ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ολόπλευρη στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού από την κυβέρνηση και τον Δ. Χριστόφια

Τη γνήσια και έμπρακτη αλληλεγγύη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στον αγώνα που, αντιμέτωπος με τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, δίνει ο κυπριακός λαός για να ζήσει ενωμένος στην πατρίδα του, παλεύοντας για τη λύση του Κυπριακού με «Διζωνική Δικοινωτική Ομοσπονδία», και τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Κύπρου με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, μετέφερε η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, στις 29 και 30 του Οκτώβρη.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην οποία συμμετείχε ακόμα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε σημαντικές συναντήσεις με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου, έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθεί και να ανταλλάξει απόψεις για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και για θέματα όπως η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, η εσωτερική πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες κλπ. Σταθμός άλλωστε της διήμερης επίσκεψης του ΚΚΕ ήταν η συνάντηση που έγινε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχτηκε την Αλέκα Παπαρήγα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα με την ίδια εγκαρδιότητα που η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έγινε δεκτή σε όλες τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο, όπου και αποτυπώθηκαν οι στενοί δεσμοί του Κόμματος με τον κυπριακό λαό.

Η σημασία της επίσκεψης του ΚΚΕ (που προβλήθηκε σημαντικά από τα κυπριακά ΜΜΕ) συνδέεται με την ίδια τη χρονική περίοδο που έγινε, καθώς συνεχίζονται οι σοβαρές προσπάθειες που κάνει για την επίλυση του Κυπριακού η κυπριακή πλευρά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, δρώντας μέσα σε σύνθετες συνθήκες και με αρνητικό συσχετισμό δύναμης. Την ώρα που, με δεδομένη τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού, μεγαλώνει ολοένα η ανάγκη για ενίσχυση της συμπαράστασης απέναντι στον κυπριακό και κάθε λαό που αντιπαλεύει τις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών, για ενίσχυση συνολικά της αντιιμπεριαλιστικής πάλης σε κάθε γωνιά της Γης.


Η μάχη για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται σε απολύτως ασφαλή χέρια

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια
Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια
Τη σταθερή και ολόπλευρη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δύσκολο έργο που συνεχίζει η Κυπριακή Προεδρία για την επίλυση του Κυπριακού μετέφερε η αντιπροσωπεία του Κόμματος κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση, που έγινε στο προεδρικό μέγαρο, συμμετείχαν ο Τίτος Χριστοφίδης, υφυπουργός παρά τω Προέδρω, και ο Ανδρος Κυπριανού, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΑΚΕΛ.

Αμέσως μετά, με δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Εχουμε την ευκαιρία, ερχόμενοι εδώ στην Κύπρο, να δηλώσουμε ότι συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε το έργο της Κυπριακής Προεδρίας και προσωπικά βεβαίως του Δημήτρη Χριστόφια, στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει σε δύσκολους καιρούς, σε ακόμη πιο σύνθετες συνθήκες, να δοθεί μία σωστή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Λύση που έχει αποδειχθεί ότι, αν δοθεί, θα μπορέσει η Κύπρος να επιλύσει - ας πούμε - το εθνικό ζήτημα. Και Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να ζήσουν πραγματικά μονιασμένα, αγαπημένα μέσα από μια ομοσπονδία διζωνική, με ενιαία κρατική υπόσταση και παρουσία διεθνώς.

Θεωρούμε ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες και βεβαίως δεν έχουμε την αυταπάτη ότι εξαρτάται μόνο από την κυπριακή ηγεσία να επιλυθεί το ζήτημα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να το θέλει και η άλλη πλευρά, πρέπει να υπάρχουν και διεθνείς συνθήκες που το επιτρέπουν. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να εξαντλήσεις το περιθώριο όσο εξαρτάται από εσένα. Και με αυτή την έννοια και με την επίσκεψή μας αυτή θέλουμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια».

Οι συνθήκες είναι δύσκολες

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι συνομιλίες είναι σε ασφαλέστερα χέρια με την εκλογή Χριστόφια, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε: «Κοιτάξτε να δείτε. Εγώ θα έλεγα, είναι σε απολύτως ασφαλή χέρια». Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε ακόμα αν στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίλυση του Κυπριακού, και απάντησε: «Ξέρουμε ότι στην πολιτική υπάρχει ο πολιτικός χρόνος. Δυστυχώς δεν υπάρχει ο χρόνος που λέμε Χριστούγεννα, καλοκαίρι. Για δείτε το Κυπριακό πόσα χρόνια έχει; Είναι δυνατόν ένα πρόβλημα που μακροχρόνια έμεινε ξεκρέμαστο - και μάλιστα όταν υπήρχαν καλύτερες διεθνείς συνθήκες - να απαιτεί κανείς μέσα σε τόσους λίγους μήνες να λυθεί;

Και ειλικρινά δεν το λέω αυτό, μη φανταστείτε ότι ξεκινάω από μια προσπάθεια απλώς συναισθηματική απέναντι στην Κυπριακή Προεδρία, αν θέλετε και λόγω των σχέσεων των δύο κομμάτων. Δεν είναι εύκολο ζήτημα. Από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας και όταν τον πήρα στο τηλέφωνο, του λέω έχεις μπροστά σου ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Ξέρουμε τις συνθήκες».

Τέλος, σε ερώτημα για το αν το ΚΚΕ θα έχει επαφές και με τουρκοκυπριακά κόμματα, τόνισε: «Καταλαβαίνετε ότι ως Κόμμα δεν είναι εύκολες οι επαφές, όπως μπορεί να τις πραγματοποιήσει το ΑΚΕΛ, το οποίο πραγματικά έχει επιδείξει μία μεγάλη ευαισθησία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οταν έχουμε ευκαιρίες, έχουμε. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια, όχι γιατί δεν το θέλουμε, αλλά δεν είναι πάντα εύκολες οι συνθήκες. Είναι πιο εύκολο οι επαφές να γίνονται από το ΑΚΕΛ».

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε ακόμα συνάντηση με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής και πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Καρογιάν. Η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως το ΚΚΕ στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες που γίνονται από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τη συνεργασία που πραγματώθηκε στις τελευταίες εκλογές. «Νομίζουμε ότι σε σωστή κατεύθυνση δίνεται αυτή η μάχη και τη μάχη κανείς πρέπει να τη δώσει με στόχο να κερδίσει. Πολύ περισσότερο που υπάρχει ένα όπλο στα χέρια, οι πολύχρονες αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που καθορίζουν το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της λύσης του Κυπριακού. Βεβαίως, μέσα από τις διμερείς συναντήσεις καλώς επιχειρείται να γίνει μια τέτοια προσπάθεια. Συμφωνούμε κι εμείς ότι δεν εξαρτάται μόνο από την καλή θέληση της μίας πλευράς, αλλά πρέπει να θέλει και η άλλη. Και οι δυο πρέπει να θέλουν για να επιλυθεί», δήλωσε μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του Κυπριακού και σημείωσε: «Η ηγεσία της Τουρκίας πρέπει επιτέλους, όχι απλώς να πιεστεί, πρέπει επιτέλους να ασκηθεί μία πραγματική και ουσιαστική πίεση, παίρνοντας σαν βάση ότι οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπενθυμίζουν ότι είναι πρόβλημα εισβολής - κατοχής και όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας της επίλυσης. Προσαρμογές και τα λοιπά μπορεί να γίνουν αλλά δεν μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας της λύσης. Δεν μπορεί παρά η Κύπρος να είναι ένα ενιαίο κράτος, ομόσπονδο, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά ενιαίο κράτος, χωρίς στο κεφάλι επάνω τις λεγόμενες εγγυήσεις. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχει μία λύση που από το παράθυρο περνάει διχοτόμηση».

«Το δίκαιο δεν μπορεί να καθορίζεται από τη γεωστρατηγική σημασία των οδών του πετρελαίου κτλ. ή από τα σχέδια απέναντι στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, αλλά το Κυπριακό όπως και το Παλαιστινιακό πρέπει να επιλυθούν στη δοκιμασμένη επιλογή και λύση», επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς για τους συμμάχους της Ελλάδας και της Κύπρου προτάσσεται η γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας, οι αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου, «σε μία περίοδο που υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους συμμάχους και μάλιστα σε συνθήκες της κρίσης». «Οφείλουμε καταρχήν να είμαστε αισιόδοξοι μαχητές», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά του ο Μ. Καρογιάν χαρακτήρισε τη συνάντηση «εγκάρδια, χρήσιμη και εποικοδομητική».

Κατά την παραμονή της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε ακόμα επαφές με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.


ΚΚΕ - ΑΚΕΛ
Συνάντηση σε συντροφικό κλίμα

Αλέκα Παπαρήγα και Νίκος Κατσουρίδης κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση ΚΚΕ - ΑΚΕΛ
Αλέκα Παπαρήγα και Νίκος Κατσουρίδης κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση ΚΚΕ - ΑΚΕΛ
Τις αδελφικές σχέσεις που συνδέουν ΚΚΕ και ΑΚΕΛ, όπως αποτυπώνονται άλλωστε σταθερά στη συνεργασία μέσα από το παγκόσμιο εργατικό, το φιλειρηνικό κίνημα κλπ., ανέδειξε το θερμό, συντροφικό κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους σ. Νίκο Κατσουρίδη, Γιαννάκη Κολοκασίδη και Ανδρο Κυπριανού, μέλη του ΠΓ και της Γραμματείας του ΑΚΕΛ. Οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία ακόμα μία φορά να μοιραστούν εμπειρίες και να συζητήσουν για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος σε Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και διεθνώς. Εκτός από την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ΚΚΕ και ΑΚΕΛ κουβέντιασαν για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το πώς οι εργαζόμενοι χρειάζεται να προετοιμαστούν ώστε όχι μόνο να μην πληρώσουν το «μάρμαρο», αλλά και να δυναμώσουν σε πείρα, συμπεράσματα κλπ.

«Είναι γνωστοί οι δεσμοί που δένουν το ΑΚΕΛ με το ΚΚΕ, γι' αυτό οι συναντήσεις μας είναι πράγματι εγκάρδιες και συντροφικές, συζητούμε ως να συζητούμε σε μια κομματική οργάνωση, είτε του ΑΚΕΛ είτε του ΚΚΕ», τόνισε ο Νίκος Κατσουρίδης. «Παρά τις προσπάθειες που γίνονται κατά καιρούς να παρουσιάσουν τα δύο κόμματα με διαφορά άποψης στο Κυπριακό», επισήμανε, «υπάρχει πλήρης και ενεργή στήριξη της πολιτικής και της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, όπως υπάρχει και η πλήρης δική μας συμπαράσταση στον αγώνα του ΚΚΕ για μια καλύτερη μέρα για τους Ελληνες εργαζόμενους. Εχουμε συζητήσει για θέματα που αφορούν τα δύο κόμματα, έχουμε συζητήσει για θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή αριστερά και πρέπει να πω ότι, με συναντίληψη δίνουμε μια μάχη, τόσο ο καθένας στο επίπεδό του το εθνικό, όσο βέβαια και σε ένα ευρύτερο επίπεδο, σε μια στιγμή, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, όπου ένα συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο αποδεικνύει την αδυναμία του και σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη έκδοσή του, τη νεοφιλελεύθερη, ή αν με ρωτάτε πιο σωστά τη νεοσυντηρητική, έχει αποδείξει μιαν απλή αλήθεια: ότι κανένα οικοδόμημα που αφορά τα εκατομμύρια ή τα δισεκατομμύρια του πλανήτη δεν μπορεί να στεριώσει από τη στιγμή που αναποδογυρίζεται, κι αυτός ο τεράστιος πλούτος περνά στα χέρια των πολύ λίγων.

Με την αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΕΔΟΝ
Με την αντιπροσωπεία της Γραμματείας της ΕΔΟΝ
Αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων, όσο κι αν κάποιοι, και εδώ και στην Ελλάδα και αλλού, προσπαθούν να παρουσιάσουν μια άλλη εικόνα, να τα φορτώσουν σε πρόσωπα ή στην τάχα απόφαση του ενός ή του άλλου διοικητή της αμερικάνικης τράπεζας που μείωσε ή αύξησε τα επιτόκια. Ολα αυτά είναι θέματα που μας απασχολούν συνεχώς και είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία θα δώσει καλύτερες δυνατότητες και στο ένα και στο άλλο κόμμα», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχουν πολύ συχνές συναντήσεις και στενές σχέσεις, έτσι που όταν συναντιόμαστε η μία συνάντηση είναι συνέχεια της άλλης, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. «Ενημερώσαμε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για το Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο οπωσδήποτε αντικείμενο συζήτησης θα έχει και τα σημερινά, τα οξυμένα προβλήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, που απ' ό,τι φαίνεται θα ξεσπάσει και στην Ελλάδα, ακόμα δεν έχει ξεσπάσει. Οπωσδήποτε το Συνέδριο θα ασχοληθεί κυρίως με τη θωράκιση και τη χειραφέτηση του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, να απαντήσει στην επίθεση που θα δεχτεί, γιατί, όπως ξέρουμε, και όταν υπάρχει γρήγορη και ευνοϊκή καπιταλιστική ανάπτυξη πάλι οι εργαζόμενοι πληρώνουν και όταν υπάρχει ύφεση, πτώση, πάλι οι εργαζόμενοι πληρώνουν. Οπως επίσης ενημερώσαμε ότι το δεύτερο θέμα του Συνεδρίου θα είναι συμπεράσματα, ένας δεύτερος κύκλος συμπερασμάτων για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, αυτή τη φορά για τα θέματα της οικονομίας, και θεωρούμε ακριβώς ότι το συνέδριο του Κόμματος πετυχαίνει έναν ενιαίο, διπλό σκοπό. Να ασχοληθεί με το σήμερα και ταυτόχρονα να μιλήσει και για το αύριο, για την προοπτική. Είναι αν θέλετε, από πλευράς θεματολογίας, από τα πιο ολοκληρωμένα συνέδρια».

Με την ευκαιρία της συζήτησης που είχαν ΚΚΕ και ΑΚΕΛ για την οικονομική κρίση, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε πως το ΚΚΕ προβληματίζεται για τη διέξοδο που θα αναζητήσει ο καπιταλισμός από την παρούσα οικονομική κρίση: «Φαίνεται ότι η διέξοδος - που λέγεται καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση αγοράς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μια σειρά γνωστά μέτρα που ζούμε - αυτή η διέξοδος ό,τι είχε να δώσει, έδωσε στο σύστημα. Τα δάνεια, τα εορτοδάνεια, τα διακοποδάνεια, τα καταναλωτικά δάνεια, τα στεγαστικά δάνεια, που και αυτά, εν πάση περιπτώσει, διευκόλυναν τους χαμηλόμισθους ή μάλλον μικρομεσαία στρώματα να "επιλύσουν" ορισμένες ώριμες ανάγκες, κι αυτά έδωσαν ό,τι έδωσαν.

Τι άλλο θα ζητήσουν; Ενας από τους κινδύνους είναι να πολλαπλασιαστούν οι εστίες πολέμου. Κυρίως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στον Καύκασο. Και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει και πιο αρνητικές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι όλα τα Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα, οι ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις, το εργατικό κίνημα, το κίνημα των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Και σήμερα για να 'σαι σε ετοιμότητα πρέπει να είσαι έτοιμος για αντεπίθεση».

Με τη Γραμματεία της ΕΔΟΝ

Η πείρα που καταγράφει καθημερινά η ΕΔΟΝ από την πάλη για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της κυπριακής νεολαίας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε με αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΚΣ της ΕΔΟΝ και τον Γραμματέα του ΚΣ, Χρήστο Χριστοφίδη. Επισημαίνοντας τις αδελφικές σχέσεις που ενώνουν ΕΔΟΝ και ΚΝΕ, ο Χρ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στην οξεία διαπάλη που διεξάγεται για τον έλεγχο των νεανικών συνειδήσεων μέσα και από τις προσπάθειες για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας των αγώνων του κυπριακού λαού κλπ. Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη Συνδιάσκεψη που το Κόμμα οργάνωσε για τη νεολαία, ακριβώς επειδή αποτελεί σημαντική προτεραιότητα η παρέμβαση στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.


Γόνιμη ανταλλαγή πείρας για το μαζικό κίνημα

Στα γραφεία της ΠΕΟ
Στα γραφεία της ΠΕΟ
Σημαντικό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), όπου η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει η Ομοσπονδία. Επισκέφτηκε το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Εργαζομένων Κύπρου (ΣΤΕΚ - χορηγεί στους εργαζόμενους δάνεια με ευνοϊκούς όρους), το Συντεχνιακό Ιατρείο (που προσφέρει δωρεάν στα μέλη της ΠΕΟ υπηρεσίες Υγείας πρωτοβάθμιου επιπέδου, ακόμα χορηγούνται φάρμακα με μία εισφορά των εργαζομένων που αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής τιμής), το Ινστιτούτο Εργασίας (ερευνητικό ίδρυμα της ΠΕΟ). Η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκε ακόμα στο χώρο που, μπροστά στο 25ο Συνέδριο της ΠΕΟ (20-22 Νοέμβρη) θα διαμορφωθεί ως μουσείο με ντοκουμέντα από μεγάλους αγώνες Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων εργαζομένων (π.χ. υλικά για τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες που έδωσαν το 1948 μεταλλωρύχοι και αμιαντωρύχοι του νησιού).

Οι δύο πλευρές συζήτησαν, ανάμεσα σ' άλλα, για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, την κατάσταση του εργατικού κινήματος σε Ελλάδα και Κύπρο, την ανάγκη η εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της και να αρνηθεί τις θυσίες που ζητά το κεφάλαιο να κάνει, μέσα σε συνθήκες κρίσης που αναδεικνύουν τον ιστορικά παροδικό χαρακτήρα του καπιταλισμού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

«Θυσίες έγιναν και όταν η Ελλάδα είχε υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, θυσίες ζητούνται και τώρα ενόψει της κρίσης», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Κατά τη γνώμη μας, το εργατικό, το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και η αγροτιά, και οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να είναι σε θέση μάχης, να μη δεχτούν και να απορρίψουν κάθε σύνθημα εργασιακής ειρήνης ή παραίτησης από διεκδικήσεις στο όνομα της διάσωσης της οικονομίας από την κρίση. Την κρίση την προκάλεσαν τα κέρδη, η δίψα για κέρδος, η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και όχι βεβαίως τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων», κατέληξε ανάμεσα σ' άλλα. Μετά την «εγκάρδια και παραγωγική» συζήτηση, ο Π. Κυρίτσης επισήμανε ότι «είναι κοινή η άποψη ότι το λογαριασμό δεν μπορεί να τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί».

Γόνιμη ήταν η συζήτηση που έγινε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (με τη συμμετοχή της ΓΓ Χριστίνας Δημητριάδου) που συσπειρώνει σήμερα χιλιάδες γυναίκες. Μεταξύ άλλων, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε τα γραφεία της «Χαραυγής», όπου είχε συνάντηση με τη διεύθυνση της εφημερίδας και παραχώρησε συνέντευξη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ