ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
Χιλιάδες παιδιά εκτός παιδικών σταθμών

Η εκτόξευση των τροφείων, σε συνδυασμό με τις ελάχιστες θέσεις, οδηγούν τους γονείς, τα νέα ζευγάρια, σε απόγνωση και τους ωθούν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, που ζητούν μέχρι και 500 ευρώ το μήνα

Χιλιάδες αιτήσεις παιδιών που απορρίφθηκαν. Τροφεία σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που φτάνουν και τα 200 ευρώ το μήνα. Παιδικοί σταθμοί που στεγάζονται σε πλήρως ακατάλληλα και ενοικιαζόμενα κτίρια. Εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή χρόνου. Ελλειψη προσωπικού. Αυτή είναι η κατάσταση που παρουσιάζουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα και την οποία σήμερα περιγράφει ο «Ρ», μόλις μία εβδομάδα απ' την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, οι γονείς, τα νέα ζευγάρια, οι μετανάστες, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού πρέπει κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους για να βγουν στο μεροκάματο. Πόσο μάλλον όταν στις «ευπαθείς ομάδες» - όπως τις έχει ορίσει η κυβέρνηση - δε συμπεριλαμβάνονται οι άνεργες μητέρες ή οι μετανάστριες που δεν έχουν υπηκοότητα κράτους - μέλους της ΕΕ! Πολλές οικογένειες, λοιπόν, είναι αναγκασμένες - και σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να έχουν καν την οικονομική δυνατότητα - να προσφεύγουν στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όπου τα τροφεία φτάνουν ακόμη και ...500 ευρώ! Κι αυτό, όταν ο κατώτερος βασικός μισθός σήμερα είναι μόλις 70 ευρώ «καθαρά» (570 «καθαρά» από 1.9.2008) ευρώ, ενώ υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ούτε 10 μεροκάματα το μήνα.

Η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χτες, λειτουργώντας ενιαία, είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την απαξίωση των δημοσίων δομών πρόνοιας συνολικά με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν δημόσιοι δωρεάν παιδικοί σταθμοί, αλλά και την είσοδο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών που κερδοσκοπούν αισχρά σε βάρος των λαϊκών οικογενειών. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που οι κυβερνήσεις έδιναν το τελευταίο χτύπημα στους πρώην κρατικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έβαζαν «χοντρά» στο «παιχνίδι» τους ιδιώτες, προσφέροντάς τους, ακόμη και ζεστό χρήμα.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά, πώς έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα η κατάσταση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς - με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο -, στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά και τη συνολική πολιτική των κυβερνήσεων και της ηγεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το αδιέξοδο

Οταν τον Ιούλη του 2001, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετέφερε τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς στους δήμους της χώρας χωρίς τα απαιτούμενα κονδύλια, η πλειοψηφία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που αποτελούνταν από τις παρατάξεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μόνο που δεν ...πανηγύρισε, στο όνομα της αναβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των περισσότερων αρμοδιοτήτων. Σήμερα, εφτά χρόνια μετά, τα δίδακτρα εκτοξεύτηκαν, οι κτιριακές υποδομές δε βελτιώθηκαν και χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών.

Ενδεικτικά, ο «Ρ» συνέλεξε στοιχεία από ορισμένους απ' τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας:

  • Στην Αθήνα, τα τροφεία κυμαίνονται από 45 μέχρι και 150 ευρώ. Εκτός παιδικών σταθμών για το έτος 2008 - 09 έμειναν 1.606 παιδιά σε σύνολο 6.877 αιτήσεων (ποσοστό 23,4%). Μια σειρά από παιδικούς σταθμούς στεγάζονται σε μικρά, ακατάλληλα και ενοικιαζόμενα κτίρια. 512 εργαζόμενοι, σε σύνολο 1.700 είναι με σύμβαση έργου και από τους υπόλοιπους, περίπου οι μισοί είναι αορίστου χρόνου. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 νέοι παιδικοί σταθμοί.
  • Στη Θεσσαλονίκη, τα τροφεία είναι 1.600 ευρώ το χρόνο (περίπου 145 ευρώ το μήνα). Σε σύνολο 1.135 παιδιών, μόνο τα 90 έχουν πλήρη απαλλαγή, 230 πληρώνουν το 50% των τροφείων και 70 το 30%.
  • Στην Πάτρα, από τις 984 αιτήσεις, δεν ικανοποιήθηκαν οι 180. Τα τροφεία κυμαίνονται από 14,67 ευρώ το μήνα μέχρι 52,82 ευρώ. Στο βρεφικό τμήμα, τα τροφεία φτάνουν τα 85 ευρώ και εξυπηρετούν μόνο 15 βρέφη.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης, 800 παιδιά δεν πήγαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αφού σε σύνολο 2.000 αιτήσεων, μόλις οι 1.200 έγιναν δεκτές. Τα τροφεία κυμαίνονται από 30 μέχρι 100 ευρώ και ο αριθμός των εργαζομένων δεν επαρκεί για τη σωστή λειτουργία των σταθμών.
  • Στον Πειραιά, τα τροφεία κυμαίνονται από 59 ευρώ μέχρι και 117 ευρώ.

Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, έξω από το δημαρχείο της Αθήνας
Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, έξω από το δημαρχείο της Αθήνας
Αντίστοιχη κατάσταση, όμως, επικρατεί και στους δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής:

  • Στο Περιστέρι, 350 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών σε σύνολο 800 αιτήσεων. Τα τροφεία κυμαίνονται από 50 μέχρι 150 ευρώ. Χαρακτηριστικό της έλλειψης προσωπικού στους 16 συνολικά βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι πως αντιστοιχεί ένας παιδαγωγός σε 27 παιδιά, όταν προβλέπονται τουλάχιστον δύο.
  • Στο Ρέντη, το μεγάλο πρόβλημα αφορά το βρεφικό σταθμό όπου από τις 62 αιτήσεις μόλις οι 25 έγιναν δεκτές, ενώ τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κυμαίνονται από 50 ευρώ μέχρι 150.
  • Στο Ν. Ηράκλειο, σε σύνολο 460 αιτήσεων, οι 160 δεν ικανοποιήθηκαν και τα τροφεία από 50 μέχρι 130 ευρώ. Η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο σημαντική που, όπως είπαν στον «Ρ», υπάρχουν μέχρι και αίθουσες κλειστές.
  • Στο Χαϊδάρι, τα τροφεία κυμαίνονται από 24 ευρώ μέχρι 68 ευρώ. Ομως, το καταπληκτικό είναι ότι η διοίκηση ζητά τρίμηνη προκαταβολή με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. 20 παιδιά έμειναν εκτός σε σύνολο 710 αιτήσεων. Τα δύο από τα συνολικά πέντε κτίρια στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια.
  • Στο Μαρούσι, τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κυμαίνονται από 70 έως 160 ευρώ και στους βρεφικούς από 90 έως 190 ευρώ.
  • Στο Αιγάλεω, τα τροφεία είναι 60 ευρώ για το παιδί. Ωστόσο, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι το γεγονός ότι απορρίφθηκαν 15 αιτήσεις, διότι οι μητέρες είναι... άνεργες (!) και κατά συνέπεια μπορούν να φυλάνε οι ίδιες το παιδί τους! Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική που επαγγέλλονται οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!
«Κουπόνια» και χρήμα στους ιδιώτες

Πώς φτάσαμε, όμως, σε αυτήν την κατάσταση; Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αντί να φτιάξουν νέες δομές και να ενισχύσουν τις υπάρχουσες, αντιθέτως, όπως είδαμε παρέδωσαν, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους τους παιδικούς σταθμούς στους δήμους, οι οποίοι, προκειμένου να τους λειτουργήσουν, επέβαλαν τροφεία. Ομως, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις εμπορευματοποίησης των παιδικών σταθμών δε σταματούν εδώ.

Με το πρόσχημα της ενίσχυσης των «ευπαθών ομάδων», η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιεί το πρόγραμμα της ΕΕ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013». Σύμφωνα με αυτό, κόβονται «κουπόνια» για 16.000 θέσεις σε διάφορες δομές (βρεφικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας, παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης με Ειδικές Ανάγκες) που τα παίρνουν οι λεγόμενες «ευπαθείς» ομάδες γονέων. Οι δημοτικοί ή ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα θα εισπράττουν το αντίτιμο των «κουπονιών», ως εξής: Οι ενδιαφερόμενοι σταθμοί (ιδιωτικοί και μη) δηλώνουν τις θέσεις που επιθυμούν να διαθέσουν στο πρόγραμμα και μετά θα εισπράττουν τα αντίστοιχα κονδύλια από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το πρόγραμμα δεν «περπάτησε» στην πράξη, αφού από τις 16.000 θέσεις μόλις οι 6.325 καλύφθηκαν. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προκήρυξε εκ νέου το πρόγραμμα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτές τις «ευπαθείς ομάδες» δεν εντάσσονται οι άνεργες γυναίκες, οι μετανάστριες που δεν έχουν υπηκοότητα κράτους - μέλους της ΕΕ, οι γυναίκες με σταθερή δουλειά (υπάλληλοι δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ), άνδρες που έχουν επιμέλεια παιδιών ή είναι χήροι.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, πάντως, ήδη αρχίζουν να φαίνονται. Στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Λευκάδας, οι θέσεις μειώθηκαν από 170 σε...32! Τα χρήματα επιδότησης για το δήμο από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας είναι μόλις 100.000 ευρώ κι έτσι η δημοτική αρχή (ΝΔ) ζητά να υπολειτουργήσει μόνο το πρόγραμμα του βρεφονηπιακού σταθμού, ενώ αφήνει κλειστό το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ (με 22 παιδιά), τον παιδικό και το βρεφικό σταθμό.

Να, λοιπόν, πώς ασκείται η «κοινωνική πολιτική» από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Αφού φτιάξουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις - και ωθούν τους εργαζομένους στην εργασιακή ανασφάλεια και την οικονομική καχεξία - στη συνέχεια τους ...βοηθούν με κουπόνια τα οποία θα εισπράξουν οι ιδιώτες! Το πρόγραμμα αυτό - για την ιστορία - έχει την ονομασία «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Και πράγματι, αφού έχει γίνει λάστιχο η δεύτερη για τους εργαζόμενους τώρα, έρχονται προγράμματα σαν κι αυτό, που μετατρέπουν σε λάστιχο και την πρώτη...

Υπέρογκα τροφεία στους ιδιωτικούς

Ετσι, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν εκτοξεύσει τα τροφεία τους στα ύψη. Ενδεικτικό είναι ότι:

  • Στο Περιστέρι, υπάρχει παιδικός σταθμός με 500 ευρώ τροφεία το μήνα χωρίς φαγητό και πούλμαν και άλλος με 330 ευρώ, με φαγητό και πούλμαν.
  • Στην Κυψέλη, 360 ευρώ με φαγητό και σχολικό λεωφορείο.
  • Στο Μαρούσι, ανάλογα με το πρόγραμμα, από 4.000 - 4.500 ευρώ το χρόνο (364 - 410 ευρώ το μήνα), με επιπλέον 800 ευρώ για το σχολικό!
  • Στην Κηφισιά, από 4.000 μέχρι 5.500 ευρώ το χρόνο (364 - 500 ευρώ το μήνα).
  • Στην Πετρούπολη, από 238 ευρώ μέχρι 300 ευρώ το μήνα.

Και για να έχει μια πλήρη εικόνα ο αναγνώστης το πώς έντεχνα σπρώχνουν τους γονείς και τα νέα ζευγάρια στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αξίζει να αναφερθούν ορισμένα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) ΟΤΑ και αφορούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς:

  • Το 67% των κτιρίων δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.
  • Το 35% - 60% των εργαζομένων σε αυτούς απασχολούνται με συμβάσεις χρόνου ή έργου, με μερική απασχόληση ή μέσω προγραμμάτων «stage».
  • Το 76% των παιδικών σταθμών λειτουργούν με υπεράριθμα παιδιά.
  • Το προσωπικό δεν επαρκεί σε σχέση με τις ανάγκες.

Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το ΚΚΕ προχωρά σε μια σειρά από δραστηριότητες. Ηδη, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές περιοδείες σε παιδικούς σταθμούς, ενώ προχτές, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο της Αθήνας, διατρανώνοντας την ανάγκη για κρατικούς, δωρεάν σύγχρονους παιδικούς σταθμούς, για όλα τα παιδιά. Παράλληλα, με ανακοίνωσή της, σημείωνε την ανάγκη «η λαϊκή οικογένεια να αντιδράσει. Να γυρίσει την πλάτη στην κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που την κοροϊδεύουν και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα. Η αγωγή και η προστασία του παιδιού είναι δικαίωμα για όλους. Να το προασπίσουμε».


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Οδυνηρά αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Κομμάτι - κομμάτι συμπληρώνεται το παζλ μιας πολιτικής για μια Παιδεία που με κάθε τρόπο θα υπηρετεί το κέρδος. Τρανταχτό παράδειγμα, η πολιτική της κυβέρνησης για την Προσχολική Αγωγή που οδηγείται στην εμπορευματοποίηση, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο ρόλος της εντάσσεται στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου για την Παιδεία.

Πέρσι, η κυβέρνηση προχώρησε στην καθιέρωση υποχρεωτικής μονοετούς φοίτησης στα νηπιαγωγεία και στο πλαίσιο αυτό ψήφισε και εφάρμοσε «μεταβατική» ρύθμιση, με την οποία δινόταν για ένα χρόνο στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς η δυνατότητα να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων. Ενα νέο σχολικό έτος ξεκινά και στο διάστημα που μεσολάβησε καμία ενέργεια δεν έγινε, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν από τα δημόσια νηπιαγωγεία οι ανάγκες που προέκυψαν από την υποχρεωτικότητα.

Ετσι, παραμονές της έναρξης της σχολικής χρονιάς, οι γονείς των νηπίων ήρθαν αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και τη χαώδη - κατά κοινή ομολογία - κατάσταση στα δημόσια νηπιαγωγεία, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, οδηγώντας τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων, πληρώνοντας δίδακτρα για τη φοίτησή τους. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών έχουν, πάντως, κάθε λόγο για να τρίβουν τα χέρια τους για το νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας που άνοιξε η πολιτική της κυβέρνησης και ήδη είχε αποτέλεσμα πέρσι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να αυξηθούν κατά 20.3% και τουλάχιστον 20.9% τα νήπια που εγγράφηκαν σε αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία έναρξης του περσινού σχολικού έτους που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών έκανε λόγο για 193 νέες άδειες που δόθηκαν για ίδρυση νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα.

Η εμπορευματοποίηση του νηπιαγωγείου είναι όμως η μία πλευρά μιας πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και αντιμετωπίζει την εκπαίδευση σαν εμπόρευμα, αλλά και σαν μέσο αναπαραγωγής της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Το τελευταίο διάστημα, η Προσχολική Αγωγή μπήκε στο στόχαστρο, καθώς κρίθηκε ότι είναι φτηνότερη και αποδοτικότερη η καλλιέργεια δεξιοτήτων από μικρή ηλικία από ό,τι μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Ετσι, προωθείται η σχολειοποίηση της Προσχολικής Αγωγής, η λειτουργία της, δηλαδή, με όρους ανάλογους με αυτούς του δημοτικού, σε βάρος των ιδιαίτερων αναγκών της νηπιακής ηλικίας και της ψυχονοητικής ανάπτυξης του παιδιού. Χαρακτηριστικό τού πού προτίθενται να φτάσουν, είναι το ότι ήδη στις ΗΠΑ συζητείται η εισαγωγή των Μαθηματικών στην Προσχολική Αγωγή και μάλιστα με τα νήπια να αναγκάζονται να περάσουν και από τη δοκιμασία εξετάσεων.

Η περίπτωση των νηπιαγωγείων είναι ενδεικτική μιας πολιτικής που βάζει στην άκρη τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με περισσότερη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Μιας πολιτικής, που, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού και των παιδιών, αλλά και τις βάζει στο στόχαστρο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν η «ανταγωνιστικότητα» και το περισσότερο κέρδος.

Η εμπειρία από το παράδειγμα της Προσχολικής Αγωγής δείχνει πως η πραγματική διέξοδος δε βρίσκεται στη διαχείριση της συνύπαρξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων εκπαίδευσης με το δημόσιο σχολείο. Απαιτείται: Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας. Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών. Θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων.


Μ. Κ.

Περιοδείες σε Παιδικούς Σταθμούς

Περιοδείες σε παιδικούς σταθμούς προγραμματίζει η ΚΟΑ του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, για αύριο, Δευτέρα 8/9:

  • Στις 7.30 π.μ. τους παιδικούς σταθμούς της Ηλιούπολης θα επισκεφθεί η Λίλα Καφαντάρη, βουλευτής.
  • Στις 7.30 π.μ. αντιπροσωπεία της Νοτιοανατολικής Αχτίδας της ΚΟΑ θα επισκεφθεί τους παιδικούς σταθμούς στο Μπραχάμι.
  • Στις 10 π.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις της Γλυφάδας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο και στη συνέχεια περιοδεία στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής.
  • Στις 7 π.μ. αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα επισκεφθεί τους 6ο και 8ο παιδικούς σταθμούς στον Αγιο Αρτέμιο.
  • Επίσης, στις 7.30 π.μ. αντιπροσωπεία του 2ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ θα επισκεφθεί τον 11ο παιδικό σταθμό στο Παγκράτι.
  • Στις 7.30 π.μ. αντιπροσωπεία του Κόμματος θα επισκεφθεί τον παιδικό σταθμό των Σεπολίων στην οδό Τμόλου και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των Ανω Πετραλώνων.

Την Τρίτη:

  • Στις 7 π.μ. τον 2ο παιδικό σταθμό στο Νέο Κόσμο θα επισκεφθεί η Εύα Μελά, βουλευτής.
  • Στις 7 π.μ. τους παιδικούς σταθμούς στην Πετρούπολη θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή.
  • Στις 7 π.μ. αντιπροσωπεία του 2ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ θα επισκεφθεί τον 10ο παιδικό σταθμό στο Παγκράτι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ