ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΣΕΧΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Προετοιμάζει «ίδρυμα ερευνών ολοκληρωτικών καθεστώτων»

Κύριος στόχος του η παραχάραξη της Ιστορίας και η εξίσωση κομμουνισμού - φασισμού...

Ιδρυμα Ερευνών επί των «ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ευρώπη», με στόχο την εξέλιξη της προσπάθειας παραχάραξης της Ιστορίας με την εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού προετοιμάζει η Τσεχία. Οπως δημοσιοποιήθηκε, η Τσέχικη Προεδρία, που θα αναλάβει καθήκοντα την 1/1/2009, θα επιχειρήσει να δώσει «ερευνητική πνοή» στην αντικομμουνιστική υστερία, που ξεκίνησε από το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, συνεχίστηκε με την κοινή συμφωνία των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών, στην έκθεση «Πολίτες για την Ευρώπη», η οποία αναφερόταν στη θέσπιση εκδηλώσεων μνήμης «των θυμάτων του ναζισμού και των μαζικών σταλινικών εκτοπίσεων καθώς και των μαζικών αφανισμών και των θυμάτων των δικτατοριών και των εμφυλίων πολέμων σε όλα τα κράτη που γνώρισαν δικτατορικά καθεστώτα»...

Στις τελευταίες πινελιές της προσπάθειας σύσσωμων των ευρωπαϊκών θεσμών να συκοφαντήσουν τον κομμουνισμό, ταυτίζοντας μια περίοδό του με το φασισμό, ήταν και δήλωση, κατόπιν έμπνευσης της Πράγας, που υπέγραψαν 409 ευρωβουλευτές, από το ΕΛΚ, τους «Σοσιαλιστές», τους Φιλελεύθερους και την Ευρώπη των Εθνών, που εισηγείται την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως ημέρας μνήμης «για τα Θύματα των Εγκλημάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού».

Δεδομένων αυτών, η τσέχικη προεδρία θα βάλει το δικό της λιθαράκι στον «αγώνα» να εξομοιωθεί η βάρβαρη και απάνθρωπη φασιστική ιδεολογία που αποτελεί γνήσιο τέκνο του καπιταλισμού, με τη βαθιά ανθρώπινη κομμουνιστική ιδεολογία που αποτελεί ό,τι πιο προοδευτικό γέννησε η ανθρώπινη σκέψη, προκειμένου να μπει φρένο στο δρόμο της αναζήτησης του Σοσιαλισμού ως μόνης εναλλακτικής λύσης στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά το φόβο μπροστά στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια των λαών.

Το «ερευνητικό ίδρυμα» που προτίθεται να συστήσει η Τσέχικη Προεδρία φιλοδοξεί να καλύψει όλο το «ολοκληρωτικό παρελθόν, ξεκινώντας από την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τις Βαλτικές χώρες», όπως αναφέρει ο Πάβελ Ζάτσεκ, από το αντίστοιχο Ινστιτούτο Σπουδών επί των Ολοκληρωτικών Καθεστώτων της Πράγας. Αναφερόμενος στα καθήκοντα του υπό σύσταση ιδρύματος, ο Π. Ζάτσεκ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει το εγχείρημα με τη στήριξη των βαλτικών χωρών της ΕΕ και της Πολωνίας και ισχυρίστηκε ότι στόχος δεν είναι μόνο ο κομμουνισμός αλλά κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς του ευρωπαϊκού παρελθόντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κείμενο περί Ευρωπαϊκής Συνείδησης και Κομμουνισμού που υιοθετήθηκε στην Τσέχικη Γερουσία τον Ιούνη του 2008, προτείνει «ναζιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα να θεωρούνται από κοινού ως οι κύριες καταστροφές που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα», συμπληρώνοντας ότι και τα «εγκλήματα που διαπράχτηκαν στο όνομα του κομμουνισμού θα έπρεπε να καταλογιστούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ωστόσο, παρά τη σφοδρή αντικομμουνιστική προπαγάνδα που επιχειρεί η ΕΕ και ο ιμπεριαλισμός, θα έπρεπε να ξέρουν ότι ανεξάρτητα από τις προσωρινές δυσκολίες η συντριβή του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και το σοσιαλιστικό μέλλον είναι αναπόφευκτα, όσο και να τους τρομάζει γιατί αποτελούν κοινωνική ανάγκη.

ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ
Μόνιμος στόχος του ο σοσιαλισμός

Καθ' έξιν παραχαράκτες της Ιστορίας, ιδιαιτέρως εκείνων των σελίδων της που φωτίζουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί για ένα δικό τους μέλλον, οι γνωστοί ευρωενωσιακοί κύκλοι ξαναχτύπησαν. Κάθε άλλο παρά «κεραυνό εν αιθρία» συνιστά η τελευταία απόπειρα της ΕΕ να αμαυρώσει το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα, να τον «κοντύνει» στα δικά της αντιδραστικά μέτρα, εξισώνοντάς τον με το φασισμό - ναζισμό.

Αυτή τη φορά μπροστά μπήκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πέντε μέλη του οποίου - ο Βρετανός Christopher Beazley (ΕΛΚ), η Εσθονή Marianne Mikko (Σοσιαλιστική Ομάδα), η Ουγγαρέζα Zita Gurmai (Σοσιαλιστική Ομάδα), ο Γερμανός Alexander Alvaro (Φιλελεύθερος) και η Λιθουανή Inese Vaidere (Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών) - σε διατεταγμένη υπηρεσία κατέθεσαν δήλωση, η οποία υπογράφτηκε από 409 ευρωβουλευτές και εισηγείται να «ανακηρυχτεί η 23η Αυγούστου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Εγκλημάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού»! Δεδομένου ότι τη δήλωση υπογράφει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, κατατέθηκε για συζήτηση και έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο. Το κατάπτυστο κείμενο υπογράφουν και οι Ελληνες ευρωβουλευτές, της ΝΔ Εμμανουήλ Αγγελάκας και Νικόλαος Βακάλης, του ΛΑ.Ο.Σ. Γεώργιος Γεωργίου, αλλά και ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωάννης Κασουλίδης.

Οι συντάκτες της δήλωσης αναφέρουν ότι «στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα των Εγκλημάτων του Σταλινισμού και του Ναζισμού θα πρέπει να είναι η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων των μαζικών εκτοπίσεων και εξοντώσεων και, ταυτόχρονα, η εδραίωση της δημοκρατίας καθώς και η ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ήπειρό μας», προσθέτοντας ότι «οι μαζικές εκτοπίσεις, οι δολοφονίες και οι υποδουλώσεις που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο των επιθέσεων του σταλινισμού και του ναζισμού, εμπίπτουν στην κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τα οποία δεν ισχύουν οι νόμιμες παραγραφές, βάσει του διεθνούς δικαίου».

Είχαν κατά σειρά προηγηθεί στα τέλη του 2005 με αρχές του 2006 το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα κείμενο τόσο επαίσχυντο που προκάλεσε γενική κατακραυγή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, υπό το βάρος της οποίας αναγκάστηκαν τελικά να το αποσύρουν.

Ακολούθησαν το Φλεβάρη του 2006 τροπολογίες των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Ν. Σηφουνάκης) και της ΝΔ (Στ. Λαμπρινίδης) στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Πολίτες για την Ευρώπη», στις οποίες εξίσωναν το ναζισμό με το «σταλινισμό» και έμμεσα τα σοσιαλιστικά καθεστώτα με τις χουντοφασιστικές δικτατορίες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας... Χαρακτηριστικά γινόταν λόγος για: «Ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι που να συνίσταται: στη στήριξη σχεδίων για εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και των μαζικών σταλινικών εκτοπίσεων καθώς και των μαζικών αφανισμών και των θυμάτων των δικτατοριών και των εμφυλίων πολέμων στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία». Ενώ προβλέπονταν και «σχέδια για τη μνήμη των θυμάτων μαζικών εκτελέσεων και μαζικών εκτοπίσεων από το σταλινικό καθεστώς, καθώς και για τη διατήρηση των μνημείων και αρχείων που τεκμηριώνουν αυτά τα γεγονότα»!

Τον περασμένο Μάρτη, στο πλαίσιο του γενικότερου κλίματος αντικομμουνισμού που επικρατεί στην ΕΕ, εκδηλώθηκε μία ακόμα πρωτοβουλία από 8 ευρωβουλευτές της «σοσιαλιστικής» ευρωομάδας PSE, οι οποίοι εξ ονόματός της ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «σκύψει» στα «εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», και συγκεκριμένα απ' το «ναζιστικό και το σταλινικό»! Η εν λόγω ομάδα ευρωβουλευτών μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, εγκαλούσε τους αρμόδιους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το γεγονός ότι δεν έχουν δράσει αποφασιστικά στην κατεύθυνση διερεύνησης των «εγκλημάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται περίτρανα πως ο αντικομμουνισμός, το μίσος προς το σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα, είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των πολιτικών εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν. Οπως συμπίπτουν και ομονοούν στις αντιλαϊκές πολιτικές έτσι συμπίπτουν και από κοινού καταβάλλουν προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός ως η μοναδική υπέρ των λαών προοπτική. Με όλες τους τις δυνάμεις στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, στον πόλεμο κατά των λαών.

Να σημειώσουμε, για παράδειγμα, ότι ενώ βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ καταδίκαζαν το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, δε δίστασαν λίγους μήνες μετά να επαναφέρουν στο ακέραιο το πνεύμα του καταθέτοντας τις παραπάνω τροπολογίες. Ενώ σε όλες τις αντικομμουνιστικές πρωτοβουλίες πρωτοστατούν ευρωβουλευτές - μέλη της σοσιαλιστικής ομάδας, ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς, ο Γ. Παπανδρέου, τηρεί εύγλωττη σιγή ιχθύος για τα έργα και τις ημέρες των ομοϊδεατών του, των οποίων ηγείται...

Σήμερα η εκδήλωση για την ίδρυση του ΕΑΜ

Στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια

Σήμερα Πέμπτη 25/9 και ώρα 6.30 το απόγευμα, οι ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις (ΠΟΑΟ - ΠΕΑΕΑ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για την 67η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ (27.9.1941), στα Προπύλαια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Γιορτάζεται η Επέτειος της ίδρυσης, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου στις 27.9.1941, που με ραχοκοκαλιά τους κομμουνιστές έγραψε το μεγάλο Επος της Εθνικής μας Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους ναζί κατακτητές που ο ιμπεριαλισμός, ΗΠΑ και ΕΕ, προκαλώντας τους λαούς, επιχειρεί να εξισώσει με τους απελευθερωτές των λαών, το σοσιαλιστικό και αντιστασιακό κίνημα!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ