στο αν η πολιτιστική ταυτότητα μιας αναπτυσσόμενης χώρας κινδυνεύει από την πολιτιστική κυριαρχία των ανεπτυγμένων χωρών.
Η ΔΕΕ επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων, καθώς από τις συναντήσεις αυτό που προέκυψε ήταν η συνέχιση της ίδιας πολιτικής και η απόρριψη των αιτημάτων του κλάδου. Γι' αυτό, πρότεινε να γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα 29 Μάη στις 12 το μεσημέρι (δε γίνονται τότε πανελλαδικές εξετάσεις), προβάλλοντας το αίτημα της διατήρησης της επετηρίδας και διορισμούς 100% από αυτή. Τόνισε δε ότι η προσθήκη μορίων στο διαγωνισμό είναι σε πιο ταξική κατεύθυνση και αποσυνδέει παραπέρα το πτυχίο από το δικαίωμα στην εργασία. Επίσης, με αφορμή τη «ρύθμιση» για τους αποφοίτους των ΤΕΕ, πρόβαλε το αίτημα για αποσύνδεση του πτυχίου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο εκπρόσωπος της «Συνεργασίας» τόνισε ότι πρέπει η Ομοσπονδία να επιμείνει στο διάλογο, γιατί ο υπουργός δεν απέρριψε τα αιτήματα, απλά δεν απάντησε!
Τα δεδομένα άλλαξαν όταν στη συνεδρίαση μπήκαν αναπληρωτές καθώς η «Συνεργασία» πρότεινε να διακοπεί η συνεδρίαση για να παραβρεθεί το ΔΣ στο συλλαλητήριο των αναπληρωτών. «Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε η διγλωσσία, ο συντεχνιασμός, η διασπαστική λογική της "Συνεργασίας", που ψαρεύοντας σε θολά νερά υιοθετεί οτιδήποτε καταργεί την επετηρίδα και δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής», τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ που αντέδρασε (μαζί με την «Παρέμβαση») καθώς καμία παράταξη από την αρχή της συνεδρίασης δεν είχε ιδιαίτερο θέμα αναπληρωτών.
Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ πιστεύει ότι τα εργασιακά δικαιώματα και των αναπληρωτών μπορούν να εξασφαλιστούν στα πλαίσια συνολικά του κινήματος και του στόχου διατήρησης της επετηρίδας. Τελικά, με ψήφους της ΠΑΣΚ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ αποφασίστηκε να εκπροσωπηθεί το ΔΣ στο συλλαλητήριο, αλλά όλη η διαδικασία διακόπηκε για την Πέμπτη.
Την κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, σταθερή δουλιά για όλους, αλλά και την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, απαίτησαν, χτες το απόγευμα, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας.
«Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, όχι στα τερτίπια των διαγωνισμών», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Παιδείας, είναι του Λαμπράκη και της ολιγαρχίας», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Στη συνέχεια στη συγκέντρωση μίλησε ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου, ΓΓ της ΔΟΕ, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έλεγε πως αν καταργηθεί η επετηρίδα και υπάρχει νέος διαγωνισμός ή νέος τρόπος πρόληψης, όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Ενώ στη συνέχεια ο Κ. Βογιατζής, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, είπε ότι θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία, τονίζοντας επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας βάφτισε διορισμούς τον διορισμό των αναπληρωτών στα σχολεία για 6 - 7 μήνες. Για το φόβο του υπουργείου να μην πραγματοποιήσει το διαγωνισμό τον Ιούνιο, δηλαδή την περίοδο των εξετάσεων, μίλησε στη συνέχεια η Μ. Μαχά, πρόεδρος της ΠΕΑΕ, ενώ σημείωσε το δικαίωμα στη μόνιμη, αξιοπρεπή και σταθερή δουλιά και το ότι δεν μπορεί να έρθει από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σ. Σάββας, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι καμία αυταπάτη, κανένα επικοινωνιακό τρικ δεν μπορεί να κάνει τους εκπαιδευτικούς να πιστέψουν ότι ο νέος υπουργός Παιδείας δε θα ακολουθήσει την ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική, ενώ κάλεσε όλους να συσπειρωθούν γύρω από το αίτημα της διατήρησης της επετηρίδας. «Στη χαμογελαστή αδιαλλαξία του υπουργού Παιδείας πρέπει να απαντήσουμε για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ».
Αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΕΑΕ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο, που του έθεσαν το ζήτημα για την κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και διορισμού 25.000 εκπαιδευτικών από την επετηρίδα. Ο υφυπουργός στο αίτημα της κατάργησης του διαγωνισμού απάντησε ότι αυτό είναι ένα θεσμικό πλαίσιο που παρέλαβαν από την προηγούμενη ηγεσία και δεν είναι διατεθιμένοι να το αλλάξουν, ενώ στο αίτημα για μαζικούς διορισμούς ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο. Επίσης δεν απάντησε στο αίτημα των αδιορίστων, οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, που δεν υπάρχουν επιτυχόντες από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, να διοριστούν από την επετηρίδα. Στο άκουσμα αυτών των απαντήσεων οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε πορεία προς τη Βουλή και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα, 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας με πανελλαδική συγκέντρωση αδιόριστων εκπαιδευτικών και ωρομίσθιων. Ενώ το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών διοργανώνει 24ωρη καθιστική διαμαρτυρία.
Ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ
Με αφορμή τη σημερινή δίκη του Ελληνοπόντιου καθηγητή Ιστορίας Παναγιώτη Τσατσανίδη, που είχε συλληφθεί από την αστυνομία λόγω φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών και κατηγορείται για «αντίσταση κατά της αρχής», σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της αστυνομίας και καλεί όλους τους δημοκράτες πολίτες, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον εκπαιδευτικό που δικάζεται, με την παρουσία τους έξω από τα δικαστήρια, σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Σε μια χώρα που οι επικυρίαρχοι της "Dynamic MIX" κυκλοφορούν ασύδοτοι, καταπατώντας κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, το κράτος "ευνομίας" του ΠΑΣΟΚ εξάντλησε το μένος του σε βάρος ενός εκπαιδευτικού, του Παναγιώτη Τσατσανίδη.
Οι αστυνομικοί που τον συνέλαβαν μέσα σε λεωφορείο, τον έσυραν παράνομα για ένα 24ωρο στα κρατητήρια, τον προπηλάκισαν, τον ξυλοκόπησαν και στη συνέχεια - γνωστή η συνταγή- τον μήνυσαν με την κατηγορία "αντίσταση κατά της αρχής"!!!
Αυτή η απάνθρωπη συμπεριφορά προστίθεται σε άλλα επεισόδια της αστυνομίας σε βάρος των προσφύγων. Εύλογα δημιουργούνται αισθήματα ανασφάλειας στους πρόσφυγες της πόλης και ερωτηματικά γι' αυτή τη συμπεριφορά της αστυνομίας. Προκαλείται ανησυχία στην κοινωνία μιας πόλης ιστορικά ευαίσθητης απέναντι στους πρόσφυγες και τους ξένους».
Ανακοίνωση συμπαράστασης στον εκπαιδευτικό και καταγγελίας της αντιδημοκρατικής τακτικής έδωσαν στη δημοσιότητα η πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και ο αιρετός στη Β΄ ΠΥΣΔΕ Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Τσιαμάκης Σωτήρης. Σε αυτή σημειώνουν χαρακτηριστικά: «η σύλληψη και προσαγωγή του καθηγητή προσβάλλει θεσμικές λειτουργίες της πολιτικής μας ζωής, αλλά και τον πολιτισμό της χώρας».
«Ανυπομονούμε να τελειώσει το μαρτύριο των εξετάσεων», είναι η πιο αγαπημένη ατάκα των δεκαοχτάρηδων τις τελευταίες μέρες, αφού ήδη οι απόφοιτοι παλαιότερων ετών έδωσαν χτες το τρίτο μάθημα δέσμης.
Σε ένα από τα εξεταστικά κέντρα της Πετρούπολης, μερικές ώρες μετά την έκδοση του θέματος της έκθεσης, οι υποψήφιοι αρχίζουν να αποχωρούν σιγά - σιγά από τις αίθουσες.
«Τι ειρωνεία», λέει γελώντας ένας από τους μαθητές, «οι μαθητές των Λυκείων δε διαφέρουν και πολύ από τον πληθυσμό της Μελανησίας». «Οσοι ενδιαφέρονται να περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου, εδώ και ένα χρόνο μας έχουν επιβάλλει να ζούμε πάνω από τα βιβλία. Ξεχάσαμε τι θα πει παρέα, ξενοιασιά, βόλτα, ελεύθερος χρόνος», υπογραμμίζει η Ζωή Σπυριδάκη.
«Αντε να τελειώνουμε και με τις εξετάσεις, γιατί κοντέψαμε να πεθάνουμε από πλήξη», λέει ο Νίκος Τρύφωνας και συνεχίζει: «Ανυπομονώ να κάνω πράγματα για μένα, που θα μου αρέσουν. Το μόνο σίγουρο είναι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ότι δεν πρόκειται και δε θέλω να ξαναζήσω τέτοια χρονιά». «Τουλάχιστον εμείς τελειώνουμε, λυπάμαι όμως τους μικρότερους, που θα πρέπει να ζουν σε αυτή τη μιζέρια για άλλα δύο χρόνια, τουλάχιστον», συμπληρώνει η Ελενα Σκρέκου.
Δηλώσεις που σε κάποιους ίσως να φαίνονται υπερβολικές, όμως εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του μαθητόκοσμου, ο οποίος περνάει την εφηβεία του, απομονωμένος, αναπνέοντας μόνο στο δωμάτιό του διαβάζοντας, ξεχνώντας την έννοια του ελεύθερου χρόνου, αγχωμένος για το μέλλον του. Ενα μέλλον, που ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, παραμένει αβέβαιο και θολό.