Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ποιοι πληρώνουν την κρίση

Διαβάσαμε προχτές στις εφημερίδες ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, αποφάσισε να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους ηγέτες άλλων 19 χωρών (Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ρωσίας, Κίνας, Αυστραλίας, Βραζιλίας, Ινδίας, κλπ.), προκειμένου να ξανασυζητήσουν για την οικονομική κρίση. Στη συνάντηση - ορίστηκε για τις 15 του Νοέμβρη στην Ουάσιγκτον - οι κυβερνώντες των ισχυρότερων χωρών του κόσμου δε θα συζητήσουν μόνο για την αναποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων στο φρενάρισμα της κρίσης. Θα αναζητήσουν - λένε - και τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, που απειλεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Είναι ολοφάνερο πως οι κυβερνώντες των ιμπεριαλιστικών κέντρων μαζί με τους ηγέτες μεγάλων καπιταλιστικών χωρών κλείνουν τα μάτια τους για να μη δουν την αλήθεια. Αρνούνται να παραδεχτούν ότι η ρίζα του κακού για την οικονομική κρίση - που έχει προκαλέσει αλυσιδωτούς κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία - βρίσκεται στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Σ' αυτή την πικρή αλήθεια συνηγορούν - μεταξύ άλλων - και οι παρακάτω 4 ειδήσεις, που έκαναν το γύρο του κόσμου και απεικονίζουν ανάγλυφα τις συνέπειες της κρίσης, οι αιτίες της οποίας βρίσκονται στο γεγονός ότι η παραγωγή είναι κοινωνική και η ιδιοποίησή της καπιταλιστική, με την εντεινόμενη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και την αυξανόμενη ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων από το μεγάλο κεφάλαιο.

Είδηση πρώτη: Στις 478.000 ανήλθαν οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα. Είδηση δεύτερη: Η μία αυτοκινητοβιομηχανία μετά την άλλη ανακοινώνουν τη διακοπή της παραγωγικής τους δραστηριότητας, ενώ κατά 10% (περίπου 3.260 θέσεις εργασίας) μειώνει το προσωπικό της η «Goldman Sachs» (GS). Υπενθυμίζεται ότι η GS μετατράπηκε πρόσφατα από επενδυτική τράπεζα σε τράπεζα συμμετοχών (holding), ευελπιστώντας να αντεπεξέλθει έτσι στη χρηματοοικονομική κρίση. Είδηση τρίτη: Οι πωλήσεις τροφίμων στη Βρετανία μειώθηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς οι καταναλωτές «σφίγγουν το ζωνάρι». Είδηση τέταρτη: «Αλμα» 71% κατέγραψαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, σε ετήσια βάση, το τρίτο τρίμηνο. Η πτώση των τιμών των κατοικιών και οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού κατέστησαν δυσκολότερη για τους ιδιοκτήτες την πώληση ή αναχρηματοδότηση, με συνέπεια 765.558 ιδιοκτησίες στις ΗΠΑ να βρεθούν στο εν λόγω τρίμηνο σε κάποιο στάδιο πλειστηριασμού.

Οι παραπάνω 4 ειδήσεις μιλούν από μόνες τους. Δε χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι η κερδοσκοπική ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου ευθύνεται για τη συνεχή εξάπλωση της φτώχειας. Με την ακρίβεια, τις μαζικές απολύσεις, την αυξανόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των λαϊκών εισοδημάτων σε τέτοια επίπεδα ώστε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί να μην μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου στην τράπεζα. Και όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων (κάθε μήνα βγάζουν σε πλειστηριασμό εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου) δεν έλυσαν το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, αλλά το όξυναν περισσότερο.

Αυτό το πρόβλημα προσπαθούν να λύσουν τώρα οι κυβερνήσεις των καπιταλιστικών χωρών με τα 4 περίπου τρισεκατομμύρια δολάρια που αποφάσισαν - μέχρι στιγμής - να πριμοδοτήσουν τις τράπεζες. Στην ουσία, επιδιώκουν έτσι να «σώσουν» το καπιταλιστικό σύστημα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ