ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Σε γραμμή στρατηγικής υπεράσπισης της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο αντικομμουνισμός και τα διαπιστευτήρια στα συμφέροντα του κεφαλαίου κυριάρχησαν στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης. Απεργία στις 15 Οκτώβρη και κλιμάκωση πρότεινε το ΠΑΜΕ

Με ουσιαστική συμφωνία πάνω σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας για τους εργαζόμενους, όπως οι μισθοί και οι Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και με ισχυρές δόσεις αντικομμουνισμού, με στόχο να θολωθούν τα νερά, να αποθεωθεί ο «κοινωνικοεταιρισμός» και να συγκαλυφτεί η συμφωνία με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με τη στήριξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ), αποφάσισαν στη χτεσινή διοίκηση να παραπέμψουν την κήρυξη πανεργατικής απεργίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, περιμένοντας από την κυβέρνηση να δώσει πρώτα στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στις αρχές του Οκτώβρη.

Με την πρόταση αυτή της ΠΑΣΚΕ συμφώνησε η ΔΑΚΕ, αλλά επί της ουσίας και η ΑΠ, αφού όπως ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας, οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν «απτές αποδείξεις της αντιλαϊκής πολιτικής» για να κινητοποιηθούν! Σαν να μην είναι «απτή απόδειξη» το λαϊκό εισόδημα που κατρακυλάει, η επίθεση στα ΒΑΕ, η νέα φάση της αντιασφαλιστικής ενοποίησης που ολοκληρώνεται την 1η του Οκτώβρη, οι ιδιωτικοποιήσεις «Ολυμπιακής» και ΟΣΕ και οι τόσες άλλες συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής που οι εργαζόμενοι ζουν καθημερινά στο πετσί τους. Είναι φανερό ότι από την απόφαση αυτή της πλειοψηφίας ωφελημένοι βγαίνουν μόνο η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, αφού κερδίζουν χρόνο και χώρο στην αναμέτρηση με τους εργαζόμενους σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ πρότειναν την κήρυξη πανεργατικής απεργίας στις 15 Οκτώβρη με άμεση απεργιακή κλιμάκωση στα τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη και πλαίσιο που να απαντάει στις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων. Μ' αυτό το πλαίσιο και με αιχμή τα ΒΑΕ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν ήδη τη μάχη στους τόπους δουλειάς. Νέες αποφάσεις για την κήρυξη απεργίας με ανοιχτή ημερομηνία προστίθενται καθημερινά, παράλληλα με τις κατά τόπους συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σ' όλη τη χώρα.

Αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Φαρμάκου, Τροφίμων και Ποτών και Κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και πολλά πρωτοβάθμια ταξικά συνδικάτα, ενώ συγκεντρώσεις διοργανώνουν σήμερα η Γραμματεία Λάρισας (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ (7 μ.μ., Νομαρχία).

Κατέφυγε στην προβοκάτσια

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κατέφυγε σ' ένα προβοκατόρικο υβρεολόγιο σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, αναπαράγοντας μυθεύματα κατασκευασμένα από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ, για τα οικονομικά του Κόμματος. Στόχος του ήταν να συγκαλύψει τη συνενοχή της ΓΣΕΕ και του ΠΑΣΟΚ με το στρατηγικό πυρήνα της πολιτικής που εφαρμόζει η ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνουν οι θέσεις της πλειοψηφίας, όπως κατατέθηκαν από τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, ο οποίος:

  • Υπεραμύνθηκε της Σύμβασης του ενός ευρώ. Εκβίασε μάλιστα ανοιχτά τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχε η Εθνική Γενική Σύμβαση για να μπουν από πίσω οι εργασιακοί χώροι, σήμερα δε θα υπήρχαν Συλλογικές Συμβάσεις». Δηλαδή, στο όνομα του να μην απειλούν οι εργοδότες τη Σύμβαση, οι εργαζόμενοι πρέπει να ανέχονται μέσα από αυτή να χάνουν αντί να κερδίζουν δικαιώματα!
  • Υπερασπίστηκε το ρόλο της πλειοψηφίας στην προσπάθεια του Λαναρά να εξασφαλίσει νέα δανειοδότηση από τις τράπεζες για να ολοκληρώσει το «σχέδιο εξυγίανσης» που προβλέπει νέες απολύσεις και λουκέτα.
  • Ζήτησε τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε μια νέα επιτροπή για τα ΒΑΕ, με την προϋπόθεση «να φύγει ο Μπεχράκης, γιατί δεν του έχουμε εμπιστοσύνη»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, ο οποίος επιπλέον ζήτησε την «επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για όσους βγουν από τη λίστα των ΒΑΕ», προκειμένου να παραμείνουν «ανταγωνιστικοί» στην αγορά εργασίας. Σιγόντο στην πλειοψηφία και από τον εκπρόσωπο της ΑΠ, που χαρακτήρισε ξανά απλά «λάθος» τη Σύμβαση, ζητώντας επί της ουσίας να παραγραφεί η στάση της ΓΣΕΕ, αφού όπως είπε «ό,τι έγινε έγινε».

Πληρωμένες απαντήσεις

Απαντώντας στον αντικομμουνιστικό οχετό, ο Γιώργος Πέρρος σημείωσε ότι «η ΓΣΕΕ αποτελεί ένα γραφείο παραγωγής αντικομμουνισμού, γκαιμπελισμού, όπου συνυπάρχουν υπάλληλοι της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός και ο εφησυχασμός των εργαζόμενων». Το στέλεχος του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχίσουμε τη γραμμή στην οποία πορευόμαστε τόσα χρόνια. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε την πολεμική ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την εργοδοσία. Αλλά ενάντια και στη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού, του συμβιβασμού και της οσφυοκαμψίας που ακολουθεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ας ψάξει αλλού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και όχι στο ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ να βρει μετοχές, οικόπεδα και μίζες. Αυτά δεν αγγίζουν τις ταξικές δυνάμεις. Οχι μόνο σήμερα, αλλά χρόνια ολόκληρα».

ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΚΕ
Υπηρέτες της Λισαβόνας οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου

Συστρατευμένοι στην εφαρμογή της στρατηγικής που πετσοκόβει δικαιώματα προς όφελος του κεφαλαίου, δήλωσαν σε χτεσινή ημερίδα της ΟΚΕ οι «κοινωνικοί εταίροι» και τα κόμματά τους

Τη στοχοπροσήλωση και τη συμπόρευσή τους με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσαν χτες όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που προσήλθαν «προσκυνητές» στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), με θέμα «Κοινωνικός Διάλογος και Στρατηγική της Λισαβόνας» μπροστά και στο νέο κύκλο στρατηγικής της Λισαβόνας για την περίοδο 2007-2013. Απαντες, οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ. και μέλη της ΟΚΕ έδωσαν διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης στην αντεργατική στρατηγική της ΕΕ και - παρά τις φραστικές σπόντες για το θεαθήναι - αναζήτησαν από κοινού τρόπους πιο γρήγορης και πιο αποτελεσματικής προώθησης των αντιλαϊκών στόχων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου.

Την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων προς όφελος του κεφαλαίου υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. «Χρειάζεται να συνεχίσουμε μια πολιτική που αντιμετωπίζει την κρατική σπατάλη, τα ελλείμματα και τα χρέη του δημοσίου», είπε, προδιαγράφοντας έτσι τη συνέχιση της λιτότητας, της καθήλωσης μισθών και συντάξεων, αλλά και τη μείωση χρηματοδότησης των κοινωνικών δαπανών, όπως έκανε η κυβέρνηση όλη την προηγούμενη πενταετία.

Με πρόσχημα το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πολλές φορές «τη συνέχιση με συνέπεια και την ενίσχυση των πολιτικών που έχουν φέρει αποτελέσματα». Μόνο που αυτά τα αποτελέσματα ήταν και είναι καταστροφικά για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Αλλωστε στα κατορθώματα αυτής της πολιτικής ο ίδιος ο υπουργός απαρίθμησε μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την παραπέρα μείωσή της μέχρι το 20% το 2014, την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στο 105% του μέσου όρου της παραγωγικότητας των «27 της ΕΕ», αλλά και τις συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που ήδη μετράνε εγκεκριμένα ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ολοι μαζί στην υπηρεσία της ΕΕ

Να βγάλει τη ρετσινιά πάνω από το κόμμα της για τη στήριξη στη Στρατηγική της Λισαβόνας επιδίωξε ανεπιτυχώς η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δήθεν «αλλιώς ξεκίνησε η Στρατηγική της Λισαβόνας και αλλιώς εξελίχτηκε» επειδή - όπως είπε - άλλαξε ο πολιτικός συσχετισμός στην ΕΕ. Είναι εμφανές ότι στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να κρύψουν ότι το κόμμα τους ως κυβέρνηση το 2000, αλλά και μέχρι το 2004 ήταν συνδιαμορφωτής αυτής της στρατηγικής. Επαιξε μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στην εφαρμογή και εμπέδωση αυτής της πολιτικής μέσα στην ελληνική κοινωνία. Και βέβαια καμιά διαφορά δεν υπάρχει στο αντεργατικό περιεχόμενο αυτής της Στρατηγικής που υιοθετήθηκε τότε και σε αυτό που συνεχίζει να εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

«Σύμπτωση θέσεων των κοινωνικών εταίρων σε μια σειρά μέτρων και πολιτικών που υπηρετούν τους στόχους» της Λισαβόνας διαπίστωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, ομολογώντας έτσι ότι βιομήχανοι και εργοδότες, μαζί με τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΚΕΔΚΕ βρίσκονται σε κοινή πορεία πλεύσης. Αποστολή μάλιστα της ΟΚΕ -όπως είπε - είναι η διαμόρφωση «μιας Εθνικής Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Συμφωνίας». Ολοι μαζί λοιπόν κεφάλαιο και εργάτες να τα βρουν και να συμφωνήσουν. Να πώς αντιλαμβάνονται τα συμφέροντα των εργαζομένων στην ΟΚΕ, να ποια πολιτική προωθούν.

ΚΕΣΕΝ
Εγκαταλειμμένοι σπουδαστές και κτίριο

Συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις της Συντονιστικής

Με αποχή από τα μαθήματα και μαζική παράσταση της Συντονιστικής τους Επιτροπής στο ΥΕΝ, οι μηχανικοί που φοιτούν στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) συνέχισαν και χτες τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υπονομεύει τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση προκειμένου να την παραδώσει στα χέρια των ιδιωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κτίριο του ΚΕΣΕΝ είναι εγκαταλειμμένο στα σκουπίδια και ετοιμόρροπο, απειλώντας την υγεία και την ίδια τη ζωή 1.000 και πλέον ανθρώπων, σπουδαστών - καθηγητών - υπαλλήλων!

Η παράσταση της Συντονιστικής Επιτροπής είχε καθοριστεί να γίνει στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρα με τη διοίκηση της ΠΝΟ. Ο υπουργός προκλητικά αρνήθηκε να δεχτεί μαζί με την ΠΝΟ και τους μηχανικούς του ΚΕΣΕΝ. Αμέσως οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποχώρησαν από την αίθουσα της συνάντησης με την ΠΝΟ, ενώ κάτω από τη δυναμική τους παρέμβαση ανάγκασαν τον υπουργό να δεχτεί τους σπουδαστές. Ο Αν. Παπαληγούρας δεσμεύτηκε μόνο για την καθαριότητα του κτιρίου, η οποία θα ανατεθεί σε εργολάβο! Οσον αφορά την επικινδυνότητα του κτιρίου δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση. Η Συντονιστική Επιτροπή σήμερα θα συνεδριάσει για να αποφασίσει τις παραπέρα κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ