ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Την Πέμπτη στο δρόμο για δημόσια δωρεάν Παιδεία

Για το σχολείο και το πανεπιστήμιο των αναγκών τους βγαίνουν μαζί στους δρόμους την Πέμπτη 6 Νοέμβρη, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Σε συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, καλούν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Στις 11 το πρωί στην Ομόνοια καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές η ΠΚΣ.

Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να δώσουν ηχηρή απάντηση σε όσους υποκριτικά μιλούν για δημοκρατία, χωρίς να σέβονται όσα δημοκρατικά αποφασίζουν οι μαθητικές κοινότητες. «Μαθαίνουμε να αγωνιζόμαστε, μαθαίνουμε να διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει, ένα καλύτερο σχολείο, σε μια καλύτερη ζωή. Αυτό έχει τρομάξει πολλούς, για αυτό και κάθε φορά που βγαίνουμε στο δρόμο, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Οι απειλές δε θα περάσουν», υπογραμμίζουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Και η σκυτάλη περνάει από σχολείο σε σχολείο, όπου δεκαπενταμελή και γενικές συνελεύσεις θα πάρουν απόφαση συμμετοχής και κλιμάκωσης του αγώνα τους.

Σε κινητοποίηση προχωρούν οι μαθητές και σε άλλες πόλεις. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου Κρήτης, που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο, καλεί σε συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας. Στη Νάουσα, στις 10 το πρωί, καλούν με αποφάσεις τους σε παμμαθητική κινητοποίηση το 1ο ΕΛ και το ΕΠΑΛ. Στην Αλεξανδρούπολη στις 10 π.μ. στο 1ο ΕΛ καλούν το Νυχτερινό Γυμνάσιο, δύο ΕΛ και δύο Γυμνάσια της πόλης.

Στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σήμερα και αύριο προγραμματίζονται γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια. Με αιτήματα αιχμής ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και ενάντια στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια, φοιτητές και σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα Πανεπιστήμια.

Η θέση μας δίπλα στους μαθητές και φοιτητές

«Η θέση των εκπαιδευτικών είναι δίπλα στους μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας και καλεί κάθε εκπαιδευτικό να πάρει μέρος στην κοινή συγκέντρωση μαθητών και φοιτητών, στις 10 το πρωί, στην Ομόνοια.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας καταγγέλλει την πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ που «αντί να συμπαραταχτεί με το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα προχωράει την ίδια μέρα σε άλλη συγκέντρωση μόνο με την ΠΟΣΔΕΠ και με πλαίσιο που δεν αμφισβητεί την ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και που στο ΕΜΠ το ψήφισε και η ΟΝΝΕΔ. Με το κίνημα της μαθητικής και σπουδαστικής νεολαίας αρνήθηκε να συμπαραταχτεί και η ΔΟΕ».

  • Στα συλλαλητήρια της Πέμπτης συμμετέχει με τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που «συμπορεύεται με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους, στον αγώνα για τη διεκδίκηση Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν για όλους Ανώτατης Παιδείας, να καταργηθεί ο νόμος για τα κολέγια, για να μην εφαρμοστεί η οδηγία 36/2005 της ΕΕ, για την κατάργηση του νόμου - πλαισίου, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Παιδείας».
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε δράση οι υποστηρικτικοί μηχανισμοί

Και ενάντια στα κολέγια και μαζί με την ΕΕ τάσσεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, ενώ ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι θα ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία

Πρωτοβουλίες αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης παίρνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που με ψήφισμά της τάσσεται ...και ενάντια στην εξίσωση των πτυχίων των πανεπιστημίων με εκείνα των τρίχρονων ιδιωτικών μαγαζιών, αλλά και με την ΕΕ και τα όργανά της. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση θα ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία και καλεί τα πανεπιστήμια να βγουν στον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά «κολέγια».

Η 59η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που ολοκληρώθηκε προχτές στους Δελφούς, εξέδωσε ψήφισμα που εκφράζει την «έντονη ανησυχία» και την «αντίθεσή της στην εκ των πραγμάτων αναγνώριση των ΚΕΣ» και καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσει «με νηφαλιότητα και εντός του πλαισίου της παιδευτικής λειτουργίας»...

Εξαγγέλλει σειρά «πρωτοβουλιών» με τη μορφή δικονομικών ελιγμών εντός των οργάνων της ΕΕ, όπως ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος για τη Διασφάλιση Ποιότητας και ο Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (θεσμοί ενταγμένοι μέχρι το κόκαλο στη διαδικασία της Μπολόνια)... Ακόμα, μιλάει για ενεργοποίηση των μηχανισμών της ΕΕ, καθώς και του αρμόδιου επιτρόπου για την αναθεώρηση της επίμαχης κοινοτικής οδηγίας, κάνοντας πως δε γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ.

Οτι θα ενσωματωθεί η κοινοτική οδηγία επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου υποστήριξε ότι τα πανεπιστήμια «έχουν τις δυνάμεις να βγουν στον ανταγωνισμό και να κερδίσουν τη μάχη της ποιότητας». Ακόμα, υπερασπίστηκε το νόμο για τα κολέγια, υποστηρίζοντας ότι αν δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος «κάθε περίπτερο στην Ελλάδα θα μπορούσε να δίνει πτυχία», λες και αυτά τα μαγαζιά που αναγνωρίζει τώρα δεν είναι επιπέδου «περιπτέρου»...

Ο υπουργός Παιδείας προλείανε το έδαφος για περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι «στόχος μας δεν πρέπει να είναι μόνο η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Παιδεία, αλλά και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών», επικαλούμενος στατιστικές που δείχνουν πως στην ΕΕ η δημόσια χρηματοδότηση αντιστοιχεί στο 65% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, ενώ στην Ελλάδα είναι στο 90%. Ακόμα, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί ΦΕΚ με τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό (στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου - πλαισίου).

Ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση

«Αδειασε το ταμείο» του ΤΕΙ Πειραιά, που ασφυκτιά από την πολιτική της υποχρηματοδότησης των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζουν κατά γράμμα την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Οπως σημείωσε χτες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Διοίκηση του Ιδρύματος, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να πληρωθεί το συνεργείο καθαριότητας και η ΔΕΗ, ενώ υπάρχουν ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή και τον εργαστηριακό εξοπλισμό. Η Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά ζητάει από το υπουργείο Παιδείας έκτακτη επιχορήγηση 3,5 εκατ. ευρώ για να «αποκατασταθεί η αδικία» σε βάρος του Ιδρύματος. Ως καίρια ζητήματα, η Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά υπογράμμισε τις πολυάριθμες μεταγραφές χωρίς την αντίστοιχη εισροή χρηματοδότησης και το διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι πράγματι τεράστιο και στα πανεπιστήμια και ακόμα περισσότερο και στα ΤΕΙ, τα οποία μάλιστα ως τεχνολογικά ιδρύματα έχουν ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες σε χρηματοδότηση (εργαστήρια, εξοπλισμός κλπ.). Ακόμα, όμως, και αν λάβει σήμερα το ΤΕΙ Πειραιά την έκτακτη χρηματοδότηση, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δε θα έχουν λυθεί. Η αλλαγή της κατάστασης αυτής απαιτεί ρήξη και σύγκρουση με την ΕΕ και την πολιτική των μονοπωλίων που δημιουργούν αυτήν την κατάσταση. Δεν πρόκειται να αλλάξει στα στενά πλαίσια του ενός ή του άλλου Ιδρύματος, ενώ τα προβλήματα αυτά εντείνονται με την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση (αναδιαρθρώσεις που εφαρμόζει χωρίς ενδοιασμούς και η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά).

Περιοδείες σε χώρους εκπαίδευσης

Πλούσια δράση στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ

Περιοδείες στο πλαίσιο της καμπάνιας του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ κάνουν βουλευτές και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

  • Ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, σήμερα Τρίτη κάνει περιοδεία στη Λάρισα. Αναλυτικά το πρόγραμμά του έχει ως εξής: 8.00 επίσκεψη σε ΕΠΑΛ Λάρισας, συζήτηση με μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. 10.30 περιοδεία στο ΤΕΙ Λάρισας. 13.00 συνέντευξη Τύπου στα ΤΕΙ Λάρισας. 17.00 περιοδεία στα ΙΕΚ του ΟΑΕΔ. 19.00 περιοδεία στο εμπορικό κέντρο «Pantheon Plaza».

Αύριο Τετάρτη, ο Γ. Πρωτούλης θα περιοδεύσει στο Βόλο: 11.00 περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. 12.30 συνέντευξη Τύπου. Το απόγευμα περιοδεία στο ΙΕΚ και στη μαθητεία του ΟΑΕΔ της πόλης.

  • Διήμερη περιοδεία σε Λαμία και Χαλκίδα κάνει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Σήμερα στις 11 π.μ. επισκέπτεται το ΤΕΙ Λαμίας και στις 12 το μεσημέρι δίνει συνέντευξη Τύπου. Αύριο στις 11 το πρωί επισκέπτεται το ΤΕΙ Χαλκίδας και στις 12 το μεσημέρι δίνει συνέντευξη Τύπου.
Αλλες περιοδείες

Ακόμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας για τα ΤΕΙ, οργανώνονται σήμερα Τρίτη οι παρακάτω περιοδείες σε τμήματα των παρακάτω σχολών:

ΑΣΠΑΙΤΕ, 10 π.μ., ο Δ. Εφιετζής, μέλος του γραφείου της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

ΣΤΕΦ Αθήνας, 2 μ.μ., ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

ΣΤΕΦ Αθήνας, 10 π.μ. και ΣΔΟ Αθήνας, 12 το μεσημέρι, η Ελένη Μπάγια, μέλος του γραφείου της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ.

ΣΔΟ Ηρακλείου Κρήτης, 10 π.μ., ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Μουσική διαμαρτυρία στον Πειραιά

Δυναμικό «παρών» στη συναυλία που διοργάνωσε, το Σάββατο το απόγευμα, στην πλατεία Κοραή, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά έδωσαν οι μαθητές των σχολείων της περιοχής. Οι μαθητές για μια ακόμα φορά διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που ασκείται, στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται και τις νέες δυσμενέστερες συνέπειες που θα έχουν για τα λαϊκά στρώματα, όπως, π.χ., ο Καποδίστριας 2. Αφού κατήγγειλαν την απόφαση της κυβέρνησης, από τη μια, να βρει χρήματα για τις τράπεζες και, από την άλλη, να περικόψει τις δαπάνες για την Παιδεία, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για δημόσια ενιαία δωρεάν Παιδεία για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ