ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Τιμές - «βαρίδια» για τα λαϊκά νοικοκυριά

Ακριβότερο κατά 15% συγκριτικά με πέρσι διακινήθηκε χτες - πρώτη μέρα - το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά, που σημαίνει παραπέρα μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών

Με αυξήσεις τιμών που φτάνουν ακόμη και το 15% έκανε χτες «πρεμιέρα» το πετρέλαιο θέρμανσης, με τις χαμηλότερες τιμές να καταγράφονται στην Αττική, από 68 λεπτά ανά λίτρο και τις ακριβότερες στην επαρχία όπου κυμάνθηκαν στα 75-77 λεπτά ανά λίτρο, για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θεωρήθηκε δεδομένη φέτος, παρά την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2007. Βασική αιτία της αύξησης είναι η αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη των διυλιστηρίων και των εταιρειών πετρελαιοειδών για αύξηση των κερδών τους και η υποστήριξή τους από την κυβέρνηση, η οποία περιορίστηκε να «παρακαλέσει» τους φορείς της αγοράς για ...αυτοσυγκράτηση, προκειμένου στη συνέχεια να προβάλλει ως κατόρθωμα τις ...υποτίθεται μικρές αυξήσεις! Κι αυτό, ενώ αναδεικνύεται η ανάγκη για κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, οικονομική ενίσχυση των λαϊκών νοικοκυριών και ενιαίο φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια, χτες μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής: «Με σωστό συντονισμό, πετύχαμε η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει φέτος τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τον καταναλωτή. Παρακολουθούμε στενά την αγορά. Το μήνυμά μας είναι: Διαρκής επαγρύπνηση παντού, ώστε ο καταναλωτής να αισθάνεται ασφαλής. Στη δημαγωγία και το λαϊκισμό, που στηρίζεται σε παραπλανητικές συγκρίσεις, απαντάμε με αποτελέσματα».

Τα υψηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης (έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 50% τα τελευταία χρόνια) αποτελούν σημαντικό πλήγμα για τη λαϊκή οικογένεια. Το πλήγμα στα λαϊκά νοικοκυριά ενισχύεται από τη συνολική λιτότητα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι εργαζόμενοι από τη γενικότερη ακρίβεια, την αύξηση της φορολογίας και τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις.

Η φετινή αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης βρήκε ωστόσο την αγορά «παγωμένη», καθώς ελάχιστοι έσπευσαν να παραγγείλουν πετρέλαιο. Η συγκράτηση αυτή αποδίδεται στην προσδοκία των εργαζομένων και των οικογενειών τους για μεγαλύτερη πτώση των τιμών, στη βάση και της μείωσης των διεθνών τιμών. Οι εταιρείες όμως φαίνεται να έχουν άλλα σχέδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περιμένουν τα πρώτα κρύα για να επιβάλουν ακόμη μεγαλύτερες τιμές, κάτι που θα μπορέσουν να κάνουν ανενόχλητοι, αφού και οι νόμοι τούς στηρίζουν και η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα περιορισμού τους, αφού το μόνο που επιδιώκει είναι να κερδίσει πρόσκαιρες πολιτικές «εντυπώσεις».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΒΕ
«Κατεβάζουμε ρολά» στις 22 Οκτώβρη

Συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ομόνοια

Λίγες μέρες μετά τη δυναμική πανελλαδική κινητοποίηση που διοργάνωσε στις 13 του Οκτώβρη, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές, να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και δηλώνει ότι την Τετάρτη 22 του Οκτώβρη «κατεβάζουμε ρολά». Στην ανακοίνωσή της, με την οποία καλεί σε συγκέντρωση, την ημέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης, στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, η Συντονιστική τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παίρνει νέα αντιασφαλιστικά και φορομπηχτικά μέτρα, φορτώνει νέα βάρη στις ήδη επιβαρυμένες πλάτες των ΕΒΕ, που οδηγούν στη συρρίκνωση και στον αφανισμό μας» και υπογραμμίζει: «Αγώνας και αντίσταση για να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που μας αφανίζει».

Η Συντονιστική προσθέτει: «Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ χέρι - χέρι με αυτήν της ΕΣΕΕ των μεγαλεμπόρων, έκαναν ό,τι περνάει από το χέρι τους να μετατρέψουν το συνδικαλιστικό κίνημα σε διαχειριστή προγραμμάτων, συμμετείχαν στους στημένους "κοινωνικούς διαλόγους", υπέγραψαν και παλαιότερα για τις ανέλεγκτες χρήσεις. Το τελευταίο τους κατόρθωμα είναι η προσπάθεια περαιτέρω επέκτασης, του ήδη απάνθρωπου ωραρίου και η υπονόμευση της Κυριακάτικης αργίας». Και συνεχίζει: «Ανέβαλαν την κινητοποίηση στις 13 του Οκτώβρη για έναν και μόνο λόγο: Για να υπονομεύσουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των συναδέλφων και να σπείρουν σύγχυση και απογοήτευση, αφού πρώτα "πάρουν την άδεια" του υπουργού... Τώρα καλούν σε μια κινητοποίηση για την "τιμή των όπλων" με κουτσουρεμένα αιτήματα. Δε θα τους κάνουμε το χατίρι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις».

Η Επιτροπή Αγώνα χαιρετίζει όλους τους ΕΒΕ που συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 13 του Οκτώβρη «γυρίζοντας την πλάτη στις συμβιβασμένες ηγεσίες» και καλεί σε αντίσταση:

  • «Στη νέα φοροεισπρακτική επιδρομή.
  • Στο εκβιαστικό μέτρο της περαίωσης για τα έτη 2000 - 2006.
  • Στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
  • Στις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους.
  • Στην κατεδάφιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης.
  • Στη μείωση των συντάξεων.
  • Στο κύμα της ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημά μας.
  • Στο ωράριο των πολυεθνικών που προωθούν η ΕΣΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας».
ΔΕΠΑ
Ετοιμάζεται για το χρηματιστήριο

Με ταχείς ρυθμούς προετοιμάζεται η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ώστε να παραδοθεί πλήρως στο μεγάλο κεφάλαιο και ο τομέας του φυσικού αερίου. Ωστόσο, η νέα πορεία της εταιρείας, η οποία αποτιμάται στα 3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη διοίκησή της, δε χωρά τη... ΔΕΗ.

Η ΔΕΠΑ εμφανίζεται αρνητική στο ενδεχόμενο εισόδου της ΔΕΗ στο μετοχικό της κεφάλαιο κατά 30% - σύμφωνα με το δικαίωμα προτεραιότητας που κατέχει η δεύτερη για την αγορά μετοχών - και προτιμά την παραίτηση της ΔΕΗ από το σχετικό δικαίωμά της με κάποια μορφή αποζημίωσης. Παράλληλα, παραμένει η ένταση στις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση προμήθειας της ΔΕΗ με φυσικό αέριο. Η ΔΕΠΑ επιδιώκει πλήρη επαναπροσδιορισμό της σύμβασης του 1994, η οποία έχει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τη ΔΕΗ.

ΕΕΤΤ
Ενέκρινε την παράδοση του ΟΤΕ στην «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Την έγκριση της συμφωνίας κυβέρνησης - «Ντόιτσε Τέλεκομ», για την παράδοση του ομίλου ΟΤΕ στο γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, ανακοίνωσε χτες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Οπως ανακοινώθηκε, «η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε την αλλαγή ελέγχου των εταιρειών ΟΤΕ και Cosmote, υπό την προϋπόθεση ότι θα κοινοποιηθεί στην ελληνική επιτροπή εντός δύο μηνών η εγκριτική απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Ανταγωνισμού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία και έχει επιληφθεί της σχετικής συγκέντρωσης μεταξύ ΟΤΕ ΑΕ και Deutsche Telecom AG».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθούν οι φόροι σε καύσιμα και λογαριασμούς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Με αφορμή την εισαγωγή του πετρελαίου θέρμανσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Η υψηλή τιμή του πετρελαίου είναι ένα ακόμα δυσβάσταχτο βάρος που δεν πρέπει να δεχτούν τα λαϊκά νοικοκυριά να το πληρώσουν. Η βασική αιτία είναι ότι η εξόρυξη, η διύλιση και η εμπορία του πετρελαίου βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών εταιρειών.

Η ανταγωνιστικότητα, η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση στην ενέργεια, που με πάθος υπηρέτησαν και υπηρετούν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύονται χρυσοφόρες για τα μονοπώλια και οδυνηρές για τα λαϊκά στρώματα.

Τα υποτιθέμενα μέτρα της κυβέρνησης, καθώς και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων του "ευρωμονόδρομου", είναι εντελώς αναποτελεσματικά στη συγκράτηση της ακρίβειας, γιατί δε θίγουν την κερδοφορία και το καθεστώς της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην παραγωγή και στο εμπόριο.

Το ΚΚΕ απαιτεί: Να καταργηθεί ο ειδικός φόρος και ο ΦΠΑ στα καύσιμα και στους λογαριασμούς των πρώην ΔΕΚΟ. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα σε αντιμονοπωλιακή συσπείρωση και αντεπίθεση. Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και στον τομέα της ενέργειας, η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα προστατεύει το περιβάλλον, είναι θέμα ζωτικής σημασίας».

ΕΦΟΡΙΑ
«Περαίωση» ανέλεγκτων υποθέσεων

Τις τυπικές διαδικασίες για την είσπραξη του φόρου από την «περαίωση» από μικροεπαγγελματίες και επιχειρήσεις βάζει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Από χτες μπήκε σε λειτουργία η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή από τους διαδικτυακούς κόμβους www.gsis.gr και www.taxisnet.gr με την επιλογή «περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ