Στον αέρα οι μισοί υπάλληλοι της εταιρείας
Associated Press |
Το κόστος του τελικού σχεδίου που παρουσίασε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, μετά την ολοκλήρωση του «διαλόγου» με τέσσερα από τα 24 σωματεία που υπάρχουν στον όμιλο ΟΑ, ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι προσαυξημένο κατά 132 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με αυτό που είχε παρουσιάσει ο Κ. Χατζηδάκης στα μέσα του περασμένου μήνα. Μάλιστα, το μήνυμα που επιχείρησε να στείλει και χτες ο υπουργός είναι η ...επιτυχία της κυβέρνησης, που καταφέρνει να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους του ομίλου με την καταβολή του παραπάνω ποσού σε βάθος 25ετίας!
Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας ο υπουργός επανέλαβε τους «αραχνιασμένους» ισχυρισμούς ότι το «πακέτο», με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράσει τους εργαζόμενους και να κάμψει τις αντιδράσεις τους στο κλείσιμο της εταιρείας, ισοδυναμεί με το έλλειμμα τριών χρόνων της εταιρείας, ενώ έκανε αναφορά και στο πόσο ...«απλόχερη» στάθηκε η κυβέρνηση στο θέμα των εργαζομένων.
Το πακέτο μέτρων, που παρουσίασε χτες ο υπουργός, μεταξύ άλλων προβλέπει:
Ειδικά για τους εποχιακούς, για τους οποίους δε δίνεται κάποια ουσιαστική εξασφάλιση, προβλέπεται:
Είναι προφανές ότι η «ευαισθησία» της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΑ εξαντλείται στην ...ευαισθησία που μπορεί να δείξουν οι ιδιώτες «επενδυτές», εάν και εφόσον αποφασίσουν να προσλάβουν κάποιους εργαζόμενους. Οι υπόλοιποι θα βρεθούν στο δρόμο, είτε - κατά την κυβέρνηση - θα πρέπει να αρκεστούν στα επιδόματα του ΟΑΕΔ και στη ...φιλευσπλαχνία επιδοτούμενων εργοδοτών.
Νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ζήτησε εμμέσως ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος, μιλώντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Επικαλούμενος τις οικονομικές ζημιές της ΔΕΗ στο 2008, ζήτησε «εξορθολογισμό» των - φτηνά τα χαρακτήρισε - τιμολογίων ώστε να αντανακλούν το πλήρες κόστος συν ένα εύλογο κέρδος, για επενδύσεις και απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου. Παραδέχτηκε ουσιαστικά την απαίτηση για νέες ανατιμήσεις, σημειώνοντας ότι το μέσο έσοδο της ΔΕΗ από την πώληση ενέργειας συνεχίζει να υπολείπεται του μέσου κόστους της για το εξάμηνο του 2008.
Παράλληλα, απέδωσε τα ζημιογόνα αποτελέσματα στην υποχρέωση της ΔΕΗ για παροχή υπηρεσιών προς τρίτους. Υπονοούμενα άφησε και για τους μισθούς των εργαζομένων, λέγοντας ότι μισθοδοσία και καύσιμα είναι η σημαντικότερη παράμετρος καθορισμού του λειτουργικού κόστους της ΔΕΗ. Ο Τ. Αθανασόπουλος επιτέθηκε κατά της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, αφήνοντας αιχμές ότι με τη στάση της πιθανόν να στηρίζει συμφέροντα ανταγωνιστών της. Η ΓΕΝΟΠ, είπε, δεν μπορεί να διεκδικεί συμμετοχή στις επιχειρηματικές αποφάσεις της διοίκησης.
H αρνητική πορεία της ΔΕΗ οφείλεται στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, τόνισε σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Είτε έχει κέρδη είτε έχει ζημιές την πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι τα κέρδη προέρχονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ τις ζημιές τις πληρώνουν τα νοικοκυριά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια.
Ο βουλευτής κατέκρινε την πρακτική της ΔΕΗ να πουλάει ρεύμα στις επιχειρήσεις σε τιμές κάτω του κόστους και χαρακτήρισε αντιφατικό το γεγονός ότι, ενώ η ΔΕΗ αγοράζει ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα από τους ιδιώτες, το πουλά φθηνά στις επιχειρήσεις. Η διοίκηση της ΔΕΗ, είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος, κινείται με βάση την πεπατημένη, δηλαδή με προσανατολισμό τα εισαγόμενα καύσιμα όπως ο λιθάνθρακας και το φυσικό αέριο που είναι ευάλωτα στις διεθνείς τιμές και όχι στα εγχώρια όπως ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, αναφερόμενος στους εργαζόμενους της επιχείρησης χαρακτήρισε απαράδεκτο το καθεστώς των συμβασιούχων εργαζομένων και της ανάθεσης σε εργολάβους εργασιών της επιχείρησης.
Το βάρος μιας ακόμη κινητοποίησης των ΕΒΕ σηκώνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, καλώντας στο πανελλαδικό κλείσιμο καταστημάτων και στην απεργία στις 22 του Οκτώβρη, με συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Με τον «αέρα» της επιτυχημένης κινητοποίησης στις 13 του Οκτώβρη, οι αγωνιστικές δυνάμεις των ΕΒΕ προβάλλουν το διεκδικητικό πλαίσιο συνολικής αντιπαράθεσης με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αγωνιστική συνέπεια του συνδικαλιστικού κινήματος, κόντρα στη στάση των ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Ηδη, χτες, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας έσπευσε να εξαγγείλει ...δίωρο κλείσιμο καταστημάτων, απαξιώνοντας τη δυναμική της κινητοποίησης!
Στην πανελλαδική κινητοποίηση καλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της: «Συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ανήγγειλε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, για τις 22 Οκτώβρη. Τα ασφαλιστικά Ταμεία και ειδικά ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, μια και συμμετέχει στον τζόγο του χρηματιστηρίου, με σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία και ύπαρξή του. Ας ενώσουμε και τη δική μας φωνή με τους εν ενεργεία συναδέλφους ΕΒΕ για την επιβολή λύσης των χρονιζόντων δίκαιων αιτημάτων μας».
Μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί με τις απαράδεκτες τιμές (για τη βρώσιμη πράσινη και μαύρη ελιά και για το λάδι) και την καθυστέρηση της ενίσχυσης (έχει «παγώσει» για τον παραδοσιακό ελαιώνα της Αμφισσας - Ιτέας), οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής δεν κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια». Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας, καλούνται όλοι οι ελαιοπαραγωγοί και αγροτικοί φορείς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνεται σήμερα στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιτέας.
Σκοπός και στόχος να ληφθούν αποφάσεις και να συζητηθούν οι μορφές και το περιεχόμενο της πάλης τους για τη διεκδίκηση ουσιαστικών τιμών για την ελιά και το λάδι, την απόδοση της ενίσχυσης - που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Απρίλη - καθώς και για την έγκαιρη απόδοση των δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα διεκδικούν:
Επίσης, στην ανακοίνωσή της, η ΟΑΣ Φθιώτιδας επισημαίνει την τεράστια άνοδο του κόστους παραγωγής και την ταυτόχρονη μείωση των τιμών που απολαμβάνουν οι αγρότες για τα προϊόντα τους (γεγονός το οποίο οδηγεί τη μικρομεσαία αγροτιά στο ξεκλήρισμα) και καλεί τους μικροπαραγωγούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.