Από διαμαρτυρία των ξενοδοχοϋπαλλήλων μέσα στη «Μεγάλη Βρετάνια», κατά τη διάρκεια απεργίας του κλάδου για τα ΒΑΕ |
Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η διεύθυνση του ξενοδοχείου κάλεσε τις προηγούμενες μέρες τους εργαζόμενους να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να μην προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ κάνει ακριβώς αυτό. Το επιχείρημα της κρίσης βέβαια ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί η εταιρεία «ΛΑΜΨΑ ΑΕ Ελληνικών Ξενοδοχείων», ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια», μόλις το 2007 είχε 30,9% αύξηση των καθαρών κερδών της, ήτοι από 5.743.000 ευρώ το 2006 έφτασε τα 7.520.000 ευρώ το 2007! Οπως επίσης πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους εργαζόμενους ότι η όποια «κρίση» επικαλείται η επιχείρηση αφορά την αύξηση της κερδοφορίας της και μόνον αυτή.
Σημειώνεται, επίσης, πως παρά το γεγονός ότι οι απολύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες, όπως και το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί πως ετοιμάζει κι άλλες, εντός του ξενοδοχείου δεν έχει «κουνηθεί φύλλο». Πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου είναι το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Β. Πολύζος, ο οποίος είναι και γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου!
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αστέρας Βουλιαγμένης», απαιτώντας πλήρη και σταθερή απασχόληση και για τους 145 εργαζόμενους τους οποίους το ξενοδοχείο απασχολεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μάλιστα, η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων δουλεύουν πάνω από 10 χρόνια, ενώ το συγκρότημα λειτουργεί όλο το χρόνο.
Στη συνάντηση με την επιτροπή, στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της διεύθυνσης του ξενοδοχείου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Κοντός έκανε «αυστηρές» ...συστάσεις ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με βάση όπως είπε κοινωνικά κριτήρια και την παλαιότητα. Ομως οι εκπρόσωποι του κλαδικού συνδικάτου, που συμμετείχαν στην παράσταση και τη συνάντηση, ανταπάντησαν ότι τέτοιου είδους συστάσεις είναι κενού περιεχομένου, γιατί τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτές που νομοθέτησαν αυτές τις απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Γι' αυτό ακριβώς, όπως ξεκαθάρισαν και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, άμεσα οι εργαζόμενοι θα επιβάλουν μέσα από αγωνιστικές διαδικασίες τη λύση στο αίτημά τους.
Αμεσα μέτρα για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να εξασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ
Αμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη θιγεί κανένα δικαίωμα των εργαζομένων και να απορριφθεί κάθε σενάριο παραπέρα ιδιωτικοποίησης και παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης, απαιτεί το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος και μέλος του ΠΓ της ΚΕ Γιώργος Μαρίνος, στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης.
«Η κυβέρνηση είναι πολιτικά εκτεθειμένη, γιατί ενώ η ΛΑΡΚΟ ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα εμφανίζεται να μην μπορεί να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, περιορίζει την παραγωγή, γίνονται απολύσεις εργαζομένων σε εργολάβους. Η κρίση που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα δεν αποτελεί την πραγματική αιτία γι' αυτή την κατάσταση. Γιατί δεν μπορεί να καταρρεύσει μια μεγάλη επιχείρηση όπως η ΛΑΡΚΟ, επειδή έπεσαν πρόσφατα οι τιμές του Νικελίου, που το προηγούμενο διάστημα είχαν μεγάλη αύξηση, φτάνοντας ακόμα και 50.000 δολάρια τον τόνο. Το ΚΚΕ καταλογίζει στην κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες και θέτει ζήτημα διερεύνησης προβλημάτων και ευθυνών που σχετίζονται με την πορεία της επιχείρησης, τη σχέση της με τις τράπεζες και την προπώληση του Νικελίου», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Επίσης σημειώνει πως «οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την άσχημη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τους κινδύνους για την πορεία της, τις επιπτώσεις στο δικαίωμα δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων».
Και επισημαίνοντας πως «το Κόμμα μας υποστηρίζει ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη θιγεί κανένα δικαίωμα των εργαζομένων, να απορριφθεί κάθε σενάριο παραπέρα ιδιωτικοποίησης, πώλησης και παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης», ρωτά τους υπουργούς πώς και γιατί εξελίχθηκε η άσχημη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ.
Αυτό ήταν το μήνυμα της παγκρήτιας κινητοποίησης, χτες, στο Ηράκλειο
Σημαντικό βήμα συντονισμού για την ενίσχυση της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης αποτέλεσε η παγκρήτια κινητοποίηση των συνταξιούχων όλων των ταμείων που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χτες το πρωί, στο Ηράκλειο.
«Την ίδια στιγμή που μας λένε ότι για τους συνταξιούχους δεν έχουν να δώσουν χρήματα, χαρίζουν στις τράπεζες 28 δισ.», τονίζοντας ότι πρόκειται για καθαρά ταξική πολιτική, ως κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ ο οποίος μίλησε και εκ μέρους του Συντονιστικού συνταξιοδοτικών σωματείων που έχει συγκροτηθεί.
Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χαράτσι για τους συνταξιούχους και χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε για την καπιταλιστική κρίση, μέτρα ντροπής και κοροϊδίας. Ειδική αναφορά έκανε στα ζητήματα υγείας και περίθαλψης, της ακρίβειας αλλά και των νέων αντεργατικών μέτρων που αποφασίζονται, όπως το 65ωρο, το διαχωρισμό ενεργού - ανενεργού χρόνου εργασίας που αποφασίστηκαν στην ΕΕ κλπ., επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο αγώνας των συνταξιούχων δεν πρέπει να αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους γιατί - όπως τόνισε - τους θέλουν δούλους σε σύγχρονα σκλαβοπάζαρα. Και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Κανείς δε μας χάρισε τίποτα. Ολα τα κατακτήσαμε με αίμα και μας τα παίρνουν πίσω, τώρα. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται τα σωματεία των συνταξιούχων να γίνουν κάστρα διεκδίκησης και η αγανάκτηση να εκφραστεί στο δρόμο. Αυτό φοβούνται».
Στη συγκέντρωση απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς εκπρόσωποι σωματείων, ενώ ακολούθησε πορεία στη Νομαρχία. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών παρέδωσε ψήφισμα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης επικαλέστηκε η διεύθυνση του τηλεοπτικού σταθμού «ALTER» που ανακοίνωσε χτες δεκαπέντε απολύσεις, με την αιτιολογία ότι πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού, επειδή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο οικονομικό κόστος.
Η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι μένουν χωρίς δουλειά πέντε τεχνικοί, δύο δημοσιογράφοι και οκτώ εργαζόμενοι που ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό. Ωστόσο, μετά από άμεση κινητοποίηση της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), μία απόλυση ανακλήθηκε και άλλη μία «πάγωσε». Οι ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού σταθμού προανήγγειλαν δεκαπέντε ακόμα απολύσεις για τον επόμενο μήνα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζονται συνολικά 100 απολύσεις.