ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οταν η γη πουλιέται και αγοράζεται αυτά θα είναι τα αποτελέσματα

Σε ερωτήσεις για το Βατοπέδιο και τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη απάντησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, σε σχέση με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τόνισε τα παρακάτω:

«Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες γι' αυτό που λέγεται χώρος Δικαιοσύνης. Το δίκαιο που υπάρχει σήμερα είναι προσαρμοσμένο σε μια πολιτική που αδικεί το λαό, που ευνοεί τους λίγους.

Βεβαίως υπάρχουν και δικαστές οι οποίοι παλεύουν μέσα σε αυτό το κακό δίκαιο που υπάρχει, όσο μπορούν, να είναι αντικειμενικοί, να μην αδικούν τους απλούς ανθρώπους, τους φτωχούς.

Ομως, όταν πρόκειται για σκάνδαλα, πολιτικά και οικονομικά, εδώ υπάρχουν παρεμβάσεις. Αλλοι αντέχουν τις παρεμβάσεις, άλλοι δεν αντέχουν. Επομένως δεν έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτούς τους διαδρόμους και σε αυτά τα σαλόνια. Τώρα, φαίνεται ότι έγινε μια διαπάλη ανάμεσα σε δικαστικούς, κάποιοι προσπάθησαν να μη φτάσει το πόρισμα στη Βουλή ή οι υποψίες. Θα δούμε τι θα έχουμε.

Αυτές τις μέρες ακούμε δύο πράγματα. Μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στη ΔΕΘ, ανατράπηκε το πολιτικό σκηνικό. Δύο συνεντεύξεις και το πολιτικό σκηνικό ανατράπηκε! Πώς γίνεται, βέβαια, με δύο συνεντεύξεις να ανατρέπεται το πολιτικό σκηνικό, ας μας πούνε και μας το μυστικό!

Το δεύτερο είναι ότι τα πάνω κάτω στην Ελλάδα θα 'ρθουν απ' το μεγάλο, πραγματικά, και προκλητικό σκάνδαλο της Μονής του Βατοπεδίου! Βεβαίως είναι κι αυτό. Η απελευθέρωση αγοράς και η επιχειρηματικότητα εκεί οδηγεί. Πάνω απ' όλα είναι το πρόβλημα της γης. Απ' τη στιγμή που η γη τεμαχίζεται, αγοράζεται και πουλιέται τα αποτελέσματα αυτά θα είναι.

Ομως, το κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων είναι μόνο αυτό; Κριτήριο των πολιτικών εξελίξεων δεν είναι η Παιδεία, δεν είναι οι απολύσεις, δεν είναι η ανεργία, δεν είναι ότι ανέβηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, δεν είναι η εργασιακή περιπλάνηση, η μερική απασχόληση; Τους συμφέρει να κάνουν κριτήριο το υπαρκτό σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Γιατί; Διότι ένα σκάνδαλο θα ρίξει το ΠΑΣΟΚ, ένα σκάνδαλο θα ρίξει τη ΝΔ. Στο ανεβοκατέβασμα δηλαδή, ένα - δύο σκάνδαλα χρειάζονται για να έχουμε εναλλάξ, πότε τη ΝΔ πότε το ΠΑΣΟΚ.

Κριτήριο είναι οι συνθήκες ζωής των εργαζομένων

Και δυστυχώς και κόμματα τα οποία εμφανίζονται ως αντιπολιτευόμενα και τους ενοχλεί ο δικομματισμός, ασχολούνται με αυτά τα σκάνδαλα. Για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑ.Ο.Σ. το επίκεντρο είναι τα σκάνδαλα. Τώρα θα μπει και η Παιδεία, λίγο έτσι... ως γαρνιτούρα. Τα σκάνδαλα, όλη μέρα! Θα γίνει εξεταστική, δε θα γίνει εξεταστική, να παραιτηθεί το τάδε υπουργός, να μην παραιτηθεί, να παραιτηθεί ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, να μην παραιτηθεί. Δηλαδή εάν παραιτηθεί ο Αράπογλου, που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θα γίνει; Θα αλλάξει πολιτική η Εθνική Τράπεζα; Είναι στην καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Επομένως, βεβαίως είναι τα σκάνδαλα ένα στοιχείο, αλλά το κριτήριο πρέπει να είναι οι συνθήκες ζωής και δουλειάς της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να είναι το σύνολο των προβλημάτων και όχι ένα σκάνδαλο που αύριο δεν ξέρουμε πώς θα πάει. Μπορεί να αθωωθούν κιόλας, έναν να στείλουν στη φυλακή και δέκα να αθωώσουν. Εμείς όταν θα 'ρθει στη Βουλή, δεν πρόκειται να χαρίσουμε σε κανέναν τις εκτάσεις που άρπαξε το Βατοπέδιο. Πρέπει να γίνουν δημόσια περιουσία, και δε μας ενδιαφέρει ακόμα και εάν γίνουν νόμιμα οι αγοραπωλησίες. Εμείς δεν τις θεωρούμε νόμιμες. Δεν μπορεί, όμως, να είναι το βασικό στοιχείο κρίσης».

Από το 1918 μιλάγαμε για το διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τον χωρισμό κράτους και Εκκλησίας και τη θέση του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος σημείωσε:

«Στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία - να το πω έτσι - τα πρώτα σκάνδαλα που έγιναν γνωστά ήταν τα δάνεια που έδιναν για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα το 1821 για να αγοράσουν βιβλία και που τα τρώγαν οι διάφοροι επιτήδειοι. Θέλω να πω δηλαδή, δεν ανακαλύφθηκαν σήμερα τα σκάνδαλα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να εξοικειωθούμε με αυτά. Το λέω γιατί συμφέρει πάρα πολλούς να ασχολούνται με τα σκάνδαλα και όχι με τη βαθύτερη ουσία του πολιτικού προβλήματος.

Μένει η εντύπωση ότι αν βγουν από τη μέση οι κλέφτες, ο λαός θα ζήσει καλά. Οχι! Διότι, ακόμα κι αν σταματήσει η κλοπή και η μίζα, ένα μέρος των χρημάτων δεν πάνε στο λαό, θα ξαναγυρίσουν στις τσέπες των βιομηχάνων, των τραπεζιτών. Η νόμιμη κλοπή και η νόμιμη εκμετάλλευση είναι απίθανα πιο μεγάλη από αυτά που φεύγουνε από τις μίζες. Γι' αυτό λέω ότι πρέπει να δει κανείς συνολικά τα ζητήματα.

Τώρα, αν θα πάτε στην έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων στη Νίκαια που κάνουμε για τα 90 χρόνια, θα δείτε ότι με την ίδρυση του ΣΕΚΕ - έτσι λεγόταν αρχικά το ΚΚΕ - το 1918, μίλαγαν για το διαχωρισμό Eκκλησίας και κράτους. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα. Και - να σας πω - δεν είναι και κανένα επαναστατικό αίτημα. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχει γίνει. Αυτό δε σημαίνει περιορισμό της ασυδοσίας της Eκκλησίας και πίεση των ζητημάτων, αλλά τουλάχιστον λείπει αυτή η τυπική πλευρά. Ανάμειξη και παρέμβαση γίνεται και σε αυτές τις χώρες και αλλού, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει σημασία και η τυπική πλευρά. Το υπόβαθρο είναι η πολιτική πλευρά. Μπορεί η Eκκλησία να είναι χωρισμένη από το κράτος και ακόμα πιο ελεύθερα να πηγαίνει να αγοράζει γη απευθείας από τους αγοραστές και παραλίες για να κάνει και καζίνο και δεν ξέρω τι άλλο να κάνει. Και με την ευκαιρία, δε δεχόμαστε αυτά που λένε ότι εμείς αγοράζουμε και είμαστε επιχειρηματίες για να βγαίνουν κέρδη και να κάνουμε φιλανθρωπικό έργο. Τέτοιο φιλανθρωπικό έργο δεν το θέλουμε. Από το υστέρημά τους αν θέλουν να κάνουν, ας το κάνουν. Εκκλησιαστικοί παράγοντες και μοναχοί. Δε θέλουμε φιλανθρωπικό έργο, θέλουμε κοινωνική πολιτική που τη δικαιούται ο λαός και όχι φιλανθρωπίες από την Eκκλησία».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Αναταράξεις από την παραίτηση των δύο εισαγγελέων

Η αναμφισβήτητη πλέον ανάμειξη και οι ευθύνες υπουργών - της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - στο «ιερό» σκάνδαλο και τις real estate μπίζνες της Μονής Βατοπεδίου ήρθαν και «έδεσαν» με τις προσπάθειες συγκάλυψης εκ μέρους της κυβέρνησης του σκανδάλου του Βατοπεδίου, τις παρεμβάσεις της στο έργο της Δικαιοσύνης και τη σπουδή της να αποφύγει ή να καθυστερήσει να φέρει στη Βουλή το μέγα αυτό πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο και να το αναγάγει σε δικαστικό πρόβλημα, αν, δηλαδή, θα πρέπει να πάει τώρα στη Βουλή ή να ολοκληρωθεί η έρευνα και μετά να οδεύσει στο Κοινοβούλιο.

Η χτεσινή υποβολή παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου δημιουργεί τεράστιο πολιτικό πρόβλημα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αφού είχαμε ακόμη και την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή.

Οι δύο εισαγγελείς Ηλ. Κολιούσης και Ελ. Σωτηροπούλου υπέβαλαν χτες, μέσω του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσου, την παραίτησή τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης και ζήτησαν «την κατά νόμο αποδοχή της». Στην αίτησή τους ανέφεραν ότι από την εισαγγελική έρευνα προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή υφυπουργών στην υπόθεση Βατοπεδίου και, επομένως, έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η υπόθεση να πάει στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχουν ευθύνες για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου οι Μπασιάκος, Δούκας και Κοντός από τη ΝΔ και Φωτιάδης και Δρυς από το ΠΑΣΟΚ.

Προηγουμένως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος δε συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών και ζήτησε να συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα, ενώ τοποθέτησε την εισαγγελέα Εφετών Ε. Σπυροπούλου ως εποπτεύουσα την έρευνα.

Η δήλωση του Χατζηγάκη

Μόλις έφτασαν οι παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, αυτός επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να μη γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις και να παραμείνουν στη θέση τους συνεχίζοντας την έρευνα.

Ετσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να κάνει δεκτή την παραίτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών Ηλ. Κολιούση και Ελ. Σωτηροπούλου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε δήλωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σ' αυτήν, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης».

Παράλληλα, ο Σ. Χατζηγάκης επανέρχεται σε παρόμοιες δηλώσεις του πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Κ. Καρούτσος προσπάθησε να δικαιολογήσει την τοποθέτηση της Ε. Σπυροπούλου, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η συντονίστρια θα επέσπευδε τη διαδικασία της έρευνας.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς ανέφερε χτες ότι ορθώς ενήργησε ο Κ. Καρούτσος, ο οποίος έκρινε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και παρήγγειλε τη συνέχιση της έρευνας. Επίσης, ο Γ. Σανιδάς ανέφερε χτες στους δημοσιογράφους ότι η δικογραφία θα πάει στη Βουλή, όταν θα τελειώσει η έρευνα. Επανήλθε για άλλη μια φορά στο θέμα «των παραπλανηθέντων υπουργών» και δήλωσε ότι οι υπογραφές των υπουργών δημιουργούν θέμα πολιτικής και ηθικής ευθύνης, ενώ για τις ποινικές ευθύνες ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα που θα διερευνηθεί. Τέλος, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χτες ανέκρουσε πρύμναν και μίλησε για περίεργες γνωμοδοτήσεις της ΚΕΔ, λέγοντας πως η εν λόγω υπηρεσία δεν έχει παραπλανηθεί και πως υπάρχει βιομηχανία ανάλογων γνωμοδοτήσεων.

Αντιδράσεις φορέων

Στο μεταξύ, χτες αντέδρασε έντονα ο εισαγγελικός και ο δικηγορικός κόσμος στην υπόθεση με την παραίτηση των δύο εισαγγελέων.

Η Ενωση Εισαγγελέων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δημιουργείται τεράστιο ηθικό και ουσιαστικό ζήτημα για τη λειτουργία του θεσμού της Δικαιοσύνης και πως οποιαδήποτε υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό σε συγκεκριμένη υπόθεση είναι ανεπίτρεπτη και απαγορεύεται.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αναφέρει ότι το θέμα είναι μείζον και άπτεται του τρόπου λειτουργίας της Δικαιοσύνης και των παρεμβάσεων που ασκούνται και τελικά υπονομεύουν το κύρος της. «Κάποιοι θεωρούν τη Δικαιοσύνη φέουδό τους και τους εαυτούς τους φεουδάρχες», συνεχίζει η Συντονιστική Επιτροπή, ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στη γραμμή συγκάλυψης που έχει στήσει η κυβέρνηση με κεντρικό στόχο να αποποιηθεί τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της για τη σκανδαλώδη υπόθεση με τη μονή Βατοπεδίου, κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Ερωτηθείς για τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων που ασχολούνταν με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης, δηλώνοντας προκλητικά ότι «ερωτήματα που πρέπει να τίθενται στη Δικαιοσύνη δεν τίθενται στον κυβερνητικό εκπρόσωπο» και υποστήριξε ότι δε γνωρίζει τίποτα «περί πιέσεων».

Ο Θ. Ρουσόπουλος, ταυτόχρονα, ισχυρίστηκε πως «η ΝΔ, είτε ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είτε ως κυβέρνηση, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αναφέρθηκε, απευθύνθηκε, σεβάστηκε πάντα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», ενώ, οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να εμφανίσει τη ΝΔ σαν ...προστάτη της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, που, όπως ανέφερε, «ανάλογα αν νομίζει ότι το συμφέρει ή όχι, την απαξιώνει».

Σχολιάζοντας τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλου, που ζήτησε να κληθούν σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή «οι κ.κ. Ρουσόπουλος, Δούκας και Μπασιάκος», δήλωσε ότι στελέχη «του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να υποδείξουν στη Δικαιοσύνη τι πρέπει να κάνει». Αυτή, δήλωσε, «είναι πραγματική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και είναι απαράδεκτη» και υποστήριξε ότι «την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η Δικαιοσύνη να προχωρήσει ανεπηρέαστη στο έργο της»...

Τέλος, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος πήραν χτες προθεσμία για να καταθέσουν την επόμενη βδομάδα ως ύποπτοι για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, που φέρεται ότι διέπραξε δικαστικός λειτουργός.

ΠΑΣΟΚ
Προσπαθεί να βγει «λάδι» από τα σκάνδαλα

Ως «μωρή παρθένος» εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ και, ξεχνώντας ότι επί των κυβερνητικών του ημερών ξεκίνησε η λεηλασία της δημόσιας περιούσιας και των συναλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου, προσπαθεί σήμερα να αξιοποιήσει τους σκανδαλώδεις κυβερνητικούς χειρισμούς και την επιχείρηση συγκάλυψης που έχει στήσει η ΝΔ, για να βγει «λάδι» και να συγκαλύψει την ενεργό συμμετοχή του στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα μοναστήρια.

Με αφορμή την παραίτηση των εισαγγελέων που εξέταζαν την υπόθεση του σκανδάλου με τη Μονή Βατοπεδίου ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πραξικόπημα που δεν έχει προηγούμενο στη - μετά τη χούντα - πολιτική μας ιστορία», ζήτησε τη σύσταση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών, «για κάθε εκκρεμούσα υπόθεση διαφθοράς και σκανδάλων των τελευταίων ετών» και στη συνέχεια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, και ο βουλευτής Ντ. Ρόβλιας κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «τακτικές συγκάλυψης» και έκαναν λόγο για «ευθεία σύνδεση του πρωθυπουργού με τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) εξέλιξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου». Συγχρόνως ζήτησαν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης και απαίτησαν από την κυβέρνηση να φέρει το φάκελο της υπόθεσης στη Βουλή, ενώ δήλωσαν ότι το ΠΑΣΟΚ προτίθεται «να καταθέσει μήνυση κατά των αυτουργών και των ηθικών αυτουργών, για τις παρεμβάσεις τους στο έργο των δύο εισαγγελέων».

Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησαν ταυτόχρονα χτες να παρουσιαστούν ότι τιμούν την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη, κρύβοντας πίσω από αυτό τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες τους. Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «τιμά τους εισαγγελείς που αρνήθηκαν την ωμή παρέμβαση των κυβερνητικών εντολοδόχων (...) που στόχο είχε και έχει τη συγκάλυψη απαράδεκτων, αδιαφανών και παράνομων πράξεων». Την ίδια στιγμή ο Ντ. Ρόβλιας δήλωσε: «Τα ονόματα των δυο εισαγγελέων θα στέκονται πλέον ισότιμα δίπλα στα ονόματα των Τερτσέτη και Πολυζωίδη. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή γι' αυτούς τους δικαστές».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, δήλωσε ότι «εάν ο φάκελος της υπόθεσης δεν διαβιβασθεί αμέσως από τα εισαγγελικά όργανα στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να υποβάλει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής χωρίς να υπάρχει ο φάκελος».

Η πρότασή αυτή, δήλωσε ο ίδιος, «ούτως ή άλλως, θα καταστήσει αναγκαστική την αποστολή του φακέλου και θα φέρει κάθε βουλευτή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αντιμέτωπο με ένα συνειδησιακό ερώτημα: Εάν θα μετάσχει στη συγκάλυψη μιας τόσο μεγάλης υπόθεσης ή αν θα συμβάλει στην εκκαθάρισή της με πρωτοβουλία της Βουλής, που είναι το συνταγματικά αρμόδιο όργανο».

ΣΩΜΑ ΟΡΚΩΤΩΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΞ
Εισάγουν την ιδιωτικοποίηση σε κρατική υπηρεσία

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη στη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου

Νομοσχέδιο, με στόχο τη δημιουργία «ιδιότυπων πραιτοριανών» χαρακτήρισε το νομοθέτημα του υπουργείο Εξωτερικών που προβλέπει Σώμα ορκωτών μεταφραστών, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, η Λιάνα Κανέλλη. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προτεινόμενο νόμο.

«Ενα υπουργείο Εξωτερικών θέλει μια ενιαία συγκροτημένη, με μόνιμη και σταθερή εργασία, μεταφραστική υπηρεσία», επισήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως «έχετε ελαστικοποιήσει τις ήδη ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις», ενώ «εισάγετε και θεσμοθετείτε την προσωρινή εργασία». Επί της ουσίας επισήμανε ότι «εισάγετε ιδιωτικοποίηση σε μια κρατική υπηρεσία» και «κάνετε μια παρακρατική, παραϊδιωτική υπηρεσία» με ένα «περίεργο μείγμα εργασιακών σχέσεων».

Οσον αφορά το άρθρο που προβλέπει την αύξηση του αριθμού των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων, η Λιάνα Κανέλλη αναρωτήθηκε «με τι κριτήρια η προσωπικότητα θα γίνεται πρέσβης της χώρας;», επισημαίνοντας πάντως ότι ανεξάρτητα από τα πρόσωπα «την ίδια πολιτική θα εφαρμόσετε, κι εμείς διαφωνούμε με αυτή την πολιτική».

Για νομοσχέδιο, με το οποίο «επιλύονται χρόνια προβλήματα της υπηρεσίας και του προσωπικού» «οι πρέσβεις προσωπικοτήτων θα ορίζονται για συγκεκριμένο χρόνο», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Π. Μπεγλίτης έκανε λόγο για «προσπάθεια να υπάρξουν συγκεκριμένοι πολιτικοί συσχετισμοί στο υπουργείο Εξωτερικών», σημειώνοντας πάντως πως το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει σειρά «θετικών άρθρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ