Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2008 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Οδυνηρά αποτελέσματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Κομμάτι - κομμάτι συμπληρώνεται το παζλ μιας πολιτικής για μια Παιδεία που με κάθε τρόπο θα υπηρετεί το κέρδος. Τρανταχτό παράδειγμα, η πολιτική της κυβέρνησης για την Προσχολική Αγωγή που οδηγείται στην εμπορευματοποίηση, ενώ παράλληλα ο ίδιος ο ρόλος της εντάσσεται στη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου για την Παιδεία.

Πέρσι, η κυβέρνηση προχώρησε στην καθιέρωση υποχρεωτικής μονοετούς φοίτησης στα νηπιαγωγεία και στο πλαίσιο αυτό ψήφισε και εφάρμοσε «μεταβατική» ρύθμιση, με την οποία δινόταν για ένα χρόνο στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς η δυνατότητα να λειτουργούν τμήματα νηπιαγωγείων. Ενα νέο σχολικό έτος ξεκινά και στο διάστημα που μεσολάβησε καμία ενέργεια δεν έγινε, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν από τα δημόσια νηπιαγωγεία οι ανάγκες που προέκυψαν από την υποχρεωτικότητα.

Ετσι, παραμονές της έναρξης της σχολικής χρονιάς, οι γονείς των νηπίων ήρθαν αντιμέτωποι με τις ελλείψεις και τη χαώδη - κατά κοινή ομολογία - κατάσταση στα δημόσια νηπιαγωγεία, τα οποία δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, οδηγώντας τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων, πληρώνοντας δίδακτρα για τη φοίτησή τους. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών έχουν, πάντως, κάθε λόγο για να τρίβουν τα χέρια τους για το νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας που άνοιξε η πολιτική της κυβέρνησης και ήδη είχε αποτέλεσμα πέρσι τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία να αυξηθούν κατά 20.3% και τουλάχιστον 20.9% τα νήπια που εγγράφηκαν σε αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία έναρξης του περσινού σχολικού έτους που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία. Η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών έκανε λόγο για 193 νέες άδειες που δόθηκαν για ίδρυση νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα.

Η εμπορευματοποίηση του νηπιαγωγείου είναι όμως η μία πλευρά μιας πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ και αντιμετωπίζει την εκπαίδευση σαν εμπόρευμα, αλλά και σαν μέσο αναπαραγωγής της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Το τελευταίο διάστημα, η Προσχολική Αγωγή μπήκε στο στόχαστρο, καθώς κρίθηκε ότι είναι φτηνότερη και αποδοτικότερη η καλλιέργεια δεξιοτήτων από μικρή ηλικία από ό,τι μετά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Ετσι, προωθείται η σχολειοποίηση της Προσχολικής Αγωγής, η λειτουργία της, δηλαδή, με όρους ανάλογους με αυτούς του δημοτικού, σε βάρος των ιδιαίτερων αναγκών της νηπιακής ηλικίας και της ψυχονοητικής ανάπτυξης του παιδιού. Χαρακτηριστικό τού πού προτίθενται να φτάσουν, είναι το ότι ήδη στις ΗΠΑ συζητείται η εισαγωγή των Μαθηματικών στην Προσχολική Αγωγή και μάλιστα με τα νήπια να αναγκάζονται να περάσουν και από τη δοκιμασία εξετάσεων.

Η περίπτωση των νηπιαγωγείων είναι ενδεικτική μιας πολιτικής που βάζει στην άκρη τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με περισσότερη ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Μιας πολιτικής, που, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού και των παιδιών, αλλά και τις βάζει στο στόχαστρο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν η «ανταγωνιστικότητα» και το περισσότερο κέρδος.

Η εμπειρία από το παράδειγμα της Προσχολικής Αγωγής δείχνει πως η πραγματική διέξοδος δε βρίσκεται στη διαχείριση της συνύπαρξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων εκπαίδευσης με το δημόσιο σχολείο. Απαιτείται: Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας. Γενναία αύξηση των κρατικών δαπανών. Θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων.


Μ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μπουν όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία (2018-04-15 00:00:00.0)
Ταξικοί φραγμοί από τα γεννοφάσκια (2009-08-04 00:00:00.0)
Να δοθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα με τα νηπιαγωγεία (2008-10-01 00:00:00.0)
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι ιδιώτες... (2008-09-10 00:00:00.0)
Ασφυκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία (2008-09-09 00:00:00.0)
Βάζουν τους ιδιώτες στη προσχολική αγωγή (2008-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org