ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Δεν πέρασε η μεθόδευση των μεγαλεμπόρων

Οι μικροί ΕΒΕ κράτησαν κλειστά τα καταστήματά τους και οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν με κινητοποίηση το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία

Από την κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο Ηράκλειο
Από την κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στο Ηράκλειο
Κλειστά παρέμειναν την Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα στο Ηράκλειο, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του Εμπορικού Συλλόγου για την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι μικρομεσαίοι έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι του νομού γύρισαν την πλάτη στην πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου, που με την απόφασή της θέλησε να εξυπηρετήσει τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες, στοχεύοντας στην κατάργηση της Κυριακής ως αργίας και στην περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου.

Από νωρίς το πρωί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης πραγματοποιώντας πορεία ενάντια στη μεθοδευμένη προσπάθεια καταστρατήγησης της κυριακάτικης αργίας. Το ΔΣ και μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων βρέθηκαν έξω από εμπορικά καταστήματα που επιχείρησαν να ανοίξουν, κάνοντας σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να συμβεί αυτό. «Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να οργανωθούν μαζικά στα Σωματεία τους και να παλέψουν για τον αγωνιστικό - ταξικό προσανατολισμό τους και τα πραγματικά τους συμφέροντα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου, κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, καλώντας σε επιφυλακή τους εργαζομένους στο εμπόριο και σε όλους τους κλάδους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Βάζει ζήτημα και για την επόμενη Κυριακή

Προκλητικές δηλώσεις και πληρωμένη απάντηση από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων της πόλης

Τη «σκυτάλη» στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής και των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας παίρνει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος με χτεσινές του δηλώσεις προτείνει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, δηλαδή την Κυριακή 4 Γενάρη.

Συγκεκριμένα, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης πρότεινε να ξεκινήσουν οι εκπτώσεις το Σάββατο 3 Γενάρη και να ανοίξει η αγορά την πρώτη Κυριακή του νέου έτους, συνοδεύοντας την πρόταση αυτή με την εξής αποκαλυπτική και προκλητική ταυτόχρονα δήλωση: «Τις τελευταίες μέρες είδαμε στην αγορά φασιστικά φαινόμενα που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται την Κυριακή;». Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη ανακοίνωση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης αναφερόταν ότι παρά την προσπάθεια της διοίκησης της Νομαρχίας δεν κατέστη δυνατό να αποφασιστεί το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκέμβρη και αυτό διότι όπως αναφέρεται δε συμφώνησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της, με αφορμή της δηλώσεις του Π. Ψωμιάδη, κάνει λόγο για γαϊτανάκι υποκρισίας όλες αυτές τις μέρες. «Χθες τα καμένα, αύριο οι εκπτώσεις, μεθαύριο κάτι άλλο, τονίζει. Συνεχώς ψέματα και δήθεν αφορμές».

Οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει, «χρόνια τώρα ανταγωνίζονται για το ποιος από τους δύο είναι ο καλύτερος υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Τον ένα νόμο μετά τον άλλο ψηφίζουν εναντίον μας», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «ο λαός δεν έχει λεφτά, επομένως ο συνολικός τζίρος στο εμπόριο μειώνεται, δεν μπορεί να τους χωρέσει όλους, μεγάλους, μεσαίους, μικρούς, κάποιοι πρέπει να φύγουν από τη μέση. Ως γνωστό, πάντα το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Αυτό θέλουν να πετύχουν και γι' αυτό θέλουν τις Κυριακές».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πρωτοστάτησε ο νομάρχης της ΝΔ

Σαφή πολιτική κάλυψη στην προσπάθεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών και των πολυεθνικών και να καταργήσουν την κυριακάτικη αργία έδωσε ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης. Ο αιρετός της ΝΔ ανέλαβε για άλλη μια φορά μαζί με ομοϊδεάτες συνοδοιπόρους στον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων να προσφέρει χείρα βοηθείας στις μεθοδεύσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων, κάνοντας δεκτό το αίτημα για λειτουργία των καταστημάτων την περασμένη Κυριακή στα Γιάννενα. Παρέκαμψε μάλιστα τη σχετική αρνητική απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων και άλλων εμπορικών συλλόγων στην περιοχή για μη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή.

Ενδεικτικό δε της πρεμούρας του νομάρχη να προχωρήσει το ζήτημα είναι ότι παρέκαμψε ακόμη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, το οποίο δε συνεδρίασε ποτέ! Οχι βέβαια ότι θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας καθώς η νομαρχιακή παράταξη της ΝΔ αλλά και ο ίδιος προσωπικά έχει δώσει αλλεπάλληλα δείγματα υποταγής και εφαρμογής της αντεργατικής πολιτικής στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχουν εκχωρηθεί στην ΤΑ. Πρόσφατη είναι η ανάσυρση βασιλικού διατάγματος που καταργούσε την ανάπαυση τα Σάββατα και τις Κυριακές των εργαζομένων που απασχολούνταν στη βελτίωση οδικού έργου στο δρόμο Δεμάτι - Μπουρζάνι, με πρόσχημα να μην αποενταχθεί το έργο από τα προγράμματα χρηματοδότησης. Ενώ στο παρελθόν η νομαρχιακή του παράταξη ενέκρινε κατά πλειοψηφία δυο φορές την εγκατάσταση πολυεθνικών στο Νομό Ιωαννίνων.

ΕΝΩΣΗ ΕΒΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Ξεκάθαρο «όχι» στις μεθοδεύσεις

Ξεσπάθωσαν όλες τις προηγούμενες μέρες οι πλειοψηφίες στους διάφορους Εμπορικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου που ζητούσαν να γενικευτεί το μέτρο και να ανοίξουν και στη δική τους επικράτεια τα καταστήματα στις 28/12, με στόχο να δοθεί πιο αποτελεσματικά το χτύπημα στην αργία της Κυριακής. Στον αντίποδα των Εμπορικών Συλλόγων που παίζουν το ρόλο βαστάζου των μεγαλεμπόρων, υπήρξαν άλλοι Σύλλογοι Εμπόρων που από την πρώτη στιγμή προέταξαν το κοινό συμφέρον των μικρών ΕΒΕ και των εμποροϋπαλλήλων, αντιτάχθηκαν στο επαίσχυντο μέτρο και τις άθλιες μεθοδεύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ενωση ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου. Σε συνεδρίαση του ΔΣ αποφάσισε να καταγγείλει την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και του νομάρχη της Αθήνας για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28/12/08. «Το επιχείρημα των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας - σημειώνει σε ανακοίνωσή της - είναι πρόσχημα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που επιθυμούν τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Είναι και τα μόνα τα οποία θα επωφεληθούν σε βάρος των χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και των εργαζομένων στο εμπόριο».

Να τους κοπεί η φόρα

Επεσαν όλοι σαν τα κοράκια να χτυπήσουν τους εργαζόμενους. Μεγαλοεργοδότες, νομάρχες του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Προσπάθησαν από κοινού να στήσουν ένα σκηνικό, ούτε λίγο - ούτε πολύ, που έλεγε: «Εμποροι, κόμματα και εργαζόμενοι συμφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Οι μόνοι που διαφωνούν είναι οι συνδικαλιστές». Ετρεξαν να συκοφαντήσουν και το ΠΑΜΕ, ξέροντας καλά πως είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να φέρει τους μικρέμπορους και τους εμποροϋπάλληλους στο ίδιο μέτωπο, στον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική που τα υπηρετεί.

Τα ΜΜΕ προσπάθησαν να δημιουργήσουν την αίσθηση πολέμου, με πηχυαίους τίτλους και την καλλιέργεια τρομοκρατίας. Για επεισόδια που τυχόν θα συνοδεύσουν την προσπάθεια να μην καταργηθεί η αργία της Κυριακής. Ο ίδιος ο αντινομάρχης της Αθήνας καλούσε το περασμένο Σάββατο το ΠΑΜΕ να σεβαστεί τη νομιμότητα (!), την ίδια ώρα που τα ΜΜΕ ξεστόμιζαν «κατά ριπάς» αθλιότητες σε βάρος των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, στην προκειμένη περίπτωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο απόγειο αυτής της άθλιας προπαγάνδας, εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της ΝΔ στην ΤΑ να δηλώνουν ότι το να περιφρουρείς το δικαίωμα στην αργία της Κυριακής είναι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, φασισμός!

Είναι όλοι τους υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Γι' αυτό συκοφαντούν, επιτίθενται, βρίζουν. Θέλουν με κάθε μέσο να περάσει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, να κερδίσουν νέο έδαφος οι μεγαλέμποροι στην αγορά, να σβήσουν οι «μικροί», να συνθλιβούν να δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι όλοι τους στο ίδιο στρατόπεδο. Μαζί και οι εκπρόσωποι εκείνων των κομμάτων που εμφανίζονται να στηρίζουν την αργία της Κυριακής, την ίδια ώρα που στα δημοτικά συμβούλια όπου συμμετέχουν ψηφίζουν υπέρ της άρσης της. Να τους τιμωρήσουν εργαζόμενοι και οι μικροί έμποροι. Να τους τιμωρήσουν σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Αλλη λύση δεν υπάρχει. Να τους κοπεί η φόρα, πριν να είναι αργά.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ