ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο σεμινάριο

Σε κοινό κείμενο - απόφαση για δράσεις και πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα κατέληξαν οι εργασίες που φιλοξένησε στην Αθήνα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα

Από τη συνάντηση με την ΠΣΟ
Από τη συνάντηση με την ΠΣΟ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή το διήμερο σεμινάριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή αφρικανικών και ευρωπαϊκών συνδικάτων και θέμα «Τα προβλήματα των Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη και ο συντονισμός δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος». Η συμμετοχή των αφρικανικών συνδικάτων ήταν ιδιαίτερα σημαντική, παρά τα εμπόδια που έβαλαν οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Καμερούν, τη Μαυριτανία, το Νίγηρα, τη Σενεγάλη, το Σουδάν, την Τυνησία. Ακόμα εκπρόσωποι συνδικάτων από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Παλαιστίνη και ο μόνιμος εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στα Ηνωμένα Εθνη.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΠΣΟ και οι εργασίες του κατέληξαν σε κοινό κείμενο - απόφαση, όπου επιβεβαιώνεται η αποφασιστικότητα «να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα». Ξεχωριστή στιγμή, στο περιθώριο των εργασιών του σεμιναρίου, αποτέλεσε η συνάντηση των Αφρικανών συνδικαλιστών με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το πρωί της Κυριακής.

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα γραφεία της ΠΣΟ και συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της, Γ. Μαυρίκο. Στη συνάντηση ο συντονιστής της ΠΣΟ στην Αφρική, Ιμπραήμ Σίλα, από τη Σενεγάλη, ενημέρωσε για το ενδιαφέρον που δείχνουν όλο και περισσότερα συνδικάτα να γίνουν μέλη της ΠΣΟ. Στις εργασίες μήνυμα έστειλε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη.

Η πολιτική των μονοπωλίων γεννά τη φτώχεια

Από τις εργασίες του σεμιναρίου
Από τις εργασίες του σεμιναρίου
Τις εργασίες άνοιξε ο Γιώργος Πέρρος, με εισήγηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται σήμερα εξαιτίας της φτώχειας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, να ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους», σημείωσε. Αναφερόμενος στην Αφρική επισήμανε ότι «το εξωτερικό χρέος των χωρών της ανέρχεται στα 280 δισεκατομμύρια δολάρια. Ετσι, οι λαοί της Αφρικής καταδυναστεύονται και βρίσκονται συνεχώς κάτω από το ζυγό των ιμπεριαλιστών. Γι' αυτό είναι ανάγκη να διαγραφεί το εξωτερικό χρέος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «για τα προβλήματα των λαών της Αφρικής υπεύθυνες είναι οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια, ιδιαίτερα οι πολυεθνικές στα φάρμακα που κερδίζουν από τις αρρώστιες στην Αφρική. Υπεύθυνη είναι η ΕΕ και η αποικιοκρατική πολιτική της». Στις χώρες «υποδοχής», τόνισε, «οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, η εργοδοσία χρησιμοποιούν τους μετανάστες για φτηνό εργατικό δυναμικό, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη τους», και ανέφερε ότι στην Ευρώπη βρίσκονται περίπου 20 εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι ζούνε σε πολύ άσχημες συνθήκες.

«Ολες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χτυπούν τα δικαιώματα των μεταναστών. Ηδη είναι σε εξέλιξη σφοδρή επίθεση σε βάρος τους. Ετοιμάζονται να ψηφίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο κείμενο που προβλέπει 18μηνη φυλάκιση και απέλαση όσων μπήκαν παράνομα σε κάποια χώρα της ΕΕ ψάχνοντας για δουλειά. Συζητούν ακόμα το "σύμφωνο" μετανάστευσης, που θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα προβλήματα στη ζωή των μεταναστών».

Καθοριστικός ο ρόλος του ταξικού κινήματος

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα ρίχνει μεγάλο βάρος στο ζήτημα των μεταναστών, τόνισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ. «Είναι σημαντική η συμβολή της ΠΣΟ στην προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική. Ακόμα, σημαντικό βήμα αποτελεί η δημιουργία γραφείου της ΠΣΟ για την Αφρική. Για εμάς οι μετανάστες αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης. Οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες απέκτησαν πείρα και πλέον συνειδητοποιούν ότι έχουμε κοινό αντίπαλο, τους καπιταλιστές, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Την ανάγκη ενότητας δράσης της εργατικής τάξης σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση», σημείωσε σχετικά.

Στόχος των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, συνέχισε, «είναι να γίνουν όλοι μέλη των συνδικάτων και επιδιώκουμε αρκετοί να εκλέγονται και στις διοικήσεις των συνδικάτων». Ετσι, «θα δυναμώσει η προσπάθεια να διαμορφωθούν ισχυροί, ταξικοί δεσμοί με τους Ελληνες εργαζόμενους για να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιμεταναστευτική πολιτική (...). Μόνο με τον αγώνα μας θα έρθει ένα καλύτερο μέλλον, ένα μέλλον που μας ανήκει γιατί όλοι εμείς (...) δημιουργούμε κάθε μέρα όλο αυτόν τον πλούτο που βλέπουμε γύρω μας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πλήθος των παρεμβάσεων των ταξικών συνδικάτων.

Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων παίζουν εχθρικό ρόλο. Χρηματοδοτούνται από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και δουλεύουν στην Αφρική σε βάρος των λαών της. Και κατέληξε τονίζοντας ότι οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες έχουν περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά και τους ίδιους στόχους. Για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης απαιτείται συντονισμός, συνεργασία και διεθνιστική αλληλεγγύη.

Αναγκαία η ένταση της κοινής δράσης

Εκπρόσωποι από τα συνδικάτα της Αφρικής, και όχι μόνο, ανέδειξαν τις συνθήκες εξαθλίωσης και ακραίας φτώχειας των εργαζομένων και των λαών της ηπείρου, που δημιουργούν τα όργανα του ιμπεριαλισμού, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Γεγονός που μετατρέπει την Αφρική σε τεράστια πηγή μετανάστευσης. Επίσης, τονίστηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσής τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναδείχτηκε η ανάγκη έντασης των προσπαθειών για κοινή δράση των συνδικάτων με ταξικό προσανατολισμό, σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Διεθνών Μεταφορών από την Πορτογαλία, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι πολιτικές του κεφαλαίου είναι κυνικές και εγκληματικές εκ προθέσεως. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συναποφασίζουν και εφαρμόζουν οδηγίες που οδηγούν στην εκδίωξη, σύλληψη και ποινικοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων. Καταλήγοντας δήλωσε την πρόθεση του Συνδικάτου, σε συνεργασία με την ΠΣΟ, να εντείνει τις προσπάθειες για την οργάνωση κοινής ταξικής αγωνιστικής δράσης.

Η ΠΣΟ στο πλευρό των Αφρικανών εργατών

Στη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου παραβρέθηκε και μίλησε ο Γ. Μαυρίκος. Στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι η ΠΣΟ ήταν πάντα στο πλευρό των εργαζομένων της Αφρικής. Σε αντίθεση με τη «Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία», που στα λόγια είναι μαζί τους και στην πράξη στηρίζει τον καπιταλισμό και την αποικιοκρατία, η ΠΣΟ ανέπτυξε δράση ενάντια στο απαρτχάιντ, στην αποικιοκρατία, στην εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών από τα μονοπώλια. «Και θα συνεχίσουμε -πρόσθεσε - γιατί η Αφρική ενώ είναι η πιο πλούσια ήπειρος έχει τους πιο φτωχούς ανθρώπους». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ΗΠΑ, με το κλείσιμο τεράστιων επιχειρήσεων, σημείωσε ότι ο καπιταλισμός είναι ένα αδιέξοδο σύστημα που παράγει και αναπαράγει κρίσεις.

Ακόμα μίλησε για την πλούσια δράση της ΠΣΟ σε όλο τον κόσμο και ειδικά για την Αφρική επισήμανε ότι τα χρόνια αυτά πάνω από 70 συνδικάτα έχουν γίνει μέλη της. Ενώ παρουσίασε συγκεκριμένες δράσεις που η ΠΣΟ έχει προγραμματίσει να γίνουν τους επόμενους μήνες για μια σειρά ζητήματα, μεταξύ αυτών και η συνάντηση Αφρικανικών Συνδικάτων -μελών και φίλων της ΠΣΟ - στη Νιγηρία, τον επόμενο Νοέμβρη.

Κοινές πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα

Στο κοινό κείμενο - απόφαση του σεμιναρίου τονίζεται μεταξύ άλλων η αποφασιστικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων «να δουλέψουμε για το τέλος των αιτιών πολέμου, συρράξεων, εσωτερικών εμπλοκών και εμφύλιων πολέμων και να καταδικάσουμε τις πρακτικές βίας και να επαναβεβαιώσουμε τη νομιμότητα της αντίστασης στην κατοχή. Τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις, στη στρατιωτική βία ενάντια σε άλλες χώρες, στους σκοτωμούς πολιτών, το σταμάτημα και την εξάλειψη οικονομικών κυρώσεων και εμπάργκο από τα οποία υποφέρουν οι εργάτες και οι λαοί, και τα οποία επιφέρουν τη μεγαλύτερη ζημιά ενάντια στις σχέσεις των χωρών και των εθνών, ενάντια στην πολιτική των ιμπεριαλιστών και της ΕΕ».

Αποφασίστηκε ακόμα η κοινή δράση για να αντιμετωπιστούν, μεταξύ άλλων: Οι συνέπειες των πολιτικών της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η δράση των πολυεθνικών, στις χώρες της Αφρικής, που είναι από τις βασικές αιτίες που γεννούν τη μετανάστευση, η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η παραβίαση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Να διεκδικηθεί η κατάργηση του εξωτερικού χρέους των χωρών της Αφρικής. Με βάση το πλαίσιο αυτό ορίστηκαν μια σειρά κοινών δράσεων αλλά και περαιτέρω πρωτοβουλιών από το ΠΑΜΕ σε σχέση με τα δικαιώματα των Αφρικανών μεταναστών στην Ευρώπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ