ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Κούφια λόγια για τα λαϊκά στρώματα

Εγγυήσεις στους επιχειρηματίες και μπόλικη δημαγωγία για το λαό επιφύλαξε ο Γ. Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του την Κυριακή, παρουσιάζοντας το «σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα» και τους πέντε «εθνικούς στόχους» του.

Εταξε πολλά που θα τα διασφαλίσει ως κυβέρνηση «με εφαρμογή αυστηρών κανόνων για όλους. Με κρατικοποιήσεις, όπου χρειαστεί». Με «δίκαιη ανακατανομή» τόσο του προϊόντος της ανάπτυξης, όπως είπε, όσο και των «νέων ευκαιριών» που «πρέπει να κατανέμονται με δίκαιο τρόπο». Προέβλεψε ότι «η εποχή μας θα χαρακτηριστεί από την επαναφορά της αριστερής φιλοσοφίας» γενικώς κι αορίστως. Ενώ θυμήθηκε να πει ότι «η ρήση "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" είναι επίκαιρη σήμερα στον πλανήτη μας, όσο ποτέ άλλοτε».

Πρώτο στόχο του «εθνικού σχεδίου» του ΠΑΣΟΚ, όρισε μια εξωτερική πολιτική με αξιώσεις. Οπως αυτή π.χ. που γνωρίσαμε επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, στο Ελσίνκι ή στις διαπραγματεύσεις επί του Σχεδίου Ανάν, ή όταν παραχωρούσαν «γην και ύδωρ» στους ΝΑΤΟικούς εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας...

Δεύτερο στόχο, την πολυδιαφημισμένη «πράσινη ανάπτυξη», που στο σημερινό σύστημα και αυτή παραδίδεται στους χοντρά επιδοτούμενους μεγαλοκαρχαρίες που λυμαίνονται και αυτό το πεδίο. Κατά τρίτον παρουσίασε ένα πρότυπο παιδείας με «διά βίου παιδεία. Εκπαιδευτικές διαδικασίες για πάντα και παντού», στο πλαίσιο ακριβώς της ευρωενωσιακής ψευτοκατάρτισης, επί πληρωμή ημιμάθειας και «ευελφάλειας» κάθε κακοπληρωμένου, ανασφάλιστου ημιαπασχολούμενου.

Ως τέταρτο στόχο υπερασπίστηκε το κράτος πρόνοιας, όπως όμως τα κόμματα του ευρωμονόδρομου το προσδιορίζουν. Δηλαδή, ένα κοινωνικό δίκτυο που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους, απλά για ένα «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης». Και απέναντι στη σήψη και διαφθορά που γεννά και αναπαράγει το σύστημα, υποσχέθηκε ως πέμπτο «εθνικό στόχο» του ΠΑΣΟΚ ένα «παραγωγικό ευνομούμενο κράτος», «απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών. Κατά το ΠΑΣΟΚ ένας καλύτερος καπιταλισμός, «ηθικός», είναι εφικτός.

Εξάλλου, με αφορμή τη νέα απόδραση Παλαιοκώστα, στο ΠΑΣΟΚ ξαναζητούν παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, λέγοντας ότι ο τόπος χρειάζεται νέα κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι τις ειδήσεις με τα πλάνα της απόδρασης «κάθε συνετός και υπεύθυνος άνθρωπος που θα βρισκόταν στη θέση του κ. Καραμανλή, δε θα τις παρακολουθούσε πλέον ως πρωθυπουργός».

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου - όπως διέρρεαν από το ΠΑΣΟΚ - σε σύσκεψη με συνεργάτες του, χαρακτήριζε τους κυβερνώντες της ΝΔ ανίκανους κι επικίνδυνους. Οτι διαλύουν θεσμούς και κράτος ως αποτέλεσμα της πελατειακής και μικροκομματικής τους νοοτροπίας. Οτι η χώρα διασύρεται «αλλά με βαρύτατες συνέπειες για την οικονομία μας, την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές». Και τέλος «όσο μένουν τόσο ζημιά κάνουν».

Αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ενόψει των ευρωεκλογών φαίνεται να έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή(;) τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου, που αποτυπώνεται στην «Εποχή» της περασμένης Κυριακής.

Ανυπόγραφο άρθρο στρέφεται εναντίον της ΚΟΕ αλλά και του ΣΥΝ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την πρόταση της ΑΚΟΑ να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου η Κ. Κούνεβα.

Συγκεκριμένα, γράφεται σχετικά με κείμενο της ΚΟΕ που δημοσιεύτηκε στη δική της εφημερίδα: «Το κείμενο της ΚΟΕ, εν πολλοίς αντισυντροφικό ή και εχθρικό κατά της ΑΚΟΑ, περιείχε φράσεις από το όχι καλύτερο παρελθόν για την αριστερά: "πολιτική κρεοπωλείου", "καψίματα", "παζαρέματα", "πολιτικάντικο παιχνίδι". Επίσης κορυφαίο στέλεχος του Συνασπισμού θεώρησε σωστό να συνυπογράψει ερωτήσεις δημοσιογράφων περί... αντιαισθητικής πρότασης ή να διατυπώσει σκέψεις ότι η πρόταση της ΑΚΟΑ κάνει κακό στο κίνημα αλληλεγγύης! Οι δημόσιες αυτές προσεγγίσεις ήταν σε σαφή απόσταση από τις συνετές και ψύχραιμες τοποθετήσεις, των δύο εκπροσώπων του Συνασπισμού στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Και παρακάτω αναφέρεται ότι «η πολεμική της ΚΟΕ - που εμφανίζεται ως τιμητής - υπερβαίνει κατά πολύ την ενεχόμενη ή και εύλογη κριτική. Ξεχνούν άλλωστε ότι η πρόταση της ΑΚΟΑ δε διατυπώθηκε αποκλειστικά από την ΑΚΟΑ. Τόσο ο Αλέκος Αλαβάνος αλλά και ο ίδιος ο Ρ. Ρινάλντι από την ΚΟΕ, στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προτείνει και μάλιστα υποστηρίξει ότι είναι θαυμάσια ιδέα η υποψηφιότητα της Κ. Κούνεβα».

Ενώ σε ό,τι αφορά στο χαρακτηρισμό της πρότασης ως «αντιαισθητικής», η «Εποχή» αναρωτιέται «τι είναι οι αριθμητικές πράξεις του 1,3,5 - 2,4,6, που αφορά, κυρίως, την κομματική επετηρίδα του Συνασπισμού;».

Η «Εποχή» δημοσιεύει και το άρθρο της ΚΟΕ όπου χρεώνονται στην ΑΚΟΑ μεθοδεύσεις άκομψες, «στενόχωρη διαχείριση του θέματος» που «θα χρεωθεί συνολικά στο ΣΥΡΙΖΑ», ακόμα της χρεώνεται επιπολαιότητα, «νευρικές κινήσεις», «καψίματα προτάσεων» και «διάφορα παζαρέματα». Το άρθρο καταλήγει «αποκλειστική ευθύνη έχει η ΑΚΟΑ που, παρακάμπτοντας διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ με λαϊκίστικο και ψηφοθηρικό τρόπο. Οι σκοπιμότητες αλλά και η πολιτική του κρεοπωλείου δημιουργούν προβλήματα στο προχώρημα του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ανακοίνωση - απάντησή της η ΑΚΟΑ αναφέρει «ακόμη κι αν θέλουμε - που δε θέλουμε - θα ήταν αδύνατο να υπερβούμε σε αντισυντροφικότητα, βαναυσότητα, αντισυμμαχικό πνεύμα και βαρείς χαρακτηρισμούς την εις βάρος της ΑΚΟΑ επίθεση της ΚΟΕ».

Δημοσκοπήσεων συνέχεια...

«Συσπείρωση» του δικομματισμού, παρά το γεγονός ότι το «έργο» αποδοκιμάζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης», καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό του «Μέγκα».

Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση, που διεξήχθη στο διάστημα 19, 20, 21 και 23 Φλεβάρη σε δείγμα 1.400 ατόμων, το 68,3% αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και το 62,8% το «έργο» του ΠΑΣΟΚ. Επίσης το 60,3% κρίνει αρνητική την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ είναι 57,1%. Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε πιο αποτελεσματικά την κρίση», το 37% απαντά μια κυβέρνηση της ΝΔ, το 36,1% κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ καμία από τις δύο απαντά το 21,3%. Στο ψευτοδίλημμα που τίθεται για τις δύο προτάσεις των δύο μονομάχων, το 51,8% τάσσεται υπέρ της πρότασης του Κ. Καραμανλή για «συναίνεση» όλων για την αντιμετώπιση της κρίσης και το 36,3% υπέρ της πρότασης του Γ. Παπανδρέου για πρόωρες εκλογές. Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες συγκεντρώνοντας 33,6% έναντι 29,4% της ΝΔ, 7,7% του ΚΚΕ, 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ, 5,7% του ΛΑ.Ο.Σ, 3% των Οικολόγων. Η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10%. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 22-26 Γενάρη τα ποσοστά είχαν ως εξής: ΠΑΣΟΚ 31,7%, ΝΔ 28,1%, ΚΚΕ 7,7%, ΣΥΡΙΖΑ 8%, ΛΑ.Ο.Σ 5,7%, Οικολόγοι 3%. Στη λεγόμενη παράσταση νίκης. το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 55,2% έναντι 31,2% της ΝΔ.

Επίσης, σε δημοσκόπηση της εταιρείας «Palmos Analysis», για λογαριασμό του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», και αφορά στην Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

Στην Α' Θεσσαλονίκης: ΝΔ 21,1%, ΠΑΣΟΚ 27%, ΚΚΕ 9,8%, ΣΥΡΙΖΑ 6,4% ΛΑ.Ο.Σ 5%, Οικολόγοι Πράσινοι 4,8%. Να θυμίσουμε πως τα αντίστοιχα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2007 ήταν: ΝΔ 37,38%, ΠΑΣΟΚ 34,63%, ΚΚΕ 10,31%, ΣΥΡΙΖΑ 6,12%, ΛΑ.Ο.Σ 6,22%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,72%.

Στη Β' Θεσσαλονίκης: ΝΔ 28,2%, ΠΑΣΟΚ 28,9%, ΚΚΕ 8,3%, ΣΥΡΙΖΑ 3,4%, ΛΑ.Ο.Σ 5,2%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,6%. Εδώ τα αντίστοιχα ποσοστά στις εκλογές του 2007 ήταν: ΝΔ 44,82%, ΠΑΣΟΚ 33,77%, ΚΚΕ 8,14%, ΣΥΡΙΖΑ 4,14%, ΛΑ.Ο.Σ 5,35%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,12%.

ΚΚΕ
Εγγυήσεις στους επιχειρηματίες, δημαγωγία στο λαό

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου σημειώνεται:

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε απλόχερα εγγυήσεις στους επιχειρηματίες και μοίρασε μπόλικη δημαγωγία στο λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ