ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
«Λουκέτο» σε κουζίνα που μαγειρεύουν πρόσφυγες!

Παράσταση διαμαρτυρίας των προσφύγων στο δημαρχείο της Αθήνας

Οι Σομαλοί πρόσφυγες μιλούν στον «Ρ»
Οι Σομαλοί πρόσφυγες μιλούν στον «Ρ»
Τη μοναδική κουζίνα, στην οποία μαγειρεύουν και τρώνε στο κτίριο, το οποίο νοικιάζουν Σομαλοί πρόσφυγες στην οδό Βερανζέρου 33, έκλεισε προχτές, Πέμπτη, το πρωί η Δημοτική Αστυνομία με εντολή του Δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από 70 πρόσφυγες - μεταξύ τους μικρά παιδιά και βρέφη - να μην έχουν φάει τίποτα μέχρι χτες το μεσημέρι!

Οι Σομαλοί μένουν σε αυτό το κτίριο που νοικιάζει η κοινότητά τους, το οποίο έχει μια κοινόχρηστη κουζίνα, όπου μαγειρεύουν όλοι. Η αιτιολογία που χρησιμοποιήθηκε από το Δήμο, για να μπει λουκέτο στην κουζίνα είναι ότι εκεί «λειτουργεί κατάστημα Αναψυκτήριο - Εστιατόριο χωρίς την προβλεπόμενη άδεια», χωρίς να επιβεβαιώσουν επίσημα αν έχει γίνει καταγγελία από κάποιους στη γειτονιά ή όχι. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ακόμα κρούσμα ασφυκτικής πίεσης με όλα τα μέσα προς τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Καταστολή και ...συσσίτια

Ταυτόχρονα, έγγραφα της Νομαρχίας (8/10/2008) προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, με θέμα «Αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας», αποκαλύπτουν ότι θα υπάρξει συνεργασία υπαλλήλων της Νομαρχίας με την αστυνομία για πρωινούς και βραδινούς ελέγχους.

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Αθηναίων
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Αθηναίων
Οι Σομαλοί πρόσφυγες, με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, κατευθύνθηκαν χτες το πρωί προς το δημαρχείο Αθηναίων στην οδό Λιοσίων, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, απαιτώντας να λειτουργήσει η κουζίνα και άμεση παρέμβαση στην κατεύθυνση της ιατροφαρμακευτικής τους κάλυψης, της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης κλπ. Κάτω από την πίεση, αποφασίστηκε να ανοίξει ξανά η κουζίνα, μέχρι την Τετάρτη το πρωί, οπότε ο αντιδήμαρχος Καταστημάτων και Ασφάλειας, Ανδρέας Παπαδάκης, θα κάνει αυτοψία για να διαπιστώσει αν λειτουργεί σαν ιδιωτική κουζίνα ή σαν εστιατόριο.

Χαρακτηριστική της ασκούμενης μεταναστευτικής πολιτικής ήταν η απάντηση ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει αρμοδιότητες μόνο στους νόμιμους μετανάστες! Μάλιστα, η Αλεξία Εβερτ, αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι δεν μπορούν να παρέμβουν για τους 70 Σομαλούς, αν δεν είναι όλοι νόμιμοι, γιατί μετά θα υπάρξουν αντιδράσεις, θα θέλουν κι άλλες μεταναστευτικές κοινότητες βοήθεια! Οταν ειπώθηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πού να φάνε, ούτε χρήματα να αγοράσουν έτοιμο φαγητό, η πρόταση των αντιδημάρχων ήταν να φάνε από τα συσσίτια του Δήμου...

«Δεν έχουμε φάει από χτες»

Αυτό λένε στον «Ρ» οι Σομαλοί πρόσφυγες που ζουν στο κτίριο της οδού Βερανζέρου. Μιλάμε με τον Αμπ. Κ., που ζει στο κτίριο με τη γυναίκα και τα 5 παιδιά του: «Είμαστε πρόσφυγες, άστεγοι και αβοήθητοι. Αφημένοι στην τύχη μας. Ουσιαστικά είμαστε άστεγοι, γι' αυτό μένουμε όλοι σ' αυτό το κτίριο. Υποφέρουμε, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν έχουμε λεφτά για φαγητό, για τα πάμπερς των μωρών μας και τώρα μας έκλεισαν την κουζίνα μας. Είναι κουζίνα, όπου μαγειρεύουμε, δεν είναι εστιατόριο. Πραγματικά νιώθουμε ότι δεν είμαστε άνθρωποι, ότι δεν έχουμε καθόλου ζωή».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Καταγγέλλει την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Διαμαρτυρίες στα γραφεία της Ευρωένωσης και της κυβέρνησης προγραμματίζουν για το επόμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, που, εγκρίνοντας το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, βάζει κι άλλους φραγμούς και εμπόδια στους οικονομικούς μετανάστες και στους μετανάστες που ζητούν πολιτικό άσυλο. Το επόμενο διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ και στην κυβέρνηση.

«Οι προτάσεις του πρωθυπουργού - σημειώνει το ΠΑΜΕ - προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ν. Σαρκοζί να ενισχυθεί το στρατιωτικό - αστυνομικό σώμα Frontex, που δεν είναι τίποτε άλλο από ένας κατασταλτικός μηχανισμός, είναι προτάσεις ενίσχυσης της τρομοκρατίας των μεταναστών και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ αξιοποιούν τους μετανάστες σαν φτηνό εργατικό δυναμικό, για λογαριασμό των κερδών του κεφαλαίου, που το κρατάνε στην παρανομία όσο θέλουνε και όταν τους είναι άχρηστο το τσαλαπατάνε στα κρατητήρια ή στα στρατόπεδα "υποδοχής"».

Το ΠΑΜΕ καλεί Ελληνες και μετανάστες «να καταδικάσουν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και του ΣΥΝ, που πιστεύει ότι μέσα στην ΕΕ υπάρχει περιθώριο να λυθούν τα προβλήματα Ελλήνων και ξένων εργατών, που σπέρνει ψευδαισθήσεις και εφησυχασμό. Καλούμε τα συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες, να αντιδράσουν στην ψήφιση και εφαρμογή των οδηγιών, που θα σφίξουν περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των μεταναστών. Να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα».

Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να αντιπαλεύει τη φτώχεια, τους πολέμους, που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέγουν ως λύση το δύσκολο δρόμο της μετανάστευσης. Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να δυναμώνει το μέτωπο κόντρα στην πολιτική της ΕΕ, κόντρα στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική πολιτική, σημειώνοντας ότι το μέτωπο Ελλήνων και μεταναστών είναι αναγκαιότητα να δυναμώσει και να συνεχίσει τον αγώνα για:

Νομιμοποίηση των μεταναστών. Κατάργηση των αντιμεταναστευτικών νόμων της χώρας μας και της ΕΕ. Κατάργηση των ευρωενωσιακών κατασταλτικών μηχανισμών. Ισα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες ενάντια στην τρομοκρατία, τις συλλήψεις, τις απελάσεις. Το δικαίωμα μεταφοράς συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης των μεταναστών.

Αλλάζει η ώρα

Αλλάζει από αύριο τα ξημερώματα η ώρα και επανέρχεται η χειμερινή. Ετσι, στις 4 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 3 π.μ.

Κρατούσαν φυλακισμένους 45 μετανάστες

Αλλη μία περίπτωση διακίνησης οικονομικών μεταναστών ήρθε στο φως της δημοσιότητας χτες. Συγκεκριμένα, συνελήφθη ένα άτομο που μαζί με δύο συνεργούς του, που αναζητούνται, κρατούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες 45 άτομα.

Εκτός του ότι τους κρατούσαν κλειδωμένους σε σπίτι στο Αιγάλεω, προχωρούσαν και σε άσκηση βίας, σωματικής και ψυχολογικής, με διάφορες μεθόδους προκειμένου να αποσπάσουν 7.000 ευρώ από τον καθένα για να τους ελευθερώσουν. Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν σε βάρος των 45 ατόμων που έφυγαν από την πατρίδα τους για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, ήταν και το μαστίγωμα με καλώδια.

Το κύκλωμα φέρεται να είχε περάσει παράνομα στη χώρα μεγάλο αριθμό μεταναστών από τους οποίους είχε αποσπάσει άγνωστο χρηματικό ποσό.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Παράταση ως τις 21 Νοέμβρη

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, ως τις 21 Νοέμβρη, αναγκάστηκε να ανακοινώσει χτες η κυβέρνηση, αφού τις τελευταίες μέρες η ταλαιπωρία του λαού ήταν έκδηλη και οι ουρές έξω από τα Γραφεία Κτηματογράφησης και τα Υποθηκοφυλακεία δεν είχαν προηγούμενο, ωστόσο καμία υποχώρηση δεν έκανε στα αιτήματα για μείωση των χαρατσιών των 35 και 20 ευρώ, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι και μάλιστα πολλαπλά για κάθε ακίνητο.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, μάλιστα, με χτεσινή δήλωσή του όχι μόνο αποκλείει να δοθεί άλλη παράταση της προθεσμίας για την επιβολή των δηλώσεων, αλλά επισύρει την επιβολή αυστηρών προστίμων για τους εκπρόθεσμους, θεωρώντας ουσιαστικά το λαό ως υπεύθυνο που τον εξαναγκάζουν να πέφτει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, μέχρι χτες δεν είχε δηλωθεί περίπου το 40% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Διακόπηκε χτες και για τρεις βδομάδες η δίκη για την υπόθεση του ΕΛΑ, αφού παρουσιάστηκε κώλυμα στο πρόσωπο του τακτικού μέλους του δικαστηρίου Α. Παπαθεοδώρου, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Σε δυναμική συγκέντρωση προχώρησαν χτες το βράδυ πυρόπληκτοι στην Οινόη Ηλείας, μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Πυροπλήκτων, με κεντρικό αίτημα την ανάγκη της πραγματικής αποκατάστασης του νομού μετά τις φονικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Αποφάσισαν επίσης να παρελάσουν - διαδηλώσουν στις 28 Οκτώβρη, στον Πύργο.

Η τελευταία ενέργεια της κυβέρνησης, να στείλει ειδοποιητήρια σε 1.000 και πλέον κατοίκους της περιοχής από την υπηρεσία του Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομίας που ζητά να επιστραφούν χρήματα από όσους η κυβέρνηση εκτιμά ότι δε δικαιούνται, έχει δημιουργήσει μεγάλο αναβρασμό. Την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τα χρήματα που η ίδια υποσχέθηκε και δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, προσπαθεί να τους πάρει και αυτά που τους έδωσε.

Ο Γιώργος Καραπάνος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, μιλώντας σε ένα φορτισμένο κλίμα όπου το λόγο πήραν και πολλοί αποδέκτες των... ειδοποιητηρίων, τόνισε την ανάγκη της ανάπτυξης αγώνων που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να κάνει πίσω τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν επιστρέφουμε τίποτα. Ζητάμε αποζημιώσεις στο 100%».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ