ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
Σελ. /40
Μπλόκο σ' όλο το σύστημα

Ωσπου να λαλήσουμε εντελώς, ας το απολαύσουμε.

Εχουμε, λοιπόν, σοβιετικό σύστημα εκπαίδευσης και δεν το γνωρίζαμε. Κάποιος παλιότερα είχε πει πως είμαστε και η τελευταία σοσιαλιστική χώρα στην Ευρώπη. Μ' αυτό το δεδομένο, δεν ξενίζει το πρόγραμμα του ΣΥΝ για έναν «προσιτό καπιταλισμό», όπου σε κάποιο δημόσιο χώρο - στο παρκάκι της γειτονιάς; - θα κυκλοφορούν αγαθά «αποεμπορευματοποιημένα».

Οπως πάει το πράγμα, θα μείνει μόνος του ο μέγας τζογαδόρος, ο Σόρος, να μιλάει ευθέως για καπιταλισμό με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Προς το παρόν, βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή, όπου ένας καθαρόαιμος αστός εξανίσταται με το παράδοξο του δίκιου που υπάρχει σ' έναν αγώνα. Λαθροχειρεί, βέβαια, παρουσιάζοντας την αστική δικτατορία ως δημοκρατία, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο. Το κύριο - κρίσιμο που θέλει να πλασάρει είναι η θεοποίηση του παζαριού. Γιατί στο παζάρι ο αστός έχει το πάνω χέρι. Εχει στα χέρια του τα μέσα παραγωγής και παζαρεύει από θέση ισχύος την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης. Συμβαίνει αυτό και στον αγροτικό χώρο, εκεί που την πλειονότητα της γης κατέχουν λίγοι.

Γι' αυτό και διαμαρτύρεται η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δικαίως καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δε λέει την αλήθεια στους αγρότες: Οτι για να αναπτυχθεί σωστά ως μονοπωλιακός ο καπιταλισμός πρέπει να πάψουν να είναι πολλοί οι μικροϊδιοκτήτες γης που βγάζουν ίσα τα προς το ζην και να επιτρέψουν στον καπιταλισμό να τραβήξει το δρόμο του: Με τη γη στα χέρια λίγων και τους πολλούς εργάτες στη γη που τους μεγάλωσε.

Αλήθεια είναι πως το μέλλον περιέχει λιγότερους αγρότες, αλλά μεγαλύτερη παραγωγή - το επιτρέπει η τεχνολογία. Αυτό δεν είναι κακό. Κρίσιμο είναι ποιος κατέχει τη γη, ποιος οργανώνει την παραγωγή. Σε ποιον πάει το προϊόν. Τώρα, την ώρα που αυτοί μιλάνε για αναπτυγμένο καπιταλισμό, είναι που εμείς, ακόμα περισσότερο, πρέπει να μιλήσουμε για κολχόζ και σοβχόζ!

Αλήθεια, πού είναι αυτοί που μιλούσαν για κρίση του «καπιταλισμού καζίνο»; Η «Texas Instruments», η εταιρεία που παράγει τα chips των υπολογιστών, είναι στις διαρκώς κερδοφόρες. Απολύει, όμως, 3.400. Γιατί; Για να εμφανίσει ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία και να αυξήσει κι άλλο την τιμή της μετοχής της. Ενόψει, λέει, προβλεπόμενης μείωσης των πωλήσεων, μειώνει τώρα τους εργάτες, που σημαίνει λιγότεροι θα παράγουν περισσότερο. Αυτό που χτυπιέται στην κρίση είναι η τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης. Τώρα, λοιπόν, είναι ο καιρός για οικονομολόγους που σέβονται τον εαυτό τους να δείξουν τι συμβαίνει. Τώρα είναι ο καιρός να μπουν στην άκρη όλοι οι έμποροι. Ειδικά όσοι εμπορεύονται την ίδια τη συνείδησή τους.

Για σκέψου: Αν δίπλα στους αγρότες αποφάσιζαν να κατέβουν οι εργάτες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, στην Κοζάνη και τη Φλώρινα; Οχι για αλληλεγγύη στους αγρότες, αλλά γιατί αυτός ο αγώνας αφορά στο ίδιο το ψωμί που τρώνε, στο ρούχο που φοράνε. Σκέψου πόσο φωτεινό θα ήταν αυτό το σκοτάδι...

Για σκέψου, ποια πένα θα τολμούσε να μιλήσει για «αντιδημοκρατικό δίκιο», όταν πλάι στους αγρότες είχαν κατέβει περισσότεροι εργάτες της πόλης;

Δε λέμε να κατέβουν στο πλευρό των αγροτών τα «λευκά κολάρα». Αλλά όλοι οι άλλοι έχουν σοβαρό λόγο να στηρίξουν αποφασιστικά αυτόν τον αγώνα. Τώρα που οι Εφιάλτες είναι γυμνοί, τώρα περισσότεροι πρέπει να σταθούν δίπλα στη γη, στα γεννήματά της, στους ανθρώπους της. Αυτοί είναι η ζωή μας. Κι εμείς παιδιά τους.

Τώρα πρέπει να αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες, που να μπλοκάρουν συνολικά αυτήν την πολιτική.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΛΑΛΗΣΕ ΝΑ ΛΑΛΗΣΕΙ

ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! «Η μετάβαση από το σημερινό σοβιετικό σύστημα σε ένα αποκεντρωμένο δεν είναι εύκολη. Θα δημιουργήσει προβλήματα πριν φέρει αποτελέσματα. Αλλά είναι το μοναδικό βήμα που μας απομένει. Εξάλλου, τα υπόλοιπα τα έχουμε δοκιμάσει και απέτυχαν» (για το εκπαιδευτικό σύστημα μιλάει ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣΙΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ: «Πρόγραμμα που επιδιώκει να εξυπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία είναι αυτό που θα καταθέσει ο ΣΥΝ (...) "στόχος μας δεν είναι να γίνει ξανά επίκαιρος ο κρατισμός, αλλά, αντίθετα, να διαμορφωθεί ένας δημόσιος χώρος ο οποίος θα είναι ικανός να οικειοποιείται πραγματικά τα συλλογικά αγαθά που θα επιστρέφονται στην κοινωνία καθιστώντας τα άμεσα προσιτά σε όλους"» (στην ΑΥΓΗ).

ΤΙ ΤΟΝ ΠΟΤΙΖΟΥΝ; «Μιλώντας στη ΝΕΤ ο πρόεδρος του ΣΥΝ (...) επέκρινε όσους δεν κάνουν κριτική στη ΝΔ "που κυβερνά χωρίς πρόγραμμα". Στο ΠΑΣΟΚ "το οποίο δεν παίρνει θέση στα μεγάλα διακυβεύματα του τόπου και δεν έχει πρόγραμμα" και στο ΚΚΕ "που είναι στο απυρόβλητο παρ' όλο που δεν έχει πρόγραμμα"» (στα ΝΕΑ).

«ΙΧΝΗ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ»; «Στην πολιτική, η ιστορία έχει διδάξει ότι μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας ενός πολιτικού φορέα κερδίζεται λόγω της συνέπειας των λόγων και των θέσεών του. Για παράδειγμα το ΚΚΕ, με το οποίο μπορεί θεωρητικά κάποιος να μη βρίσκει ούτε ένα σημείο συμφωνίας, εξασφαλίζει σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων του εξαιτίας της σταθερής γραμμής που ακολουθεί σε βασικά ζητήματα όπως πχ η απαίτηση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή ακόμη η αταλάντευτη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Συνασπισμό. Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (...) από καιρού εις καιρόν επιχειρεί κάποια ανοίγματα στη Χαριλάου Τρικούπη αποσκοπώντας ουσιαστικά να αποδείξει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εκείνο που αγνοεί το φλερτ (...) όταν πίσω από τις στροφούλες που κάνει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα διαφαίνονται ίχνη οπορτουνισμού τότε τα πράγματα αλλάζουν (...) αποφασίστε "σύντροφοι" τι θέλετε... Και θα σας χειροκροτήσουμε» (η Βούλα Κεχαγιά στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΛΕΙΣΤΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για να ανοίξουν τα σπίτια της αγροτιάς

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερημη χώρα

Η ΧΩΡΑ: Καζάνι που βράζει

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τα μπλόκα

ΤΑ ΝΕΑ: Γαλάζιες ρωγμές και μπλόκα διαρκείας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης

ΤΟ ΒΗΜΑ: Παζάρια στα μπλόκα

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ οι «σχέσεις» κυβέρνησης - αγροτών

ΕΘΝΟΣ: ΕΜΠΛΟΚΗ με το αγροτικό πακέτο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παρέμβαση ΕΕ για τα 500 εκατομμύρια ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ «ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΜΑΧΗΣ όλα τα κόμματα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 25.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

Η ΑΥΓΗ: Ασπίδα κοινωνικής αλληλεγγύης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κατεβάζει τον πήχυ το Χ.Α.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Βυθίστηκε όπως η πέτρα στη λίμνη»

«Η παγκόσμια οικονομία βυθίστηκε όπως η πέτρα στη λίμνη. Αυτό έγινε πλέον σαφές όταν δημοσιεύθηκαν οι στατιστικές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Οι επιπτώσεις για την ευημερία ήταν τεράστιες. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα ταμεία των πανεπιστημίων που διαχειρίζονται τις χορηγίες και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα έχασαν από 20% ως και 40% των περιουσιακών τους στοιχείων μέσα σε δύο μήνες και όλα αυτά προτού αποκαλυφθεί το σκάνδαλο Μέιντοφ των 50 δισ. δολαρίων» (ο Τζορτζ Σόρος με άρθρο στο ΒΗΜΑ).

Μόνο αποτυχία;

«Ισως να είναι το πρώτο Νταβός όπου ο καπιταλισμός αντιμετωπίζεται ευρέως ως αποτυχία, παρά σαν κάτι άξιο θαυμασμού» (ο Εθαν Καπστέιν, καθηγητής Οικονομικών στο γαλλικό επιχειρηματικό ίδρυμα Insead / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Καθυστερεί η αρπαγή της γης

«Ολοι γνωρίζουν ότι ο αγροτικός τομέας βαδίζει από αδιέξοδο σε αδιέξοδο και ότι οι πολιτικές ενίσχυσης των εισοδημάτων απλώς επιδεινώνουν τα προβλήματα. Η κυβέρνηση ευθύνεται για το γεγονός ότι ακολούθησε την πεπατημένη των μεγάλων υποσχέσεων και της μισής αλήθειας και γι' αυτό κρίνεται αυστηρά» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Σ' ένα άδικο σύστημα οι από κάτω έχουν πάντα δίκιο

«Στην Ελλάδα επικρατεί μια πρωτότυπη αντίληψη: οι κοινωνικοί αγώνες είναι εξ ορισμού δίκαιοι επειδή είναι αγώνες (...) βρίσκω αυτή την αντίληψη και βαθιά νοσηρή και απόλυτα αντιδημοκρατική. Νοσηρή, επειδή μετατρέπει την κοινωνία σε ρινγκ όπου όλοι συνεχώς πλακώνονται με όλους διότι όλοι (τελικώς) δίκιο έχουν. Αντιδημοκρατική, επειδή νομιμοποιεί τη διεκδίκηση πριν από τη διαπραγμάτευση, άρα υποθάλπει την αδιαλλαξία. Και η δημοκρατία είναι ακριβώς το αντίθετο: μια συνεχής διαπραγμάτευση στο όνομα μιας επιθυμητής συνδιαλλαγής» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ