ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Μέτρα για το κεφάλαιο

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

«Κρουνοί» εκατομμυρίων δολαρίων ξανανοίγουν σε Βρετανία και ΗΠΑ για την (υποτίθεται...) αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι πολιτικές χαράσσονται με γνωστά καπιταλιστικά εργαλεία που συντηρούν το καθεστώς ανασφάλειας για εργαζόμενους και ανέργους...

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας που ανέρχεται επισήμως στο 6% και θεωρείται η υψηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Αξιοσημείωτο, μεταξύ άλλων, το μέτρο ...πριμοδότησης της εργοδοσίας...

Σε γενικές γραμμές, το πακέτο μέτρων ανέρχεται σε περίπου 560 εκατ. ευρώ και αναμένεται να εφαρμοστεί τον Απρίλη. Ανάμεσα στ' άλλα, προβλέπεται:

  • Κάθε εργοδότης που θα προσλαμβάνει στην επιχείρησή του ανθρώπους που είναι άνεργοι πάνω από μισό χρόνο θα λαμβάνει «πριμ» 2.800 ευρώ.
  • Δημιουργία προγραμμάτων επιμόρφωσης, μαθητείας.
  • Νέα κίνητρα για τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ουάσιγκτον ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ζήτησε και επίσημα απ' τον απερχόμενο Τζορτζ Ου. Μπους να ζητήσει απ' το Κογκρέσο την αποδέσμευση του δεύτερου μισού των 700 δισ. για την κρίση. Ο Μπους είχε δηλώσει πως θα ζητήσει την αποδέσμευση των 350 δισ. δολαρίων μόλις του το ζητήσει ο Ομπάμα...

Την ίδια ώρα, στη Σεούλ γραφόταν ο επίλογος της διήμερης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Ασο. Οπως δήλωσε ο Ασο, «Νότια Κορέα και Ιαπωνία θα πρέπει να ηγηθούν της Ασίας για να προωθήσουν την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας και να συνεργαστούν για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος»... Ο οικοδεσπότης,(Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ - Μπακ) εξήρε, απ' την πλευρά του, τον Ιάπωνα ηγέτη, επειδή το Δεκέμβρη συμφώνησε σε διμερή ανταλλαγή συναλλαγματικών αποθεμάτων 30 δισ. δολαρίων, αποτρέποντας έτσι πιθανή κρίση με τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος στη Σεούλ...

Στο μεταξύ, η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης μετάλλων Ρίο Τίντο ανακοίνωσε πως θα ματαιώσει τα σχέδια αγοράς μεγάλου ορυχείου σιδήρου στο Κορούμπα της Βραζιλίας (συμφωνία ύψους 2,15 δισ. δολαρίων), επικαλούμενη «διεθνή οικονομική κρίση»...

Η νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία «Χιουντάι» (Hyundai) ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής έως 30% στα εργοστάσια που διατηρεί στη Ν. Κορέα, λόγω μειωμένης ζήτησης ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Φολκσβάγκεν» απ' την πλευρά της ανακοίνωσε ότι παρά τις αντιξοότητες πέρσι σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 0,7% σε σχέση με το 2007.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στην ... ιμπεριαλιστική γύρα ο αντιπρόεδρος του Ομπάμα

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Το Αφγανιστάν ήταν ο επόμενος σταθμός, μετά το Πακιστάν του νεοεκλεγέντος αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που πριν καν αναλάβει καθήκοντα, φρόντισε να δηλώσει την παρουσία και τις προθέσεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή, επισκεπτόμενος τη χώρα το Σάββατο και την Κυριακή. Χτες το βράδυ θα ήταν στο Ιράκ.

Οπως φρόντισε να επισημάνει σε δηλώσεις του ο Τζ Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν την ιμπεριαλιστική πολιτική και την κατοχή του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση την «πάλη ενάντια στην τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και τη διαφθορά», κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθενται να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα, καθώς όπως υποστήριξε το μέλλον της περιοχής όπου σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη «μας επηρεάζει όλους»...

Φυσικά, στις δηλώσεις του νέου Αμερικανού αντιπροέδρου δεν έγινε καμία αναφορά στο ρόλο των κατοχικών δυνάμεων και των εγκάθετων αξιωματούχων στο ναρκεμπόριο και το παιχνίδι της διαφθοράς στο Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ινδία, δηλώνοντας την «αλληλεγγύη» της χώρας του στην κυβέρνηση του Νέου Δελχί, αναφορικά με τις προσπάθειες «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», μετά και τις δολοφονικές επιθέσεις στη Βομβάη, που κόστισαν τη ζωή σε 170 ανθρώπους περίπου. Σε δηλώσεις του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται η δέσμευση και των δύο πλευρών να τιμήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την «τρομοκρατία»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Εξακολουθούν οι συλλήψεις με αφορμή την παραστρατιωτική - εθνικιστική οργάνωση της Εργκένεγκον, καθώς χτες το δικαστήριο της πόλης διέταξε την απαγγελία κατηγοριών και κράτηση ακόμα «δύο υπόπτων» για συμμετοχή στο δίκτυο που σύμφωνα με την κυβέρνηση σχεδίαζε την ανατροπή της με πραξικόπημα. Οι συλληφθέντες είναι ένας πανεπιστημιακός και ένας απόστρατος συνταγματάρχης.

ΡΩΜΗ.-- Ο γαλλο-ολλανδικός αερομεταφορέας «Air France - KLM» θα αγοράσει με το ποσό των 323 εκατομμυρίων ευρώ το 25% των μετοχών της νέας ιδιωτικοποιημένης «Αλιτάλια», σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa».

ΧΑΡΑΡΕ.-- Χαρτονόμισμα των 50 δισ. ζιμπαμπουέζικων δολαρίων κυκλοφόρησε χτες η Κεντρική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε. Το χαρτονόμισμα αρκεί για την αγορά μόλις τριών εφημερίδων...

ΧΑΓΗ.-- Εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου απήγγειλαν χτες κατηγορίες στον πρώην αντιπρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Ζαν Πιερ Μπέμπα για συστηματική χρήση του βιασμού σαν «όπλο πολέμου» απ' τους ένοπλους υποστηριχτές του το διάστημα 2002-03 και την υποστήριξη ανταρτών που δρουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες ξεσπιτώθηκαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τις τελευταίες μέρες περιοχές της κεντρικής επαρχίας Μάνιτσα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το «Κίνημα Χειραφέτησης του Δέλτα του Νίγηρα» (MEND) δημοσιοποίησε φωτογραφίες δύο Βρετανών που κρατά ομήρους απαιτώντας την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη τους, Χένρι Οκαχ.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ανώτερο δικαστήριο της Ν. Αφρικής αποφάσισε χτες τελικώς τη διεξαγωγή νέας δίκης έναντι του αρχηγού του ANC, Τζέικομπ Ζούμα, με τις κατηγορίες της διαφθοράς λίγες μόλις μέρες μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου το Σάββατο ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Μάρτη. Σε προεκλογική εκστρατεία του ANC, ο Ζούμα υποσχέθηκε μαζικές δημόσιες δαπάνες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ισχυρότερου κοινωνικού κράτους πρόνοιας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμπόδισαν και χτες τις προσπάθειες διάσωσης μετά το προχτεσινό ναυάγιο φέρι μπόουτ ανοιχτά του νησιού Σουλαβέσι στην Ινδονησία. Αγνοούνται τουλάχιστον 240 απ' τους επιβάτες, διασώθηκαν 33 και βρέθηκε μόλις ένα πτώμα. Τη μέρα του ναυαγίου επικρατούσε στην περιοχή τροπικός κυκλώνας που προκάλεσε κύματα τουλάχιστον έξι μέτρων.

ΗΠΑ
Επιμένει αποχωρώντας ο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Υπερασπιζόμενος την ακολουθούμενη πολιτική του, ο Τζορτζ Μπους, έδωσε χτες την τελευταία του συνέντευξη Τύπου πριν παραδώσει στις 20 Γενάρη την προεδρία της χώρας στον νεοεκλεγμένο Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.

Αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της απαξιωμένης εικόνας των ΗΠΑ στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της 8χρονης προεδρίας του, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα όπως το Γκουαντάναμο δημιούργησαν ένταση στο εσωτερικό και διεθνώς, ωστόσο υπεραμύνθηκε όλων των αποφάσεών του μετά την 11η Σεπτέμβρη. Του πολέμου στο Ιράκ, όπου πάνω από 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες και χιλιάδες Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί από την εισβολή το 2003. Χαρακτήρισε «σημαντική απογοήτευση» το γεγονός ότι δε βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής - πρόφαση για την εισβολή στο Ιράκ - και παραδέχτηκε ως λανθασμένο τον υπολογισμό που είχε κάνει πριν από πέντε χρόνια ότι η «αποστολή εξετελέσθη». Θεώρησε θετική την απόφασή του το 2007 να στείλει επιπλέον 30.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ αναρωτώμενος ωστόσο αν «η δημοκρατία θα επιζήσει» στο Ιράκ, ερώτημα «που θα είναι για τους μελλοντικούς Προέδρους» των ΗΠΑ.

Επανέφερε επίσης τον «εχθρό της τρομοκρατίας» ισχυριζόμενος ότι η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης στο αμερικανικό έδαφος είναι η μεγαλύτερη απειλή την οποία θα αντιμετωπίσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον, επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και στα περί «αυτοάμυνάς» του, την κάλεσε ταυτόχρονα για μια «διαρκή κατάπαυση του πυρός» σημειώνοντας ωστόσο ότι την ευθύνη γι' αυτήν έχει η «Χαμάς».

Επιπλέον, τόνισε ότι το Ιράν και η ΛΔ Κορέας - που τις έχει κατατάξει στον περιβόητο «Αξονα του Κακού» - παραμένουν επικίνδυνες. Σημειώνεται ότι η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμ» δημοσίευσε το Σάββατο ότι ο Τζ. Μπους δεν έδωσε τελικά το πράσινο φως για ένα προληπτικό χτύπημα στο Ιράν, αρνούμενος έτσι το αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης στα μέσα του Δεκέμβρη.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σφοδρές συγκρούσεις στις περιοχές των φυλών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε σφοδρές μάχες στις περιοχές των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν, που θεωρείται προπύργιο των «Ταλιμπάν» και έχει σταθεί αφορμή τόσο για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εκ μέρους του πακιστανικού στρατού, όσο και για πυραυλικές επιθέσεις αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων. Οι τελευταίες συγκρούσεις μεταξύ «ισλαμιστών ανταρτών» και κυβερνητικών στρατευμάτων του Πακιστάν, ξεκίνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες των παραστρατιωτικών πακιστανικών δυνάμεων, όταν περίπου 600 «ισλαμιστές μαχητές» επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του πακιστανικού στρατού στην περιοχή του Μόχμαντ, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Στις εν λόγω συγκρούσεις φέρονται να έχασαν τη ζωή τους και περίπου έξι στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ