ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μέτρα θωράκισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Μέτρα για τη θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου που συνοδεύονται από προτάσεις για την παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης, καμουφλαρισμένα πίσω από τη χορήγηση επιδομάτων πτωχοκομείου, παρουσίασε χτες το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα η «πορεία της οικονομίας - προτάσεις του ΠΑΣΟΚ», τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησαν σε ένα μπαράζ δεσμεύσεων για την παροχή οικονομικών ενισχύσεων και κινήτρων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε πλήρη σύμπλευση με τις ευρωενωσιακές επιλογές και στην ίδια ρότα με την εφαρμοζόμενη πολιτική, παρουσίασαν μια δέσμη μέτρων που στοχεύει στη μεταφορά των βαρών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λ. Κατσέλη, αφού κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης με επικοινωνιακούς όρους και την ανακοίνωση αποσπασματικών μέτρων», παρουσίασε μια σειρά προτάσεων στήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

-- «Ενίσχυση της κεφαλαϊκής επάρκειας των τραπεζών μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου».Ο,τι δηλαδή και η κυβέρνηση της ΝΔ με την παροχή του πακέτου των 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες.

-- Δρομολόγηση νέων «έργων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με σύνθετα έργα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου». «Προώθηση μικρών και μεγαλύτερων έργων μέσω ΟΤΑ, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων».Δηλαδή την παροχή «ζεστού χρήματος» στους επιχειρηματίες από τον κρατικό προϋπολογισμό.

--«Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρονών για 4 χρόνια». «Προγράμματα εργασιακής εμπειρίας 6 μηνών στον ιδιωτικό τομέα για νέους που έχουν τελειώσει το λύκειο ή έχουν πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ». «Εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη των ανέργων».Προτάσεις, δηλαδή, που παραδίδουν σαν φτηνό εργατικό δυναμικό στα χέρια της εργοδοσίας νέους ανθρώπους, ενισχύοντας το καθεστώς της μερικής απασχόλησης και της «ημιανασφάλιστης εργασίας».

-- Χορήγηση επιδομάτων πείνας για την «ενίσχυση των ασθενέστερων» μέσα από ένα επίδομα «θέρμανσης» και ένα δεύτερο «αλληλεγγύης», που αντιστοιχεί σε 68 λεπτά του ευρώ τη μέρα για κάθε μέλος μιας τετραμελούς οικογένειας, με εισόδημα μέχρι 10.500 ευρώ.

-- «Χορήγηση του ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 δικαιούχους».Την ίδια ώρα που εκατομμύρια συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της επίσημης φτώχειας, το ΠΑΣΟΚ αντί για ουσιαστικές αυξήσεις, προτείνει νέα ψίχουλα.

Αυτές τις αντιλαϊκές και αντεργατικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, η Λ. Κατσέλη τις χαρακτήρισε «κωδικοποιημένες προτάσεις που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα αντιμετώπισης του οικονομικού αδιεξόδου», αποφεύγοντας φυσικά να αναφέρει τα συμφέροντα ποιας τάξης προασπίζουν.

  • Επίθεση με μπογιές από ομάδα αγνώστων ατόμων δέχτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έξω από τα νέα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Ναυαρίνου, στα Εξάρχεια.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Υποδαυλίζουν την εκλογολογία

Συνεχίζουν να πυροδοτούν, με καθημερινές δηλώσεις στελεχών τους, την εκλογολογία κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, αν και επίσημα την ξορκίζουν και την αποδοκιμάζουν.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να καταγγέλλει την εκλογολογία ως υπονομευτική του κυβερνητικού έργου και της «πολιτικής σταθερότητας», ενώ επιχειρεί να πείσει ότι οι «παροχές» - ψίχουλα δε συνδέονται με σχεδιασμούς για πρόωρες εκλογές πριν ή μαζί με τις ευρωεκλογές. Ανεπίσημα πάντως κυβερνητικά στελέχη «δείχνουν» με νόημα ότι κλείνει η «ψαλίδα» στα τελευταία γκάλοπ χάρη στις «πρωτοβουλίες» που πήρε η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, από τη μια δε σχολίασε «το κλείσιμο της ψαλίδας» αλλά από την άλλη φρόντισε να επισημάνει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η κυβέρνηση να πηγαίνει μπροστά το έργο της προς όφελος των Ελλήνων πολιτών». Την εκλογολογία αποδοκίμασε ο Δημ. Αβραμόπουλος δηλώνοντας ότι «μόνο ζημιά προκαλεί και δημιουργεί κλίμα πολιτικής ρευστότητας, ό,τι το χειρότερο γι' αυτήν την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, όπου η σταθερότητα είναι προϋπόθεση».

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ υπερακοντίζει σε εκλογολογία, υποστηρίζοντας ότι ήδη η χώρα βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Στο πνεύμα αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χτες ότι το ΠΑΣΟΚ «ζητάει εκλογές» και πρόσθεσε ότι αφού «η ΝΔ επέλεξε την παραγραφή, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως προϋπόθεση να μην παραγραφούν αδικήματα, αυτό σημαίνει ότι έχει αρθεί και αυτή η προϋπόθεση» και μπορούμε να πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, είπε στο «Κρήτη ΤV» ότι «η χώρα τυπικά έχει από τις 7 Ιανουαρίου εισέλθει σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο στην οποία την έβαλε ο κ. Καραμανλής με τις αποφάσεις του από τότε και μετά». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μπορεί να είναι και διπλές (σ.σ. με τις ευρωεκλογές), μπορεί να έρθουν και λίγο νωρίτερα. Μπορεί να έρθουν από ένα τυχαίο γεγονός ανά πάσα στιγμή». Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να πάει για εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή την άνοιξη του 2010. «Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε για εκλογές», είπε στο κρατικό ραδιόφωνο, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η «εναλλακτική πορεία»...

«Οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές κυβερνήσεις έφεραν την κρίση. Οι σοσιαλιστικές θα φέρουν τη λύση. Παράδειγμα είναι η αποδοχή από τη συντηρητική Ευρωπαϊκή Ενωση του πλαισίου προτάσεων Μπράουν. Σηματοδοτεί μια στροφή (...) Δείχνει ότι υπάρχει και ότι υπήρχε εναλλακτική πορεία (...) Μια νέα συμφωνία εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Αναδεικνύει την ανάγκη μιας ευνομούμενης πολιτείας, που βάζει την αγορά, αλλά και το κράτος, στην υπηρεσία του πολίτη, και όχι τον πολίτη στην υπηρεσία της αγοράς κι ενός πελατειακού και αυταρχικού κράτους». Αυτά διαλαλούσε και υποστήριζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της «σοσιαλιστικής διεθνούς» Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής στις 31 Οκτώβρη, κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και η πολιτική της κυβέρνησης». Τότε ο Γ. Παπανδρέου εξυμνούσε το «σοσιαλδημοκρατικό» μοντέλο που δήθεν είναι απέναντι στο «νεοφιλελεύθερο» (που, όπως υποστηρίζει, ευθύνεται για την κρίση) και εξυμνούσε την απόφαση του ομοϊδεάτη του Γκ. Μπράουν να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας με πακτωλό δισεκατομμυρίων λιρών που θα στήριζαν την «πραγματική οικονομία».

Σχεδόν τρεις μήνες μετά, η κυβέρνηση του «εργατικού» Γκ. Μπράουν, αφού πρώτα πρόσφερε «ζεστό χρήμα» σε τράπεζες και επιχειρήσεις, μελετά και ετοιμάζεται να προωθήσει τριήμερη εργάσιμη βδομάδα και αντίστοιχη περικοπή μισθών των εργαζομένων, με πρόσχημα την ...αντιμετώπιση των απολύσεων. Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, προασπίζοντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών ομίλων, σπεύδει να τσακίσει εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους «ανταγωνιστικότητας» για το μεγάλο κεφάλαιο εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μειώνοντας μισθούς και ώρες εργασίας.

Αυτή είναι η «ευνομούμενη πολιτεία» που οικοδομούν οι σοσιαλδημοκράτες. Η «εναλλακτική πορεία», που υπόσχεται σε κάθε ευκαιρία ο Γ. Παπανδρέου. Μια «εναλλακτική πορεία», που, όπως στη Βρετανία έτσι και στην Ελλάδα, όπως κατά καιρούς την έχει παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου, συνοδεύεται από τη στήριξη με οικονομικά κίνητρα και φτηνό εργατικό δυναμικό των τραπεζών και των μεγαλοεπιχειρηματιών με ταυτόχρονη επέλαση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. «Ρευστότητα» στις τράπεζες και «επιδοτούμενες θέσεις "ημιανασφάλιστης" εργασίας» είναι η βάση, πάνω στην οποία θέλει να οικοδομήσει τη «νέα κοινωνική συμφωνία» με τα λαϊκά στρώματα το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια γραμμή, κινείται και η ΝΔ. Τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μπράουν πιθανά θα τις υιοθετήσει και η κυβέρνηση Σαρκοζί, όπως ακολούθησε και το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών.

Ως γνήσιοι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου πράττουν το αυτονόητο: Προασπίζουν τα συμφέροντα της τάξης τους. Είτε ακολουθώντας «νεοφιλελεύθερες» είτε «σοσιαλδημοκρατικές» συνταγές, στο στόχαστρο θα έχουν πάντα τους εργαζόμενους. Ο καπιταλισμός δε «διορθώνεται» προς όφελος της εργατικής τάξης, όποιο «προσωπείο» και αν φορέσει. Τα λαϊκά στρώματα έχουν μόνο μια επιλογή, την ανατροπή του...


Π. Θ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλλα λόγια, ίδια πολιτική

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνεται σχετικά με τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την κρίση:

«Οι προτάσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την κρίση διατυπώνουν με άλλα λόγια την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτά που προτείνει και το ΠΑΣΟΚ είναι μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, μέτρα περιορισμού ακόμα πιο πολύ του εισοδήματος και των δικαιωμάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" έχουν κοινή στρατηγική, που εκτός των άλλων συμβάλλει στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης».

ΚΚΕ
Η εκλογολογία είναι αποπροσανατολισμός

Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκλογολογία:

«Η εκλογολογία είναι αποπροσανατολισμός. Ο λαός πρέπει να δυναμώσει την πάλη του κατά του "ευρωμονόδρομου" και των κομμάτων του, να αλλάξει το συσχετισμό υπέρ του ΚΚΕ, στο κίνημα και στις εκλογές, όποτε γίνουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ