ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Μαχητικά συλλαλητήρια στους νομούς της Θεσσαλίας

Προσανατολισμός για πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό στις 3 του Δεκέμβρη με κινητοποιήσεις ανά νομό

Μαχητικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών της περιοχής θα πραγματοποιήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων. Στη Λάρισα και στην Καρδίτσα έχει αποφασιστεί τα συλλαλητήρια να γίνουν στις 3 Δεκέμβρη, ενώ η ημερομηνία για τα Τρίκαλα θα αποφασιστεί στη σημερινή σύσκεψη της ΠΑΣΥ που θα γίνει στις 6 μμ, στο «Πανελλήνιον». Η ΠΑΣΥ έχει προσανατολισμό να επιτευχθεί πανελλαδικός αγωνιστικός συντονισμός με κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομού στις 3 του Δεκέμβρη. Στο μεταξύ κατά τόπους η αγωνιζόμενη αγροτιά θα προχωράει αναλόγως σε περιφερειακά συλλαλητήρια.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία μειώνει δραστικά τις τιμές και τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων και αυξάνει ιλιγγιωδώς το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και να διογκώνονται τα αγροτικά χρέη και χιλιάδες ξωμάχοι της υπαίθρου να πετιούνται στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Θα απαιτήσουν:

  • Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα 26 λεπτά το κιλό για το καλαμπόκι, 40 λεπτά για το σκληρό σιτάρι, 60 λεπτά για το βαμβάκι, 1,40 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα, 90 λεπτά για το γίδινο γάλα, 70 λεπτά για το αγελαδινό γάλα, 8 ευρώ για το αιγοπρόβειο κρέας, 6 ευρώ στο βοδινό κρέας.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και των παράνομων κατακρατήσεών της.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με μείωση του ΦΠΑ και επιδότηση για την αγορά αγροτικών μέσων και εφοδίων, με αφορολόγητο πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων δανεισμού κι άλλα μέτρα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης αρδευτικού νερού, με την κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων (εκτροπή του Αχελώου, φράγματα, λιμενοδεξαμενές κ.ά.).
  • Αποζημίωση για το 100% των ζημιών που προκάλεσε η ξηρασία, η ακαρπία, η καρπόπτωση κλπ.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Οι προετοιμασίες

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επιτυχία των συλλαλητηρίων πραγματοποιούνται συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά και στις αγροτικές επαρχίες της Θεσσαλίας, στις οποίες εκδηλώνεται η οργή και η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής για τη νέα σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και αναδεικνύεται η διάθεση των μικρομεσαίων αγροτών να βγουν στους δρόμους του αγώνα για να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Ετσι, σήμερα, στις 11 το πρωί, αγρότες της Καρδίτσας θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη ληστρική επιδρομή της επιχείρησης εναντίον τους. Συγκεκριμένα, θα διαμαρτυρηθούν για τους υψηλούς τόκους υπερημερίας που επιβάλλει η ΔΕΗ σε όσους καθυστερούν να πληρώσουν τα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος, καθώς και για τις συχνές διακοπές της παροχής ρεύματος, που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην αγροτική άρδευση. Και θα απαιτήσουν φτηνό αγροτικό ρεύμα, πολύ περισσότερο που η τιμή του πετρελαίου έχει πέσει.

Αύριο Πέμπτη, δεντροκαλλιεργητές από τις περιοχές Αγιάς και Τυρνάβου της Λάρισας θα κατέβουν στην Αθήνα και θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ την καταβολή αποζημίωσης στους παραγωγούς που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται δραστικά και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται λόγω της ακαρπίας και της καρπόπτωσης.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΡΟΥ
«Δεν πάει άλλο»!

Μαζική κινητοποίηση χτες στη Νέα Ορεστιάδα με αίτημα αιχμής τιμές και επιδοτήσεις επιβίωσης

Δυναμικό «παρών» με τα αγροτικά τους μηχανήματα έδωσαν χtες το πρωί εκατοντάδες αγρότες του Εβρου στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου και της ΠΑΣΥ. Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, δηλώνοντας ότι δε θα την ανεχθούν πλέον και ότι θα αγωνιστούν για την ανατροπή της. Διεκδίκησαν την έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο Γιάννης Μαργαριτίδης, γραμματέας της ΠΑΣΥ Εβρου, ο Κώστας Ζησίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο Γιάννης Μακρής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κορνοφωλιάς. Οπως τόνισαν, στα τρία χρόνια εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, η οικονομική κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς του νομού επιδεινώθηκε ραγδαία. Βασικές καλλιέργειες, όπως τεύτλα, καπνός και βαμβάκι οδηγούνται στην καταστροφή, ενώ οι τιμές σ' όλα τα αγροτικά προϊόντα δεν καλύπτουν στο ελάχιστο το αυξανόμενο κόστος της παραγωγής.

Πλήθος φορέων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισε ο Δαμιανός Κουκουράβας, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΚΚΕ που παραβρέθηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας. Οπως τόνισε, «το ΚΚΕ ήταν και θα είναι στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ. Για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, που θα προωθεί την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού».

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης οι αγρότες του Εβρου διεκδικούν την προστασία της εγχώριας παραγωγής, την ανατροπή των κανονισμών της ΕΕ, μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με κατασκευή έργων υποδομής, έρευνας και παραγωγής φθηνών αγροτικών εφοδίων, εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών, ΑΤΕ κρατική, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ κλπ.

Σύσκεψη αγροτών και στο Λουδία

Στο μεταξύ σύσκεψη αγροτών της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λουδία την Τρίτη 18/11 στις 6μμ στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαλκηδόνας. Θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών της περιοχής και θα ληφθούν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«AEGEAN AIRLINES»
Κέρδη 26,5 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη 26,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η «Aegean Airlines» για το 9μηνο του 2008, σημειώνοντας ότι τα κέρδη είναι μειωμένα κατά 21% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μηνου που παρουσίασε η εταιρεία: Τα έσοδα ανήλθαν σε 468,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 26%) ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης της επιβατικής κίνησης στα δρομολόγια εξωτερικού. Συνολικά η εταιρεία μετέφερε 4,6 εκατομμύρια επιβάτες, ενισχύοντας την επιβατική της κίνηση κατά 13%.

Απεργία πείνας παράκτιων αλιέων

Απεργία πείνας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιούν εκπρόσωποι των ομοσπονδιών των παράκτιων αλιέων της χώρας. Κύριο αίτημά τους η άμεση υπογραφή υπουργικής απόφασης που θα απαγορεύει την αλιεία στα σκάφη μέσης αλιείας στο 1,5 μίλι από την ακτή, κάτι που είχε υποσχεθεί τον περασμένο Απρίλη ο ίδιος ο Αλ. Κοντός. Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας απαιτεί: Την άμεση ανάκληση της υπ' αριθ. 164198/03-03-08, την απαγόρευση της αλιείας με γρι γρι σε βάση μικρότερα των 50 μέτρων και την κατάργηση των αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατας.

ΧΑΝΙΑ
Σύσκεψη ΠΑΣΥ

Σε πλατιά σύσκεψη καλεί την Παρασκευή 14 Νοέμβρη τους αγροτικούς συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς και τους αγρότες του Ν. Χανίων, η Γραμματεία Χανίων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωση. Στη σύσκεψη, που θα γίνει στις 7μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων, θα συζητηθούν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν όλοι αγροτικοί κλάδοι και οι τρόποι αγωνιστικής αντιμετώπισής τους.

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Ανατιμήσεις 9,3% το Σεπτέμβρη

Στα ύψη συνεχίζει ο τιμάριθμος για τα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση ή για περαιτέρω επεξεργασία και χρήση από τα ντόπια εργοστάσια μεταποίησης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο «δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία» σε μέσα επίπεδα 12μηνου Οκτώβρη 2007 - Σεπτέμβρη 2008 αυξήθηκε 9,3% από 1,2% πέρυσι. Για το μήνα Σεπτέμβρη του 2008, συγκριτικά με το Σεπτέμβρη του 2007, η αύξηση ήταν 7,6% (από 4,7% πέρυσι). Είναι απόλυτα φανερό ότι το κύμα της ακρίβειας, παρά και τις όποιες μειώσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, συνεχίζει να αποδυναμώνει παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα.

Ο πληθωρισμός στα εισαγόμενα εμπορεύματα από τα κράτη εκτός ευρωζώνης έφτασε σε 14,5% (κυρίως λόγω πετρελαίου) και από την ευρωζώνη σε 2,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ