ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2000
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες την ημέρα της «Καταστροφής»

Τις σκληρότερες συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων έζησαν τα παλαιστινιακά εδάφη

Παραιτήθηκε, αφήνοντας αιχμές κατά της παλαιστινιακής ηγεσίας, ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής

Διαδηλωτές προσπαθούν να φυλαχτούν από τις σφαίρες των ισραηλινών στρατευμάτων

Associated Press

Διαδηλωτές προσπαθούν να φυλαχτούν από τις σφαίρες των ισραηλινών στρατευμάτων
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Εικόνες του παρελθόντος θύμισαν, χθες, τα παλαιστινιακά εδάφη, που έγιναν μάρτυρες των χειρότερων συγκρούσεων των τελευταίων χρόνων ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες. Διόλου αμελητέος είναι ο απολογισμός, με δύο νεκρούς και περισσότερους από 350 τραυματίες, εκ των οποίων δεκάδες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την τεταμένη ατμόσφαιρα δεν κατάφερε να απαλύνει η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να παραδώσει στην Παλαιστινιακή Αρχή τρία αραβικά χωριά στην περίμετρο της Ιερουσαλήμ. Από την οργή των διαδηλωτών δε «γλίτωσε» ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία κατηγορούν κορυφαία στελέχη της, εμμέσως, για «διπλό παιχνίδι» στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Πολύωρες ήταν οι συγκρούσεις, που δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από κανονική μάχη, στα περίχωρα των πόλεων Ραμάλα, Τζενίν και Νάμπλους, χθες το πρωί. Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου για την ημέρα «Al Naqba», την ημέρα της καταστροφής όπως ονομάζουν οι Παλαιστίνιοι την επέτειο της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους στις 15 Μάη 1948, χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζα.

Τα σφοδρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη Ραμάλα, όπου οι διαδηλωτές λιθοβόλησαν τον ισραηλινό στρατό και, σε κλάσματα δευτερολέπτου, Παλαιστίνιοι ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ κατά του ισραηλινού στρατού. Εκτός από τα δακρυγόνα και τις λαστιχένιες σφαίρες, αληθινά πυρά φαίνεται ότι ανταλλάχτηκαν και από τις δύο πλευρές, τόσο στη Ραμάλα, όσο και στην Τζενίν. Ενας Παλαιστίνιος αστυνομικός και ένας 18χρονος διαδηλωτής στη Νάμπλους έχασαν τη ζωή τους, ενώ τραυματίστηκαν εκατοντάδες διαδηλωτές και 9 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Τα χθεσινά επεισόδια είναι η συνέχεια των καθημερινών διαδηλώσεων που γίνονται, τις τελευταίες ημέρες, στα παλαιστινιακά εδάφη, με βασικό αίτημα την απελευθέρωση των εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Παρά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, μέχρι χθες, θεωρούνταν δεδομένη η παρέμβαση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, έτσι ώστε να αποφευχθεί η όποια κλιμάκωση των συγκρούσεων. Εντούτοις, ο Παλαιστίνιος ηγέτης απέφυγε την όποια παρέμβαση, παραμένοντας, προφανώς, ιδιαίτερα απασχολημένος με τα προβλήματα που έχουν προκύψει ανάμεσα στους συνεργάτες του.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι τρεις παλαιστινιακές πόλεις μετατρέπονταν σε πεδίο μάχης, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο υπέβαλλε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για τις μυστικές συνομιλίες που διεξήγαγε, την περασμένη εβδομάδα, στη Στοκχόλμη, ο Πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου Αχμέντ Κορέι με Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας. Ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί να διχάσει τους Παλαιστινίους, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για τη στάση του Γιάσερ Αραφάτ.

«Σιγήν ιχθύος» τήρησε, από την πλευρά της, όσον αφορά στα επεισόδια, η ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ φάνηκε ιδιαίτερα απορροφημένος στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την έγκριση της Κνεσέτ για την παράδοση 3 αραβικών χωριών στην Παλαιστινιακή Αρχή. Εχοντας λάβει τη θετική γνωμοδότηση του υπουργικού συμβουλίου (με 15 ψήφους υπέρ και 6 κατά), ο Μπάρακ τόνιζε, τόσο απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, όσο και προς τους υπερορθόδοξους εβραίους συγκυβερνώντες του, ότι «το Ισραήλ οφείλει να πληρώσει τίμημα για την ειρήνη», συμπληρώνοντας ότι η παράδοση των χωριών Αμπού Ντις, Ιζαριέχ και Σαουαχράχ - α - Σχαρκίεχ, που βρίσκονται στην περίμετρο της Ιερουσαλήμ, ενδυναμώνει την ισραηλινή κυριαρχία στην Ιερή Πόλη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δίκες ντροπής

Τρία πρώην μέλη του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (της ΓΛΔ) δικάζονται από τις 9 του Μάη από το 32ο Τμήμα του ορκωτού δικαστηρίου του Βερολίνου. Η δίκη, με ενδιάμεσες διακοπές, πρόκειται να διαρκέσει ως τις 27 του Ιούνη. Οι δικαζόμενοι είναι ο καθηγητής Χέρμπερτ Χέμπερ, ο Ζίγκφριντ Λόρεντς και ο δρ. Χανς-Γιοάζιμ Μπέμε. Παραπέμφθηκαν με την κατηγορία ότι ως μέλη του ΠΓ «συμμετείχαν αποφασιστικά στη συνέχιση της διατήρησης των εγκαταστάσεων παρεμπόδισης διαφυγής στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου» και ότι με αυτό τον τρόπο «ευθύνονται ότι τουλάχιστο επιδοκίμασαν το φόνο επιθυμούντων να φύγουν, με τη χρήση όπλων στα σύνορα».

Στους τρεις πολιτικούς, από τους οποίους ο Χέμπερ και ο Λόρεντς είναι 69 ετών και ο Μπέμε 70, επιρρίπτεται επίσης ευθύνη ότι «στη διάρκεια που ήταν μέλη του ΠΓ παρέλειψαν να ενεργήσουν για τον εξανθρωπισμό του συνοριακού καθεστώτος και έτσι να αποφευχθούν θάνατοι και τραυματισμοί φυγάδων».

Οι κατηγορίες αυτές δε διαφέρουν ουσιαστικά από τις κατηγορίες κατά του Εριχ Χόνεκερ και άλλων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας της ΓΛΔ, όπως επίσης κατά των κατηγορούμενων στην πρώτη δίκη, πρώην μελών του ΠΓ (Κρεντς, Κλάιμπερ, Σαμπόφσκι).

Οπως παρατηρούσε η εφημερίδα «Νόιες Ντόιτσλαντ» τη μέρα της έναρξης της δίκης (9 Μάη), στις προηγούμενες δίκες δε λήφθηκε καθόλου υπόψη ότι τα μέτρα στα σύνορα μεταξύ των τότε χωριστών δύο τμημάτων του Βερολίνου και των δύο γερμανικών κρατών δεν υπαγορεύτηκαν μόνο ή κυρίως από τη ΓΛΔ αλλά από τη Σοβιετική Ενωση και ολόκληρο το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η ίδια εφημερίδα διατυπώνει την απορία γιατί άρχισε η δίκη, ενώ αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο έχουν προσφύγει οι καταδικασθέντες με τις ίδιες κατηγορίες, Κρεντς, ο υπουργός Αμυνας της ΓΛΔ Χάιντς Κέσλερ και άλλοι στρατηγοί. Αυτό ο Χανς Μόντρο, προτελευταίος πρωθυπουργός της ΓΛΔ και τώρα επίτιμος πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ, με δήλωσή του το χαρακτηρίζει «παράλογο και σκανδαλώδες».

Ο ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων ζήτησε τον τερματισμό της δίκης γιατί οι κατηγορίες αντιτίθενται στις γενικά αναγνωρισμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου για ασυλία των αξιωματούχων ενός ξένου κράτους και γιατί με τη δίκη παραβιάζονται αρκετές νόρμες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον τερματισμό της δίκης και την παύση της δίωξης κρατικών και κομματικών υπεύθυνων της ΓΛΔ ζήτησε και ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ Λόταρ Μπίσκι, τονίζοντας ότι αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο.


Θανάσης Βόρειος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τοπικές εκλογές

Σε δύο γερμανικά κρατίδια διεξήχθησαν την Κυριακή εκλογές. Στο μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (18 εκατομμύρια κάτοικοι), έγιναν βουλευτικές εκλογές και στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας εκλογές για τα νομαρχιακά, τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια.

Τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (ΒΡ-Β) έχουν ως εξής:

Πρώτο κόμμα με 43% των ψήφων αναδείχτηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), χάνοντας όμως 3% περίπου των ψήφων σε σύγκριση με το 1995. Δεύτερο κόμμα αναδεικνύεται η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) με 37% των ψήφων, διατηρώντας ουσιαστικά την εκλογική της δύναμη του 1995. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν γύρω στο 7% των ψήφων, χάνοντας τρεις μονάδες σε σύγκριση με το 1995. Επιτυχία σημείωσαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) που ανέβασαν το ποσοστό τους από 4,4% σε 10% περίπου. Το ΚΟΔΗΣΟ συγκέντρωσε 1,1% και οι ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι 1,2%. Τη νέα κυβέρνηση θα αποτελέσει πάλι το SPD μάλλον με τους Πράσινους, όπως μέχρι τώρα.

Μια εικόνα για την κατάσταση στη ΒΡ-Β δίνουν τα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν:

Το κρατίδιο έχει, σε σύγκριση με τα άλλα της Δυτικής Γερμανίας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (μέσος όρος 10,1% - μάλιστα σε ορισμένες πόλεις της περιοχής του Ρουρ το ποσοστό πλησιάζει το 20%). Σύμφωνα με δημοσκόπηση λίγο πριν τις εκλογές, η ανεργία απασχολεί και ανησυχεί το 71% από τους ερωτηθέντες εκλογείς. Η μαζική ανεργία προήλθε βασικά από το κλείσιμο πολλών ανθρακωρυχείων και χαλυβουργείων και οι νεοϊδρυθέντες τα τελευταία χρόνια κλάδοι προσφοράς υπηρεσιών, τηλεπικοινωνίας και τα μίντια δεν μπόρεσαν να ισοφαρίσουν τη μεγάλη απώλεια θέσεων στα ανθρακωρυχεία και χαλυβουργεία. Αναφέρεται ότι μόνο στα ορυχεία λιθάνθρακα έχασαν την τελευταία 20ετία πάνω από 100.000 ανθρακωρύχοι τη θέση εργασίας τους και ανάλογη είναι η απώλεια στα χαλυβουργεία. Από το 1966 ο πρωθυπουργός της ΒΡ-Β είναι σοσιαλδημοκράτης. Από τα 34 αυτά χρόνια το SPD κυβέρνησε μόνο του επί δεκαπέντε χρόνια, 14 χρόνια με τη βοήθεια του FDP και από το 1955 με τη βοήθεια του επίσης μικρού συνεταίρου - του κόμματος των Πρασίνων.

Ο προχθεσινός «νικητής» των εκλογών Βόλφγκανγκ Κλέμεντ κυβερνάει από το 1998 και είναι διάδοχος του επίσης σοσιαλδημοκράτη Γιοχάνες Ράου, τωρινού προέδρου της Γερμανίας.

Στη Θουριγγία το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα είναι η Χριστιανοδημοκρατία (CDU) με δεύτερο το ΚΟΔΗΣΟ και τρίτο το σοσιαλδημοκρατικό (SPD). Οπως άλλα ανατολικογερμανικά κρατίδια (πρώην ΓΛΔ) έτσι και η Θουριγγία παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό ανεργίας και στα πλαίσια των μέτρων οικονομίας κλείνουν σχολεία, μειώνονται τα κρεβάτια στα νοσοκομεία και από το 2004 η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, γιατί θα σταματήσει η κρατική ενίσχυση από το λεγόμενο «κονδύλι αλληλεγγύης». Με ενδιαφέρον αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τους πρώτους δημάρχους στις μεγάλες πόλεις Ερφούρτη, Βαϊμάρη, Αϊζεναχ, Ιένα, Ζουλ και Γκέρα.


Θανάσης Βόρειος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΟΔΗΣΟ
Νέα ηγεσία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μια γυναίκα είναι η μοναδική υποψήφια για την ηγεσία του Κόμματος του Δημοκρατικού Κόμματος, PDS. Πρόκειται για την 45χρονη Γκάμπι Τσίμερ από τη Θουριγγία, της οποίας η υποψηφιότητα κατατέθηκε χτες από την ηγεσία του, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος το οποίο είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη.

Η εκλογή νέας ηγεσίας και η παρεπόμενη κρίση ηγεσίας ήρθε μόλις τον περασμένο μήνα, όταν τόσο ο πρόεδρος Λόταρ Μπίσκι όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του PDS και πιθανολογούμενος επόμενος ηγέτης του κόμματος δήλωσαν ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν από την ηγεσία, μετά τη σύγκρουσή τους με την πλειοψηφία των στελεχών για την πορεία του κόμματος. Εντούτοις, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η Τσίμερ, που ήταν κυβερνητικό στέλεχος στη βιομηχανική πόλη Ζουλ στη ΓΛΔ, θεωρείται θιασώτης των απόψεων Γκίζι - Μπίσκι για τον «εκσυγχρονισμό» του κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ