ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
Δίχτυ να 'ναι κι ας το λένε «κοινωνικό»

Αλλα συζητούν στα «πάνελ», γι' άλλα διαδηλώνει ο δρόμος...

*

Αλλα συζητούν στα «πάνελ», γι' άλλα διαδηλώνει ο δρόμος...
Κάτι σε «μορατόριουμ» σπρώχνεται το όλο κλίμα; Δεν πρόλαβαν να γράψουν οι αναλυτές ότι ήρθε καιρός για κυβερνήσεις συνεργασίας κι έπεσαν οι τόνοι.

Κάποτε η παρουσίαση ενός βιβλίου ήταν ένα φιλολογικό γεγονός. Τώρα είναι ο τρόπος για να λέγονται στο ανεπίσημο διάφορα. Ρίχτο στο τραπέζι κι άστο. Καλό είναι αυτό. Ετσι μαθαίνεις πως την ώρα που εμφανίζονται να ξιφομαχούν, στο διπλανό τραπέζι μαγειρεύουν ήδη την επόμενη φάση. Πόσο καιρό πριν το ΚΚΕ έχει εντοπίσει την προσπάθεια να περάσει το σύστημα στο διπολισμό; Ε, τώρα το δηλώνουν μόνοι τους.

Το αίτημα διατυπώνεται καθαρά: Να παρθούν μέτρα για να ησυχάσουν οι αγορές. Αίτημα που διατυπώνεται στο όνομα του εμποράκου, ενάντια και στον εμποράκο και τους εργάτες. Αρχισαν με κάτι δειλά περί σταματήματος των διαδηλώσεων για να συνεχίσουν με άλλα.

Στας Ευρώπας, πάντως, φυσάει άλλος αέρας. «Για μια Ευρώπη περισσότερο κοινωνική», έγραφε ένα πανό των Ευρωπαίων συνδικαλιστών έξω από το Στρασβούργο. Σημαίνει ότι η Ευρώπη είναι κοινωνική και πρέπει να γίνει περισσότερο. Με κάτι τέτοια έχουν γονατίσει οι εργάτες, αλλά δεν πειράζει, πέφτουν μέσα στο «κοινωνικό δίχτυ προστασίας».

Βάρδα μην αρχίσουν να διαδηλώνουν οι ίδιοι οι εργάτες χωρίς τη μεσολάβηση των εργατοπατέρων. Τότε να δεις έκπληξη απ' αυτούς που σήμερα ανακαλύπτουν ότι βράζει η νεολαία. Είναι οι ίδιοι που πριν το ξέσπασμα χειροκροτούσαν κάτι «συμβούλια νέων» σαν την εκκλησία της συμμετοχικής δημοκρατίας. Προς το παρόν αρκούνται να εξαφανίζουν από τα τηλεοπτικά πλάνα κάθε ταξική φωνή.

Τέλος καλό, όλα καλά, πάντως. Ο πρωθυπουργός καταλαβαίνει τη νεολαία, η Ευρώπη καταλαβαίνει τη νεολαία. Γιατί, όμως, επιμένουν και διαδηλώνουν μαθητές, σπουδαστές μαζί με νέους εργάτες;

Ακριβώς γιατί αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τα δεινά των νέων ανθρώπων καταλαβαίνουν τι κάνουν. Από τον καιρό που ψηφίζανε το Μάαστριχτ καταλάβαιναν. Μόνο που τώρα καταλαβαίνουν και τα παιδιά που λένε «όχι» στην ανταγωνιστικότητα κι ακόμα καλύτερα τα παιδιά που διαδηλώνουν πια μαζί με τους πατεράδες τους, μαθαίνοντας κάθε μέρα πώς να μετατρέπουν την οργή σε οργανωμένη πάλη.

Ασχετο: Μετράει κανείς πόσες φορές τη μέρα δηλώνει ο ΣΥΝ ότι είναι ενάντια στη βία; Πώς γίνεται να μετατρέπεται σε μια νύχτα η «εξέγερση» σε «χάπενινγκ»;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΤΕΛΟΣ

«ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ»: «Ανοιχτό διάλογο με τους νέους προανήγγειλε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (...) "καταλαβαίνω πολύ καλά τους νέους. Ξέρω την πίεση που υφίστανται στην προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ξέρω την αγωνία τους να βρουν δουλειά. Καταλαβαίνω - όλοι καταλαβαίνουμε - το ψυχολογικό κόστος που συνεπάγεται η παράταση της εξάρτησής τους από την οικογένεια"» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ).

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΤΟΠΟ»: «"Απόφασή μου είναι να συνεχίσουμε σταθερά στο δρόμο της ευθύνης" τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας ανακούφιση και ελπίδα στον πολίτη που θέλει να αξιοποιεί τον εγκέφαλό του. "Τα τελευταία γεγονότα είπε πλήττουν την οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας μας και κάνουν τα πράγματα πιο επικίνδυνα". Ο πρωθυπουργός έδωσε το μήνυμα για να σταματήσει η ανευθυνότητα αφού όπως τόνισε "το διακύβευμα δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η πορεία του τόπου. Σε ανευθυνότητες δεν πρόκειται να παρασυρθούμε"» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΘΩΡΑΚΙΣΗ: «Το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά ο κ. Κ. Καραμανλής έμεινε στην περιγραφή των προβλημάτων χωρίς να ξεκαθαρίσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστούν, αχρηστεύει εκ των πραγμάτων και τις όποιες παραινέσεις του (...) αρκέστηκε σε ρητορικά σχήματα που δεν εμπνέουν τις αγορές και δεν πείθουν όσους μας παρακολουθούν και με τις πράξεις τους επηρεάζουν σημαντικές πτυχές της οικονομίας (...) οφείλει πέραν της ρητορικής να προχωρήσει στα επόμενα βήματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν το κλίμα και να θωρακίσουν στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις σε βάρος της χώρας» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ σήμερα σε 51 πόλεις όλης της χώρας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Βρόχος το δημόσιο χρέος

ΤΟ ΒΗΜΑ: Λάθος ήμαρτον!

Ο ΛΟΓΟΣ: ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ...

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

ΕΘΝΟΣ: ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ και δεν έμαθε

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ε, και;...

ΤΑ ΝΕΑ: Δεν ήξερε... δεν ρώταγε;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΑ CULPA και φουλ για ανασχηματισμό

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντεπίθεση από Καραμανλή για αναστροφή του κλίματος

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΤΟ ΛΑΘΟΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Εγώ παίρνω την ευθύνη

Η ΧΩΡΑ: «Δεν με ενημέρωναν»

Η ΑΥΓΗ: Κουκούλα για το Βατοπέδι

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΕΝΝΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενας πόλος έτοιμος από καιρό

«Ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε πως (...) η Δημοκρατική Αριστερά είναι πλειοψηφία και τάχτηκε υπέρ της μετάβασης από τον δικομματισμό στον διπολισμό (...) Ο Θόδωρος Πάγκαλος για το θέμα των συνεργασιών επισήμανε πως "με το ΚΚΕ έχουμε θεμελιώδη διαφορά καθώς είναι αντιευρωπαϊκή δύναμη, άρα δεν μπορούμε να συνεργαστούμε" ενώ για τον ΣΥΝ είπε ότι επιβάλλεται να ξεκινήσει μια συζήτηση σωστά και όχι πρόχειρα (...) Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης επισήμανε πως η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να κάνει την υπέρβαση και έκανε λόγο για προγραμματικές συμφωνίες (...) Σημείωσε πως σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ αυτό όμως δε συνεπάγεται αναγκαστική περιχαράκωση» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Παλιό το έργο

«Τουλάχιστον 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου αποθηκεύονται από πετρελαϊκές και επενδυτικές εταιρίες σε σούπερ τάνκερ σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την τιμή του μαύρου χρυσού που υποχωρεί λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η ποσότητα που αποθηκεύεται σε 25 σούπερ τάνκερ επαρκεί για να καλύψει τις εισαγωγές αργού ενός μηνός στη Γαλλία» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Καλή χρονιά»

«Τα χειρότερα έρχονται μετά τις γιορτές καθώς όλα δείχνουν ότι η ανεργία και η φτώχεια θα χτυπήσουν την πόρτα πολλών νοικοκυριών που μέχρι χθες πίστευαν ότι η ζωή τους ήταν τακτοποιημένη. Μάλιστα οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στη χρεοκοπία και εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό η ελληνική πλευρά να καταφύγει στη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αδυνατώντας να πάρει δάνεια για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού και μη έχοντας αρκετά φορολογικά έσοδα για να καλύψει τις πάγιες δαπάνες του κράτους» (στα ΝΕΑ).

Σκέτη υπανάπτυξη

«Ολα τα ΜΜΕ του εξωτερικού μίλησαν για κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα (...) Ξένοι πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν το ντόμινο της κοινωνικής αναταραχής που μπορεί να προκαλέσει η ελληνική εξέγερση (...) Τα δικά μας ΜΜΕ στρουθοκαμηλίζουν» (ο Β. Καρδάσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ