ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΣΟ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Ψήφισμα ενάντια στα σχέδια για 65ωρο

Το υπογράφουν 150 συνδικαλιστές από 24 χώρες και επιδόθηκε χτες στα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Την πλήρη αντίθεσή τους στην καθιέρωση του 65ωρου εκφράζουν με ψήφισμα - το οποίο χτες επιδόθηκε στα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες - οι 150 συνδικαλιστές από 24 χώρες όλου του κόσμου που συμμετείχαν σε διεθνή σύσκεψη με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και εργατικά δικαιώματα», που έγινε στις 15 και 16 Δεκέμβρη, στη Λισαβόνα. Τη σύσκεψη συνδιοργάνωσαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία μαζί με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στις Κατασκευές, την Κεραμοποιία και το Γυαλί (FEVICCOM), τους Σιδηροδρόμους (SNTSF) και Γεωργίας - Τροφίμων - Ποτών -Ξενοδοχείων - Τουρισμού (FESAHT) της χώρας.

Η καθιέρωση του 65ωρου οδηγεί στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύει τους κινδύνους που απειλούν βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα. Οι συνδικαλιστές καταδικάζουν ακόμα τις ατομικές συμβάσεις «που υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και βλάπτουν το ρόλο των συνδικάτων και των συλλογικών συμφωνιών και διαπραγματεύσεων».

«Το ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα θα επιμείνει στην υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ως ζήτημα τιμής. Απαιτούμε τη διασφάλιση σταθερού χρόνου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους», σημειώνουν οι συνδικαλιστές. Η σύσκεψη αποφάσισε να αποτελέσει η 1η Απρίλη του 2009 διεθνή μέρα δράσης «για τα εργατικά δικαιώματα ενάντια στην εκμετάλλευση», με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα προγραμματιστούν σε διάφορες χώρες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ευρωπαϊκός πέλεκυς στις συντάξεις γυναικών

Συζητήθηκε χτες η προσφυγή της Κομισιόν. Ολες οι ενδείξεις οδηγούν σε καταδίκη της Ελλάδας. Οι συνέπειες για τις εργαζόμενες θα είναι τεράστιες. Συνένοχες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που βλέπουν ξανά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να μπαίνουν στο στόχαστρο ΕΕ - κυβέρνησης
Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που βλέπουν ξανά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα να μπαίνουν στο στόχαστρο ΕΕ - κυβέρνησης
O πέλεκυς της αντεργατικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης κρέμεται πάνω από τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και ιδιαίτερα των γυναικών, μετά και την εκδίκαση χτες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) της παραπομπής της χώρας μας για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου.

Η παραπομπή έγινε μετά από απόφαση της Κομισιόν, η οποία, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις σχετικές οδηγίες που έχουν συνδιαμορφωθεί και με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων, θεωρεί ότι η ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων είναι ετεροχρονισμένη αμοιβή και ως εκ τούτου υπάγεται στην επαγγελματική ασφάλιση και διέπεται από τις ανάλογες οδηγίες.

Αμεσες και σοβαρές συνέπειες

Αν και η απόφαση του ΔΕΚ θα εκδοθεί μετά από τρεις μήνες, συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η χώρα μας θα καταδικαστεί και θα υποχρεωθεί σε αλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι η δημόσια κοινωνική ασφάλιση των υπαλλήλων του Δημοσίου θα χαρακτηριστεί ως επαγγελματική ασφάλιση. Θα πάψει δηλαδή να έχει την εγγύηση του κράτους άρα θα είναι επισφαλής, ενώ οι κανόνες που θα διέπουν πλέον την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων θα αποφασίζονται άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ακολουθούν τη σχετική νομολογία χωρίς δυνατότητα παρέμβασης των εθνικών κυβερνήσεων.

Οι συνέπειες θα είναι άμεσες και σοβαρές και για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ειδικότερα των γυναικών που έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993 και αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους. Γιατί από τη στιγμή που η ασφάλιση στο Δημόσιο χαρακτηριστεί «επαγγελματική», θα πρέπει να γίνει «εξομοίωση» των ορίων ηλικίας με αυτές των ανδρών.

Και επειδή η γενικότερη πολιτική της ΕΕ, αλλά και της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ, είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η λεγόμενη «εξομοίωση» θα μεταφραστεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από 5 μέχρι και 17 χρόνια, αλλά και σε αύξηση στα χρόνια που απαιτούνται για τη θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης (π.χ. παλιότερες ασφαλισμένες με 3 παιδιά τα 22 χρόνια αντί των 25 χρόνων που απαιτούνται γενικά).

Το έγκλημα δεν είναι «εισαγόμενο»

Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής για άλλη μια φορά έρχεται να επιβεβαιώσει τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν και η ΝΔ, ως κυβέρνηση, από τη στιγμή που προέκυψε το ζήτημα εμφανίζεται στα λόγια να «υπερασπίζεται» τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες, τα γεγονότα τη διαψεύδουν. Οι ευθύνες της δεν περιορίζονται μόνο στον τρόπο που ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στις αιτιάσεις της Κομισιόν, η οποία - σύμφωνα με εκτιμήσεις - ήταν σαθρή έως ανύπαρκτη. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη περίοδο, βρίσκονται στο γεγονός ότι όλες οι οδηγίες της ΕΕ διαμορφώνονται και με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα.

Δηλαδή, το «κακό» δεν έρχεται «απέξω», όπως πολλές φορές επιχειρούν να το παρουσιάσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά σε αυτό το «κακό» συμμετέχουν. Το θέατρο της ΝΔ, ότι δήθεν «αμύνεται» σε κάτι που δε συμφωνεί, δεν πείθει κανέναν εργαζόμενο. Γιατί μόλις πριν λίγους μήνες η ΝΔ ψήφισε νόμο που βάλλει κυρίως κατά των εργαζομένων γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων με τον οποίο αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τουλάχιστον κατά 5 χρόνια.

Επιπλέον η ΝΔ, με νόμο του 1992, τον οποίο διατήρησε το ΠΑΣΟΚ ατόφιο, αύξησε κατά πέντε χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όλων των γυναικών (για αυτές που μπήκαν στην παραγωγή μετά το 1993) από τα 60 στα 65, έφερε δηλαδή τη λεγόμενη «εξομοίωση» ανδρών και γυναικών. Και αυτή η αισχρή διάταξη παραμένει σε ισχύ. Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα η κυβέρνηση να πείσει ότι κόπτεται για τις γυναίκες που έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993 και οι οποίες κινδυνεύουν να πάθουν το ίδιο με αυτό που έπαθαν οι εργαζόμενες μετά το 1993 με το δικό της νόμο.

ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των Ούγγρων απεργών

Σε μήνυμά του καταγγέλλει την απεργοσπασία από Ελληνες εργαζόμενους και ζητάει να σταματήσει η άθλια μεθόδευση

Την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους στις μεταφορές (αέρος και εδάφους) στην Ουγγαρία εκφράζει σε μήνυμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήθηκε από την Ελλάδα για να σπάσει την πολυήμερη απεργία των εργαζομένων στο αεροδρόμιο «Ferihegy» της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, όπως αποκάλυψε χτες ο «Ρ». Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την απεργοσπασία ως «σημαντική συμβολή για την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου και τη διευκόλυνση των επιβατών». Οι εργαζόμενοι στον έλεγχο αποσκευών απεργούν εδώ και 8 μέρες ενάντια στα σχέδια για απολύσεις, διεκδικώντας παράλληλα την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Από το 2005 έχουν απολυθεί 100 συνάδελφοί τους.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του αεροδρομίου, μια ομάδα 23 Ελλήνων και 31 Ούγγρων έχουν προσληφθεί για να καλύψουν τις κενές θέσεις των απεργών. Τα εργατικά συνδικάτα έχουν χαρακτηρίσει την πράξη αυτή «εξοργιστική». Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο, υπό ποιες συνθήκες και από ποια εταιρεία στάλθηκαν στη Βουδαπέστη Ελληνες απεργοσπάστες, ούτε αν τελικά η διοίκηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» συνέβαλε σ' αυτή τη διαδικασία, παρά τις δηλώσεις της περί άγνοιας για το γεγονός αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική «Χόχτιφ», ιδιοκτήτρια του ΔΑΑ, είναι επίσης μεγαλομέτοχος του αεροδρομίου της Βουδαπέστης, το οποίο εξαγόρασε πέρσι από τη βρετανική «BAA PLC» στην τιμή των 1,9 δισ. ευρώ.

Με παρέμβαση στο υπουργείο Απασχόλησης, το ΠΑΜΕ απαίτησε να σταματήσει η άθλια μεθόδευση της απεργοσπασίας. Στο μήνυμά του διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αποκαλυφθούν και να αντιμετωπιστούν οι αντεργατικοί μηχανισμοί. «Εκφράζουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων στις μεταφορές (αέρος και εδάφους) στην Ουγγαρία, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Το ΠΑΜΕ, όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας είναι στο πλευρό τους. Κάθε νίκη είναι και δική μας νίκη. Ζήτω η εργατική αλληλεγγύη. Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας», σημειώνεται στο μήνυμα.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΤΑΔΗΣΥ
Στις 12 σήμερα στην Ομόνοια

Πανελλαδική στάση εργασίας (11.30 π.μ. - τέλος ωραρίου) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνει στις 12 μ., στην Ομόνοια. Στην ίδια κινητοποίηση καλεί, μισή ώρα νωρίτερα, στις 11.30 π.μ. και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην οποία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, αλλά και της 6ωρης στάσης εργασίας (9 π.μ.-3 μ.μ.), στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ